random reggeli
számlanyitás

Molnár Tamás

2020-12-29

Biden hatása a kannabisz iparra

A 2020-as elnökválasztást megelőző hónapokban soha nem látott mértékű polarizáció volt megfigyelhető Amerikában. Mindeközben a koronavírus gyors terjedése gazdasági és egészségügyi krízist idézett elő világszerte.

Amerika legalizál?

A 2020-as elnökválasztást megelőző hónapokban soha nem látott mértékű polarizáció volt megfigyelhető Amerikában. Mindeközben a koronavírus gyors terjedése gazdasági és egészségügyi krízist idézett elő világszerte. Ilyen körülmények között nehéz volt az amerikai állampolgároknak racionális döntést hozniuk a következő négy év sorsáról, mivel ez alapjaiban határozza majd meg a kilábalás hatékonyságát és gyorsaságát. 

A választási eredményeket ismerve vizsgáljunk meg 4 olyan területet, ahol a legintenzívebb változás következhet be akár az új elnök első évében is. 

Mielőtt rátérnénk a demokraták marihuána legalizációs szándékára és annak a részvényekre gyakorolt közvetlen hatására, nézzük meg milyen gazdasági körülmények között kerülhet erre sor. 

A három legfontosabb szektor, ami nagy valószínűséggel erős változáson megy majd át a Biden adminisztráció alatt az az energia-, pénzügyi, és az egészségügyi szektor. 

Kezdjük az energiaszektorral. Az év eleje óta ez a szegmens több, mint 50%-ot esett, amivel kiérdemelte a legrosszabbul teljesítő szektor címet. Ez a visszaesés elsősorban az olaj világpiaci keresletének a sokkszerű csökkenése miatt van, ami ugyan stabilizálódott már, hosszútávon még mindig nem látható a kereslet januári szintekre való helyreállása. 

 

Az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok nagy mértékben javultak volna egy esetleges Trump győzelem esetén, mivel továbbra is biztosítva lenne számukra a kereslet, és a deregulációnak köszönhetően mentesülnének olyan korlátozások alól, amit Biden vezetne be, mivel a demokrata párt határozottan a megújuló energiaforrást támogatja, az olaj és társai visszaszorítása mellett. Biden előállt egy 2 trillió dolláros tervvel, amivel 2050-re nettó nullára szeretnék csökkenteni a károsanyag kibocsájtást és ami beláthatatlan hatással lenne az energia korábban megszokott formájára.

Most vizsgáljuk meg hasonló módon a pénzügyi szektort is, különösen a bankokat és a biztosítócégeket. 2020 januártól októberig a pénzügyi szektor 18,7%-ot esett, ami főként a hitelnemfizetésből elhatárolt veszteségnek és az extra alacsony kamatkörnyezetnek tudható be.

 

 

Biden tovább szigorítaná a Dodd-Frank törvényt és erősítené a bankok regulációját, hogy a 2008-as válság előzményeihez hasonló környezet a jövőben lehetőleg ne alakulhasson ki. Biden emellett támogatja a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, amivel viszont negatív hatást érne el ezen a területen, mivel csökkenne a likviditás és gyengülne a kereskedési aktivitás.

Így összességében ez a két terület gyengébben teljesíthet majd, mintha Trumpnak sikerült volna az újrázás, de ennek ellenére a bankok, mint a reálgazdaság „könyvelői” erős eredményeket mutathatnak majd fel szektorálisan, amennyiben 2021-ben elérkezik a várt fellendülés. Az energiaipar is értékes lehetőségeket tartogathat, hiszen egy ideiglenesen alulteljesítő szektorról beszélhetünk, amely várhatólag nagy változáson megy majd keresztül az elkövetkezendő években.

És végül nézzük meg közelebbről, hogyan hathat a választás az egészségügyi szektorra. Ez az a szektor, ahol a jelöltek talán a leginkább különböznek. 2020 januárjától októberéig az egészségügyi szektor 5,5%-ot növekedett főként a vakcinagyártó cégek elképesztő ralija miatt.

Trump elsősorban a nagy vakcinafejlesztő cégeket, mint a Johnson and Johnson támogatta a koronavírus elleni küzdelemben, míg Biden inkább a teszteléseket preferálja, és elsősorban Trumpot tette felelőssé a halálozások számának növekedéséért. Biden elnöksége rövid távon várhatólag pozitív hatású lesz a szektorra, mivel a teszteléshez szükséges viszonylag egyszerűbb felszereléseket az iparág legtöbb szereplője képes előállítani, míg a vakcinát csak a nagy kapitalizációjú, vagy a Trump adminisztráció által megtámogatott gyógyszeripari óriások. Emellett konkrét elképzelései vannak a nemrég elektorok által is megválasztott elnöknek a koronavírus kezelésével kapcsolatban, ami a tőkepiacokra is kedvezően hathat.

Van azonban egy fontosabb kérdés, ami gazdaságilag és társadalmilag is nagyobb súllyal rendelkezhet a mindennapi élet során, és ez nem más, mint a marihuána legalizálása.

Hogyan is állunk jelenleg?

A társadalmi nézeteket tekintve liberálisabbnak mondható nyugati világban már régóta elfogadott az, hogy a marihuánát országos szinten legalizálni kellene, míg például hazánkban, a jelenlegi helyzetben ez a kérdés elképzelhetetlennek tűnhet.

Joe Biden jelenlegi alelnöke Kamala Harris már korábban jelezte dekriminalizációs szándékát, így sokak számára nem is volt kérdés, hogy egy esetleges Biden győzelem esetén napirendre fog kerülni a marihuána országos szintű legalizációja. Ebben Harris megerősítette az amerikaiakat a Mike Pence ellen folytatott vitája során, amikor is kijelentette, hogy Biden megválasztása esetén biztosan elkezdik a legalizációs folyamatokat országszerte.

A megválasztott elnök nem is várt sokat az intézkedéssel, hiszen december elején már a Ház elé került a javaslat, miszerint indítványozzák a marihuána legalizálását az összes amerikai államban.

Jelenleg 16 olyan állam van az Egyesült Államokban, ahol teljesen legális a marihuána termékek használata, és mindössze csak 6 olyan állam, ahol illegális. A többi államban csak dekriminalizált, vagy gyógyszertárban kapható, és csak gyógyászati célból váltható ki. 

 

Lényeges különbség a legalizálás és a dekriminalizáció között, hogy utóbbi esetben az elkövető a korábbiakhoz képest enyhébben, de felelősségre vonható, ellentétben a legalizálás esetében nincs semmilyen büntetőjogi szankció. Dekriminalizáció esetén a felelősségre vonás sokkal enyhébb, mint azokban az állomokban, ahol teljesen illegális a marihuána használata.

Ezek szerint a marihuána cégeknek valamennyire már van piacuk az Egyesült Államokban a kérdés csak az, hogy mi történne ezeknek a cégeknek a bevételével, növekedési potenciáljával és részvényeik árfolyamával a legalizáció esetén? Ahhoz, hogy erre megpróbáljunk választ adni nézzük meg mi történt két éve Kanadában.

2018 második felében a kanadai kormány hivatalosan is legalizálta országszerte a marihuánát, amivel nagy mértékben felforgatta a feketepiacot és a lehetőségre váró legális cégek környezetét.

 

Ha megvizsgáljuk a 3 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kanadai cégek (Canopy, Aurora, Aphria) részvényárfolyamait, láthatjuk, hogy azonos bázisról indulva nagyon hasonló utat jártak be mindannyian. 2017 októberében, amikor a kanadai kormány bejelentette legalizációs szándékát nagyon feltépték a marihuánával foglalkozó cégek papírjait, mint láthatjuk volt olyan eset, amikor 1800%-ot emelkedett egy részvény, ami lenyűgöző teljesítmény pár hónap alatt. Ezt a pillanatnyi hype-ot követte egy kisebb korrekció, ahol kicsit megnyugodott a piac, mindaddig, míg el nem jutottak arra a pontra, amikor a kanadai szenátus elfogadta a legalizációs törvényt. Ekkor bár kisebb mértékben, de újból felhúzták a részvényárakat a csillagos égig, és mindenki biztos volt abban, hogy egy hosszú távú üzleti lehetőséget talált a piacon. Nem számoltak azonban két dologgal.

Az egyik, hogy a kanadai kormány 2019 májusában megnövelte a THC tartalmú anyagok adóját, ami nagy mértékben megdrágította ezeknek a termékeknek az árát. És itt jön képbe a másik fontos tényező, amit figyelmen kívül hagytak, mégpedig az, hogy egy ilyen addiktív fogyasztási cikk esetében, ahol már korábban kiépült kereskedelmi láncok voltak szerte a világban, nem egy új piac jött létre, hanem egy már kiépült piacra érkeztek újabb versenytársak, és azok, akik eddig a „sötétben” árulták a marihuána termékeket, most legálisan teszik egy már jobban kiépült vásárlói körrel. A legális boltok kénytelenek voltak emelni az árakon az adók miatt, így a vásárlók nagy része továbbra is a megszokott helyről jutott hozzá a termékekhez. Emiatt ezeknek a nagy kapitalizációjú cégeknek hatalmas mértékben csökkeni kezdtek a tőzsdén jegyzett árfolyamaik. A Canopy például piaci kapitalizációja 77%-át elveszítette kevesebb, mint egy év alatt, és ez mind annak volt köszönhető, hogy magas volt a kannabisz ára a feketepiachoz képest, így ezek a modellek működésképtelenekké váltak rövid időn belül.

Amerikában azért valamelyest más a helyzet, de hasonló forgatókönyv itt is elképzelhető. Az ilyen legalizációs folyamatokat kereső befektetők, és a marihuánával foglalkozó cégek körében egyértelműen az amerikai piac teljes megnyílása lenne a nagy lehetőség, mivel felmérések szerint népességarányosan sokkal több ember fogyasztja a THC termékeket, mint bárhol máshol a világban.

 

Azt is fontos kiemelni, hogy a marihuána legális piacán nagy a különbség a kanadai és az amerikai tőzsdén jegyzett vállalatok tőkepiaci hozamai között. Az amerikai cégek részvényei meredeken emelkedtek az elmúlt években, míg a kanadai papírok nagyon gyengén teljesítettek. A fent már említett okok mellett ez annak is betudható, hogy az USA-ban történő legalizálás elsősorban az amerikai piacon tevékenykedő cégeket érinti pozitívan. Az amerikai cégeknek pedig főleg az USA-ban van kitettségük, míg a kanadaiaknak főleg európában és kanadában. A kanadai cégek Amerikában is jelen vannak, de a kapcsolati tőkéjük és a lobbierejük jóval korlátozottabb, mint az amerikai cégek esetében.

Az árazásuk is vélhetően ezt mutatja jelenleg. Nehéz kérdés, hogy a többnyire alulárazott, kiépült modellel és üzleti tevékenységgel, valamint negatív eredményekkel rendelkező kanadai cégek nyújthatnak magasabb hozamokat a jövőben vagy a túlárazott, még korábbi fázisban lévő amerikai cégek, melyek elsősorban az amerikai piacon vannak jelen.

A választást követően egyébként mindkét kategóriába tartozó részvények masszívan emelkedtek, de a kanadai cégek nagyobb hozamokat mutattak rövid távon, igaz ezeknek a cégeknek a volatilitása is nagyobb.

A National Center of Drug Abuse statisztikai kutatóintézet friss tanulmánya alapján valamennyire fel lehet mérni, hogy számszerint milyen igény van a legalizálásra. Fontos előre megjegyezni, hogy sok államban még csak dekriminalizált vagy teljesen illegális, így az adatokat erősen torzítja a tény, hogy az emberek nem szívesen beszélnek erről a nyilvánosság előtt.

A hivatalos adatok szerint az amerikai népesség 45%-a életében legalább egyszer használt már THC alapú terméket, amely majdnem 150 millió embert jelent. Ez azért nem egy elhanyagolható szám, és ki tudja mit mutat a valódi statisztika. Egy fokkal talán meglepőbb adat, hogy körülbelül 55 millió ember (a lakosság 17%-a) használt marihuána terméket a 2019-es évben, ami 19 millióval több, mint az amerikai dohányzók száma 2019-ben. Ennek mi lehet az oka? Egy másik felmérés alapján az amerikaik 72%-a gondolja azt, hogy a cannabis inhalálása egészségesebb, vagy legalábbis kevésbé káros, mint egyéb dohány tartalmú termékek vagy az alkohol.

Ilyen társadalmi megítélés és rendszeres fogyasztói réteg mellett talán egy kissé érthetetlen, hogy miért csak 2021-ben érkezhettünk el arra a pontra, hogy a világ vezető nagyhatalma legalizálja a marihuánát. Bidennek azonban egy remek lehetőség nyílik, hogy a végletekig polarizálódott társadalmat egységesítse egy olyan eszközzel, ami az előítéletekhez képest nem annyira kártékony, ráadásul remek befektetési lehetőségeket és izgalmas sztorikat hozhat a piacon tevékenykedők számára.

 

 

Források:

https://drugabusestatistics.org/marijuana-addiction/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_in_Canada

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-11-12/can-marijuana-help-biden-heal-a-divided-nation

https://www.marijuanamoment.net/what-joe-bidens-presidential-victory-means-for-marijuana-in-2021/


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.