random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-05-07

A réz az új olaj a Goldman Sachs tanulmánya szerint

A réznek döntő szerepe van az olaj fenntartható energiával való helyettesítésében, mindeközben a réz ára folyamatosan növekszik a szűk kínálatnak köszönhetően.

Állítások

  • A réznek döntő szerepe van az olaj fenntartható energiával való helyettesítésében és a Párizsi Megállapodás céljainak megvalósításában.
  • 2025-re a fém tonnánkénti ára 15 000 dollár lehet, ami 66% -os emelkedést jelent.
  • A réz iránti kereslet növekedni fog, de a piac kínálati válsággal néz szembe.
  • A hulladékréz újrahasznosítása egyre nagyobb jelentőséget kap

 

Árak és rézpiacok

2021.április 26-án az LME (London Metal Exchange) azonnali rézjegyzése tonnánként 9545,50 dollárnál alakult.

 réz1.png

 A rövidtávú rézjegyzés ártörténet 2021. március április USD/tonna

réz2.png

Ötéves rézjegyzés ártörténet 2017-2021 USD/tonna.

 

Több rézpiac van

Az amerikai piacon a réz irányadó jegyzése fontban történik, (453,59237 gramm), árfolyama jelenleg 4,49 dollár. A piacok közötti arbitrázs eredményeképpen az árak kiegyenlítődnek. Az európai és az amerikai ár átszámítási képlete: USA ár (USD/font) * (1 000 000/453,59237)= európai ár USD/tonna.

A londoni fémtőzsdén (LME) a három hónapos réz határidő irányadó tonnánként 9 545 dollár körüli értékre emelkedett, míg a NYMEX réz határidős árfolyama fontonként 4,49 dollárba kerül jelenleg.

A számunkra legkönnyebben elérhető rézpiac a frankfurti, ahol a rezet ISIN: XC0005705501 szimbólummal USD/tonna értékben jegyzik, és a honlapon feltüntetik a rézzel vagy rézbánya részvényekkel történő kereskedés lehetőségeit.

A Random Capital termékkínálatában a következő réz ETF-ek érhetők el:

  • WisdomTree Copper EUR Daily Hedged ETF
  • WisdomTree Copper 2x Daily Leveraged ETF
  • WisdomTree Copper ETF

 

Rézárak emelkednek

A réz határidős árfolyama a harmadik egymást követő héten folyamatosan növekedett, hogy napjainkra elérje az elmúlt kilenc év legmagasabb szintjét.

1.       Az árat számos tényező hajtja egyre feljebb

1.1.    Joe Biden elnök klímapolitikája

1.1.1.A Biden-kormány tervei szerint javítani kívánja az amerikai

infrastruktúrát, ami bővíti az ipari fémek iránti nagyobb keresletet.

2.      A megújuló energiára történő átállás

2.1.   A rézvezetékek kedvező áramvezetési tulajdonságai miatt az energiarendszerek egyre több rézvezetéket igénylenek. Biden elnök klímapolitikai céljai élénkítően hatnak a réz árfolyamára, amely „vezetőképességi tulajdonságainak köszönhetően” nagy szerepet játszik a megújuló energia térhódításában, mondta John Caruso, a RJO Futures munkatársa.

3.      Fellendülő gazdaságok

3.1.   Minden közgazdász a pandémia után a gazdaságok gyors növekedését várja az USA-ban, Kínában, Európában és Ausztráliában egyaránt. Az elektronikai ipar rézfelhasználása a rézigényt növeli.

4.      Építkezések.

4.2. Az új épületek, építmények, okos és passzív házak számtalan vezetéket igényelnek. Biden 2,3 billió dolláros javasolt infrastrukturális csomagja ugyanakkor a réz iránti kereslettel kapcsolatos várakozásokat is megemelte, ahogy a program a fa és acélok és más fémek iránt is nagyobb keresletet valószínűsít.

4.2. Az elektromos autók töltéséhez szükséges hálózat kiépítése az USA-ban tervezett 500 000 új töltőállomással extra rézigényt jelent.

5.      Dollár értékalakulása

5.1.   A dollárban jegyzett árutőzsdei áruk ára önmagától, a pénz belső értékétől is függ, érthető módon, a lassan értékét vesztő dollárban kifejezett árak szükségszerűen növekednek. Az ICE amerikai dollárindex (DXY)  a héten kb. 0,7% -kal alacsonyabbra ereszkedett, már harmadik egymást követő héten csökkent. Az amerikai dollár értékcsökkenése emelte a réz árát is .

 

A réz egy befektető szemével

Összességében a réz ára „elég erős volt” – mondta Rob Haworth, a US Bank vagyonkezelésének vezető befektetési stratégája. – A digitális gazdaság egyre nagyobb jelentőségével párhuzamosan növekszik a technológia iránti igény. A pandémia idején elterjedt „home office” munkák is fokozták a digitális eszközök iránti keresletet.

„A technológia, a félvezetők, az adatközpontok és a mobil tornyok egyaránt jelentős rézfelhasználást igényelnek."

Eközben a kínálati oldalon „az elmúlt években nem láttunk beruházást az új rézbányák létesítésére, ami azt jelenti, hogy a felhasználók versenyeztek a viszonylag szűkös rézellátásért, így az ár maradt annak döntőbírója, hogy ki kapja a készletet” – mondta Haworth. „A bányafejlesztés hosszú távú tevékenység, egy ideig szűk rézpiac marad számunkra.”

Az amerikai és európai lakásigény és az otthonépítés növekedése szintén növelte a réz iránti keresletet, tekintettel arra, hogy ez az otthonépítés egyik fontos eleme.

Spekulánsok rövid távra úgy gondolkoznak, hogy a réz eddig stabilan emelkedett, most párhetes szünet következhet, az újratöltődés előtt, mivel a piac a túlvett állapot jelenségeit mutatja.

 

Ellátási válság?

A réz kulcsfontosságú fém lesz a szén-dioxid-mentesítés megvalósításában és az olaj megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésében, továbbá jelenleg a piac olyan ellátási válsággal néz szembe, amely négy év alatt több mint 60%-kal emelheti az árat – közölte a Goldman Sachs jelentésében.

A megnövekedett kereslet és a valószínűleg alacsony kínálat 2025-re a jelenlegi tonnánkénti 9 900 dollárról 15 000 dollárra emeli az árat – közölte a bank.

Költséghatékony fémként a réz nagy jelentőséggel bír a szél, a nap és a geotermikus forrásokból származó tiszta energia létrehozásának, tárolásának és elosztásának folyamatában, mivel rendelkezik az ehhez szükséges fizikai tulajdonságokkal – közölte a Goldman elemzői csoportja, Jeff Currie vezetésével a „Réz az új olaj” című jelentésben.

„Az olaj-keresletről folytatott megbeszélések figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a réz és más kulcsfontosságú fémek használatának megugrása nélkül nem történik meg a kőolajnak megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése” – áll a jelentésben.

Rézre lesz szükség a tiszta energiához szükséges új infrastruktúra-rendszerek létrehozásához az olaj és a gáz helyettesítésére, azonban a jelentés szerint erre eddig nem fordítottak kellő hangsúlyt.

A kereslet tehát jelentősen, világszinten akár 900%-kal, 8,7 millió tonnára nő 2030-ig, ha tömegesen alkalmazzák a zöld technológiákat – becsüli a bank. Ha ez a folyamat lassabb lenne, a kereslet legalább 5,4 millió tonnára, vagyis csaknem 600%-ra nőhet.

A réz a fenntartható technológiák kulcsfontosságú része, ideértve az elektromos jármű akkumulátorait és a tiszta energia előállítását. A Párizsi Megállapodás előírásainak közeledtével a megújuló energia és a zöld technológia irányába tett erőfeszítések egyre erősebbek.

Alig két hete Biden, amerikai elnök bejelentett egy 2,3 billió (2 300 milliárd) dollár értékű infrastruktúra-csomagot, amely kifejezetten új fenntartható technológiákat és infrastrukturális projekteket ösztönöz.

Jelenlegi állapotában azonban a rézpiac nincs felkészülve a megnövekedett keresletre – állítja a Goldman Sachs. A réz ára körülbelül 80%-kal emelkedett az elmúlt 12 hónapban, miközben a kínálat nem volt megfelelő.

„A piac már most is szűkös, mivel a pandémia okozta válság ellensúlyozására hozott ösztönző intézkedések (különösen Kínában) támogatták a kereslet újbóli fellendülését, szemben a stagnáló ellátási feltételekkel” – írták.

Mivel a bányák bővítése és új rézgyártó területek létrehozása évekig tart, ez valószínűleg fémhiányhoz vezet. A rézellátás két éven belüli kimerülésének megakadályozása érdekében az áraknak most emelkedniük kell, hogy ösztönözzék a beruházásokat és a termelés növekedését.

Jelenleg a Goldman Sachs „2030-ra 8,2 millió tonna hosszú távú ellátási rést becsül, ami kétszerese annak a résnek, amely a réz bikapiacát a 2000-es évek elején kiváltotta".

A réztermelés 2020-ban visszaesett a kormányzati korlátozások és a Covid-19 járvány idején lezárások miatt. A világ legnagyobb réztermelőit, Chilét és Perut különösen súlyos mértékben sújtotta a világjárvány, amely 2023-ig befolyásolhatja az ellátást – derül ki az S&P Global áruanalitikusok jelentéséből. A múlt héten megugrottak az árak a járványhoz kapcsolódó chilei újabb határzárásokat követően.

Az előrejelzések szerint azonban a globális réztermelés 2021-ben 5,6%-kal nő, miután 2020-ban 2,6%-kal visszaesett – derül ki a GlobalData februárban közzétett jelentéséből.

Biden 2,3 billió dolláros javasolt infrastrukturális csomagja ugyanakkor a réz iránti kereslettel kapcsolatos várakozásokat is megemelte, ahogy a program a fa, az acél és más fémek iránt is nagyobb keresletet valószínűsít.

 

A Goldman Sachs szerint rekordmagas rézárra számíthatunk egy éven belül

Nicholas Snowdon, a Goldman Sachs fémstratégája az áprilisi virtuális réz-világkonferencián felszólalva a bikákhoz csatlakozott.

Snowdon megerősítette a befektetési bank azon nézetét, miszerint a bányászati szektor szuperciklus kezdetén van, három tényezőre hivatkozva, amely a tágabb árupiacon fellendülést idézte elő:

  • A „régi gazdaságban” hosszú ideje tartó strukturális elmaradást lát a befektetésekben, ideértve a bányászatot, az infrastruktúrát és az ipari termelést.
  • Az új újraelosztási politikák a pénzügyi stabilitás helyett az áruintenzív társadalmi szükségleteket célozzák meg.
  • A kormányzati kiadások hatalmas növekedése, különösen Az Egyesült Államokban, Kínában és Európában.

 

A zöldgazdaság rézmaggal rendelkezik  

Snowdon szerint a környezeti politikák a következő évtized folyamán az 1970-es és 2000-es évekkel megegyező mértékű tőkebefektetési fellendüléshez fognak vezetni, és a réz jelenti a zöld energia átmenetének alapját.

„Becsléseink szerint a szén-dioxid-mentesítési célok elérése érdekében csaknem 16 milliárd dollárnak kellene zöld infrastruktúrába kerülnie, szemben az utolsó szuperciklus alatt Kínában elért 10 milliárd dollárral.”

Snowdon szerint míg a piac még csak most éri el a hiányszakaszt, a jövő év második felére a rézpiac a 2000-es évek közepe óta a legfeszültebb ponton áll majd, mivel nagyon szűkösek lesznek a készletek.

„Túlterhelt, szinkronizált globális kereslethullámban vagyunk. A kínai kereslet továbbra is nagyon erős, ebben az évben 4%-kal nőtt, amit az infrastrukturális beruházások erőssége, az ingatlanépítések olyan időszakában, amikor viszonylag sok elektromos eszközt és vezetéket használnak fel (például a passzívházakhoz) és a fogyasztók kereslete által vezérelt ágazatok erőteljes fellendülése támaszt alá.”

 

Hosszútávon a rézhiány és a réz árának korrelációja nagyon szoros

 

„A fejlett gazdaságokban a kereslet növekedését gyorsabb ütemben prognosztizáljuk, mint Kínáét – az idei 7% -os növekedési ütem közelében.”

 

Az ellátási rés szakadékká válik 

A kínálati oldalon Snowdon rámutat a kezelési és finomítási díjak összeomlására (amelyet a bányászok fizetnek az olvasztóknak), ami a rézkínálat alulteljesítését tükrözi. Sem a chilei, sem a perui export nem tér vissza idén a várakozásoknak megfelelően.

A zöldenergia alkalmazásával kapcsolatos kereslet az évtized második felére felgyorsul, és végül közel 5 millió tonna további keresletet eredményez a Goldman Sachs előrejelzése szerint.

A globális rézkínálat 2024-től kezdődő csúcsával szemben Snowdon szerint ezek az alapok „az évtized végére rekord nagyságú, hosszú távon is fennálló ellátási rést generálnak, amelyet az új bányakapacitásba történő befektetéssel csak lassan tudnak pótolni.”

A hosszú távú ellátási rés valóban megnyílt az elmúlt években, és a jelenlegi 8 millió tonnányi rézhiány megközelíti a 2000-es és 2010-es ellátási hiányának a kétszeresét.

„Ezt csak úgy lehet megoldani, hogy magasabb árak ösztönzik az új kínálatba történő befektetéseket" – mondta Snowdon. 

réz8.png

Rézbányászat országok szerint (tonna). (Forrás: Index Mundi

 
 
 
Források: Rézbányászat országok szerint (tonna). Forrás: Index Mundi https://www.indexmundi.com/minerals/?product=copper&graph=production

London Metal Exchange Elérhető: https://www.lme.com/en-GB/Metals/Non-ferrous/Copper#tabIndex=0

Sophie Kiderlin (2021.április 14.) Copper is 'the new oil' and could reach $15,000 by 2025 as the world transitions to clean energy, Goldman Sachs says. Insider. Elérhető: https://markets.businessinsider.com/news/stocks/copper-price-outlook-demand-rise-goldman-sachs-sustainability-commodities-2021-4-1030304102

Frik Els 2021.április 13. Goldman doubles down: Record-high copper price within a year Mining.com Elérhető: https://www.mining.com/goldman-doubles-down-record-high-copper-price-within-a-year/

Börse Frankfurt. Copper.(leetöltve: 2021. április 27én) Elérhető: https://www.boerse-frankfurt.de/global-search/copper

European Copper Institute (letöltve: 2021. április 27-én) Processes: copper mining and production Elérhető: https://copperalliance.eu/about-copper/copper-and-its-alloys/processes/

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.