random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-08-12

Európai vagy USA részvényekbe fektessünk?

Összefoglalás az európai részvényekkel kapcsolatos legújabb gondolatokról, és arról, hogy miért nem kell aggódni az európai részvények közelmúltbeli alulteljesítéséért a tengerentúli részvényekkel szemben.

Összefoglalás az európai részvényekkel kapcsolatos legújabb gondolatokról, és arról, hogy miért nem kell aggódni az európai részvények közelmúltbeli alulteljesítéséért a tengerentúli részvényekkel szemben.

Első közelítésre az tűnik célszerűnek, ha összehasonlítjuk a két részvénycsoport jellemző indexét, nevezetesen a frankfurti DAX és a DJIA mozgását.

 

Adatok forrása: Yahoo Financials, saját összehasonlítás

Az összehasonlításból látszik,

 • hogy a két index gyakorlatilag párhuzamos pályán mozog, jelentős a korreláció.

 • emellett szembetűnik, hogy május óta a DAX teljesítménye kissé lemarad a DJIA-től.

Az idei év nagy részében erőteljesen teljesítő európai részvényekkel az elmúlt hónapokban inkább oldalazva kereskedtek, alulteljesítve az Egyesült Államok részvénypiacát, de teljesítményük még így is jobb volt, mint a feltörekvő piaci vagy a japán részvényeké. Ennek alapján néhány befektető jogosan veti fel kérdésként, hogy Európa részvényár-emelkedésének legjobb időszaka mögöttünk áll-e. A többség szerint viszont nem a válasz, és Európában az árfolyam-emelkedésekkel kapcsolatban továbbra is optimisták maradtak az év hátralévő részére.

Ennek az érvelésnek kulcsfontosságú része az a megfigyelés, hogy az európai részvénypiac mögött meghúzódó alapok továbbra is erősek, a régióban jelenleg gyorsabb bérnövekedési ütem tapasztalható, mint bárhol máshol a világon, a kereslet hosszútávú növekedése biztosított. Gazdasági szempontból továbbra is a vártnál jobb adatok érkeznek.

A legutóbbi közlemények közül a legszembetűnőbb az Európai Bizottság gazdasági hangulatjelzője.

 

Gazdasági hangulat mutatója

A gazdasági hangulat mutatója (ESI, Economic Sentiment Indicator) az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága által készített összetett mutató. Célja a GDP-növekedés nyomon követése tagállami, uniós és euróövezeti szinten. Tartalma az európai, az uniós üzleti és fogyasztói felmérések által lefedett öt ágazat vállalkozásaihoz és a fogyasztókhoz intézett, kiválasztott kérdésekre adott válaszok egyenlegének súlyozott átlaga. Az érintett szektorok az ipar (40%), a szolgáltatások (30%), a fogyasztók (20%), a kiskereskedelem (5%) és az építőipar (5%). Az egyenlegek a pozitív és negatív választ adó válaszadók százalékos aránya közötti különbségként kerülnek meghatározásra. Az EU és az euróövezet aggregátumait a nemzeti eredmények alapján számítják ki, és szezonálisan kiigazítják.

 

Forrás: Eurostat és a Ycharts

Az USA és az európai országok üzleti hangulat indexük értéke szerint nem vethetők össze, mert a mutatószámokat különböző metodológia szerint készítik, azonban a változásának iránya és mértéke a táblázat szerint sokatmondó. Az USA gazdasága jó ütemben növekszik, az üzleti hangulat azonban stagnál, míg Európában a hangulat egyértelműen javul a gazdaság bővülésével párhuzamosan. A két földrész vállalkozói alapvetően különbözőképpen érzékelik a gazdasági környezetet, amiben egyértelműen az öreg kontinens vállalkozói bíznak jobban.

 

Mint látható, a két kontinens gazdasága hasonló pályán mozog. (A 2021 Q2 második becslés).

További – az európai részvények iránt bizalmat keltő információk:

 • 2021 májusában a kiskereskedelem volumene hónapról hónapra 4,6%-kal, éves szinten 9,0%-kal nőtt az euróövezetben.

 • A munkanélküliségi ráta az euróövezetben 7,9% volt májusban (8,1% áprilisban, míg a pandémia előtt 7,4% (2020. február)

 • Az euróövezet éves inflációs rátája (HICP) 2021 júniusában 1,9%, a májusi 2,0%-hoz képest az Eurostat szerint.

 • Az infláció fő összetevőjeként az „energia” lesz a legmagasabb, várható éves rátája 12,5%, a májusi 13,1%-hoz képest, majd ezt követik a nem energiaipari termékek (1,2%, szemben a májusi 0,7%-kal), és a szolgáltatások (0,7%, a májusi 1,1% -hoz képest) és „ételek, alkohol és egyéb dohányáru” (0,6%, szemben a májusi 0,5%-kal).

 • Az Eurózóna folytatja erőteljes fellendülését, 2021 júniusában 3,4 ponttal 117,9-re növekedett az ESI mutató, májusban 4,0 pontos növekedés. Az ESI pontszáma meghaladja a pandémiát megelőző, 2020 februári szintjét, és a jelenlegi a 2000 májusa óta regisztrált legmagasabb ESI szint.

A növekedést a szolgáltatások iránti bizalom javulása okozta, amit az összes felmért üzleti szektor, valamint a fogyasztók felmérése is megerősített.

 

Helyzet egyes EU-tagállamokban

A gazdasági hangulat javulása 2021. első negyedévében erős volt Írországban, ahol a GDP növekedése az előző negyedévhez képest 7,8% volt, Horvátországban 5,8%, Észtországban 4,8% és Görögországban 4,4%. Csökkenést figyeltek meg Portugáliában –3,3%-os változással és Szlovákiában (–2,0%-os változás), ezt követi Németország 1,8% és Lettország 1,7%-os visszaeséssel.

Ugyanebben a hónapban a becsült éves infláció az euróövezet tagállamai között Észtországban 3,7%, Litvániában 3,5%, Luxemburgban 3,4% körül alakul, a legalacsonyabb érték pedig Görögországban (0,6%), Máltán (0,2%) és Portugáliában (–0,6%) mérhető. Az Eurózónán kívüli legmagasabb inflációt Magyarországon mérték, melynek értéke éves bázison 5,1% volt.

 A térségből érkező erős makroadatoknak megfelelően az eurózóna inflációs várakozásai a legutóbbi sáv teteje felé tartottak, és nem követték azt a csökkenő pályát, amelyet az Egyesült Államokban a legutóbbi, június közepi Federal Reserve ülés óta tapasztalhatunk.

A pandémiából kilábaló Európának vegyesek a gazdasági kilátásai, de összességében az egészséges növekedés jeleit mutatja, ami általában stabil alapokat biztosít vállalatainak.

A globális részvénykereskedelem alakulására alapvető hatással van az amerikai mennyiségi pénzellátás, mely legutóbb a Fed ülését követően elindította az európai és az amerikai részvények alacsony teljesítményének időszakát.

Az amerikai kötvényhozamok közelmúltbeli csökkenése sok befektetőt meglepett és aláásta azt a gondolkodási narratívát, amely korábban lendületet adott a ciklikus társaságoknak és az értékalapú részvényeknek. Mindkét területen Európa szélesebb részvénykínálattal rendelkezik, mint Amerika. Bár ez a bizonytalanság még fennmaradhat a nyár folyamán, az év második fele felé haladva a befektetők bizalma várhatóan helyreáll, amit az egészséges gazdasági adatok folytatása és a magasabb kötvényhozamok segítenek. Amerikai kötvénystratégák arra számítanak, hogy az Egyesült Államok 10 éves kötvényhozama jóval magasabb lesz, mint a jelenlegi 1,8%.

A hozamok fellendülésével elemzők arra számítanak, hogy az európai részvények teljesítménye megbízható marad, mivel a globális befektetői elkötelezettség a régióban továbbra is magas. Ezen túlmenően egyre több lett az egyesülés és a felvásárlás, leginkább az Egyesült Királyságban, ahol az ilyen aktivitás az USA-ban és Európa többi részén tapasztaltnál kétszeres ütemben halad. Az egyik katalizátor itt valószínűleg az Egyesült Királyság részvénypiacának nagyon alacsony kiindulási értéke. Az Egyesült Királyságé jelenleg az egyetlen olyan világpiaci tőzsde, ahol az értékelések, és az árfolyamok elmaradnak a tízéves átlagtól – miközben az összes többi régióban az évtizedes csúcsok közelében vannak.

Lényeg: nem kell aggódunk a közelmúltbeli szünet miatt Európa teljesítményében, és továbbra is bizakodóak lehetünk az év hátralévő részében rejlő lehetőségekkel kapcsolatban.

 

Az Egyesült Államok gazdasági helyzete befektetői szemmel

Az Egyesült Államokat tekintve az idei befektetési helyzet sok szempontból nagyon hasonlónak tűnik 2018-hoz. Lassul a globális pénzkínálat növekedése, és az eszközpiacokon folyamatos korrekciót tapasztalunk. Míg a legtöbb ember csak a főbb indexek értékét nézi a részvénypiac állapotának felmérése érdekében, érdemesebb a belső összefüggésekre összpontosítani. Ebből a szempontból az elsődleges feladat az lehet, hogy az eszközöket átstruktúráljuk és a portfóliókat abba az irányba alakítsuk, hogy a jobb minőségű eszközök nagyobb súlyt kapjanak.

Először is, a rendkívüli költségvetési ösztönző kiadások tavalyi növekedése és az első negyedév alatt több mint 3 billió dollár kiadott – közvetlenül a fogyasztók és a vállalkozások felé folyósított – költségvetési ösztönzés után fordulat következett. A folyósítás eredményeként a GDP, a bevételek és a keresetek növekedése messze felülmúlta az első félévi várakozásokat. Újabb ösztönzés hiányában azonban a jelek szerint a növekedés hirtelen lassulni fog, és még csalódást is okoz a mostani nagyon magas elvárásokkal szemben, különösen atechnológiai vállalatok, és azok a cégek, akik a legjobban kitettek a fogyasztók kiszámíthatatlanságának.

Másodszor, a Fehér Ház és a Kongresszus átfogó adóemelést javasolt mind vállalati, mind fogyasztói szinten. A tőkenyereség-adó emeléséről is szó esik, amelynek még nagyobb hatása lehet az amerikai tőkepiacra, mint a jövedelemadókra.

Harmadszor, a COVID-19 Delta változata lassítja az újranyitás ütemét a világ számos részén, és bár az Egyesült Államok és más fejlett gazdaságok valószínűleg továbbra is teljesen nyitottak maradnak, a globális gazdaság növekedése jelentősen visszaeshet, és ez sok vállalatot és piacot megítélésében negatívan fog érinteni.

Negyedszer, a Fed és más központi bankok megkezdték a vészhelyzeti monetáris ösztönzésük felszámolásának hosszú folyamatát. Bár ez végső soron jó dolog, mert jelzi, hogy a COVID-19-re adott válasz sikeres volt, az eszközpiacoknak meg kell tanulniuk újra „önállóan állni és járni”, és ez rövid távon ellenszelet jelent az árfolyamok számára.

Végül, a sikeres oltásoknak köszönhetően a lezárások megszűntek, és a gyors újranyitás miatt sok ellátási lánc kapacitáshiányos maradt. Ez magában foglalja a munkaerő alkalmazásának problémáit, ami miatt ez az egyik legnagyobb költség sok vállalkozás számára. Sok vállalat érezni fogja a magasabb bérköltségeket és emiatt csökkentenie kell a nyereségre vonatkozó előrejelzéseit. Valószínűleg ez jobban magyarázza a rosszabb kilátásokat, mint bármelyik fent tárgyalt elem.

A jó hír az, hogy a befektetők sok részvény esetében már elkezdték levonni ezeket a következtetéseket, és beárazták a kockázatokat. A rossz hír az, hogy ez egy szélesebb piaci korrekciót is jelez, ami még előttünk áll.

 

Mit mutat az amerikai kamatgörbe és mit nem?

A kincstári állampapír–hozamokat –versenypiaci körülmények között – régóta a gazdasági növekedés előrejelzőjének tekintik, gyakran jó okkal. A növekvő hozamok és egy meredek kamatgörbe – a rövid és hosszú távú kamatok szorosan figyelt különbsége – általában a növekedésre vonatkozó optimizmust tükrözik, míg a csökkenő hozamok és a lapuló görbe sokszor előre jelzi a lassulást.

Tehát nem meglepő, hogy mivel mostanában az USA hosszú lejáratú állampapírjainak kamatlábai csökkentek és a hozamgörbe laposodott, sok befektető lassabb növekedésre kezd számítani, mint ami az év elején várható volt. Július 12-én a tízéves kincstári hozam 1,37%-on állt, mely egyben azt is jelenti, hogy 37 bázisponttal csökkent a márciusi csúcshoz képest. A 2 és 30 éves hozamok közötti különbség 53 bázisponttal csökkent ebben az időszakban.

Bár sokak számíthatnak a lassulásra, érdemes ezt a kérdést más nézetből is átgondolnunk. Pozitív jel, hogy a hosszú lejáratú kamatok csökkenése ellenére a részvénypiacok viszonylag stabilnak tűntek, és a vállalati és a kincstári hozamok közötti felárak továbbra is szűkek. Mi történik tehát valójában a kincstári piacon? Amerikai elemzők szerint a kincstári kamatok az alacsony kamatszintet befolyásoló szélsőséges technikai tényezők miatt elszakadtak az alapvető piaci viszonyoktól.

 Ezen tényezők az alábbiak:

 • A Federal Reserve központi banki nyílt piaci műveletként továbbra is havi 120 milliárd dollár kincstári kötvényeket és jelzálog fedezetű értékpapírokat vásárol, így a Fed a fennálló amerikai kincstári piaci kötvények rekordszintű, 24%-ával rendelkezik, szemben a pandémiát megelőző 15%-kal. Ez a tény a hosszútávú kamatokat lefelé nyomja.

 • Lassabb kibocsátás: Mivel az állami költségvetési kiadások  egy másik, a CapitalBlogon megjelent  cikkben leírt módon lelassultak és az adóbevételek megnőttek, a kincstári kibocsátás is lelassult, tovább rontva az arányokat.

 • Nem amerikai kötvényvásárlás: Az Egyesült Államokon kívüli befektetők nemrégiben fokozták kötvényvásárlásaikat kedvező hozamok mellett, míg például a német kötvénypiac még mindig negatív kamatokkal működik.

 • A nyugdíjalapok egyensúlyának helyreállítása: A főbb eszközosztályok közötti erős teljesítmény-különbségek miatt sok nyugdíjalap a kockázatcsökkentés érdekében eszközeinek nagyobb részét a kincstárakba helyezi át.

Tőzsdei elemzők azt állapítják meg, hogy a csökkenő hozamok hatására kialakult befektetői magatartás kockázatot jelenthet. Félreértelmezve az alacsony kamatok ideiglenes mozgatórugóit, a befektetők a közelmúltban felpörgették a világ növekedési részvényeinek árfolyamait, különösen a technológiai szektorokban. Emiatt az indexek is megugrottak. Ennek eredményeként az informatikai vállalatok részvényeinek árszintje csúcson van egy olyan időszakban, amikor-az értékesítés aránya az 1999-es technológiai buborék csúcspontján utoljára látott szintre emelkedik. Mindez akkor történik, amikor magasabbak az inputköltségek és ingadozik a dollár értéke, növekednek az adók és a szigorodnak a szabályozások.

A befektetőknek figyelniük kell arra, hogy a tízéves nominális kincstári kamatláb 1,75% -os értéket beállítva várhatóan visszaáll a mostani harmadik negyedévben. Észszerűbb, hogy az egyre drágább technikai részvényeket kergetése helyett a befektetők a részvények kiválasztására összpontosítsanak, hangsúlyozottan vizsgálva a vállalatok profittermelő képességét és a szabad cash flow-t. Különösen a pénzügyi szektor tűnik ki minőségi és értékorientált fedezetként az emelkedő kamatokkal szemben, amit az is erősít, hogy némely bank által meghirdetett osztalékemelés a vonzó relatív jövedelemhez is hozzájárulhat.   

 

Források:

Morgan Stanley honlapja (letöltve:2021.07.29-én.) Is the Best of Europe's Equities Run Behind Us?

Elérhető: https://www.morganstanley.com/ideas/thoughts-on-the-market-european-equities?subscribed=true&dis=em_2021714_wm_5ideasarticle&et_mid=257735&et_mkid=

Morgan Stanley honlapja (letöltve:2021. 07.29-én). The Last Phase of Mid-Cycle

Elérhető: https://www.morganstanley.com/ideas/thoughts-on-the-market-wilson?subscribed=true&dis=em_2021714_wm_5ideasarticle&et_mid=257735&et_mkid=

Morgan Stanley honlapja (letöltve:2021. 07.29-én) Why are tresury yields falling? Elérhető: https://www.morganstanley.com/ideas/why-are-treasury-yields-falling?subscribed=true&dis=em_2021714_wm_5ideasarticle&et_mid=257735&et_mkid=Yahoo Financial honlapja (letöltve: 2021.07.26-án) DJIA és DAX adatok Elérhető: https://finance.yahoo.com/quote/%5EDJI/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAAV8forCUm3_0iyp7cu3wZmOdFwCOgJ_Yx8HsoJZ3SB0KHeDXkhzWLeLeJRVMBQJqS0LjmkNQX9tSn2yAX6YNURbgBFjQud6xGhQHQFvf7CHsRb29USRb3D6caeihaGbG1shoM2JiIlY4KlXR3XT8RhEuyxJb06B8Q9dozTmCZj8

Eurostat honlapja (Letöltve: 2021. 07.26-án) ESI index Elérhető: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/-/teibs010


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.