random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-01-19

CDU elnökválasztás: a győztes Armin Laschet

Közel egyéves próbálkozás ellenére sem alakult ki egyértelmű vezető személyiség a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésében. Hárman pályáztak a küldöttek szavazatára a hétvégén tartott elnökválasztó kongresszuson.

Közel egyéves próbálkozás ellenére sem alakult ki egyértelmű vezető személyiség a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésében. Hárman pályáztak a küldöttek szavazatára a hétvégén tartott elnökválasztó kongresszuson.

Németország legnagyobb politikai pártja szombaton új vezetőt választott Armin Laschet centrista politikus személyében, aki győztesként esélyes helyzetbe került ahhoz, hogy Angela Merkelt kövesse Európa vezető gazdaságának következő kancellárjaként.

Depositphotos_81703912_xl-2015.jpg

Angela Merkel, Németország kancellárja. Forrás: depositphotos.com

 

Az eredménytől függetlenül hamarosan új fejezet kezdődik Németország és Európa számára, ahol Merkel asszony kitartó vezetése állandósult az elmúlt 15 évben. Ismétlődő válságok és a koronavírus-járvány ügyes kezelése révén igyekezett fenntartani Európa összetartását az elmúlt években – a brit kilépést azonban neki sem sikerült megakadályoznia,

„Bizonyos értelemben egy korszak véget ér” – mondta Herfried Münkler, a berlini Humboldt Egyetem politológusa. „De bizonyos alapvető pozíciók, például az EU-n belüli geopolitikai helyzet és gazdasági körülmények változatlanok maradnak, függetlenül attól, hogy ki a kancellár.”

A német választók szeptember 26-án új kormányt választanak, és Merkel asszony jobbközép Kereszténydemokrata Uniója továbbra is az ország legnépszerűbb pártja – derült ki a múlt heti felmérésekből.

Merkel asszony 18 éven át vezette a pártot, és 2018-ban bejelentette, hogy 2021-ben távozik a hatalomból.  Azóta hárman jelentkeztek a vezetői posztért, azonban nem alakult ki egyértelmű élmezőny.

Mindhárom jelöltben sok a közös – római katolikus férfiak, akik a nyugati országrészből, Észak-Rajna-Vesztfália államból származnak –, mindegyiküknek eltérő elképzelése van annak a pártnak a jövőjéről, amely Németországot az elmúlt 70 évből 50-ben irányította.

Pillantás a jelöltekre és arra, hogy vezetésük merre viheti Németországot.

 

Armin Laschet - a centrista

Tapasztalatát tekintve a legerősebb jelölt, az 59 éves Armin Laschet bizonyult győztesnek, aki 2017 óta vezeti kormányzóként Németország legnépesebb államát, Észak-Rajna-Vesztfáliát. Az egyetlen jelölt volt, aki választásokat nyert és kormányzói tisztséget töltött be, Laschet ennek ellenére derekasan küzdött, hogy rokonszenvet keltsen kampánya iránt. Tavaly februárban jelentette be jelöltségét, mellette Merkel asszony egészségügyi minisztere, Jens Spahn állt, aki egy december végi felmérés során a kancellárasszonyt követően Németország legnépszerűbb politikusa. Spahn és egy másik, a párt vezetéséért nem versengő férfi, Markus Söder bajor miniszterelnök népszerűsége arra késztette a kereszténydemokrata vezető tisztségviselőket, hogy a pártvezető szombati megválasztásától függetlenítsék a szeptemberi választásokon induló kancellárjelölti döntést.  Ez azt jelenti, hogy a megválasztott pártvezető nem feltétlenül lesz a következő kancellárjelölt.

Armin Laschet.jfif

Armin Laschet, a CDU újonnan megválasztott elnöke. Forrás: twitter.com/ArminLaschet 

 

Spahn Laschet melletti támogatásával azon voksokat is megszerezték, akik a 40 éves Spahnban esélyt láttak a párt megfiatalítására, mivel ehelyett egy lehetséges forgatókönyvre helyezték a hangsúlyt, amelyben az egészségügyi miniszter indulhat a kancellári posztért, miközben Laschet továbbra is pártvezető marad.

Laschet valószínűleg folytatja Merkel asszony centrista stílusú stabil politizálását. Erős támogatója a német iparnak, és osztja a kancellárasszony elképzelését, miszerint Németország számára előnyös a sokszínűség és az integráció.

Az Európa-párti Laschet az Oroszországgal fennálló szoros kapcsolatot is sikernek tartja Németország szempontjából, de az Egyesült Államokat és a NATO-t alapvető fontosságúnak tartja a tartós európai biztonság érdekében.

Annak idején Angela Merkel egy egyszerű „Te ismersz” szlogennel nyerte meg a választásokat. Armin Laschet ugyanerre az üzenetre hagyatkozott, amikor azt mondta a kameráknak: „Armin Laschet vagyok. Rám támaszkodhat.” Mindkét esetben a megbízhatóságról, a bizalomról volt szó. Merkel megnyerte a szövetségi választásokat 2013-ban, Laschetet a CDU vezetőjének választotta.

Laschet tökéletes beszédet mondott. Nem volt klasszikus pártmegbeszélés, mert ez sem volt normális pártkongresszus. Üres terem, steril TV stúdió légkör, a kamerákba nézve beszélt a nappalijukból (vagy bárhonnan) figyelő küldöttekhez. Elmesélte a maga történetét apjáról, a bányászról, a föld alatti megbízhatóság fontosságáról és természetesen a bizalomról, amelyet a politikának meg kell kapnia az emberektől.  Ügyesen pozicionálta magát a központ jelöltjeként, integráló erőként, és „a polarizáció bármilyen formája" ellen fordult. „Világosan kell beszélnünk, de nem szabad polarizálnunk.”

 

Friedrich Merz - a konzervatív

A másik jelölt a 65 éves  Friedrich Merz konzervatív politikus volt, aki szakított volna Merkel asszony vezetési stílusával és a pártnak a hagyományosabb konzervatív identitását erősítette volna meg.  Merz 2002 óta nem töltött be politikai tisztséget, így nem volt igazán esélyes.

 

Norbert Röttgen - az ismeretlen

 A harmadik induló Röttgen Norbert volt, korábbi környezetvédelmi miniszter, aki a Bundestag vezető külpolitikai szakértőjévé vált, és sokakat meglepett, amikor elindult a pártvezetésért folyó versenyen.

Röttgennel sokan rokonszenveznek a fiatalabb választók és nők körében, mert szerepet játszik a német gazdaság zöld energia alapúvá történő átalakításában, és hangsúlyozza a digitális infrastruktúra és a know-how fejlesztésének fontosságát, hogy az országot olyan fejlődési pályára helyezhesse, ahol versenyre kelhet Kínával vagy az Egyesült Államokkal.

 

Laschet feladatai

 Végül a leghalványabbnak tünő jelölt győzött, így a döntő pillanatban határozott politikai állásfoglalásaival  Armin Laschet lett a CDU elnöke . A párt a konzervatív restauráció csábítása ellenében döntött, de a két versenytársa által megtestesített észszerűtlen innovációs követelések ellenében a Laschet által mutatott folytonosság és az integráció ígérete úgyszintén verhetetlen ajánlat volt. Ez illik legjobban egy olyan párthoz, amely nemigen vágyakozik a változásra. Megfigyelők szerint nem a jelölt vonzereje biztosította győzelmét.

A CDU új elnöke hatalmas feladatok elé néz. A választási eredmény ismét megmutatja, hogy a párt mennyire két táborra szakadt. Laschetnek most ott kell sikert elérnie, ahol elődje megbukott – és erre rendkívül kevés ideje van. Alig nyolc hét alatt két igen nehéz tartományi választás vár CDU-ra, a belső pártviták és a folyamatos hatalmi harcok pedig rossz előjelet mutatnak. Itt szükség lesz Laschet integrációs erejére, de még a vesztes hűségére is.

Feltételezhető, hogy Merkel kancellár nem közömbös aziránt, hogy ki a CDU vezetője. Valószínűleg jól együtt tud élni Laschettel, a Twitteren keresztül gratulációja azonnal megérkezett. A CDU új vezetője számára a szövetségi választásokig tartó következő nyolc hónap nem lesz problémamentes, ameddig Merkel a kancellária hatalmi központja, aki a vírus-válság miatt is rendkívül erős helyzetben van. A CDU elnöki és kancellári munkájának külön személyben való együttélése korábban sem működött, „Merkel változatlanul uralja majd az elkövetkező hónapokat, Laschet a pandémiával lesz elfoglalva” – vélik megfigyelők. Nagy kérdés, hogy akarja-e Laschet kancellárjelöltnek tekinteni magát.

 

A szavazás eredménye

Magán a pártkongresszuson – újdonságként a német párt történetében – online szavazás történt. A kötelező és jogilag biztonságos választási eredmény elérése érdekében ezt követően írásbeli zárószavazást tartanak postai szavazással. A számlálásra 2021. január 22-én, pénteken kerül sor – és a postai szavazás eredményét ugyanazon a napon közlik.

1001 küldött szavazott, két alkalommal. A második szavazást Laschet 521 szavazattal nyerte meg Friedrich Merz 466 szavazatával szemben.

 

A DAX az év elején rekord magas volt, és a jövő héten a következő állóképességi teszt készül. A befektetők szeme valószínűleg elsősorban a negyedéves jelentési szezon kezdetére, a szerdai washingtoni hatalomátadásra és a lezárásokra irányul. Merkel kancellár a következő napokban akarja megvitatni a szövetségi államok miniszterelnökeivel a lezárásokkal kapcsolatos lépéseket.

A Commerzbank befektetési stratégája attól tart, hogy a befektetők kezdetben inkább a vírusfertőzési helyzetre fognak koncentrálni, most, amikor egy új segélyprogram „formálódik Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ajándékaként.” Növekszik annak a kockázata, hogy a befektetők vásárlási kedve lecsökken a vírusmutációk és az egyre intenzívebb mobilitási korlátozások miatt.

„Már tárgyalnak a január végéig tartó korlátozások szigorításáról Németországban, azonban a lezárások meghosszabbításának csak formai kérdésnek kell lennie” - mondta Jochen Stanzl a CMC Markets brókercégtől. Ha a tőzsde a jelenlegi korlátozásokon túlra tekint, az árfolyam nem tud elszakadni a vírushelyzettől.

A rekord 14.100 pont feletti szintre emelkedés után január első hetében kifulladtak a befektetők. A DAX korábban 13.800 és 14.000 pont között ingadozott, most is sokan a felfelé irányuló trend normális ingadozásáról beszélnek. „Az új csúcsok hosszú távon továbbra is valószínűek” - mondja Andreas Büchler elemző, míg lefelé irányuló konszolidációban a DAX támasza 13.500 pontnál található.

A vezető amerikai tőzsdék hétfőn zárva voltak a Martin Luther King emléknap miatt. A hét elején a befektetők Kína gazdasági adatait figyelték, amelyet jelenleg a német export fontos pillérének tartanak és elképzelhető, hogy a kínai bruttó hazai termék hat százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. Keddtől jelentési szezon kezdődik az Egyesült Államokban, főként a bankszektor és később olyan technológiai részvények adataival, mint az Intel vagy az IBM. A hangsúly a gazdasági fejlesztéseket célzó éves kilátásokra helyezhető. Segíteni fogja a részvényárfolyamokat, ha Donald Trump amerikai elnök szerdán zökkenőmentesen átadja a hatalmat Bidennek. A Capitoliumban és másutt történt zavargások esetleges ismétlődése az árfolyamokat gyengítheti.       
Az EKB csütörtökön újabb kamatpolitikával kapcsolatos döntést hoz. A meghosszabbított lezárások és a Brexit-megállapodás gazdasági hatásaival kapcsolatos kommentárok várhatók, mert a befektetők tudni akarják, mit fog tenni az EKB, ha a körülmények tovább romlanak. Ami a nemzetközi monetáris politikát illeti, a piaci kamatlábak közelmúltbeli csekély emelkedése nem éri azt a szintet, amely megfosztja a részvénytőzsdéket azon régóta fennálló érvüktől, miszerint nincs alternatíva. Ismert, hogy a központi bankok fenntartják az alacsony kamatokat, ellenkező esetben a befektetők a végső adósságválsággal szembesülnének.

A hét végére az euróövezet beszerzési menedzser adatai jelennek meg, amely a vállalkozások vezetői szintjén fontos hangulatmérő. Vállalati oldalon a PSA és a Fiat Chrysler egyesülés részvényei hétfőn kerülnek a piacra, mivel az autógyártók 14 márkával új óriást alkotnak Stellantis néven. 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.