Random Reggeli

A 2022-es év nem hoz alacsonyabb olaj és gázárakat

A most elkezdett új év nem fog alacsonyabb olaj és gázárakat hozni, legalább is a kilátások nem mutatnak afelé, hogy a fosszilis energiahordozó árak csökkenhetnének. Nézzük meg a legfontosabb tényezőket.

A globális olajpiacon az első negyedév többletkínálata – az OPEC 1,3 millió hordó/napra becsüli – eltűnhet az év második felében, annak ellenére, hogy a kőolajtermelő országok szövetsége az év közepéig folytatni kívánja havi 400 ezer hordó/nap kínálatbővítését. Az omikron felbukkanása viszont csak lassítja, de nem állítja meg a kereslet növekedését, amit a Nemzetközi Energiaügynökség 3,3 millió hordó/napra becsül. Ezzel az éves átlagkereslet 99,5 millió hordó/nap lehet, ami megközelíti a 2019-es fogyasztási értéket. Különösen az év második várható a kereslet felfutása az omikron járvány lecsengésével.

A kínálat oldalon az egyik legnehezebb módon megjósolható jelenség Irán visszatérése lehet. A perzsa állam ráadásul jelenleg is növeli kőolaj és földgáz termelési kapacitásait, így ha eredményesen zárulnak az ország nukleáris programjáról szóló tárgyalások, Irán akár napi 1,5-2 millió hordóval is megjelenhet a világpiacon. Iránnak a becslések szerint 3,9-4,0 millió hordó/nap termelési kapacitása van, a jelenlegi kihozatala 2,4 millió hordó/nap, amiből 1,7-1,8 millió hordó/nap a saját finomítói fogyasztás. A becslések szerint fél éven belül a tényleges kapacitások 80%-a, egy éven belül pedig 100% lehet elérhető. Emellett Irán napi 1,0 millió hordó kondenzátum termeléssel bír a gázmezőiről, ami szintén fontos petrolkémiai és finomítói alapanyag.

Az amerikai palaolaj termelés növekedhet 2022-ben, de ennek a mértéke nem lesz kimagasló. Az amerikai Energiaügynökség (EIA) becslése szerint az idén novemberi 11,7 millió hordó/nap termelés jövő IV. negyedévében elérheti a 12,1 millió hordó/napot, miközben a jövő évi átlag termelés 11,8 millió hordó/nap lehet.

Az OECD országok olajtartalékai sokéves átlag alatt vannak
Forrás: Argus, EIA, Euroilstock, IEA, METI és OPEC.

Az európai gázpiacon a karácsony előtti izgalom után megnyugvás következett. A jelenlegi árak azonban nem nevezhetők alacsonynak. Az azonnali piac 85-90 EUR /MWh árai továbbra is bőven fölötte vannak a sokévi átlagnak vagy a 13,5 EUR/MWh 2020-as átlagárnak. A határidős görbe ráadásul 2022-re és 2023-ra is magas árakat prognosztizál: az idei nyári 78 EUR/MWh, illetve a 2023 nyári időszakára becsült 38 EUR/MWh sem tűnik alacsonynak.

Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat miatt, mivel a kontinens egyértelműen hadat üzent a kőszén használatának, míg Németország jövőre a nukleáris energiatermelését is be kívánja szüntetni. A kínálati oldalon a fő kérdés, hogy sikerül-e megegyezni az orosz Gazpromnak a német hatóságokkal (Bundesnetzagentur) and brüsszeli bürokratákkal az Északi-Áramlat 2 engedélyezéséről. A politikai megfontolások jelentősen akadályozzák a kérdést, ráadásul nekem úgy tűnik, hogy az új német kormány sem lelkesedik, hogy megadja az engedélyt. A vezetékes földgáz mellett több LNG is érkezhet a kontinensre, viszont ez a jövőben sem lesz olcsó, mivel az energiára éhes Ázsia 2022-ben is hajlandó lesz magas árat fizetni a kék nyersanyagért. A belső termelés tovább csökken, új lelőhelyek kiaknázása pedig 2025-2030 előtt nem várható. Hosszú távon nagy potenciál lehet a ciprusi Goliath mezőben, ami érdemben hozzájárulhat Európa gázellátásához, illetve a fekete-tengeri lelőhely is nagy potenciállal bírnak.

Az európai spot TTF földgázár alakulása az elmúlt 5 évben
Forrás: tradeeconomics.com

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.