random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-01-27

Az arany és a zavaros 2020-as év

Az aranyárak pozitívan kezdték az évet, mígnem a covid-19-hez kapcsolódó piaci pánik elrontotta az emelkedést, a tendencia rövid távon csökkenővé vált. Ezután március és augusztus között az arany ára erősen, 36%-kal emelkedett. A 2011-es csúcsot meghaladva, 2020 augusztus 7-én 2075 dollárra emelkedett az árfolyam.

Az aranyárak pozitívan kezdték az évet, mígnem a COVID-19-hez kapcsolódó piaci pánik elrontotta az emelkedést, a tendencia rövid távon csökkenővé vált. Ezután március és augusztus között az arany ára erősen, 36%-kal emelkedett.  A 2011-es csúcsot meghaladva, 2020 augusztus 7-én 2075 dollárra emelkedett az árfolyam.

 

Kezdetben a Fed intézkedéseket hozott a dollárkereslet kielégítésére, és korlátlan QE-be (mennyiségi lazításba) kezdett. Más központi bankok is követték példájukat. Ezzel együtt a kormányok hatalmas költségvetési kiadási terveket jelentettek be a gazdaság támogatására. Mindez támogatta a befektetői hangulatot. A befektetők rájöttek arra is, hogy a legtöbb deviza az alacsony (vagy negatív) kamata miatt nem vonzó, és ez növelte az arany vonzerejét.  A befektetőket aggasztotta a nagy költségvetési és a nagy monetáris ösztönzés kombinációja is. Ez tükröződött az amerikai reálhozamok csökkenésében is, azaz a kincstári hozamok korrigálva voltak az inflációs várakozásokkal.

 

 

Az arany tűnt a legbiztonságosabb eszköznek. Egyes befektetők tehát a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak és az óriási költségvetési hiány miatt vettek aranyat, míg sokan mások rájöttek, hogy az arany valószínűleg a legvonzóbb „valuta”, ami a kamatfizetés hiányában is  jobb, mint a negatív kamatláb. Tehát a befektetők aranyat halmoztak fel. Az ETF összes pozíciója az év eleji 82 millió troy unciáról október 15-re 111 millió troy unciára emelkedett.

 

etf jan27.JPG

ETF pozíciók alakulása új nyitások és kivonások (flow)

 

Azóta a dinamika megváltozott. Az arany intenzív kereskedelme mellett nem sok új befektető fektetett be a nemesfémbe annak csúcsszintjén. Ára előbb oldalazni kezdett, majd unciánként 2000 dollár alá esett. A befektetők kezdetben úgy látták, hogy az árak gyengesége lehetőséget kínál arra, hogy aranyat vásároljanak. Úgy tűnik, most már kevésbé biztosak ebben. A vírus elleni vakcináról szóló hírek jó kilátásokat sugároznak a reálgazdaság várható emelkedésére így a részvényárfolyamok emelkedésére, így az arany ára csökkenésbe kezdett, annak ellenére, hogy a dollár folyamatosan veszít értékéből.

Az aranyárak továbbra is 21% -kal magasabbak, mint az év elején, de az optimizmust felváltotta a kétség, hogy az árak ismét emelkednek-e. Mit várunk 2021-re?

 

Az IMF jelentése

A történelemkönyvekbe a 2020-as év úgy kerül be, mint a soha nem látott ösztönző intézkedések éve.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 12 billió (12 000 milliárd) dollárt pumpáltak a globális pénzügyi piacokra, mivel a kormányok és a központi bankok világszerte megpróbálták stabilizálni a COVID-19 járvány által károsított gazdaságot.

Ezzel párhuzamosan a jegybanki ösztönzésben élen járó Federal Reserve azt közölte, hogy mérlegfőösszege rekordmagasságot ért el 7 ezer milliárd felett.

Ha 2020-ban történelmi méretű monetáris és fiskális ösztönzés volt tapasztalható, akkor az elemzők, közgazdászok és a befektetők most azon gondolkodnak, hogy mi lesz idén. Sokan magasabb inflációra számítanak, különösen, ha a gazdasági aktivitás az év második felében fellendül.

Az IMF 2021-re a globális gazdaság 5,2%-kos bővülését várja. Az előrejelzések szerint az amerikai gazdaság (GDP) várhatóan 3,2% -kal, az Európai Unió pedig 5,2%-kal nő. 

Bár az IMF szerint az inflációs nyomás továbbra is alacsony, az elemzők sok bizonytalanságot jegyeztek fel előrejelzéseikben.

„Az árnyomás növekedhet például a felhalmozódott kereslet felszabadulása miatt, mivel a fogyasztók növelik azokra a cikkekre fordított kiadásokat, amelyek elfogyasztását kénytelenek voltak elhalasztani a korlátozások miatt. Növekedhetnek a termelés költségei a tartós ellátási zavarok következtében"- áll az IMF jelentésében.

Az IMF azt is megjegyezte, hogy a kormányzati fiskális politika és a jegybanki monetáris politika következményeként az infláció gyorsan kikerülhet az ellenőrzés alól.

„A monetáris politikai keretek hitelessége befolyásolhatja az áralakulást is. A hitelesség akkor szenvedhet csorbát, ha a központi bankok az állam hitelfelvételi költségeinek alacsony szinten tartása érdekében járnak el, nem pedig az árstabilitás biztosítása érdekében" - mondták az elemzők. „Ebben az összefüggésben az inflációs várakozások nagyon gyorsan növekedhetnek, amint a kormányok nagy költségvetési hiányt idéznek elő." 

A Federal Reserve legfrissebb gazdasági előrejelzései szerint az alapinfláció 2021-ben 1,8%-ra, 2022-ben 1,9%-ra, 2023-ra pedig 2%-ra emelkedik. Ugyanakkor a jegybank inflációs becslésének kisebb hatása van, amint most célozza meg 2% körüli átlagos inflációt.

Habár a globális piacok történelmileg óriási likviditással működnek, sok közgazdász megjegyzi, hogy ez nem fogja jelentősen befolyásolni a fogyasztói árnyomást, mert szerintük a világjárvány miatt elkerülhetetlen a laza pénzpolitika a világgazdaságban.

 

A Federal Reserve pénzpolitikája

A  Federal Reserve (az USA-ban a jegybank szerepét ellátó intézmény) az év utolsó ülésén bejelentette, hogy továbbra is nulla közelében tartja a kamatlábakat, és hangsúlyozta ígéretét, miszerint elősegíti a gazdaság fellendülését a koronavírus-járványból, továbbá egyértelmű kilátásokat festett 2021-re.

Az Egyesült Államok központi bankja - a széles körben elvártaknak megfelelően - az alapkamat tartományát március közepe óta változatlanul 0% és 0,25% között tartotta.

A frissített kommentárok szerint - a Fed tisztviselői arra számítanak, hogy az árak emelkedése 2023-ig nulla közelében marad, (de ezt megfigyelők cáfolják).

A kormányzók az előrejelzéseiket is megváltoztatták, hogy tükrözzék az ország GDP-jének várható csökkenését; most arra számítanak, hogy a reál-GDP 2020. évben csak 2,4%-kal csökkent, szemben a szeptemberben előre jelzett 3,7%-os csökkenéssel. A munkanélküliségi oldalon a Fed előrejelzése szerint az arány 6,7%-ról 5%-ra csökken 2021 végére.

„A várakozásoknak megfelelően a FOMC (a FED kormányzóinak tanácsa, Federal Open Market Commitee) a nulla alsó határon hagyta a kamatlábakat és megerősítette előrejelzéseit, hogy a kamatlábak legalább 2023-ig így maradjanak" - kommentálták szakértők. "Ez szubjektíven segíti az Egyesült Államok gazdaságát egy erőteljesebb fellendülés érdekében, amikor az alkalmazandó vakcina elősegíti a normális gazdasághoz történő visszatérést“.

A gazdasági kilátások drasztikusan megváltoztak, mióta a döntéshozók november elején találkoztak a COVID-19 vakcina jóváhagyásának realitásával és növekedett az optimizmus, egy újabb stimulus csomag  év végi elfogadásával. Ennek ellenére a koronavírus-fertőzések az egész világban szaporodnak, ami arra ösztönzi az államokat és a helyi önkormányzatokat, hogy új zárolási intézkedéseket hozzanak.

 

2021. évi kilátások

Az elemzők többsége „bullish on gold“, vagyis a 2021. évre új, minden idők legmagasabb szintjét várják. A főbb idézett mozgatórugók közé tartozik az infláció, az amerikai dollár gyengülése, a gazdasági bizonytalanság és az alacsony kamatlábak.

Ha az optimista oldalt választjuk, és arra számítunk, hogy sok ember valóban beoltatja magát, és a vakcina valóban működik, akkor a gazdaságnak az év második felében komoly módon kell fellendülnie. Az inflációs forgatókönyv valós lehetőséggé válik, ami pozitív a nemesfémnek.  A COVID-19 fertőzés ellenőrzés alá kerülése miatt a fogyasztói kereslet növekedni fog, és a gazdaságot magasabbra lendíti, ami magasabb árakat és inflációt vált ki, mivel a növekedő kereslettel szemben egyszerű árat emelni. A valós árukínálat az időszak elején korlátozott lesz, és az üzleti vállalkozások ki lesznek éhezve  a profitra a 2020-as korlátozások után. Emellett az alacsony jövedelműek is várhatóan többletjövedelmekhez jutnak, bővül a foglalkoztatás, így az összességében nagyobb kereslettel szemben korlátozott kínálat áll fel, ami ideális az infláció megjelenéséhez.                             

Az infláció viszonylag gyorsan felgyorsulhat. A potenciálisan felfelé ható nyomás munkál majd - ha a kereslet visszatérése gyors és erős lesz - a korlátozott kínálattal szemben. Megjegyzendő, hogy jelenleg a raktári készletek szokatlanul alacsonyak. Látni fogjuk az áruk és szolgáltatások árának élénk emelkedését. A lassú átmenet során az iparágakra továbbra is különféle korlátozások vonatkoznak, ami megemeli a költségeket.

Ráadásul a Federal Reserve és más jegybankok hajlandók az inflációt elviselni anélkül, hogy emelnék az alapkamatot. Teljesen világos, hogy a Fed nem igazán emelhet kamatot, mert azzal gátolná a gazdasági visszarendeződést és ezzel lehetővé teszi, hogy az infláció mérsékelten megjelenjen.

A pozitív oltóanyag-hírek nem oldják meg a globális adósság kérdését. Az oltás nem fogja meggyógyítani a globális adósság elképesztően magas összegét. Még a sikeres vakcinaoltás esetében is a jegybankok politikája továbbra is alkalmazkodó marad.

 

Az arany árszintje 2021-re

Az arany számára a 2021-es év minden idők új csúcspontját jelentheti, több befektető választja a nemesfémre történő diverzifikációt annak érdekében, hogy megvédje magát az emelkedő áraktól és a deviza leértékelődésétől.

Ha ismét inflációs hullámot kapunk, akkor akár a 2500 dolláros aranyár is elképzelhető mindaddig, amíg a központi bankok elkezdenek szigorítani. De a szigorúbb monetáris politika legalább két évre van, ha nem később. Ezévben esély sincs arra, hogy a kamat magasabbra emelkedjen, legalábbis a FED eddigi kommunikációja és a reálgazdasági folyamatok alapján.

Ebben az összefüggésben a nemesfémnek „bullishnak” kell lennie.

Az arany nagy vonzereje 2021-ben az infláció elleni védelmi szerepe lesz a hatalmas mennyiségi könnyítés és  pénzteremtés - pénznyomtatás közepette. 2021 lehet az az év, amikor a befektetők úgy gondolják, hogy visszatér az infláció. Régóta nem tapasztaltunk ilyet, de  2021-ben megtörténhet és a bikapiac meglódulhat. Annyi pénzteremtéssel - pénznyomtatással, amelyet 2020-ban átéltünk, a következő év lehet az az év, amikor mindannyiunkban tudatosul az a felfogás, miszerint a központi bankok következmények nélkül teremthetnek pénzt. A fejlett országokban az adósság GDP-hez viszonyított arányának növekedése tapasztalható, leginkább a mennyiségi lazítás miatt. Tavaly év elején az arany kulcsszint, amelyre felnéztünk, az 1700 dolláros ellenállás volt, mostanában a 2000 dolláros ellenállást keressük, idén a szakértők még magasabb csúcsokat várnak.

Az is elképzelhető, hogy új befektetők lépnek  az aranypiacra, amikor az alacsony hozamú, gyengébb kötvényekből kiveszik a pénzt, amely részben az aranyban találhat magának helyet.

 

Figyelemre méltó problémák

A negatív oldalról tekintve, a gazdasági fellendülés során a befektetők általában optimistákká válnak, így a részvények árfolyamemelkedése prognosztizálható. Sokak szerint a jelenlegi részvényárszint az indexek tanúsága szerint igen magas, és gazdasági konjunktúra megjelenése esetén még további emelkedés várható. Ez ellene hat az arany árfolyamának.

Egy másik kulcsfontosságú tényező, amely idén 2100 dollár felé növelheti az aranyat, az a tőzsdei volatilitás.

A részvénypiacok történelmi szélsőségeken kereskednek, mert a befektetők optimistán tekintenek a gyógyító vakcinára. 2021-ben valószínűleg egész évben jellemző lesz a részvénypiac volatilitása, és ha ez így lesz, annak támogatnia kell a nemesfémárakat.

Az egyik olyan terület, amelyet a következő évben szemmel kell tartani, az oltás hatékonysága, valamint az oltásra jelentkező emberek száma.

Ha az oltás nem olyan hatékony, vagy a lakosság kevesebb, mint 50%-a kéri az oltást, akkor a gazdaság küszködhet és mind a kormányoknak, mind a központi bankoknak nem lesz más lehetősége, mint a „stimulus“, a pénzellátás növelése. Ez az arany szempontjából is konstruktív lesz.

Egy másik negatív oldali kérdés a gyenge fizikai kereslet (például ékszerkereslet) volt a magasabb aranyárak fényében. Ráadásul a világ központi bankjai szüneteltetik aranyvásárlásaikat, a 2020-as aranyfelhalmozást elsősorban a nyugati befektetők hajtották. Ők továbbra is óriási szerepet fognak játszani az aranypiacon. A központi banki vásárlás talán nem lesz jellemző és a távol-keleti aranyvásárlás (India) is kérdéses, de a nyugati befektető biztosnak látszik. A váltásnak az első szakaszai már megjelentek a 2000 dollár feletti árfolyamokban. A nyugati befektetők hajtották az arannyal fedezett ETF beáramlást, amely az év végi lassulás ellenére 2020-ban rekordszintet ért el az Arany Világtanács szerint. „A 916 tonna (50,3 milliárd dollár) nettó beáramlás 2020-ban jóval meghaladja a jelentésben szereplő legmagasabb éves összeget" - közölte a WGC (World Gold Council, Arany Világtanács) decemberben.

Az arannyal fedezett ETF iránti kereslet 2021-ben folytatódhat, ha felismerjük, hogy az oltóanyag nem gyógyítja meg az összes gazdasági problémánkat.

 

Bitcoin verseny

További negatív forgatókönyv, hogy az arany jelentős nyomást tapasztalhat a digitális rivális bitcoin miatt is, amely árfolyam decemberben először lépett túl a 20 000, januárban a 41 000 dolláron. Egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bitcoin csábítása el fogja lopni az arany iránti figyelem egy részét. Tény, hogy sok pénz áramlik a bitcoin felé, ami elnyomhatja a jövő évi aranyrallit.

Ez egy egyedülálló és soha nem látott fejlődés, amely során a bitcoin valószínűleg továbbra is felülmúlja az aranyat. 2020-ban volt olyan időszak, amikor kiáramlás volt arany ETF-ekben, egyidejűleg ennek ellenkezője a bitcoinban.

A JPMorgan Chase decemberben úgy vélte, hogy a bitcoin szélesebb körű bevezetése közvetlen hatással lesz az aranyra, ami jelentős elmozdulást idézhet elő a két eszköz közötti intézményi allokációban.

A bitcoin intézményi befektetők általi elfogadása még csak most megkezdődött. „Ha ez bebizonyosodik, az arany ára strukturális ellenszélben fog szenvedni az elkövetkező években" - írták a JPMorgan stratégái.

Mások inkább külön szegmenst látnak. A Bitcoin felé inkább a digitális közönség vonzódik, akik vagyonfelhalmozási eszközt akarnak belelátni. Az arany a hagyományos befektetőket és a központi bankokat vonzza. A központi bankok egyelőre gyanakodnak a bitcoinra és nem jut eszükbe vásárolni belőle.

 

Nézzük meg a fizikai arany éves mennyisége felhasználásának irányait:

4.jpg

Forrás: Arany Világtanács (WGC)

 

Rövid távú technikai kép: (márciusi dollárindex)

4.gif

 

Rövidtávú technikai kép a februári lejáratú határidős aranyra:

KitcoGold1jan27.gif

 

 

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.