random reggeli
számlanyitás

Simon Bálint

2021-05-03

Elszállhat a füves részvények ára a küszöbön álló amerikai szövetségi legalizációval

Kevés olyan nemzeti ügy mellett van ma akkora kétpárti egyetértés Amerikában, mint amilyen a marihuána szövetségi szintű legalizációja. Az USA két legnagyobb közvéleménykutató-intézete, a Gallup és a Pew Research Center folyamatosan az amerikaiak kétharmada fölött méri a népszerű ügy támogatottságát, ezt pedig a szövetségi szintű politika sem hagyhatja figyelmen kívül.

Jelenleg annak ellenére, hogy 2012 óta már 17 amerikai állam és Washington, D.C. területén is legális a fű rekreációs célú használata, valamint további 13 állam dekriminalizálta az élvezeti célú fogyasztást, szövetségi szinten a marihuána rekreációs célú termesztése, szállítása, értékesítése és felhasználása továbbra is üldözendő cselekménynek minősül, ezért nem juthatnak bankhitelhez és nem léphetnek tőzsdére sem a fűvel foglalkozó amerikai cégek. Ez üzleti szempontból nagyon rossz hír, hiszen a szövetségi kormány egyelőre egy talán idejét múlt szövetségi szintű szabályozás életben tartásával gátolja egy olyan szektor növekedését, melynek a termékei iránt bőven akadna kereslet: saját bevallás alapján az amerikai felnőttek több mint fele szívott életében legalább egyszer füvet, a rendszeres fogyasztók aránya pedig egészen pontosan 22%-ot tesz ki – közel 55 millió emberről beszélünk. Ha a demokrata többségű Kongresszus át tudja vinni a marihuána szövetségi szintű legalizációját a mostani ciklus alatt, szinte biztosan nagy médiafigyelem mellett lebonyolításra kerülő IPO-knak és elszálló részvényáraknak lehetünk majd a tanúi.

 

Zöld szektor a szürkezónában

Magyarországról nézve, ahol a fejlett országok közül az egyik leginkább szigorú akár csak a fűfogyasztás törvényi megítélése, valódi paradicsomnak tűnhet a fogyasztók számára a legalizációt már megvalósító 17 amerikai állam szabályozási környezete. Ha szívni szeretnél, nem a dílerednek írsz a Telegramon vagy bármelyik másik titkosított üzenetküldő appon, hanem egyszerűen fogod a tárcádat, lebattyogsz a legközelebbi dispensary-be, ahol egyébként még széles választék is vár, mindez pedig ráadásul ellenőrzött minőségben. Semmi rendőrpara, kiválasztod a számodra leginkább szimpatikus terméket, amiért készpénzzel fizetsz, majd pedig elsétálsz a szajréval és már kezdődhet is otthon a négy ütem. A dispensary-t egy vállalkozó üzemelteti, aki munkahelyeket teremt a városban élőknek, a nyereségét pedig rendes adófizető polgárként le is adózza, az így keletkezett többletbevételekből pedig az állam különböző társadalmi célok megvalósulását tudja finanszírozni. Nehéz lehet értelmesen az ellen érvelni, hogy a nap végén ne járna mindenki jobban abban a 17 amerikai államban, ahol ez jelenleg a bevett gyakorlat.

A vállalkozó számára azonban a problémák a készpénznél kezdődnek: mivel a hitelintézetek az USA-ban szövetségi szabályozás alatt állnak, szövetségi szinten pedig a fű árusítása elméletben egy továbbra is üldözendő bűncselekmény, ezért a bankok compliance osztályánál rendesen lecsapja a biztosítékot, ha a fűárus ember besétál hozzájuk, és folyószámlát szeretne nyitni náluk az egyébként az állami szintű szabályozások szerint minden szempontból legálisan működő vállalkozása számára. Az amerikai bankok rendszerint vissza is utasítják az ilyen jellegű megkereséseket, így a vállalkozó számára a készpénz tárolására nem marad más lehetőség, mint a pince vagy a matrac alatti rész: az amerikaiak a tavalyi évben 17,5 milliárd dollár értékben szívtak el legális forrásból beszerzett füvet (ez a legkonzervatívabb becslések szerint is több mint ezer tonna marihuána), ezért nagyon sok pincéről és nagyon sok matracról van most szó. A vállalkozónk kártyás fizetéseket sem tud a vásárlóitól fogadni a szövetségi szabályozás miatt, ahogy kamatot sem kap a pincében parkoló vagy a matrac alatt tárolt pénzéért, ami ráadásul így ki is vonódik a gazdasági körforgásból, holott egy forrásigénnyel fellépő vállalkozás számára kihelyezett hitelt is jelenthetne. Ha a fűárus ember boltja jól teljesít, és hozza a számokat, logikusan felmerülhet benne az ötlet, hogy a boltját bővíteni szeretné, vagy más városokba is szívesen terjeszkedne: ennek a finanszírozása normális esetben valamekkora mértékű önrész mellett bankhitelből valósulna meg, azonban a fűárus ember hitelkérelmét a bankok compliance osztályai ugyanazzal a lendülettel el is fogják utasítani a szövetségi szabályozásnak való megfelelési kényszer miatt. Marad a teljes tőke visszaforgatása a bővülési célok megvalósítása érdekében a családi és a baráti finanszírozási segítség mellett, ez azonban jelentősen lelassítja a növekedés ütemét és torzítja a versenyfeltételeket is, röviden szólva igazából a nap végén senkinek sem lesz jó.

kp.gif

First world problem. Úsznak a legális fűárus vállalkozók a készpénzben. Forrás: tenor.com

A dispensary-ket üzemeltető vállalkozók tevékenységét nehezíti a túlszabályozott működési környezet is: az egyes amerikai államok határain átívelően nem szállíthatnak marihuánát, ezért nem alakulhat ki egy nagy hatékony piac, hanem az USA legális fűpiaca a valóságban nagyon is széttöredezett és hatékonytalan. Az engedélyezett vállalkozóknak minden egyes tő növényt helyben kell termeszteniük, melyeket ráadásul el is kell látniuk egy egyedi azonosító jellel és egy digitális nyomkövetővel is – ez a szigorúság mindenképp megmosolyogtató egy olyan országban, ahol alkotmányos jog a szabad fegyverviselés és fegyvertartás, hiszen a cannabis növény feltehetőleg akkor sem tudna komoly társadalmi károkat okozni (pl. nem lehet vele szétlőni egy iskolát), ha lekerülne róla a nyomkövető. Ha pedig már felmerült párhuzamként a fegyvertartás joga, gondoljunk bele, mekkora biztonsági kockázatot jelenthet a vállalkozók számára nagy mennyiségű készpénzt a pincében vagy a matrac alatt tartani, egy olyan országban, ahol több a lőfegyver, mint az ember – egészen pontosan 100 amerikaira 120,5 lőfegyver jut. Annyi szent, hogy este a lefekvés előtt biztos sokat gondolnak a második alkotmánykiegészítésre. 

 

Kanada mutatja az irányt

Amerika északi szomszédja, a társadalmi kérdések progresszív megítéléséről híres Kanada 2018 októberében legalizálta az ország teljes területén a cannabis termesztését, birtoklását, értékesítését és fogyasztását, ezzel a sarkköri ország vált egy csapásra a világ legnagyobb legális marihuánapiacává. Kanada esetében ráadásul a rekreációs használat szövetségi szintű legalizációjáról beszélhetünk, az orvosi célú felhasználás már 2001-től több lépésben legálissá vált az országban. Kanadában a felnőtt lakosságnak nagyságrendileg az amerikaival megegyező aránya szív rendszeresen füvet, ami azt jelenti, hogy közel 7 millió rendszeres fogyasztóról beszélhetünk.

A 2020-as árbevétel alapján jelenleg a világ öt legnagyobb marihuána árusítással foglalkozó cége közül három kanadai, és csak kettő amerikai. Ráadásul Kanada büszkélkedhet a világ legnagyobb árbevétellel rendelkező legális fűárus vállalkozásával, az Aphriával. A 2014-ben alapított, ontariói székhelyű vállalkozás mára egy hatalmas multinacionális vállalattá nőtte ki magát, és a core business mellett világszerte több iparágban is érdekelt: tavaly november óta övék az USA legnagyobb kézműves sörfőzdéje, a SweetWater Brewing Co., Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban ők adják el a legtöbb orvosi felhasználású füvet, öt Észak-Amerikában széleskörűen ismert, népszerű rekreációs marihuána brandet birtokolnak, valamint Kanadán kívül 10 másik országban rendelkeznek érdekeltségekkel, köztük természetesen az Egyesült Államokkal. Az igazán nagy dobásuk azonban a rivális kanadai Tilray tavaly decemberi felvásárlása volt, ezzel váltak a világon a legnagyobbakká, azóta ugyanazt jelentik a legális szegmensben, mint a Sinaloa kartell az illegálisban. Érdekesség, hogy a mexikói „versenytárs” döntően az észak-amerikai legalizációs hullám miatt volt kénytelen átsúlyozni a termékportfólióját olyan keményebb élvezeti cikkek, mint a crack kokain, és olyan látszólag ártalmatlanok, mint az avokádó irányába, de mivel ezt a kérdéskört majd e cikknél vélhetően élvezhetőbb formában úgyis hamarosan feldolgozza a Narcos, mi spurizzunk vissza Kanadába, és nézzük meg hogyan teljesített az Aphria papírja a tőzsdén, mivelhogy a kanadai gyártó ellenben a Sinaloa kartellel egy tőzsdén jegyzett részvénytársaság.

 

A legfontosabb marihuána részvények az egyes cégek árbevétele alapján. Forrás: finance.yahoo.com

Az Aphria fő kereskedési helye mára már a techpapírokról híres New York-i Nasdaq, ahol a részvényeit 4,872 milliárd amerikai dollár összértékben kereskedik, mi azonban a korábbi bevezetés és az így rendelkezésünkre álló több historikus adat miatt a torontói jegyzést fogjuk jobban megvizsgálni, ahol a társaság kapitalizációja 5,981 milliárd kanadai dollárt tesz ki – ez jenki dollárra átszámítva 4,845 milliárd.

 

Napi záróár a Toronto Stock Exchange-en történő jegyzés kezdete óta. Forrás: finance.yahoo.com

Látható, hogy az árfolyam első két nagyobb megugrása 2017 novemberéhez és 2018 júniusához köthető, amikor előbb a kétkamarás kanadai parlament alsó-, majd pedig a felsőháza is elfogadta a marihuána szövetségi szintű legalizációjáról szóló törvénytervezetet, és a sajtó ennek kapcsán generálta ezerrel a füvezés körüli hype-ot: a papírra – nem csak az OCB-re, hanem az APHA ticker alatt kereskedettre is – korábban soha nem látott figyelem irányult. Az árfolyam – ahogy az ilyen túlzottan felfokozott figyelmet eredményező helyzetek után általában mindig – ezt követően rövidesen beszakadt, majd pedig egy újabb kitörést követően úgy tűnt, hogy a 13 kanadai dolláros szint környékén stabilizálódni tud, azonban 2019 áprilisában esni kezdett, és az eső trend csak egy évvel később, 3,03 kanadai dolláron, egy több mint 75%-os gyengülést követően állt meg. 2020 első negyedévében elérte a koronavírus-járvány a fejlett világot, bevezetésre kerültek a kijárási korlátozások, az emberek pedig otthon egyre többet füveztek, hogy a bezártság miatti unalmat vagy feszültséget oldani tudják, ez pedig természetesen jótékonyan hatott a papír árfolyamára. Az emelkedő trendet felerősítették a tavaly novemberi amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozások és az USA ezzel összefüggő, várható legalizációs hulláma. Az árfolyam az eddigi legjobb záróértékét idén február 10-én érte el, amikor a papír 33,37 kanadai dolláron zárt – ez a korábbi lokális minimumról egy lélegzetállító, több mint 1100%-os elszállást jelentett. A csúcsról számítani lehetett egy jelentősebb lejövőre: április 30-án a papírt 18,88 kanadai dolláron kereskedték, ami egy számottevő, több mint 43%-os mérséklődést jelent.

Hogy hosszabb távon mekkora tér van a növekedésre, azt jól jelzi a társaság éves árbevételének a bővülése: 2020-ra vonatkozólag 686 millió – amerikai dollárban számolt – árbevételt jelentettek, amely 129%-os tisztított növekedést jelentett éves bázison. A kanadai gyártók dicsőséglistáját az orvosi termékekre szakosodott Green Thumb követi tavalyi 456 millió amerikai dolláros bevételével, majd pedig a rekreációs és egészségügyi termékeket egyaránt árusító, first mover Canopy Growth következik, amely tavalyi 374 milliós bevétele mellett azzal is büszkélkedhet, hogy ő volt Észak-Amerika első szövetségi engedélyt szerzett és tőzsdére lépett füves vállalkozása. A Green Thumb papírja kizárólag kanadai tőzsdén kereskedhető, ezért csak OTC-n érhető el nálunk, jó hír azonban, hogy a Nasdaq-on is jegyzett részvényként mind az Aphria, mind a Canopy Growth papírjai megtalálhatók a Random értékpapír-kínálatában. Az Aphria tavaly június, a Canopy pedig tavaly november óta kereskedhető az amerikai techpapírok tőzsdéjén, az utóbbi részvény napi záróára a lent beszúrt grafikonon látható a bevezetés óta eltelt időszakban, amerikai dollárban kifejezve. 

 

 

Napi záróár a Nasdaq-on történő jegyzés kezdete óta. Forrás: finance.yahoo.com

 

"Ne ülj a jointon Joe" – Biden egyelőre altatná a témát

Joe Biden megígérte az elnökválasztási kampány során, hogy egyesíteni fogja az amerikai nemzetet, így az elnök részéről logikus lépésnek tűnne, hogy felvesz a napirendre egy olyan kérdéskört, melynek a támogatottsága a demokrata szavazóknál közel 80%-os, és még a regisztrált republikánus választópolgároknak is több mint az 55%-a egyetért vele – ez pedig nem más, mint a marihuána szövetségi szintű legalizációja. Az új elnök azonban egyelőre mégsem tesz így, ami a ciklusának az első száz napja után már annyira nem is meglepő, hiszen egyértelműen kirajzolódóban van a politikai logika alapján diktált szükségszerűség, mely a demokrata és a republikánus tábor közötti ellentétek elmélyítésére, nem pedig az árkok betemetésére törekszik: Biden a választási ígéretek között szereplő józan centrista program helyett egy a republikánus szimpatizánsok számára központi gazdasági és társadalmi kérdésekben is elfogadhatatlan, amerikai mércével mérve masszívan balos programot valósít meg. Az amerikai jobboldal mára már elfogadná a marihuána legalizációját, azonban nehezen hajlandó elfogadni az adóemeléseket, a jóléti túlköltekezést, vagy az amerikai identitás alapjait kikezdő etnicista történelmi narratívát.

Bidennek a marihuána szövetségi legalizációjával szemben foglalt álláspontja egyébként a demokrata párton belül is szokatlanul éles vitákat és kritikákat váltott ki: a Kongresszus demokrata többségű alsóháza még Donald Trump „béna kacsa” időszakában, 2020 decemberében elfogadta a lényegében a cannabis szövetségi szintű legalizációjának feltételeit megteremtő MORE törvény tervezetét, Jerry Nadler New York-i demokrata képviselő beterjesztésére. A törvénytervezet értelmében a szövetségi felügyelet alatt álló bankok jogosulttá válnának arra, hogy marihuánával foglalkozó vállalkozások pénzügyeit kezeljék, a cannabist pedig törölnék az emberi magatartásra ártalmas, orvosi felhasználásra alkalmatlannak tartott anyagok listájáról, melyen jelenleg olyan szerek mellett szerepel, mint a heroin, az LSD, az MDMA vagy az ecstasy. A MORE törvény értelmében a marihuána legalizációjának kérdésében továbbra is az egyes állami törvényhozások dönthetnének, azonban nagy előrelépést jelentene, hogy a legalizációt már megvalósító államokban sokkal könnyebben jutnának finanszírozáshoz a füves vállalkozások, és feltehetőleg a cannabis törlése a kontrollált anyagok listájáról is felgyorsítaná a marihuána legalizációját az egyelőre csak az orvosi felhasználást engedélyező, vagy az ezidáig a teljes tiltáshoz ragaszkodó 33  állam területén. A törvénytervezet azonban az előző kongresszusi ciklus alatt az akkor még republikánus többségű Szenátusban már a törvényelőkészítő bizottság munkája során elbukott, ahová egyébként Kamala Harris jelenlegi alelnök terjesztette be akkor még Kalifornia egyik demokrata szenátoraként.

US Cannabis Laws.png

A marihuána jogi státusza az USA 50 államában, a fővárosban és egyes területein. Jelmagyarázat: kék – rekreációs célú használat is legális; zöld – csak az orvosi célú felhasználás legális; D betű – rekreációs célú használat dekriminalizált; szürke – az orvosi és a rekreációs célú használat is illegális. Forrás: Wikipédia

Biden ezzel szemben már elnökjelöltként, és ezt követően megválasztott elnökként is csak a marihuána szövetségi szintű dekriminalizációja mellett foglalt állást, amely nagyban különbözik a legalizációtól. A dekriminalizáció azt jelenti, hogy bár a marihuána termesztése, fogyasztása, birtoklása és terjesztése továbbra is bűncselekménynek minősül, a saját használatra történő birtoklást egy bizonyos mennyiségi határig a törvény nem üldözi. Jelenleg ez a dekriminalizált státusz van érvényben a közmondásosnak számító Hollandián kívül 10 másik EU-tagállamban: Belgiumban, Luxemburgban, Portugáliában, Spanyolországban, Máltán, Olaszországban, Horvátországban, Ausztriában, Csehországban és Észtországban, továbbá Latin-Amerika legnagyobb részén. Elemzők szerint Biden az életkorából adódóan és a magánéleti tapasztalatai miatt tengerentúli mércével mérve túlzottan konzervatív álláspontra helyezkedik a füvezéssel szemben: egy 78 éves, régivágású demokrata politikus, aki közéleti karrierje korai szakaszában egyébként még a faji kérdések megítélésében is ellenezte a progresszív álláspontot, ezt követően pedig támogatta a rendőrség keményebb fellépését a legapróbb kihágások ellen is a ’90-es évek folyamán, és mint ismeretes, fiának, Hunter Bidennek komoly szerhasználati problémái vannak.

Hogy mennyire kitüntetett szerepet foglal el az amerikai politikai napirenden a legális füvezés kérdésköre, azt jól mutatja Chuck Schumernek, a szenátusi többség New York-i demokrata vezetőjének az április 3-án tett nyilatkozata, melyben szokatlanul erősen fogalmazva kijelentette, hogy „a Szenátus lépni fog a marihuána legalizációja érdekében, akár támogatja ezt Biden, akár nem.” Ezt követően az újonnan összeülő 117. Kongresszus szűk demokrata többségű alsóháza április 19-én – egy nappal az idei 420 előtt – el is fogadta kétpárti támogatással, 321-101 arányban a SAFE Banking Act-et, mely törvényi erőre emelkedése esetén a marihuánával foglalkozó cégek pénzügyeiben való banki közreműködést tenné lehetővé. A törvénytervezet a Szenátusban jelenleg a törvényelőkészítő bizottság döntésére vár, a várható pozitív elbírálás esetén pedig megkezdődhet a kétkamarás amerikai törvényhozás felsőházában is a tárgyalása.

 

Mi várható a piacon, hogyha Amerika legalizál? 

Abban az esetben, hogyha a szövetségi szintű legalizáció, vagy akár csak a SAFE Banking Act az előttünk álló hónapokban törvényi erőre emelkedik, a sajtó által generált elképesztő hype-nak köszönhetően a füves részvények ára elszállhat, rövid távon legalábbis lehet erre esély. A szövetségi szintű legalizáció kimondásával a világ legnagyobb, a legális fogyasztás több mint 80%-át magáénak mondható marihuána piaca jönne létre – hogy érzékeltessük a nagyságrendet, csak Kaliforniában többen szívnak rendszeresen füvet, mint egész Kanadában. Az USA-ban az északi szomszédhoz hasonlóan kialakulhatnának a méretgazdaságos fejlődés és a pénzügyileg fenntartható növekedés feltételei, ami feltehetőleg nagy piaci mozgásokhoz, és a piac gyors ütemű koncentrációjához vezetne.

A szektor jelenlegi legnagyobb amerikai szereplői a massachusettsi székhelyű, de kanadai tőzsdén jegyzett Curaleaf, mely a tavalyi évből származó 661 millió dolláros árbevételről számolt be, valamint a floridai székhelyű, szintén Kanadában kereskedett Trulieve, mely 472 millió dolláros, a tavalyi évből származó bevételt tudott felmutatni – ezek a számok egyébként a globális dobogó második és harmadik fokára voltak elegendőek. A felszín alatt már most hatalmas verseny indult meg az USA legális marihuána piacáért: ahogy fentebb olvashattuk, a világszinten első kanadai Aphria komoly pozíciókat épített ki magának az Egyesült Államok területén. 

 

Forrás: finance.yahoo.com

A verseny már régen nem elsősorban a régi fogyasztók megszerzéséért, hanem az új fogyasztók bevonzásáért folyik. A gyártók felismerték, hogy Kanadában és az USA-ban is nagyjából a felnőtt lakosság negyede-ötöde gyújt rá legalább éves szinten egy-két dzsóra, vagy fogyasztja a marihuánát és származékait rekreációs célból hevítéssel, az újabb fogyasztók megnyeréséhez elsősorban a fű egészségügyi és stresszoldó hatásainak az előtérbe helyezésére, vagy cannabis származékokat tartalmazó italok kifejlesztésére van szükség. Nem véletlen, hogy az Aphria komoly italgyártó kapacitásokat vásárolt meg az USA-ban, ahogy az sem, hogy a Curaleaf elnök-vezérigazgatója, Joseph Bayern komoly üdítőipari múlttal rendelkezik – korábban ő volt a Voss norvég prémium kategóriás ásványvízgyártónak a CEO-ja, de dolgozott CSO-ként a Dr. Peppernél, vagy stratégiai igazgatóként a Schweppes-nél is.

A marihuána származékokat tartalmazó üdítőitalok mellett a kannabidiol (CBD) tartalmú olajok jelenthetik a szektor feltörekvő termékkategóriáját. A CBD egy, a kendernövény virágzatában található, nem pszichoaktív molekula, mely stresszoldó és fájdalomcsillapító hatásairól ismert, vagyis a fogyasztó feje „tiszta marad tőle”, a betépés jellemző hatásai nélkül élvezheti a stresszoldó és fájdalomcsillapító hatásokat. A CBD termékkategória kiválóan alkalmas arra, hogy a konzervatívabb, idősebb fogyasztókat is megcélozza, és visszatérő vásárlókra tegyen szert a köreikben – ha a nagypapának fáj a háta a kerti munka miatt, vagy nagymama rástresszel a karácsonyi sütés-főzésre, majd nem a Voltaren gél vagy a Xanax után nyúlnak, hanem a CBD olaj után. Talán részben a kedvezőbb megítélés, részben pedig a szektort övező kiemelkedő figyelem hatására az utóbbi időben az észak-amerikai fűárusító cégek elkezdték technológiai vállalkozásoként pozícionálni magukat, mára már a kanadai Aphria és a Canopy papírjainak a fő kereskedési helye a Nasdaq – az amerikai legalizáció várható törvényi erőre emelkedésével a vezető amerikai versenytársak is itt fogják megkezdeni a részvényeik jegyzését, mindezt pedig kiemelkedő piaci figyelem mellett tudják majd véghezvinni.

nyuggerek.gif

Komoly növekedési lehetőség van az idősebb korosztályban. Forrás: tenor.com

Bár a CBD, és a hagyományos, pszichoaktív tetrahidrokannabinolt (THC-t) is nagy arányban tartalmazó marihuána kedvező élettani hatásai széleskörűen ismertek, érdemes árnyalnunk a képet, és megjegyeznünk, hogy függőség kiváltására is alkalmas termékekről van szó, ezzel pedig tisztában vannak azok a dohányipari és italgyártó nagyvállalatok is, akik a történelmi távlatokban nézve a fejlett országokban visszaszoruló dohány- és alkoholfogyasztás tudatában jelentős összegeket fektetnek a fűbizniszbe. A gyógyszercégekkel együtt ez a két iparág az elmúlt években komoly érdekeltségeket szerzett a marihuána szektorban: a Marlborót és a Philip Morrist is gyártó Altria milliárdos nagyságrendben fektetett a közepes méretű kanadai fűgyártóba, a Cronosba, a hazánkban is ismert Corona sör és a tengerentúlon népszerű Svedka vodka brandeket birtokló Constellation pedig többségi tulajdonszerzésre alkalmas warrantokat szerzett a Canopyban. Egy esetleges amerikai szövetségi szintű legalizáció kimondásával várható, hogy a hagyományos dohány- és szeszipari cégek még inkább látványos felvásárlásokba fognak kezdeni a fűszektorban, reagálva a változó fogyasztói trendekre. A terjedő egészségügyi felhasználásra tekintettel ebben pedig egészen biztosan a nagy gyógyszergyártó cégek is csatlakozni fognak hozzájuk.

 

Rövid táv, hosszú táv

Az ügy társadalmi támogatottságát figyelembe véve minden jel arra mutat, hogy a szövetségi szintű marihuána legalizáció Amerikában már rövid távon elkerülhetetlen. Az azonban kérdéses, hogy erre már a mostani, 2023 januárjáig mandátummal rendelkező Kongresszus ciklusa alatt sor kerülhet-e: noha a Képviselőházban az ügy széleskörű kétpárti támogatottsággal rendelkezik, a Szenátusban az egyetértés mértéke már nem ennyire egyértelmű, a legalizáció kimondásához azonban a Kongresszus mindkét házának az abszolút többséggel megerősített támogatása szükséges.

Biden ezt követően még élhet az amerikai alkotmány által biztosított elnöki vétójogával, melynek felülírásához mindkét ház minősített, kétharmados többségű támogatása szükséges – az erőviszonyok ismeretében azonban 2023 januárjáig, sőt, valószínűleg az azt követő törvényhozási ciklusban sem lenne meg az ekkora arányú támogatottság mindkét házban.

A Demokrata Párt belső viszonyai alapján nem tartom valószínűnek, hogy amennyiben a Szenátus is elfogadná valamely, a legalizációt támogató törvényt, akkor Biden a saját pártja többségi álláspontjával szembemenően gyakorolná az elnöki vétójogot. Azt azonban elképzelhetőnek tartom, hogy háttéregyeztetések következtében a legalizációról történő szenátusi szavazás a következő kongresszusi ciklusra tolódik, amikorra már az amerikai törvényhozás felsőházában is egyértelműbb a kérdéskör támogatottsága.

Egy valami azonban szinte biztos: marihuána részvényeket vásárolni még a szövetségi szintű legalizáció kimondása előtt jó befektetés lehet. Mivel a legalizáció kimondását követően a piacon nagy átrendeződések várhatók, ezért azonban mindenképpen érdemes diverzifikálnunk a portfóliónkat a különböző marihuána papírok között. Az amerikai legalizációs törvények elfogadása körül a média hatalmas hype-ot fog generálni, melynek következtében elszállhat ezeknek a papíroknak az árfolyama – rövid távú befektetés esetén ezért a majdani képviselőházi vagy szenátusi elfogadás napja egy jelentős momentumot tartogathat. Azonban úgy gondolom, hogy a fogyasztói szokások megváltozásával a szektor hosszabb távon is nagy lehetőségeket tartogathat: a fejlett világban historikusan nézve egyre kevesebbet dohányzunk, és egyre kevesebb alkoholt iszunk, azonban a felgyorsuló világunk okozta stresszhatásokat valamilyen termékkel így is csillapítanunk kell.

musk.gif

2021-re nagyot változott a világ: a világ leggazdagabb embere egy rendszeres fűfogyasztó afroamerikai. Forrás: tenor.com

 

 

 

Források:

Cummings, William (2021, April 5). ‘We’re going move forward, period’: Schumer ready move on changes to marijuana laws. Even Biden isn’t. USA Today. Elérhető: https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2021/04/05/marijuana-legalization-schumer-move-bill-even-if-biden-isnt/7088824002/ (letöltve: 2021. 05. 02.)

Fertig, Natalie (2021, April 3). Schumer: Senate will act on marijuana legalization with or without Biden. The majority leader shared his plans for cannabis legislation with Politico in an exclusive interview. Politico. Congress. Elérhető: https://www.politico.com/news/2021/04/03/schumer-senate-marijuana-legalization-478963 (letöltve: 2021. 05. 02.)

Forbes (2021, March 10). U.S. Cannabis Sales Hit $17.5 Billion in 2020 | Forbes. [videófájl] Elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=TWQXz6RfwpE (letöltve: 2021 05. 02.)

Gelles, David (2018, December 12). When the Makers of Marlboro and Corona Get Into Marijuana. The New York Times. Today in Business. Elérhető: https://www.nytimes.com/2018/12/12/business/cannabis-business-altria-canopy-constellation-cronos.html (letöltve: 2021. 05. 02.)

Ingraham, Christopher (2017, April 20). How many Americans regularly use pot? The number is, errr, higher than you think. The Sacramento Bee. Elérhető: https://www.sacbee.com/news/nation-world/national/article145681414.html (letöltve: 2021. 05. 02.)

Kolmar, Chris (2021, March 4). 15 Largest Cannabis Companies in the World. Zippia. Elérhető: https://www.zippia.com/advice/largest-cannabis-companies/ (letöltve: 2021. 05. 02.)

Krane, Kris (2018, December 19). Cannabis Attracts Big Tobacco, Alcohol, and Pharma. Which Big Industries Will Join Next? Forbes. Elérhető: https://www.forbes.com/sites/kriskrane/2018/12/19/cannabis-attracts-big-tobacco-alcohol-and-pharma-which-big-industries-will-join-next/?sh=1dcb46958daf  (letöltve: 2021. 05. 02.)

Lopez, German (2020, April 16). Biden’s blunt opposition to marijuana legalization. As his own party moves ahead on the issue, the president remains opposed to legalization. Elérhető: https://www.vox.com/22387746/biden-marijuana-weed-legalization-schumer-polls (letöltve: 2021. 05. 02.)

Nair, Arathy S. (2021, April 19). House passes marijuana banking legislation 321-101. Thirty-six states have legalized medical cannabis while 17 states now allow adult use. The Mercury News. Elérhető: https://www.mercurynews.com/2021/04/19/house-passes-marijuana-banking-legislation-321-101/ (letöltve: 2021. 05. 02.)

VICE News (2015, June 29). Inside America’s Billion-Dollar Weed Business: The Grass is Greener. [videófájl] Elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=TWQXz6RfwpE (letöltve: 2021 05. 02.)

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.