random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-02-15

A világ legolcsóbb nemesféme: az ezüst - a „szegények aranya”

Az elmúlt tíz évben ez a nemesfém sok befektetői portfólió részévé vált, ezért érdemes az alapokat tisztázni. Történelmileg igazolható, hogy az ezüst évezredek óta megbízható értékmegőrző, egyre inkább a hosszú távú megtakarítások és a tőkeképzés eszköze.

Ezüstpénzek

Ezüstpénzeket, többnyire sterling ezüsttel verve (némi rezet hozzáadva, hogy ellenállóbbak és tartósabbak legyenek a pénzforgalom szempontjából), gyakorlatilag minden kultúrában és országban használtak különböző időpontokban. Ilyenek például az ókori lídiai (Közép-Ázsia) ezüstérmék, a görög drachma ezüstérmék, az ezüst római dénárérmék és az angol font ezüstérmék.

 

 

Különböző nyelveken az ezüst szó szerint pénzt vagy készpénzt jelent. Például franciául (argent), thaiul(เงิน Ngein) és görögül (άργυρος).

Milton Friedman, Nobel díjas közgazdász 1976-ban írt történelmi visszatekintésében hangoztatta, hogy „a történelem legfontosabb monetáris fémje az ezüst, nem az arany „. Arra utalt, hogy tranzakciós volumenben az ezüst az emberiséget inkább szolgálta pénzként, mint az arany, valószínűleg az ezüst kisebb értékének és a hétköznapi tranzakciókban történő egyszerű használatának köszönhetően.

Az ezüst napjainkban is biztonságos és megfizethető menedék jellegű befektetés, amely segíti a befektetőket fedezni vagyonukat a gazdasági zavarok, a banki csődök, a deviza leértékelődése és a pénzügyi válság ellen.

 Ezüst lényege és alapvető természete:

  • az ezüst adja a legnagyobb fényvisszaverő képességet, ezért a tükörben is felhasználható.
  • az ezüst az egyik legjobb áramvezető fém.
  • az ezüst az összes fém közül a legjobb hővezető.
  • az ezüst természetes csíraölő hatású, ezért különféle antibakteriális alkalmazásokban (ezüstkolloidként) használják.
  •      az ezüst könnyen hajlítható, és kissé keményebb, mint az arany.
 

Eltekintve az ezüstpénz állandó történelmi alkalmazásától, a fém egyéb változatos felhasználási területei: az ezüstáruk-, ékszerek gyártása, fogászat, légkondicionálás, vízszűrés, tükörbevonatok, napelemek, különféle elektronikai cikkek, fényképészet és egyéb alkalmazások.

Az alábbiakban bemutatjuk a világ ezüst keresleti és kínálati adatait 2006 és 2020 között.  

 

Ezüstkínálat

Az emberiség eddig becslések szerint 1,5 millió tonna ezüstöt bányászott . Ez a mennyiség ezüst elfér egy 52 méter élhosszú kockában. Ellentétben az aranybányászati ​​termeléssel, amely terméke szinte teljes egészében velünk van ma is, ennek a közel 50 milliárd bányászott ezüst unciának a nagy részét olyan ipari cikkekben használták fel, ami a mai ezüstárak mellett se nem újrahasznosítható, se nem visszanyerhető.

Az ezüstbányászatot és az ezüsthulladék újrafeldolgozását is beleértve, az ezüstkínálat éves szinten körülbelül 1 milliárd uncia. Az éves ezüstkészlet nagyjából 80%-a ezüstbányászatból származik. A legtöbb ezüstöt más ipari és nemesfém-bányászati ​tevékenységek melléktermékeként bányásszák.

454545454.jpg

Tekintettel arra, hogy az éves ezüstkészlet mintegy 20%-a a régi ezüst finomításából és újrafeldolgozásából származik, azt lehetne állítani, hogy a föld feletti ezüstkészlet valódi többlete évente körülbelül 800 millió uncia.

A Thomson Reuters szerint az elmúlt évtized túlnyomó többségében a világ ezüstigénye meghaladta az éves ezüstkínálat szintjét. A Silver Institute szerint az ezüstbánya-termelés általános lassulása várhatóan folytatódik.

598723547.png

 

Mexikó, Peru és Kína a világ éves ezüstbányászatának több mint a felét adják.

 

A magánbefektető ezüstrúd- és érmevásárlók, a tőzsdén forgalmazott ezüstalapok és a határidős tőzsdei raktárak között ma körülbelül 3–3,5 milliárd troy uncia (t oz) létezik 0.999 finomságú nemesfém formában. Más szavakkal a bányászott ezüstnek körülbelül 6–7%-a 0.999 finomságú veretlen érme, kerek vagy veretlen rúd formájában létezik.

 

Az ezüst részesedése a globális pénzügyi eszközökből

 

A világ összes ezüstfém-állományának értéke dollárban kifejezve ma kevesebb, mint 70 milliárd dollár, míg a többi főbb eszközosztályt (részvények, kötvények, ingatlanok és még az arany is) sokszor több milliárd dollárban mérik.

A kitermelés szerint becsült arany/ezüst arány körülbelül 8 oz ezüst és 1 oz arany (a mindenkori becslés alapján 1,5 milliárd tonna ezüst és 186 700 tonna kitermelt arany). A geológusok szerint 0,075 millió ppm (parts per million) ezüstöt és 0,004 ppm aranyat találunk, ami természetesen előforduló 18,75 arányt adna, de emlékeztetünk arra is, hogy szinte az összes ezüst, amelyet ma bányászunk, más fémbányászati tevékenységek mellékterméke.

Arany/ Ezüstár aránya

5656565.png

32326568.png

 

A kormányok és a központi bankok több mint 100 éve aktívan befolyásolják, sőt önkényesen meghatározzák az ezüst és az arany árát és értékét. Ennek eredményeként a több mint 5000 éves történelmi átlagos arany és ezüst érték aránya, amely körülbelül 15, időnként 100-ra emelkedett, manapság megközelíti a 70-et.

1964-re az amerikai kormány arra kényszerült, hogy fokozatosan megszüntesse az ezüst felhasználását a forgalomban lévő pénzérméiben. Hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Mexikó és mások, szintén megszüntették az ezüst használatát a pénzeszközeikben.

Ellentétben a hivatalos aranytartalékokkal, a kormányzati ezüsttartalékok nem tekinthetők jelentősnek, de az adatok nem átláthatóak és nem publikáltak.

 

Ezüstigény

Csak 2015-ben a teljes fizikai ezüstigény rekord 1 170 500 troy uncia volt.

Ezüst ékszerek és ezüstáruk

Az éves ezüstigény körülbelül egynegyedét ezüst ékszerekben és evőeszközökben használják fel. Az ezüst edényeket már régóta értékelik ragyogó fénye, csíraölő tulajdonságai és az ezüstművesek számára könnyű alakíthatósága miatt.

A viszonylag magas aranyár hozzájárult a közepes árú ezüst ékszerek új piacainak fenntartásához és növekedéséhez. Számos fogyasztó kezdett nagyobb számban kis ezüst ékszereket vagy ajándékokat választani.

 

Ezüst ipari kereslet

Az éves ezüstkészlet alig több mint felét ipari alkalmazásokra fordítják. Az ezüstöt lényegesen jobban hajtja az ipari kereslet, mint az aranyat (az ezüst iránti ipari kereslet nagyjából 50%, míg az arany iránti csak 10%-os).

Ezüst nagyobb ipari szerepe lendületet adhat a csökkenő volatilitásnak és a spot árfolyamoknak a gazdasági visszaesések idején, mivel a határidős szerződéses kereskedői logika feltételezi, hogy a recesszió alatt kevesebb termék készül. Az ipari fémek, például az ezüst árfolyamesése idején a tendenciák gyorsan megfordulhatnak a jegybanki beavatkozás és a monetáris elszámolások révén.

Ezüst nélkül modern életmódunkat nehéz fenntartani. Az ezüstnek napjainkban több ezer féle ipari felhasználása létezik, emellett nem valószínű, hogy más fémekkel helyettesíthetik.

 

Ezüst ipari kereslete különböző esetekben rugalmatlan lehet az áremelkedésekkel szemben, mivel a fent említett ipari alkalmazásokban gyakran csekély ezüstmennyiséget használnak fel. Még ha az ezüstár megsokszorozódna az okostelefonok és más elektronikai eszközök nagy valószínűséggel továbbra is az ezüstöt használnák gyártásuk során. Például egy számítógép általában csak körülbelül 1 gramm vékony ezüst bevonatot tartalmaz, míg egy mobiltelefon általában csak 0,2 gramm ezüstöt használ. 

Az ezüst egyik leggyorsabban növekvő és legintenzívebb ipari alkalmazása a napenergia-iparban van. A tipikus napelem napjainkban  20 gramm ezüstöt használ.

Az ipari ezüst alkalmazások száma növekszik, továbbra is nélkülözhetetlen nemesfém a modern életmódunk szempontjából.

 

Ezüst befektetési igény

A befektetők 0,999 finomságú ezüstvásárlása az éves ezüstigény nagyjából egynegyedét teszi ki. Az ezüst kereslet növekedésének ez a szegmense az elmúlt évtizedben nagyrészt felrobbant, részben a 2008-as pénzügyi válság következtében

Az internet azt is lehetővé tette az átlagos befektetők számára, hogy megismerjék az ezüstöt érintő alapvető befektetési tényezőket. Az ezüst befektetések fizikai vásárlása az elmúlt évtizedben megugrott, 2006-ban az összes ezüstigény alig több mint 5%-át tette ki, csak 2016-ban csaknem 25%-ot ért el.

9797456.png

Az ezredforduló kezdete óta az ezüst az amerikai dollárban elért 5,39 USD/troy uncia árról, 2011. április 28-án a napközbeni csúcsra, 49,51 USD/uncia árra emelkedett. Ma az ezüst árfolyama kevesebb, mint 28 USD unciánként.

Az 1980-as évek végén a legnagyobb kormányzati ezüstérmék két pénzverde termékeiként jelentek meg: az amerikai pénzverde, (United States Mint) amely 1 oz amerikai ezüst sas érmét gyárt , és a kanadai királyi pénzverde (Royal Canadian  Mint) amely az 1 oz ezüst juharlevelű érmét gyártja – ezek az érmék jogilag fizetési eszközök.  

 

 (# 1 amerikai ezüst sas érme , # 2 kanadai ezüst juharlevél érme )

 

A 2008-as pénzügyi válság óta számos magán- és kormányzati ezüstpénzverde folyamatosan rekordszámú ezüstveret, rúd- és érmeértékesítést jelentett.

A kormányzati ezüstérmék értékesítésének kiegészítéseként számos magán- ezüstverde, évente több millió uncia ezüstveretet és ezüstöntvényt állít elő.

7984362196842.png

 

Ezüst árfolyamok

Az olyan árucikkek, mint az ezüst (valamint az arany, az olaj, a palládium, a platina, a búza, a kávé, a gyapot és más termékek), mind határidős kereskedés szabályozott kereteivel rendelkeznek, amelyeket a világ különböző határidős tőzsdéin jegyeznek. 

A határidős kereskedelmet ilyen vagy olyan formában évszázadok óta használják. A határidős szerződések eredeti célja, hogy az árutermelők (például az ezüstbányászok), a végfelhasználók (ezüstfinomítók és nemesfém-kereskedők) és az ár spekulánsok (azok, akik egyszerűen csak rövid távú nyereségért kereskednek határidős tőzsdéken) résztvevőinek módjuk legyen az árkockázat kezelésére, a valós áru megvásárlására és tényleges leszállítására, vagy manapság sokkal inkább, mint valaha, egyszerűen spekulálnak és fogadnak az áru jövőbeli áremelkedésére vagy esésére.

Az áru határidős ára az adott áru jövőbeni szállítási szerződéseinek folyamatos árelemzésén alapul.

Az ezüst azonnali árát a legtöbbet forgalmazott határidős szerződés határozza meg. Ez a legtöbb kereskedésű határidős szerződés lehet az aktuális hónap, vagy akár két vagy több hónap is lehet a jövőben.

Jelenleg az ezüst spot ár a határidős világpiaci árak ingadozó kombinációja (amelyet leginkább a nagyon töredékesen fenntartott COMEX és a London Bullion Market befolyásol), amelyek a potenciálisan szállítható fizikai nemesfémet képviselő virtuális szerződések eladásán és vásárlásán alapulnak.

 6516849165122.png

A legnagyobb hatást a jelenlegi ezüst spot árfolyamra többnyire nem fizikai ezüst cserék teszik, hanem a származtatott ügyletek, amelyek nagymértékben befolyásolják a valódi fizikai ezüst árát.

Az ezüst határidős szerződések jóval kevesebb, mint 2%-át teljesítik fizikailag ezüstötvényekkel. Így az ezüst árát jelenleg leginkább a határidős kontraktusokkal, politikai és gazdasági eseményekkel kereskedő rövid távú árspekulánsok befolyásolják.

 

Ezüst spot árak és ezüstáruk (0,999 finomságú árak)

Gyakorlatilag minden online nemesfém-kereskedő élő ezüst spot árajánlatot tüntet fel a weboldalán különféle devizanemekben, 0,999 szabványos finomságú termékre.

A legnépszerűbb nemesfém termékek, amelyek megvásárolhatók az ezüst-kereskedőktől, gyakorlatilag súly alapján vannak árazva és néhány százalékponttal haladják meg az ezüst ingadozó, spot árfolyamot. Ennek oka a finomítással, gyártással, veréssel, marketinggel, az érték fedezésével, raktározással és az adott ezüstötvényű termékek értékesítésével kapcsolatos költségek. A fém érme nem ÁFA köteles, de az ezüst használati tárgyak ÁFA kötelezettek. Piaci egyensúly idején az ezüst-nemesfém termékek ára az ezüst spot ár felett mozog. Íme a legismertebb érme felára:

984516816.png

 

 

Összegezve: az ezüst spot ár viszonya a fizikai ezüst veretekhez általában így alakul:

 

 • A határidős szerződéses kereskedők ezüst határidős szerződéseket vásárolnak és adnak el világszerte határidős tőzsdéken, ez a kereskedési tevékenység segít meghatározni a különböző valutákban kifejezett ezüst spot árfolyamok ingadozásait.
 • A fémbányászok általában kevert ezüstérc- és ezüstrudakat adnak el ezüstfinomítóknak közvetlenül a hullámzó ezüst spot ár alatt.
 • Az ezüstfinomítók megolvasztják és megtisztítják a megvásárolt ezüstércet 0,999 finomságú ezüstdarabbá, vagy szemcsékké, majd a finomítók vagy ezüstverdéknek vagy ezüstkereskedőknek adják el ezeket a termékeket az ezüst ingadozó spot árán, vagy éppen felette.
 • Mind a kormányzati, mind a magánpénzverők ezüstérméket vernek, vagy ezüsttermékeket gyártanak, majd ezüstkereskedőknek vagy nagyközönségnek adják el, jellemzően az ezüst spot ár felett.
 • Működnek olyan nemesfém-kiskereskedők, akik különféle ezüstfém termékeket kínálnak házhoz szállításra vagy professzionálisan teljesen biztosított széfekbe, az ezüst ingadozó azonnali árán felüli árakon.

 

Világszerte egyre több befektető erősíti meg Milton Freedman szavait: „A történelem legfontosabb monetáris fémje az ezüst, nem az arany.”

 

 

 

 

Forrás: https://miltonfriedman.hoover.org/friedman_images/Collections/2016c21/SundayTimes_1976_3.pdf

https://www.provitamin.hu/argentum-77-kolloid-ezust-ion-oldatot-tartalmazo-antibakterialis-szajviz-c371-p110850.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Silver

https://www.livescience.com/37040-silver.html

https://geology.com/articles/uses-of-silver/

New York Times napilap

http://www.silverinstitute.org/

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.