random reggeli
számlanyitás

Dávid Gyula Márton

2020-12-29

ETF kisokos

Jelenleg az ETF-ek hatalmas népszerűségnek örvendenek a befektetők körében, aminek több oka is van. Ezeket az okokat járjuk körbe a cikkünkben.

Mi az az ETF?

Az Exchange Traded Funds összetételből származó mozaikszó. Jellegét tekintve a részvényekre hasonlít leginkább, hiszen ezeket is tőzsdén kereskedik, és árfolyamuk a tőzsdei nyitvatartás alatt folyamatosan változik. Gyakorlatilag egy nyíltvégű (passzívan kezelt) befektetési alapként lehet jellemezni, ami egy vagy több instrumentum árfolyamát követi le.

Szabályozást tekintve úgy tűnhet, hogy az Európai Unió nem engedi az amerikai ETF-ek európai kereskedését, azonban ez nem teljesen igaz. Az európai uniós jogszabályok a kibocsátók számára egységes követelményeket írnak elő a befektetési csomagtermékekkel kapcsolatos kiemelt információkat tartalmazó dokumentumok (KID) tartalmával kapcsolatban. Amennyiben az adott amerikai kibocsátó a vonatkozó jogszabályoknak minden szempontból megfelelő terméktájékoztatót alkot, az értékpapír kereskedhető az EU-ban. Az más kérdés, hogy az amerikai kibocsátók nem törik magukat, hogy az EU szabályozásnak megfelelő KID-et alkossanak.

Az egyik legismertebb ETF az SPDR S&P 500 ETF (SPY), mely egyetlen feladatot lát el: követi az S&P 500 index mozgását. Ennek ETF-nek a súlyozása megegyezik az index súlyozásával és az ETF kibocsátója (SPDR) köteles minden részvényből adott mennyiséget megvásárolnia az indexet összetevő cégekből.

Miért érdemes ilyen befektetési módszert választani az egyszerű részvény vásárlás helyett? Mert a mellékes költségek, feladatok és a kockázat jóval alacsonyabb. Ahhoz, hogy mind az 500 S&P céget arányosan megvegyük, óriási tőkére lenne szükségünk, melyet megspórolhatunk azzal, ha megvesszük az egy nullával kisebb értékű ETF-et. Ennek az árfolyama elenyésző eltéréssel le fogja követni az index mozgását.

 

A grafikonon bár nehezen látszik, de két árfolyamnak a vonala húzódik. A két árfolyam szinte +1-es korrelációt alkot, melynek oka a korábban leírt folyamat. A korrelációról tudni kell, hogy két árfolyam egymáshoz való viszonyát jelzi és 3 fontos adata van. Amikor a korreláció 0, akkor semmilyen hasonlóság nincs az árfolyamok mozgása közt. A -1 jelentése, hogy 100 százalékban egymásnak ellentétesen teljesít egymástól a két papír. Tehát amikor az egyik lemegy 2 százalékot, akkor a másik felmegy ugyan ennyit. A +1-es korreláció pedig az egymást 100 százalékban követő árfolyamokat jelzi.

 

Mennyi tőke van ETF-ekben?

Az elmúlt évtized során jelentős mértékben megnőtt az ETF-ek iránti kereslet. Míg 2008-ban 700 milliárd dollár volt ilyen eszközökben, addig 2018-ban már 5000 milliárd dollár volt így befektetve. Ez a befektetési forma amiatt vált népszerűvé egyre szélesebb körökben, mert egyszerre tartozik az aktív és passzív befektetési formák közé. Az ETF tulajdonosának nincs feladata az alap menedzsmentjében, de a kibocsátó folyamatosan módosítja a súlyozásokat és bizonyos esetekben nagy léptékű hozam optimalizálás is történik. Amennyiben mégis aktív befektetés mellett döntünk, akkor ennek az ETF esetében sincs akadálya. Lehet vételi pozíciót, short pozíciót, tőkeáttételes long/short pozíciót vagy akár opciót is nyitni a termékre.

 

A különbözö ETF-ek eltérő hozamokat biztosítanak tulajdonosaik számára. Éppen ezért fontos arra törekednünk, hogy saját megítélésünk szerint, a lehető legkevesebb hozzáadott kockázat mellett találjuk meg a legmagasabb hozamot nyújtó ETF-eket. A fenti ábra jól szemlélteti, hogy mekkora hatást tud gyakorolni portfóliónk eredményére, ha 25 éven keresztül éves szinten 2%-os extra hozamot tudunk elérni. 

Milyen kockázatokat rejt?

Az ETF-ek különlegessége, hogy minden szektorra készítenek külön-külön változatokat. Több ezer instrumentum közül válogathatunk, melyeknek kockázata is változó. Például a Nasdaq 100 index-et követő Invesco QQQ Trust egy olyan ETF, melynek kockázatát csak a piaci kockázat jelenti, de azon belül is a FAANG papírok mozgása irányítja az árfolyamot döntő arányban. (FAANG: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) Aki nagyobb kockázatra és ezzel együtt hozamra vágyik, annak ajánlatos megnézni a ProShare UltraPro QQQ (TQQQ) névre hallgató ETF-et, melynek lényege, hogy a termékbe bele van építve egy háromszoros tőkeáttétel. Nekünk a hitelhez kapcsolódó költségeket nem kell felvállalnunk, csak a jelentős napi árfolyam ingadozásra kell készen állnunk.

Az alábbi táblázatban láthatók a legnagyobb háromszoros tőkeáttételes ETF-ek

 

Az ETF-ek típusai

  • Kötvény alapú ETF: Az ilyen alapok állami, nagyvállalati és kisvállalati kötvényekbe tartják a befektetett összeget. Nagy előnye, hogy míg kötvényekkel nem lehet napon belül kereskedni, addig egy kötvény alapú ETF erre lehetőséget ad
  • Iparágra épülő ETF: Az ilyen ETF-ek lefednek teljes szektorokat. A legnagyobb előnye, hogy a befektető számára nagy hozamot ígérő szektorok összes meghatározó vállalatának hozamából részesülhet. A vegyes szektorba tartozó papírok is beletartoznak.
  • Nyersanyag ETF: Ezen ETF-ek többnyire egy határidős termékre például olajra vagy aranyra fektetik a legnagyobb súlyozást, de mellette az adott nyersanyaggal foglalkozó vállalatok részvényeibe is fektet.
  • Deviza ETF: Ezen ETF-ekmás országok devizáját helyezik túlsúlyba az értékpapír portfoliójának kialakításakor. Ez az USA-béli ETF-ek esetén a dollár párokat jelenti.
  • Inverz ETF: Az inverz ETF lényege, hogy nem long pozíciókra építi a stratégiát, hanem aktívan kezelik és leginkább short pozíciókat vesznek fel a portfolióban.

Hogyan válasszunk számunkra kedvező ETF-et?

Az Európai Uniós jog hatálya alatt működő befektetési szolgáltatón keresztül nehézségbe ütközik az amerikai kibocsátású ETF-ek vásárlása a MiFiD 2 szabályozás óta. Viszont minden nagyobb instrumentumra gyártottak már európai terméket, ezeknek a megtalálása nem igényel nagyobb időt. A legnehezebb probléma, hogy eldöntsük milyen célt szeretnénk elérni a befektetéssel.

Osztalék szempont

A részvényekbe való befektetések eredeti közgazdasági célja az osztalékon való hozamrealizáció. Erre lehetőségünk van az ETF-ek esetében is. Erre vannak külön instrumentumok, melyekben az osztalékok a súlyozás szerint érkeznek be a vállalatoktól. Az osztalék kifizetésre kerül.

Piackövetési szempont

Az olyan befektetők számára, akik a passzív befektetéseket választják, azoknak a legideálisabb befektetés az index követő ETF. Bizonyos szempontból az ETF fő célja az volt, hogy az indexek követését lehetővé tegyék a kis befektetők számára is határidős termékek használata nélkül. Ezek közt is vannak, melyek az osztalékokat kifizetik a tulajdonosnak, de vannak olyanok, melyek visszaforgatják az osztalékot ezzel növelve az árfolyamváltozáson elért hozamot.

Jó, de hogyan vehetek ilyet?

A legtöbb amerikai kibocsátású ETF rendelkezik olyan megfelelővel, ami európai kibocsátású, így mi is kereskedhetünk velük a Random Capital rendszerében. Ehhez nincs szükség nagyobb kutatómunkára, csupán elég beírnunk a keresett amerikai ETF nevét a Google-be, majd mögé írni az „in Europe” kifejezést és hamar megtalálhatjuk a keresett értékpapírt. Ennél még egyszerűbb megoldás a Random Capital európai papír keresőjét használni, ahol az összes általuk kínált ETF fel van sorolva és ezek közt válogathatunk szabadon.

Mind a két irányba elindulhatunk a keresés irányát figyelve, de a végén a vétel előtt érdemes egy egyszerű korrelációs próbát végezni az amerikai és európai variánsok közt. Amennyiben európai ETF-et választunk, akkor erre természetesen nincs szükség. Mielőtt megtakarításunkat a kiszemelt ETF-be fektetnénk, érdemes elolvasni a kibocsátó honlapján minden esetben megtalálható Kiemelt Információs Dokumentumot (KID), amiben egy helyen megtaláljuk a termék legfontosabb tulajdonságait.

 

 

 

Források:

https://www.investopedia.com/terms/e/etf.asp

https://randomcapital.hu/termek/etf

https://etfdb.com/etfs/leveraged/equity/


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.