random reggeli
számlanyitás

Petykó Csaba

2020-12-29

Amikor a science fiction valósággá válik

Az előttünk álló évtizedekben nagy eséllyel tapasztalhatunk majd számottevő fejlődést és változást a ma ismert és széles körben elterjedt technológiákban. Az űripar fejlődése, a kvantumszámítógépek, a mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás jelentősen felforgathatja ma ismert világunkat.

Világűr – Világegyetem. Kit érdekel és miért?

Első írásom középpontjában a világűr és az annak felkutatásához szükséges technológia áll. Az űrkutatás nagy valószínűséggel egyre nagyobb teret nyer a következő évtizedben és a szolgálatába álló technológiai vívmányok is egyre több figyelmet kaphatnak.

Vajon a csökkenő költségek, a technológia fejlődése és a magánszektor térnyerése felgyorsíthatja az űripar fejlődését? A Morgan Stanley kutatása szerint 2040-re a teljes piac mérete elérheti az éves 1 billió dolláros szintet.

Mindig is érdekelt az űr és a világegyetem. Emberi létünk értelmét és helyét keresve rá kell döbbennünk arra, hogy a világ, amelyben élünk rettentően kicsi részét teszi ki annak a rendszernek amelynek mi is szerves részei vagyunk. Sokan gondolhatják úgy, hogy az űrkutatás csak időpazarlás, és helyette inkább igazi, földi problémákkal kellene foglalkoznunk. Az igazság az, hogy életünk minden percét befolyásolja a világűr, hiszen a bolygónk a naprendszer részeként egy hatalmas, örökké mozgó gépezet eleme. Ennek az eredménye, hogy éppen milyen a hőmérséklet, hogy milyen magas a tengerszint, hogy van-e megfelelő mennyiségű oxigén a légtérben és hogy elkerülik-e a Földet a pusztító aszteroidák. Az űr kutatásával olyan technológiák születnek, melyeket a Földön is alkalmazhatunk és melyekkel jobban megérthetjük a naprendszerek, a galaxisok és a világegyetem működését. Elkezdődhet az űr és egyéb bolygók, mint a Mars és a Hold gyarmatosítása, illetve folytatódhat az élet kutatása a Földön kívül. Ez utóbbit nem az űrlényekre értem, hanem esetlegesen olyan élő organizmusokra, melyek bizonyíthatják egy másik bolygón az élet létezéséhez szükséges feltételeket.

A kvantumszámítógépek, a mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás elengedhetetlen területei az űrkutatásnak és a világűrrel kapcsolatos bármely tevékenységnek. Ezeknek a területeknek és összességében az egész iparág fejlődésének a potenciális tőkepiaci nyerteseit igyekeztem összegyűjteni. A gondolatmenet középpontjában az űr áll, de a kapcsolódó iparágak eredményei számos egyéb alkalmazásban is hasznosíthatók.

Amikor több éves időtávon befektetünk valamibe, azt legtöbb esetben azért tesszük, mert úgy, gondoljuk, hogy a jövőben többet érhet majd az a valami amibe a pénzünket rakjuk. Nos, amikor a „jövő” szót kiejtem a számon egyből a Holdra és a Marsra utazó embereket, szuperszámítógépeket, emberre emlékeztető robotokat, a rák ellenszerét és végtelen energiaforrást látok a szemem előtt. Többek között ezért is gondoltam úgy, hogy ez a téma a következő évtizedek egyik legfontosabb  alappillére lehet.

 

 

Hardcore Űrtech

Röviden vegyük át, mit is érdemes tudni az űrkutatásról és a benne rejlő lehetőségekről.

Az űriparba való befektetési lehetőségek főleg a könnyebben elérhető technológia és a költségek csökkenése miatt kerültek előtérbe az utóbbi években. A műholdak, a gyorsított csomagküldés és az űrturizmus mind szerves részét képezi a világűr jövőbeli piacának. A legnagyobb áttöréseket a privát kézben lévő vállalatok érték el az utóbbi években, ami jelentősen felgyorsította a technológiák hatékonyságának gyors növelését. Az amerikai hadsereg hatodik pilléreként 2019-ben létrehozott „Space Force”, valamint Oroszország, India és Kína növekvő érdeklődése és tevékenysége is növelheti a jövőben az iparágba érkező tőke mennyiségét.

Egy apró innováció is számos új felfedezéshez és alkalmazáshoz vezethet. Ma az űriparban a legnagyobb áttörések egyike a újrahasználható rakéta. A kilövések költségeinek drasztikus csökkenése pont egy olyan lépés lehet, amely sokszorosára gyorsíthatja az iparág fellendülését. A privát cégek rendkívül gyorsan fejlesztik a számukra szükséges technológiákat, hogy a Holdra léphessenek vagy repülőről küldhessenek műholdakat föld körüli pályára.

A társadalom és a privát vállalatok is egyre inkább foglalkoznak az űrkutatással, de mi a helyzet az erre a célra létrehozott állami intézményekkel? Donald Trump határozottan támogatta az űrkutatást. 2019 decemberében a National Defense Authorization Act for 2020 részeként létrehozta a U.S. Space Command-et, amely magában foglalja a Space Operations Force-ot és a Space Development Agency-t. Ez szintén elősegítheti a jövőben az innovatív technológiák fejlődését. 2020 májusában a SpaceX, a NASA és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) közös projektjeként egy privát cég által gyártott rakéta segítségével küldtek embereket az ISS-re. Fontos mérföldkőnek tekinthető ez az esemény.

Az ábrán látható, hogy a Morgan Stanley elemzője 1 billió dollárra teszi a teljes űripar piacát 2040-re, ami jelenleg nagyjából 350 milliárd dollárt tesz ki. Rövidtávon a legnagyobb lehetőséget a műholdakban látják. A várt növekedés több mint felét várják a műholdak piacából. Az internet következő generációját biztosító műholdakra szükség is lesz a megnövekedett adatforgalom miatt. Az adatokra vonatkozó kereslet exponenciálisan nő, míg az űrbe való kijutás költsége és ezzel együtt az adat költsége is jelentősen csökken. Az új műholdakra szüksége lesz az önvezető autóknak, a mesterséges intelligenciának és a virtuális valóságot előidéző eszközöknek is. Emellett olyan helyeken is lesz hálózati lefedettség, ahol korábban nem. 

spce2.PNG

Az ARK Invest, amely egy innovatív technologiákba fektető alap, 3 fontos tulajdonságot keres, amikor egy technológiát „disruptive”-nak, tükörfordításban bomlasztónak próbál titulálni.

     1.      Jelentős csökkenés az előállítási költségekben, ezzel nagyobb keresletet teremtve a termékre

     2.      Több szektorban, iparban és országban is használható legyen az innováció

     3.      Szolgáljon platformul az újabb innovációknak

Az ARK Invest 5 fő területe között ugyan nem szerepel az űrkutatás, mégis azonosították mint egy innovatív platformot. Az 5 fő terület a mesterséges intelligencia, az energiatárolás, a robotika, a DNS szekventálás és a blockchain technológia. Ezen területek eredményei kivétel nélkül alkalmazhatóak az űriparban, de az első három szerves részét képezi annak. 

Megdöbbentő látni, hogy az ARK Invest módszere mennyire jól és könnyedén alkalmazható. A technológia fejlődésével 200 millió dollárról 60 millió dollárra csökkent egy műhold űrbe juttatásának költsége. Az újrahasználható rakétáknak köszönhetően ez az összeg a későbbiekben 5 millióra dollárra csökkenhet. A műholdak tömeggyártásának költsége pedig 500 millió dollárról 0,5 millió dollárra csökkenhet.

Az űripar lehetőségei szinte végtelenek. Olyan csomagok, melyek ma repülőn vagy kamionon utaznak könnyedén kézbesíthetőek lehetnek egy okosrakéta segítségével, vagy akár egy külön erre a célra kialakított rendszer segítségével. Az űrturizmus és az űrbányászat is sokak fantáziáját mozgatta meg és vélhetően nagy áttörésekre lehet számítani ezeken a területeken is. Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy potenciálisan lakható új bolygó benépesítése esetén rendkívül nagy harc indulna a területekért és nyersanyagokért. Képzeljük csak el mennyit érhet egy új bolygón lévő földterület vagy az onnan származó nyersanyaghoz való jog.

Látható, hogy az iparág egyre nagyobb népszerűségnek örvend és valószínűsíthető, hogy ez a tendencia a jövőben is kitart majd. A Tesla és a SpaceX kapcsolata, valamint a SpaceX tevékenysége egyre több figyelmet vonz magára és az is elképzelhető, hogy ezeknek a folyamatoknak köszönhetően 10 év múlva a társadalom jóval nagyobb része érezheti majd magáénak a világegyetemet.

 

Cégek az Űriparban

A legnagyobb privát szereplők között szerepel az Elon Musk által alapított SpaceX, a Jeff Bezos által tulajdonolt Blue Origin és az állami kötődésű Lockheed Martin. Meghatározó szereplő még a Virgin Galactic is, ami az űrturizmus kötelékében tevékenykedik. Mindenekelőtt leszögezném, hogy a továbbiakban csak a tőzsdén elérhető vállalatokról fogok írni, de amennyiben a SpaceX-et vagy a Blue Origin-t tőzsdére vinné valamelyik top milliárdos, nagy valószínűséggel alapvető pillérei lennének egy az űrkutatásba fektető egyén portfóliójának.

 

Lockheed Martin (LMT)

A Lockheed Martin a Lockheed és Martin Marietta cégek összeolvadásával jött létre 1995-ben. A cég több  területen is aktívan tevékenykedik és talán kijelenthetjük, hogy az amerikai hadiipar legfontosabb szereplője. Tevékenységei közé tartozik az űrkutatás, űrjárművek gyártása, műholdak tervezése és gyártása, valamint fegyverrendszerek és katonai repülőgépek fejlesztése és gyártása.

Mindezek mellett nagy erőkkel dolgoznak a kvantumszámítógép fejlesztésén is. A kvantumszámítógép az összes iparágat és a tudományos életet is jelentősen átírhatja. Olyan számítási kapacitások keletkezhetnek a segítségével, ami felgyorsítja vagy lehetővé teszi olyan iparágak elterjedését mint az űripar. A kvantumszámítógépek teljesítménye szinte összehasonlíthatatlan a jelenleg használt számítógépek kapacitásával. Amit egy hagyományos, nagyteljesítményű számítógép több ezer év alatt tudna csak kiszámolni, azt egy teljes értékű kvantumszámítógép pár óra el tudja végezni.

A vállalat részvényei 350 dollár körül járnak és ezzel nagyjából 100 milliárd dollárra értékelik a céget. 110 000 alkalmazottal és 15-ös P/E rátával rendelkezik. A marzsai nagyjából beálltak és az utolsó évben 59 milliárd dolláros árbevétel mellett 6,2 milliárd dollár nyereséget sikerült realizálniuk. Ez a szereplő már mondhatni egy előrehaladott stádiumban van, nagyon biztos a pozíciója és nem kérdéses, hogy a jövőben fennmarad-e a cég. Kevésbé kockázatos részvény, mint az írásom többi eleme, éppen ezért vélhetően alacsonyabb hozamokkal is kecsegtet. 

LMT.PNG

Forrás: tradingview.com

A technikai kép jelenleg nem túl biztató, egy elég erős ellenállás alakult ki 400 dollárnál. Amennyiben letörné a 350 dolláros szintet, 330 dollárhoz közelítve találhatna új támaszt.

 

Virgin Galactic (SPCE)

A Virgin Galactic az első cég lehet (a Blue Origin mellett), ami szórakoztató jelleggel szervezne az űr peremére sétarepüléseket. A jegyek már előre foglalhatók a cég honlapján és nagyjából 250 000 dollárba kerül egy ilyen sétarepülés. Az utóbbi hetekben felmerült, hogy a jegyek árát kezdetben 400 000 dollárra növelnék, hogy a költségeiket fedezni tudják, de kérdés, hogy ilyen ár mellett mekkora kereslet lesz a szolgátatásukra. Több szupersztár is előre foglalt már helyet a Virgin Galactic fedélzetén.

A vállalat piaci kapitalizációja nagyjából 24 dolláros árfolyam mellett 5,6 milliárd dollár. A tőzsdei cégnek jelenleg közel 900 alkalmazottja van és egyelőre bevételt még nem termel. Ennél a cégnél jóval több tér van a növekedésre, a vállalkozás még igencsak kezdeti stádiumban van. A részvények volatilitásán is látszik az extra kockázat.

Az elmúlt hónapban kötöttek egy megállapodást a NASA-val, miszerint a Virgin Galactic repülői szállítmányozó eszközként szolgálhatnak a jövőben a NASA-nak. Az utóbbi hetekben egy tesztrepülés közben nem sikerül kijutniuk a légkörből, mert a hajtórakéta, ami felvitte volna a gépet a világűr peremére nem indult be. Ekkor kezdett meredek esésbe a részvény árfolyama. Ezt követően kiderült, hogy egy nagy részvényes szeretne megszabadulni részvénycsomagjától, ami egy jelentős részét teszi ki az összes kintlévő papírnak. Ez is eladói nyomást jelent jelenleg a papírra.

Legfrissebb bejelentésük szerint a világ minden pontján szeretnének felszállópályákat létrehozni, így akár egyszerre 5-10 gépük is a levegőben lehet majd. Ez nagy terjeszkedési és növekedési potenciált ad a cégnek.

spce.PNG

Forrás: tradingview.com

A grafikon ennél a cégnél sem túl erős. 24 dollár körül található egy technikai szint, amennyiben azt letöri az ár, könnyen elképzelhető, hogy akár 20 dollárig is folytatódhat a korrekció.


A cég részvényei szerepelnek az ARK Invest ARKQ nevezetű, aktívan kezelt ETF-jében. Az elmúlt 4 hónapban közel háromszorosára növelte pozícióját az ARK a Virgin Galactic-ban.

arkvirgin.PNG

https://cathiesark.com/arkq-holdings-of-spce

 

Momentus (SRAC)

A Momentus 2021 első negyedévében tervezi tőzsdei debütálását egy SPAC-en keresztül. Ez a SPAC pedig nem más, mint a Stable Road Aquisition Company (SRAC). A Momentus 2017-ben lett alapítva és az űrben végezhető gazdasági (termelő és szolgáltató) tevékenységet igyekszik kiaknázni. A Momentus lehet az űr postása. Miután feljutott az űrbe a csomag, technológiájukkal képesek eljuttatni bármit a kívánt helyre. Lehet ez műhold vagy akár egy emberi lény. Többek között az űrbányászat irányába is terveznek nyitni, a NASA-val közösen dolgoznak ezen a projekten.

A vállalatba fektető befektetők között megtalálhatjuk Bill Ackment is, ami bizalommal tölthet el bennünket. Ugyan volt, hogy Ackmen  mellényúlt a múltban, összeségében azt mondhatjuk, hogy befektetései jó hozamokat produkáltak.

A cég a SpaceX és a NASA partnere és tervezik, hogy a Blue Origin-nel is partneri viszonyt alakítanak ki a közeljövőben.

Személy szerint én ettől a cégtől várnám a legnagyobb növekedést, tekintve, hogy új szereplő és végtelenül egyedi, amit csinálnak, a tőkepiacon nincs versenytársuk.

Előzetes szerződések formájában a Momentus már több mint 50 millió dollár bevételt könyvelhet el magának. Ettől függetlenül kifejezetten korai szakaszban van, így jó ha ezt fejben tartjuk, amennyiben érdeklődünk a részvények iránt.

A cég piaci kapitalizációja 19 dolláros árfolyam körül nagyjából 400 millió dollár. Ennek a cégnek a potenciális piaca a teljes űripart lefedi, ami azt jelenti, hogy 10-20 éves időtávon 1 vagy akár több billió dolláros piacról is beszélhetünk. Az első szereplők egyikeként élhetünk azzal a feltételezéssel, hogy ennek a piacnak legalább 1%-át megszerezheti. Ebben az esetben is egy 10 milliárd dolláros üzletről beszélnénk, ami jelenleg 400 millió dollárra van értékelve. Persze sorozatos tőkeemelésekkel (mert ez egy nagyon költségigényes iparág, így vélhetően több forrásra lesz majd szükség) és a megvalósuló akvizícióval ez nagyot változhat, ezért akit érdekel a téma, érdemes figyelemmel követnie.

Összegezve a Momentus helyzetét, egyelőre ez a cég rejtheti a legtöbb kockázatot. Az eddig említett részvények közül ennek a legmagasabb a volatilitása, legkisebb a piaci kapitalizációja és legalacsonyabb a forgalma.

srac.PNG

Forrás: tradingview.com


Az eddig látott chartok közül ez fest a legjobban! Az elmúlt két hónapban nagyjából duplázódott az árfolyama. Az EMA ribbon szintjei, az alsó trendvonal és a korábbi technikai szintek, a 14,2 és a 17 dollár nyújthatnak támaszt ha meredek esésbe kezdene az árfolyam. A momentum, az RSI és az MACD is divergenciát jelez, ez rövid távon árfolyam csökkenéshez vezethet. Természetesen az emelkedés is benne van a pakliban, hiszen a jelenlegi árfolyamon is vonzó célpont lehet a cég a befektetők számára.

 

Nano Dimension (NNDM)

A Nano Dimension egy elektromos áramköröket nyomtatni képes, 3D nyomtatási technológiát hozott létre. A 3D nyomtatók rohamos iramban fejlődnek, de a Nano specializációja teljesen egyedi. Egyelőre nincs versenytársuk abban, amit csinálnak. Rajtuk kívül egyik cég sem képes elektromos eszközök nyomtatására. A cég központja Izraelben van és eddig az ottani tőzsdén is jegyezve voltak a cég részvényei, azonban már csak az amerikai tőzsdén találhatók meg.

Rendkívül sok minden történt az elmúlt időszakban a cég életében, de mielőtt elmerülnénk a részletekben nézzük meg, hogyan is kapcsolódik az űriparhoz a Nano és mit érdemes róla általánosságban tudni.

A 3D nyomtatás elengedhetetlen kelléke az űrben való létezésnek és az új bolygók benépesítésének. Az űrbe való kiszállítás nagyon költséges és időigényes, ezért az asztronauták inkább helyben gyártják le a számukra szükséges eszközöket, fent az űrben. A Mars meghódításának alappillére, hogy mesterséges intelligenciával működő robotok felépítsék a lakhatáshoz szükséges épületeket, mielőtt még az ember megérkezne a Marsra. Ezt leginkább 3D nyomtatókkal tudják elérni. Az külön kihívást jelent, hogy hogyan lehet elektromos eszközöket, csipeket és áramköröket nyomtatni. A Nano Dimension pontosan erre ad megoldást.

A Transparency Market Research 2018-as tanulmánya szerint az elektromos 3D nyomtatás piaca 2026-ra elérheti a 4 milliárd dollárt. Ezen a piacon jelenleg a legnagyobb szereplő a Nano Dimension.

A cégnek partneri megállapodása van a SpaceX-el arra, hogy a nyomtatási technológiáját az űrben is tesztelhesse. Amennyiben beválik, valószínűleg folyamatos megrendelőjük és ügyfelük lehet a SpaceX.

A cég igencsak felkapottá vált, miután pár hónappal ezelőtt jelentős pozíciót kezdett el kiépíteni benne a már sokat emlegetett ARK Invest.

nndmark.PNG

https://cathiesark.com/arkq-holdings-of-nndm

Az ARKQ alapban szeptember elején még csak nagyjából 160 000 darab, november elején már közel 2 000 000 darab,  december végére pedig összesen 4 700 000 darab Nano Dimension  részvény volt. December utolsó napjaiban a Nano Dimension bekerült az ARKW alapba is, összesen 3 600 000 darab részvénnyel. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az ARK Invest összesen 8 300 000 darab részvénnyel rendelkezik. Jól látható, hogy az utóbbi időkben is agresszívan vásároltak.

 

A cég piaci kapitalizációja, az összes újonnan bevezetett részvénnyel együtt (nagyjából 170 millió darab) 8,2 dolláros árfolyamon közel 1,4 milliárd dollár. A 68 emberrel üzemelő, nagyjából 7 millió dollár árbevétellel de profittal nem rendelkező Nano Dimension rengeteg tőkét emelt október eleje óta.

nndm.PNG

Forrás: tradingview.com

A narancssárgával kiemelt árfolyamokon és időpontban történtek a tőkeemelések, összesen 650 millió dollár október eleje óta. Ezzel jelentős mértékben hígították a részvényeseket, de nagyon sok készpénzhez jutott a vállalkozás. Kis tételekben, 10-20 millió dolláros tőkeemelésekkel kezdték,  a 6 dolláros kibocsátás értéke már 180 millió, az utolsó 7,5 dolláros kibocsátás értéke pedig már 250 millió dollár volt. Arról, hogy kik kapták a részvényeket csak annyit lehet tudni, hogy intézményi kezekbe kerültek. 

A technikai kép alapján első körben a 8, majd a 7 dollár jelenthet támaszt.

Fontos megemlíteni, hogy december 28-án a vezérigazgató azt a bejelentést tette, hogy azon dolgoznak, hogy felvásároljanak egy számukra stratégiailag fontos céget. Maga a Nano is könnyen kerülhet felvásárlási célponttá. A fent említett Lockheed, a SpaceX, a Blue Origin vagy akár a chipgyártók közül bármelyik tudná alkalmazni a Nano technológiáját.

A kockázatokat se felejtsük el! Ez a részvény is nagyon magas volatilitással rendelkezik, pár hónapja még csak 1-2 dolláron volt az árfolyama, most pedig 7-10 dollár között mozog. Nagy potenciált rejthet magában, de sokat emelkedett az elmúlt időszakban. Ez nem azt jelenti, hogy nem tud további emelkedést produkálni, de azt igen, hogy egy nagyobb korrekció is teljesen természetes lenne az árfolyamban.

Szisztematikus vs. Egyedi kockázat

Az eddigiekben top-down vonalon elindulva kerestem a legizgalmasabb iparágakat, majd azon belül megvizsgáltam, hogy a cégek mivel foglalkoznak és nagyjából hogyan teljesítenek, illetve teljesíthetnek a jövőben ha a feltételezéseim helyesek (ami egyáltalán nem biztos). Azonban attól, hogy hosszabb időtávon növekedést várunk egy iparágtól, így a benne vélő cégektől is, még egyáltalán nem biztos, hogy a várakozásainkkal megegyező dolgokat tapasztalhatunk az árfolyamokban. Ezt sokkal inkább a piaci szereplők pozícionáltsága és a piac dinamikája dönti el. Ugyan tudnak külön mozogni az indexektől ezek a papírok, a legjellemzőbb azonban az, hogy egy eladási hullámban a kockázatosabb eszközök (a cikkben említett legtöbb értékpapír) nagyobbat zuhannak mint a piac.

Még akkor is, ha kedvelünk egy-egy befektetési ötletet, nagyon biztosra kell mennünk és nem szabad figyelmen kívül hagynunk a teljes piac helyzetét. A cég és a befektetési/kereskedési ötlet tanulmányozása után mindig vizsgáljuk meg, hogy megfelelőek-e a az általános piaci körülmények a beszállásra. 

Technológiai Innováció és a Tőkepiacok

Annak ellenére, hogy hatalmas a reálgazdasági lehetőség ezekben a cégekben, a tőkepiaci historikus adatok óvatosságra intenek. 

Carlota Perez munkája, a Technological Revolutions and Financial Capital rámutat, hogy a történelemben a korábbi technológiai fejlődések egy mintázatot mutatnak. Nagyjából 30-50 éves időtávon helyezik el ezeknek a technológiáknak a megszületését és az adaptációját. A ciklus közepe felé egy tőkepiaci buborék kialakulása figyelhető meg.  

Pastor és Pietro tanulmánya, a „Was There a Nasdaq Bubble in the late 1990’s” alapján a magasabb bizonytalanság magasabb árazást és volatilitást eredményez. A technológiák adaptációját követően az emelkedett árazás megszűnik. 

Az akadémiai munkák rávilágítanak, hogy bármennyire is legyen egy technológiában jelentős növekedési potenciál, tőkepiaci szempontból fontos, hogy mikor fektetünk be az adott innovációs cikluson belül.   

 

 

 

Források:

Research is Space

Space Industry

Space 2030

MS: Investing in Space

The Next Decade in Space Exploration

NNDM: Investor Presentation

Virgin Galactic

Momentus - Investors

Lockheed Martin - Investor overview

Investing in Technological Revolutions


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.