random reggeli
számlanyitás

Vas Márk

2020-12-29

A Palantir és a Beyond Meat sztori

Ebben a cikkben két olyen vállalatról olvashattok, melyek az elmúlt időszakban nagyon felkapottak lettek és ritkán telik el olyan nap, hogy ne olvasnánk valamelyikről a hírportálokon. Az első cég a Palantir, mely csak nemrég lépett tőzsdére, de az árfolyama rögtön szárnyalásba kezdett, a másik pedig a Beyond Meat, aminek a neve már évek óta a köztudatban él.

A befektetők nagy jövőt látnak azokban a vállalatokban, melyek képesek termékeikkel, szolgáltatásaikkal megváltoztatni szokásainkat és a világról alkotott képünket. A következő években pedig még inkább előtérbe kerülhetnek ezek a vállalatok, ami nyilván az árfolyamukban is megjelenik majd. 

 

Palantir

 

Története

A Palantir egy 2004-ben alapított technológiai vállalat, mely olyan szoftvereket fejleszt és szolgáltat, melyek adatok elemzésére szolgálnak. Az elején legfőképp a csalások, illetve terrorizmus megelőzése volt a cél. A vállalat megalapításának ötlete a PayPal társalapítója, Peter Thiel agyából pattant ki. Akkoriban a cégnél, a Paypalnál, volt már egy technológia, ami a fizetésen belüli csalásokat szűrte ki és valószínűleg ezen, a növekvő terrorizmuson, illetve 9/11-en felindulva alapult a vállalat. A cég indulásánál jelen volt még Nathan Gettings, aki a Paypal mérnöke volt akkoriban, és két Stanfordi diák Joe Lonsdale és Stephen Cohen is. CEO-ként Alex Karp-ot nevezte ki, aki a mai napig vezeti a céget. Mint akkoriban a legtöbb technológiai vállalat, ők is Palo Altoba rakták székhelyüket, ami majd a későbbiekben lesz érdekes. Forrást nehezen találtak a működéshez, mivel a legtöbben nem hittek a cégben, ezért főleg csak az alapító Thiel által beletett 30 millió dollárból gazdálkodtak. A vállalatról elég kevés információ található, ami leginkább a nyilvános kibocsátás előtt volt jellemző a cégre. Mindezt szándékosan érték el, mivel nem költöttek se salesesekre, se marketingre és próbálták titokban tartani a működésükről szóló információkat. Ebből kifolyólag nem sokat lehet találni a vállalat történetéről a későbbiekben.

Annyit azonban tudni lehet, hogy 2009-ben, illetve 2010-ben az Information Warfare Monitor Palantir szoftvert használt a GhostNet és a Shadow Network feltárásában. A GhostNet egy kínai alapú kémhálózat, amely 1295 számítógépet célzott meg 103 országban, beleértve a dalai láma irodáját, egy NATO-számítógépet és különféle nemzetek nagykövetségeit. Később további csalások elleni harcban is részt vett, sőt az újonnan megválasztott elnök Joe Biden alelnöksége alatt is hasznát vette az amerikai kormány. 2011 környékén becslések szerint 250 millió dollár volt az árbevételük.

2013-ban még azt nyilatkozták, hogy nem siettetik a tőzsdére lépést, mivel egy magukfajta cégnek megnehezítené a dolgát. Ekkor inkább privát befektetőkön keresztül vontak be forrást és ennek is köszönhetően Peter Thiel lett a legnagyobb tulajdonosa a vállalatnak. 2015 környékén további 880 millió dollárnyi tőkét vontak be, aminek köszönhetően a vállalat 20 milliárd dollárra lett értékelve. 2016 februárjában a Palantir megvásárolta a Kimono Labs startupot, amely megkönnyíti számukra az információk gyűjtését a nyilvános webhelyekről. Még ezen év augusztusában a Silk nevű adatvizualizáló startupot is megvették. 2020-ban számos kórház és ország alkalmazta a Palantir technológiát a fertőzés nyomon követésére és megfékezésére.

 

Mivel foglalkozik a cég, mit csinál?

A Palantir segít ügyfeleinek az adatok elemzésében a bonyolult problémák megoldása vagy a műveletek optimalizálása érdekében, platformokat épít számukra keresési funkciókkal és vizualizációkkal. Eszközeit elsősorban a megfigyelés és a biztonság érdekében alkalmazzák, legnagyobb ügyfelei pedig az FBI, a CIA, a rendőrség és az amerikai hadsereg. Az adatok, amikkel dolgoznak gyakran rendkívül érzékenyek vagy saját tulajdonúak és szinte minden esetben komoly titoktartást vár el a két fél is egymástól, ezért is maradhatott ilyen titokzatos a cég, ilyen sokáig.

A Palantir árul egy gotham és egy foundry nevezetű szoftvert. Az első a kormányzatoknak, az utóbbi pedig a privát szektornak árult termékük. Jelenleg egy átlagos ügyfél évi 5 millió dollárt hagy ott a vállalatnál és a top 20 legjobban fizetett ügyfelük a bevétel 67%-át teszi ki. Nyilván ez annak is köszönhető, hogy összesen csak 125 ügyféllel rendelkeznek. Ezek szeptember végi adatok, azóta nyilván változhattak a számok, de mégis jól látni, hogy mennyivel másabb az üzleti tervük, mint például a Microsoft BI-nak, Tableau-nak, vagy az egyéb sok tízezer ügyféllel rendelkező adatvizualizáló vállalatoknak. Nyilván más is a termékük, de ha a Palantirnak kiesik csak 8-10 nagy ügyfele, az már fájdalmasan hat a vállalat működésére.

 

IPO

Na de térjünk is át egy kicsit az izgalmas részre, a vállalat tőzsdei jelenlétére. A Palantir kb. 2 hónapja lépett tőzsdére, de nem hagyományos módon, hanem egy úgy nevezett direct listing révén. Ez annyit tesz, hogy nem előre leegyeztetett jegyzők és befektetők jönnek és jegyeznek részvényt, hanem azok árulják, akiknek már alapból van. Ezek lehetnek a korai befektetők, vezetők, de még az ott dolgozók is. Ebben az esetben nincs semmi, ami biztosítaná azt, hogy megfelelő kereslet lesz a részvényekre, tehát semmi biztosíték nincs. A vállalatnak több típusú részvénye van. 475,8 millió „A” típusú részvénnyel kezdődött a kereskedés, ami által a vállalat 16 milliárd dollárra lett értékelve. A három alapítónak azonban 49,99%-nyi szavazati joga van az „F” típusú részvények által, tehát az irányítás továbbra is az ő kezükben van. Az árfolyam jelenleg sokkal magasabban van, mint a kibocsátási ár volt. A csúcsa pár hete még 33 feletti értéken volt, de mára visszább esett, viszont emelkedő trendet láthatunk. Ezek alapján a részvény árfolyama 2 hónap alatt 255%-ot nőtt. A jelenlegi értékeltsége így közel 50 milliárd dollár.

 

 

Kérdés viszont, hogy miért ilyen magas az árfolyam?

Nyilván valóan jót tett neki az elmúlt hetek kiváló kereskedési hangulata és az is, hogy egy tech companyról beszélünk, mert azért azt láthattuk, hogy ezeket kifejezetten szeretik a befektetők, főleg itt a pandémia idején. A legnagyobb ok azonban mégiscsak a számokban rejlik, ugyanis november közepén kijött a vállalat negyedéves jelentése. Itt több dolog is volt, amire a befektetők felkaphatták a fejüket. Kezdjük azzal, hogy a Palantir több, mint 1 milliárdos bevételre számít az évet tekintve, ami a tavalyi esztendőhöz képest 44%-os növekedést jelent. Ezen felül, amit talán az egyik legfontosabbnak tartanak és korábban már említettem, az az, hogy hány ügyfele van a cégnek. A jelentésben az szerepel, hogy sikerült csökkenteniük a kitettségüket és már csak 60%-a bevételüknek az, amit a top20 ügyféltől kapnak. Igen ez még mindig magas, de ilyenkor a tendenciát figyelik az elemzők, ami jelen esetben bizodalomra adhat okot. Pontos számot viszont nem közöltek ügyfélállományt tekintve. Azt viszont tudni lehet, hogy az amerikai hadsereggel új szerződést kötöttek a harmadik negyedévben 91 millió dollárért, illetve egy meg nem nevezett légitársasággal 300 millió dollárért újítottak szerződést. Ezen felül kiderült, hogy a privát szektorban 35%-os, a kormányzati szervezeteknél 68%-os bevételnövekedés történt a negyedévben. Így lett összesen 289 millió dollár a bevételük a Q3-ban, ami 10 millióval múlja felül a várakozásokat. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a számaik alapján nem indokolt a magas árazás, viszont az irány jó. Ha a vállalat folyamatosan javítani tud az ügyfélszámán és annak diverzifikációján, akkor jó növekedési potenciállal rendelkezhet az árfolyam a következő években. Viszont fontos kiemelni a veszélyeket és a problémákat is a céggel kapcsolatban, amik felől sokat halhattunk az elmúlt hetekben.

Veszélyek

Nagy tüntetések voltak Amerikában a vállalat ellen. Az egyik legnagyobb azért történt meg, mert a Palantir 92 millió dolláros szerződést kötött az amerikai bevándorlásügyi hivatallal, ahol minden bizonnyal segítik kiszűrni a nem legálisan Amerikában tartózkodó személyeket. Hónapokig tiltakoztak a CEO háza előtt a helyiek.

Ezen felül Peter Thiel volt Donald Trump egyik legnagyobb támogatója is 2016-ban. Az új elnök akár fel is függeszthetné a szerződéskötéseket a vállalattal, de mint már írtam, Biden korábban is segítségét vette a vállalatnak. Azonban nem lehet tudni mit hoz a jövő, lehet az új megállapodás a hadsereggel sem véletlenül történt…. A lényeg az, hogy a vállalat próbál elhatárolódni a politikától, de mégis, ha úgy vesszük, az egyik legnagyobb ügyfelük az amerikai kormány, a szervezetei által.

A vállalat nemrégiben áttette székhelyét Palo Altoból Denverbe. Ez először egy átlagos hírnek tűnik, de nyilván ennek is oka van. Itt azt emelték ki, hogy az ottani nagy tech vállalatoknak nem olyan a kultúrája, mint amilyennek lennie kéne és nem elég hazafiasok, ha szabad az ő szavaikkal élnem. Ezt egy interjúban konkrétan a Google-re mondták.

Fontos még kihangsúlyozni azt, hogy a vállalat nagyon „nyugat” központú, amit több kijelentésükben is megfigyeltem. Elmondták, hogy nem kívánnak kínai partnerrel dolgozni, mert ők a nyugatot szeretnék segíteni, hogy ne maradjon le kelettel szemben. Ezzel tehát a demográfiai partnerek listája is alacsonyabb és ez a későbbi növekedésnek is korlátot szabhat. Kérdés meddig lesz ez így.

Pár hete Soros György kijelentette, hogy nem ért egyet a vállalat működésével és annak filozófiájával és amint lehet az 1%-os részesedését is el kívánja adni. Továbbá a Soros Fund Management is közzé tette, hogy ha ma kellene, nem fektetnének a vállalatba. De azért azt hozzá kell tennem, hogy ezek után a kijelentések után az árfolyam ment még nagyjából egy 80%-ot mindenkori csúcsáig.

Összegzés

A Palantir egy nagyon titokzatos cég, melynek sajátos működése a vállalat számára jól, de akár rosszul is elsülhet. A kevés nagy ügyfél egy elég nagy rizikófaktor, de ha ezeknek a számát meg tudják növelni és több ország irányába is nyitni tudnak, úgy hatalmas potenciállal rendelkezhetnek. Az árfolyam jelenleg közel van mindenkori csúcsához és ha marad a jó befektetői hangulat, akkor akár új csúcsokon is láthatjuk az árfolyamot. Érdemes azonban a vállalat veszélyeit kielemeznünk és csak ezután befektetési döntést hoznunk. Az biztos, hogy a Palantirról sokat olvashatunk majd a következő években, mind jó, mind rossz értelemben is.

 

Beyond Meat

 

Cégismertetés

A Beyond Meat egy növényi eredetű húspótlók Los Angeles-i székhelyű gyártója, amelyet 2009-ben alapított Ethan Brown. A vállalat eredeti termékeit 2012-ben dobták piacra az Egyesült Államokban. A vállalat olyan termékeket kínál, amelyek csirkehús, marhahús és sertés kolbász utánzására szolgálnak. A vállalatnak nehéz és költséges volt, ha szabad így mondanom, felfedeznie a receptet, ezért is volt szükségük magas tőkére. A pénzt olyan nagy nevektől kapták, mint Bill Gates, Kleiner Perkins, Tyson Foods sőt már Leonardo DiCaprio is tulajdonosa a cégnek. 2013-ban már a Whole Foods nevezetű supermarket is árulta a termékeiket, 2014-ben sikerült előállítaniuk marhahús utánzatukat és még ebben az évben 1500-ról 6000 növelték azon üzletek számát, ahol a termékeiket kapni lehet.

2018-ban már 27.000 helyen árulták húsmentes húsaikat Amerikában és olyan külföldi partnereik is voltak, mint a Tesco.

2020-ban már a legtöbb országban megtalálható termékük, sőt a vállalat szerződésben áll a McDonaldsal a McPlant miatt, ami a növényi alapú csirkehelyettesítő húspogácsa miatt jött létre és már a Pizza Huttal is partnerségben állnak Amerikában, akik olasz pizzájuknál használják a Beyond Meat termékét.

Összességében arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik a vállalat sokkal egyszerűbb a válasz, mint a Palantir esetében volt: húsmentes húst árul. Már lehet a saját honlapjukról is rendelni, ahol az alábbi termékeket találhatjuk: húsgolyók, reggeli kolbászkák, két fajta hamburgerhús, marhahús, kolbász és darált hús. Az látszik, hogy még sok termékük nincs a piacon, de már ezzel is szép árbevételre szert tudtak tenni, amit majd a későbbiekben fejtek ki jobban. Ha ez a kínálat nő, aminek köszönhetően több ember kedvére tudnak tenni, akkor minden bizonnyal az árbevétel még jobban emelkedhet. Mindemellett fontos még a vállat számára a nagy partnerek megszerzése is, ahova akár külön kifejlesztett termékeket is szolgáltathatnak.

A vállalat termékeit többségben nem vegetáriánusok, hanem flexetarianok fogyasztják. A flexetarian fogyasztó az, aki továbbra is eszik húst, de gyakran húsmentes alternatívákat választ. 2019-ben az amerikaiak 29 százaléka vallotta magát flexetariannak, a Z generáció (1995-2015 között születettek) hozzávetőlegesen 79 százaléka pedig heti 1-2 alkalommal fogyaszt növényalapú élelmiszert. A legfrissebb kutatások szerint a növényalapú húst vásárló fogyasztók 98 százaléka állati eredetű húst is vásárol. Érdekesség még, hogy a Plant Based Foods Accociation adatai szerint a növényalapú hústermékek értékesítése átlagosan 23 százalékkal nő, ha azokat a húsrészlegre teszik, a zöldségrészleg helyett.

A cég részvényeivel 2019. május 2-án indult a kereskedés az amerikai tőzsdén, a részvény kibocsátáskori 25 dolláros árához képest 46 dolláron nyitott, innen pedig egészen 239,7 dollárig emelkedett az árfolyam kevesebb, mint három hónap alatt, ami a kibocsátási árhoz képest 859 százalékos emelkedésnek felel meg. A vállalat 2018-as adatai alapján az árbevétel 87,9 millió dollár volt, ami egy 170%-os növekedésnek felel meg 2017-hez képest.

Miért növekedett ekkorát a vállalat részvényeinek árfolyama 2019-ben?

A részvény árfolyama 2019-ben mindenkori maximumát elérve 230 dollár felett is volt, igaz utána hamar visszakerült 160 dollár körüli árra. De mégis mi hajtotta befektetőket, hogy azonnal ekkora kedvenc lett a cég részvénye?

Kezdjük is szerintem a legfontosabbal. A Beyond Meat az első vállalat, ami kifejezetten húsmentes hússal foglalkozik és tőzsdére ment. Ennek köszönhetően nehéz volt beárazni a céget, mivel nem volt versenytárs, akivel össze lehetett volna hasonlítani az értékeltséget és számait. Ezen felül, ha valaki a vagyonát be akarta fektetni ebben az új iparágban, akkor csak Beyond Meat részvényt vehetett, mivel másra nem volt lehetősége. Ezért is tudott így emelkedni az árfolyam.

Ezen felül az elemzők kiválóra értékelték a Brand managementet és nagy jövőt láttak a húsmentes húsokban. Gondoljunk csak bele: egy teljesen forradalmi iparágban a legjobb nevű cégről beszélünk. Ki ne akart volna befektetni, főleg akkor amikor még nem volt ilyen magasan értékelt a vállalat.

A 2019-es évben az a helyzet állt elő a vállalat életében, hogy nem tudta a lépést tartani a kereslettel. Ennek és az IPO által behozott tőkének köszönhetően a vállalat Columbia államban épített új gyárat, aminek köszönhetően háromszor annyi terméket tudtak előállítani. Ez is tovább hajtotta az árfolyamot.

Van még egy indok, amit betudhatunk az árfolyamnövekedésnek. Ez pedig az, amit sokszor hallhatunk a tőzsdén: a kimaradástól való félelem. A Beyond Meat már az IPO-ja után is hatalmasat ralizott, aminek koraij befektetői nagy hozamot tudtak elérniés ebből senki sem akart kimaradni, így egy öngerjesztő folyamatként tovább vették a papírt.

Hogyan áll most az árfolyam?

Az elmúlt hetekben jóval az 50 napos átlagár alatt volt a papír, aminek a rossz jelentés és különböző leminősítések az okai. A Bernstein elemzője Alexia Howard például 136 dollárról 89 dollárra tette le célárát, mivel rosszabb lett a negyedéves jelentés, mint az indokolt lett volna és szerinte nehéz negyedévek várnak a vállalatra. A Goldman Sachs elemzője Adam Samuelson például eladásra ajánlja a papírt, mivel a COVID-19 lassítja az éttermekben végbemenő étkezési változásokat, ami nyilvánvalóan nagyon rossz hatással van a Beyond Meatre. Továbbá az elemzők azt is kiemelik, hogy egyre nagyobb a harc a piacon, mivel több cég is érkezett a szektorba, akik a későbbiekben akár komolyan veszélyeztethetik a Beyond Meatet, de már most is piaci részesedést vehetnek el tőlük.

 

Na de nézzük a friss jelentést. A vállalat bevétele a negyedévben 94 millió dollár lett, ami bőven elmarad a 132 milliós várt eredménytől. Ennek köszönhetően a cég részvényenként 28 centes veszteséget ért el, pedig az elemzők 5 centes profitot vártak, tehát összességében 19 milliós veszteséget könyvelhettek el. Kiemelik továbbá a jelentésben, hogy a vállalati eladások (nagykereskedelem) csökkenése miatt növelték a lakossági eladásokat. Például újracsomagoltak több terméket is, hogy az kimehessen a boltok polcaira. Ez nem is tűnik rossz dolognak, mert azt mutatja, hogy a piaci környezet változása esetén rugalmas a vállalat és próbál megoldásokat keresni. Igaz, ennek a segítségével a bevételt növelni tudták, azonban sokkal kisebb profitot értek el. Miért is van ez? Nyilvánvalóan magának a csomagolásnak is költsége van, de itt meg kell még említeni a disztribúciós költségeket és a szupermarketeknek fizetett költségeket. Ennek köszönhetően a bruttó margin a tavalyi azonos időszakbeli 35,6%-ról egészen 27%-ig csökkent, ami a befektetőknek egy igen rossz irányt jelent, főleg, ha a későbbiekben marad a tendencia és a lakossági vásárlók aránya még jobban növekedni kezd a vállalatival szemben. A nemzetközi eladások pedig 45%-kal csökkentek.

Összefoglaló

Ezek alapján elmondható, hogy a korai nagy lakossági cunami után nem tett jót a vállalat számára a COVID-19. Ha viszont hiszünk az iparág és a vállalat hosszú távú kilátásaiban, akkor akár még mindig érdemes lehet elgondolkoznunk a cég részvényeiben. A következő évekre szóló kilátások pedig ezek: 2020-ban az EBITDA-t 21 millió dollárra várják, ami 2021-ben 67 millió, 2022-ben pedig 118 millió lehet. Azonban ezt a vállalatot nem két, hanem inkább tíz évre érdemes vizsgálni. A befektetők is így vizsgálják a céget.

Az alternatív hús szektor a következő évtizedben 140 milliárdot is érhet. Ez persze sok dologtól függhet, de jelenleg az látható, hogy a világ az alternatív ételek irányába megy, aminek üteme a későbbiekben még inkább fokozódhat.

 
 
 
 
Források:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20201118/soros-gyorgy-alapja-megszabadulna-osszes-palantir-reszvenyetol-458062

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200707/tozsdere-megy-a-vilag-egyik-legtitokzatosabb-cege-440244

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200829/itt-vilag-egyik-legtitokzatosabb-cege-a-gyuruk-ura-magikus-gombjerol-elnevezett-startup-446264

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200906/remekul-teljesitettek-eddig-iden-az-ujonnan-tozsdere-vitt-vallalatok-447392

https://www.cnbc.com/2020/11/13/unity-and-palantir-stock-jump-after-debut-earnings-reports-.html

https://www.cnbc.com/2020/11/19/george-soros-is-offloading-palantir-shares-due-to-business-practices.html

https://www.cnbc.com/video/2020/11/24/cramer-says-stock-market-is-the-most-speculative-hes-ever-seen.html

https://www.youtube.com/watch?v=4LQCsPbA6rU&t=24s

https://www.bloomberg.com/news/articles/2011-11-22/palantir-the-war-on-terrors-secret-weapon

https://www.cnbc.com/2020/11/12/palantir-reports-t.html

https://www.youtube.com/watch?v=4LQCsPbA6rU&t=24s

https://www.portfolio.hu/uzlet/20201011/husmentes-husban-utaznak-atalakitjak-a-vilagot-es-a-reszvenyeik-mar-most-tuzforroak-452246

https://www.youtube.com/watch?v=2SgqElKm3QY

https://www.cnbc.com/2019/05/02/beyond-meat-ipo.html

https://www.portfolio.hu/uzlet/20190430/nagy-az-erdeklodes-leonardo-dicaprio-vegan-burgeres-cegeert-322609


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.