random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-07-20

Az USA piacokra történő befektetések három trendje

Az Egyesült Államokban kifejezetten általánosnak mondható, hogy a lakosság jelentős része a tőzsdén fekteti be a pénzét.

Az Egyesült Államok újrainduló gazdaságában hónapok óta egyre növekvő zavarok tapasztalhatók. Növekvő gazdasági aktivitás mellett széleskörű az áruhiány, hiányosak az ellátási láncok és magasabbak az árak.

Míg a napi hírek gyakran a pandémiát követő újranyitásról és a gazdasági fellendülésről szólnak, el kell gondolkodni a COVID-19 hosszabb távú hatásairól. A befektetők számára nem csupán az a kérdés, hogy mi változik tőzsdei szempontból a jövő héten, a következő hónapban vagy akár a következő évben, hanem figyelemmel kell lenni a hosszútávú kilátásokra.

A Morgan Stanley Wealth Management három megatrendet lát amelyeket az elkövetkező időszakban érdemes fontolóra kell venni – mindegyik segíti a részvényárfolyamok növekedését.

 

1. Trend: A fogyasztói kiadások megugrása 

A gazdasági növekedés és a részvényárfolyamok talán a legközvetlenebb hajtóereje az erőteljes fogyasztói kiadások kibontakozásának folytatása, köszönhetően az alacsonyabb jövedelmű amerikai fogyasztók pénztárcáját duzzasztó fiskális ösztönzőknek. Az oltóanyag bevezetése és ebből következően a gazdaság újbóli megnyitása további kiadásokat ösztönözhet a különféle szolgáltatások területén, különösen a felsőbb kategóriájú fogyasztók részéről. Ellen Zentner, a Morgan Stanley vezető közgazdásza az idei GDP növekedését 7,1%-ra prognosztizálja, mivel a növekvő munkajövedelem növeli az amerikai háztartások vásárlóerejét.

A mai viszonyok ellentétben állnak a 2008-as évvel, amikor a lakáspiac volt a pénzügyi válság epicentruma. Ezúttal a legtöbb fogyasztónak nincs magas adóssága, továbbá alig tapasztalható a jelzáloghitelek törlesztésének elmaradása, így a bankok pénzügyileg stabilak és készek hitelezni mind üzleti, mind egyéni hitelfelvevőknek. Ez elősegítheti a további gyorsabb gazdasági növekedést. 

 

2. Trend: A digitális gazdaság bővítése

Noha az amerikaiak többet vacsorázhatnak vendéglőkben, és (talán) belemerülhetnek a filmekbe a mozikban, továbbá lassan utazhatnak is; az a világ soha nem térhet vissza, amely 2019-ben volt. A digitális átalakulás erői a COVID-19 előtt már terjedőben voltak a fogyasztói és a vállalati szférában – és a világjárvány csak gyorsította ezt a digitalizációs tendenciát. Katy Huberty, az informatikai hardverrel foglalkozó tőkeelemző bizonyítékokat lát az üzleti modell változásaira, amelyek előre jelzik a fogyasztói preferenciák állandó változását, valamint az e-kereskedelem és az e-szolgáltatások gyorsuló tendenciáit. Olyan technológiák szélesebb körű alkalmazását látja, mint a felhőalapú informatika, az online együttműködési eszközök, az automatizálás és az adatelemzés. 

A digitális szolgáltatásokat kínáló piac gyors növekedésével lehet számolni, mivel a vállalkozások alkalmazkodnak az „új normához."

A világjárvány miatt az irodai alkalmazottak otthoni munkavégzésre kényszerültek, az elmúlt évben a vállalati technikai hardverekre fordított kiadások meredeken, 30%-kal nőttek, és magasabb digitális kiadásokra lehet számítani a digitális szolgáltatások terén, elsősorban az együttműködési szoftverek, a felhőszolgáltatások és más digitális eszközök területén. Lisa Shalett, a Morgan Stanley Wealth Management befektetési igazgatója úgy véli, hogy a digitális technológia egyes ágazatokban – például a pénzügyek területén, az iparban és az egészségügyben – történő elterjedése meghatározza a jelen ciklust, ellentétben a korábbi technológiában domináló fogyasztói fókusz ciklusával. 

 

3. Trend: Itt a millennium körül született befektetők feltörekvő generációja

A közösségi médiát használó fiatal kereskedők által táplált részvényfelhalmozásról szóló hírek mellett sokkal markánsabb tendencia tapasztalható: a tőkebefektetői bázis bővülése a fiatalabb generációk bevonásával. Az 1981 és 1996 között születettek, az amerikai lakosság legnagyobb demográfiai halmaza, a lakosság 22%-át teszik ki. Az 1996 után született „Z generáció” további 20%-ot tesz ki. Az első millenniumiak idén töltik be 40. életévüket, és befektetési tevékenységük hasonlóan néz ki, mint amit az 1980-as és 1990-es évek csúcs befektetési éveiben tapasztalhattak. Jelenleg az eszközeiknek csak 6,5%-a van részvényekben, ami minden bizonnyal további tőzsdei beáramlást jelenthet.

Míg ezek a demográfiai viszonyok a részvények árfolyamai számára növekvőek, azt is ki kell emelnünk, hogy az értékelések ma magasabbak, mint például az S&P 500 Index határidős P:E (ár:hozam) aránya most 21, míg 1990-ben 12 között volt. Még akkor is, ha a demográfia által vezérelt részvénypiacba jelentős tőke áramlik be, ami támogathatja a részvényárak emelkedő tendenciáját, nem valószínű, hogy az 1990-es években realizált nyereség nagyságrendje megismétlődik.

 

 

 

Felkészülés egy új piaci környezetre

A hatalmas költségvetési kiadások és az Federal Reserve elkötelezettsége az infláció féken tartására, az újjáéledő gazdasági növekedés iránti elvárás mellett ez a ciklus zavarosabb lehet, mint a korábbiak, az infláció fellendülésével. Az infláció továbbra is emelkedik a történelmileg alacsony szintről. Megállapítható tanulság, hogy a részvények árfolyamemelkedése valójában a legalacsonyabb, de emelkedő inflációs háttér közepette volt a legjobb.

Ez azt jelenti, hogy most a befektetők számára ideális alkalom lehet arra, hogy fontolóra vegyék portfóliójuk kitettségét olyan eszközökkel szemben, amelyek profitálhatnak a fogyasztói kiadások, a digitalizálás és a demográfiai elmozdulások hosszú távú változásaiból.

 

A kötvénypiac alakulásából levonható következtetések

A pénzügyi piacok változása a gazdasági narratívának a megfordulására utal, vagyis a kötvénypiac olyan módon lendült meg, hogy arra lehet következtetni, hogy lassabb növekedés és visszafogottabb infláció állhat előttünk.

A tízéves amerikai államkötvények hozama 1,29%–ra csökkent, a március végi 1,75%–os – legutóbbi csúcsa – óta. Az inflációval védett kötvények ára a következő évtizedben évi 2,25%–os fogyasztói árinflációval számolt, a május eleji 2,54%–kal szemben.

 

 

(Megjegyzés: Ha az árfolyam emelkedik, a hozam csökken és fordítva.)

 

Nem túl izgalmas számok. Ezek nem olyan jelentős ingadozások, amelyeket a piacok rendkívüli turbulencia pillanatában mutatnak be, és az elemzők jelentős részben technikai tényezőknek tulajdonítják a változásokat, miközben a nagybefektetők módosítják portfóliójukat.

Az ésszerű érv, miszerint a gazdaság középtávon jobb lesz, ha mérsékelt növekedést és alacsony inflációt tapasztal, szemben az elmúlt hónapokban tapasztalható, rohamos növekedéssel – hiányokkal és inflációval párosulva.

A kötvények áringadozásai valójában ingadozó gazdaságot mutatnak, de nem erősítik azt a véleményt, amelyek szerint az Egyesült Államoknak határozatlan időre szóló új, magas inflációjú valóságba kell berendezkednie.

Valójában a robbanásszerű növekedés és az ebből eredő infláció a piacokon vegyesebb képet mutat. A gazdaság jelenleg gyorsan növekszik; a most befejeződött negyedév valószínűleg a történelem egyik legerősebb növekedése lesz. Azonban a piaci árak a jövőt, nem pedig a jelent tükrözik vissza, és a jövő most kevésbé tűnik dinamikusnak, mint korábban.

A csúcsra hajtott gazdasági növekedés a szövetségi költségvetés infrastrukturális és családtámogatási kiadásain alapult, de a jövőben újabb szövetségi kezdeményezések kilátásai homályosabbá váltak. A COVID-19 Delta változatának gyors elterjedése új aggodalmakat keltett a globális gazdasági kilátások miatt, különösen az alacsony oltási arányú helyeken. Ez visszafoghatja az amerikai export iránti keresletet, és folyamatos ellátási problémákat okozhat, amelyek lassabb növekedést eredményeznek az Egyesült Államok gazdaságában.

„A kötvénypiacon az az elsődleges aggodalom tükröződik, hogy elérte a csúcsát a növekedés, ezért a fiskális politika előnyei kezdenek elhalványulni" – állapította meg Sophie Griffiths, az Oanda devizaügynökség piaci elemzője egy kutatási jegyzetében.

Az Institute for Supply Management heti jelentése szerint a szolgáltatási szektor júniusban továbbra is gyorsan bővül, de lényegesen kevésbé gyorsan, mint májusban. A jelentésben szereplő esettanulmányok alátámasztották azt az elképzelést, hogy az ellátási problémák visszafogják a terjeszkedés ütemét.

„Az üzleti feltételek továbbra is fellendülésben vannak; azonban az ellátási láncban sok a bizonytalanság” – tartalmazza az ISM felmérése. „Továbbra is költségnövekedést, késedelmes szállításokat, hosszabb átfutási időket látunk, és nem egyértelmű, hogy a prediktív egyensúly mikor tér vissza erre a piacra."

A kötvénypiaci elmozdulások megzavarhatják a Federal Reserve-nek a gazdaság támogatására irányuló erőfeszítéseinek terveit. A három héttel ezelőtti – pénzpolitikáról döntő – értekezleten a Fed egyes tisztviselői a közeljövőben késznek mutatkoznak a kötvényvásárlások útján történő pénzteremtés csökkentésére, és néhányuk készek már jövőre emelni a kamatlábakat, ellentétben Jerome Powell-el, a Fed elnökével, aki türelmesebb megközelítést szorgalmaz.

A monetáris politika egyik érdekes paradoxonja az, amikor a piacokon azt érzékelték, hogy a Fed nagyobb nyitottságot mutat a kamatemelésre, ez hozzájárult a hosszú távú kamatok csökkenéséhez. A globális befektetők ugyanis arra tippelnek, hogy az esetlegesen hamarabb beköszöntő – megelőző jellegű – monetáris szigorítás erősebb dollárt, lassabb növekedést hoz és arra, hogy a Fed kevésbé lesz képes a jövőben kamatot emelni a gazdaság külön ösztönzése nélkül.

„A piaci szereplők olvasták a Fed kisebbségének véleményét a pénzteremtés csökkentéséről és a kamatemelésről, mivel maga a Fed nem nyilatkozott döntéséről" – mondta Steven Ricchiuto, a Mizuho Securities amerikai vezető közgazdásza. „A gyengébb globális gazdaság és az erősebb amerikai dollár nagyobb lehetőséget jelent a globális defláció importálására."

A piacokon zajló újraértékelés szerint az alacsonyabb hosszú távú kamatlábak olcsóbbá teszik a hitelfelvételt a házvásárló amerikaiak számára, amely kereslet nem találkozik megfelelő kínálattal.

USA kongresszus.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma. Forrás: Depositphotos

A kötvényárak kiigazítása pedig a Fed tisztviselőinek hitét erősítik abban, hogy az infláció összhangban van a következő években kitűzött céljaikkal, még akkor is, ha a vállalkozásoknak jelenleg hiányos kínálatuk és szembe ötlően erősödnek a bérek.

A jelenlegi kötvényárak arra utalnak, hogy az infláció öt és tíz év múlva évente 2,1% lesz, szemben a májusi 2,4%–os várakozásokkal. A Fed hivatalos politikája szerint 2%–os inflációs cél elérésére törekszik.

Ez kevésbé valószínűvé teheti, hogy a Fed idő előtt cselekszik, attól félve, hogy az infláció kiszabadul az irányítása alól, a közelmúltbeli kommunikációs problémák ellenére.

E sorok írója szerint a piacok sem tudnak mindent, és a kötvényárak által küldött jelek akár tévesnek is bizonyulhatnak. A befektetők, összességében sok milliárd dollárral arra tippelnek, hogy a 2021 nyarán dübörgő gazdaság átadja helyét egy jóval szolidabb növekedésnek. 

 

Az amerikai gazdaság egy új kihívás előtt áll, amelynek alapjai a növekedés gyökereiben rejlenek, lásd a Capitalblog másik cikkét: amit a fiskális politika ad, azt vissza is veszi.

A márciusban elfogadott 1,9 billió dolláros amerikai mentési terv, valamint a decemberben elfogadott 900 milliárd dolláros járványsegélycsomag további hatása erősen kérdéses. Úgy indították be ezeket a programokat, hogy a polgárok gyorsan pénzt kapjanak. Ennek a stratégiának az egyik következménye, hogy az elkövetkező negyedévekben a fiskális politika csökkenti a segélyezést, ilyen módon kivonja a gazdasági növekedés ösztönzését.

A közgazdászok többnyire azt vetítik előre, hogy a munkaerőpiac erőteljes lendületével és a háztartásoknál felgyűlt megtakarítások hatalmas összegével rendelkező gazdaság elég erős lesz ahhoz–, hogy a költségvetési lendület elhalványulása ellenére – növekedni tudjon. A gazdasági visszaesés elkerülése érdekében hatalmas átpozicionálást kell végrehajtani a kormány által vezérelt kereslettől a magánszektor felé.

A mainstream vélemény szerint ez sikeres lesz. De ennek a szokatlan gazdasági pillanatnak vannak olyan szempontjai, amelyek göröngyössé tehetik az utat.

Nincs modern példa a kormány által a gazdaságba pumpált ilyen hatalmas összegű ingadozásokra. Fennáll annak a kockázata – amelyet a közelmúltban a Federal Reserve egyik legfőbb tisztviselője is elismert –, hogyha a járvány idején megtakarításokat aránytalanul birtokolják a tehetősek, akkor ezeket befektetik, mintsem elköltsék.

„Mindenképpen hatalmas visszaesést tapasztalunk a költségvetési ösztönzők terén" - mondta Nancy Vanden Houten, az Oxford Economics vezető közgazdásza. „A kérdés tehát az, hogy a gazdaság elég erős helyzetben van – e ahhoz, hogy megbirkózzon ezzel, és valójában nem tudjuk biztosan, mennyire kötődik az időszakhoz, amelyet átélünk."

A legtöbb amerikai már megkapta a fejenkénti 2000 dollár összértékű segélyt. A munkanélküli segély kifizetések továbbra is magasak, de ez a kiadás is csökken, amint az emberek visszatérnek a munkába – és a tervek szerint szeptemberben lejárnak ezek a kiegészítések. A többi kiadás nagy részét vagy rövid távon olyan dolgokra összpontosították, mint az oltóanyag bevezetése, vagy nagyon fokozatosan fogják elkölteni, például kiterjesztett gyermek miatti adó–jóváírásra és állami és helyi önkormányzatoknak nyújtott támogatásra.

Összességében a kormányzati kiadások 8,5 százalékponttal növelték az első negyedév gazdasági növekedési ütemét a Brookings Intézet Hutchins fiskális és monetáris politikai központjának számításai szerint. Az előrejelzések szerint az úgynevezett fiskális hatás enyhén negatívvá válik a második és a harmadik negyedévben – majd 2021 negyedik negyedévében és 2022. elején a növekedést érdemben csökkenti.

2022 második negyedévére a fiskális politika olyan úton fog haladni, hogy az ösztönzések hiánya 3,3 százalékpontot von le a növekedési ütemből, ami jóval több, mint a 2011 harmadik negyedévi 2,2 százalékpontos kivonás.

Ez attól függően változhat, hogy az infrastruktúra és a családtámogatási politikákról folytatott tárgyalások hova vezetnek, de várhatóan ezek a témák még sok éven át befolyásolják a fiskális politikát, ezért nem szabad gyökeresen megváltoztatniuk a közeljövőt.

Még a szövetségi kiadások zuhanása mellett is látható a magánszektornak elmúlt hónapokban tapasztalható gyors növekedése.

A munkaadók rohamos ütemben bővítik dolgozóik létszámát, ezért az emelkedő bérfizetéseknek támogatják a fogyasztói kiadásokat, még akkor is, ha az állami támogatás megszűnik. A vállalkozások beszámolója szerint az expanziós hangulat jót tesz a beruházási kiadásoknak. A hagyományos kereskedelmi partnereknek pedig szintén fejlődnek, mivel szélesebb körű oltást érnek el, ami jó hír lenne az amerikai export számára.

„Azt hiszem, az alaptörténet az, hogy a gazdaság újból megnyílik" – mondta Louise Sheiner, a Brookings vezető munkatársa.

 

A fogyasztói megtakarítások történelmi csúcsokat értek el

Sok amerikai fogyasztó pénzt takarított meg a világjárvány idején, olyan pénzből, amelyet a világjárvány idején nem költöttek el utazásra és vendéglátásra, így a megtakarítási ráta a 2019 decemberi 7,2%-ról 2020 áprilisában rekordmagasra, 33,7%-ra emelkedett. A háztartások átlagosan havi 282 milliárd dollárt spóroltak meg 2020 márciusa óta, szemben a 2019-es havi 103 milliárd dollárral. 

 

Az egyik legfontosabb kérdés a gazdaság számára 2021 és 2022 második felében az, hogy mi történik ezzel a 2,5 billió dolláros felhalmozott megtakarítással. Támogatja-e a rövid távú kiadásokat ahhoz, hogy erőteljesen tartsák a növekedést, vagy nagy részét inkább befektetik. A részvénypiacnak mindkét fejlemény megfelelhet a további árfolyamnövekedésre, bár az inflációs hatás a részvények áránál mutatkozik meg szemléletesen.

Mivel a felmérések szerint a tehetősebbeknél képződött a megtakarítás, kevésbé valószínű, hogy elköltik és elősegítik a gazdaság fellendülését.

„Az előrejelzések szerint a mai költségvetési hátszél jövőre áttér az ellenszélre" - mondta Lael Brainard, a Fed kormányzója június 1-i lentebb hivatkozott beszédében. „Tehát fontos kérdés, hogy a háztartások kiadásai mennyire támogatják továbbra is a növekedést a következő évben."

 

Az inflációs nyomás csökken

A gyorsan csökkenő költségvetési hullám segíthet mérsékelni a gazdaságban növekvő inflációs nyomást. Bármit is gondol a piac arról, hogy 2000 dollár közvetlen segélyt küldtek az embereknek, nem lesznek többé olyan kifizetések, amelyek még magasabbra emelhetik a keresletet, és kockáztathatják az infláció tartós körforgását.

Végső soron ez egy újabb példa arra, hogy szokatlan a világjárvány által vezérelt gazdaság. Csak háborúk kezdetével és végével vethetők össze történelmi összehasonlításban az elmúlt öt negyedév kormányzati kiadásainak megugrásai, amelyeknek megvan a maguk gazdasági dinamikája, és amelyek körforgásában most a magánszektor került sorra.

 

Források:

Neil Irwin (2021. június 21.) The Pandemic Stimulus Was Front-Loaded. That Could Mean a Bumpy Year.The New York Times Elérhető: https://www.nytimes.com/2021/06/21/upshot/pandemic-economy-stimulus.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

Neil Irwin (2021. július 8.) The Bond Market Is Telling Us to Worry About Growth, Not Inflation. The New York Times

Elérhető: https://www.nytimes.com/2021/07/08/upshot/interest-rates-inflation-us-economy-bond-market.html

Fed honlap (2021. június 1.) Governor Lael Brainard beszéde. Elérhető: https://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/brainard20210601a.htm

Daniel Skelly (letöltve:2021. július 13.) Is your portfolio positioned for this three megatrends? Morgan Stanley Elérhető: https://www.morganstanley.com/articles/stock-market-trends-post-pandemic?subscribed=true&dis=em_202177_wm_5ideasarticle&et_mid=255745&et_mkid=


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.