random reggeli
számlanyitás

Molnár Tamás

2020-12-29

Hogyan elemezzünk részvényeket?

Ez lehet az egyik legalapvetőbb kérdés azok számára, akik éppen csak elkezdtek ismerkedni a tőzsdék izgalmas és hihetetlenül komplex világával. Mindenféle útmutatás és alapvető ismeretek nélkül szinte lehetetlen feladatnak bizonyulhat a piacon való részvétel, és nagy veszteségek érhetik az embert, mire valamennyire kitapasztalja ennek az összetett világnak a működését.

Annak érdekében, hogy bizonyos mértékig minimalizálni tudjuk a veszteségeinket, és nem túl hamar kiszállni egy szép teljesítményt nyújtó részvényből, segítséget nyújthat számunkra két elemzési és döntéshozatali módszer, amelyekből egyel ebben a cikkben megismerkedhetünk. A másik módszerre pedig egy külön bejegyzést szentelünk majd

Ez a két módszer a technikai és a fundamentális elemzés. Mindkét módszernek megvannak a saját előnyei és hátrányai, és nagyrészt az emberek viselkedése is befolyásolja a módszerek sikerességét, így a tőzsdepszichológiát is érdemes tanulmányozni. Egy dolog azonban biztos, bármelyik módszert is választjuk majd, mindenképp következetesen tartanunk kell magunkat a stratégiánkhoz, és bízni annak hatékonyságában, egy bizonyos szintig, különben könnyen eshetünk a piac sajátos mozgásának áldozatává.

 

Technikai elemzés

Lássuk tehát a laikusok számára könnyebben megérthető és alkalmazható módszert, a technikai elemzést. Ebben az esetben háttérbe szorul a vállalatok tevékenysége, hogy éppen milyen beruházások várhatóak a közeljövőben, vagy hogyan alakul a cash flow. Itt csak a chart számít. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy nem mondható meg egyértelműen a grafikon alapján, hogy merre fog menni az árfolyam, csupán valószínűségekről beszélhetünk.

Kép5.png

Forrás: Investing.com

A fenti ábrán az OTP napos chartját láthatjuk. A technikai elemzés legelterjedtebb módja az, amikor japán gyertya alakzatok mutatják az árfolyam mozgását. Azt, hogy a gyertya milyen hosszúságú intervallumot jelöl, mi állíthatjuk be, attól függően, hogy milyen időtávon akarunk kereskedni. Az 5-15 perces gyertyákat napon belüli (day-trading) kereskedésre, míg az órás vagy napos időtáv a swingtraderek kedvelt intervalluma. Miért is fontos az időperiódus meghatározása?

Alapvetően a piacra jellemző a ciklikusság, ha megnézünk egy napos grafikont, amely folyamatosan emelkedik, az órás grafikonon sokkal hullámosabbnak tűnik, nem beszélve a 15 perces időtávról, ahol lehet, hogy az árfolyam csökkenését láthatjuk. Ez azért fordulhat elő, mert amíg egy napos grafikonon egy napot egy gyertya jelöl, addig óráson 8 darab gyertya képvisel egyetlen napot, így könnyen elképzelhető, hogy napközben egy kisebb korrekció érkezett a piacra, amit a nap végére felhúztak. Elmondható tehát, hogy minél rövidebb időtávot nézünk, annál nagyobb az árfolyam volatilitása és minél hosszabb távot vizsgálunk, annál nagyobb valószínűségekkel kalkulálhatunk.

 

A japán gyertya

A következő kérdés, ami felmerülhet az olvasóban, hogy mit mutatnak a gyertyák. A vonal diagram mozgása egyértelmű lehet mindenki számára, azonban a gyertyákat muszáj letisztázni.

 Kép6.png

Forrás: Investing.com

A gyertyának két fontos része van. A teste, ami a nyitó és a záró érték között helyezkedik el és a kanóc, ami a test tetején és alján található vékony egyenes. Alapvetően két gyertyát különböztetünk meg, a zöldet és a pirosat. A zöld gyertya esetében a test alsó része mutatja a nyitó árfolyamot, a felső része pedig a záró árfolyamot, míg piros gyertyánál ez pont fordítva van. Az alsó kanóc pedig minden esetben az adott időtáv minimumát, míg a felső a maximumát adja meg. Ezek egybeeshetnek a nyitó és záró értékkel. Ilyenkor nem alakul ki kanóc, mivel a nyitó és záró érték volt a minimuma és maximuma, vagy fordítva, az árfolyamnak.

Most, hogy az alapvető fogalmakkal tisztában vagyunk, nézzük meg, hogyan használhatjuk fel ezeket a mindennapi kereskedés során.

 

Ellenállás - Támasz - Trendvonal

Az első és legrelevánsabb eszköz a technikai szintek behúzása. Ezek olyan ellenállás vagy támasz szintek a grafikonon, ahonnan nagy valószínűséggel fordul az árfolyam.

Kép7.png

Forrás: Investing.com

Ezek a vonalak lehetnek vízszintesek, vagy futhatnak valamilyen irányba, amivel trendeket határozhatnak meg. A trendek követése az egyik legfontosabb eszköz a kereskedők számára. Íratlan szabályként elmondható, hogy soha nem szabad hosszútávú trenddel ellenkező irányba kereskedni, mindaddig míg át nem törik a technikai szintet.

Kép8.png

Forrás: Investing.com

Amennyiben az árfolyam megerősíti a trendvonal kitörését/letörését, bátran fel lehet venni ellentétes pozíciót, mert vagy új trend kezdődik a piacon, vagy egy korrekció, ami jól lekereskedhető. Mindenképp megéri jól megismerkedni a technikai szintekkel, mivel elsősorban őket fogjuk keresni egy technikai elemzés során.

 

Mozgóátlagok

A következő fontos eszköz, a mozgóátlag. Ez egy olyan statisztikai eszköz, ahol a záróárak utolsó, előre meghatározott tagjainak az összegét elosztjuk a darabszámukkal. A leggyakoribb mozgóátlagok a 200-as, 100-as, 50-es, és 21-es. Ezek is funkcionálhatnak technikai szintekként, olyan szempontból, hogy képesek megfordítani az árfolyamot, ha közel kerül hozzájuk. A 200 napos mozgóátlag például igen szignifikánsnak mondható, mivel egy likvid piacon sok befektető figyeli, és zárja, vagy épp fedezi pozícióját a 200-as mozgóátlag alapján.

Kép9.png

Forrás: Investing.com

 

Indikátorok

Ha ezeket a technikákat ismerjük, ideje megnézni pár indikátort is, amik segítségünkre lehetnek a mindennapok során meghozott kereskedési döntéseinkben. Az indikátorok a grafikon alatt egy külön ablakban jelennek meg és többletinformációt hordoznak magukban a piacról.

Az egyik legismertebb indikátor az RSI, amiről megállapítható, hogy egy részvény éppen túlvett vagy túladott tartományban van. Általában a 70-es szint fölötti RSI azt mutatja, hogy az árfolyam eléggé túlvett, és korrekció várható a piacon, ami egy jó lehetőség lehet egy short pozíció nyitására, vagy long zárására. 30-as szint alatt épp az ellenkezőjéről beszélhetünk. Ezért is nevezzük momentum indikátornak.

Kép10.png

Forrás: Investing.com

A következőben egy másik nagyon fontos indikátorral ismerkedhetünk meg, ami a volatilitást mérő indikátorok közé tartozik, és ez nem más, mint a Bollinger szalag. A közepén egy, általában 20-21 napos mozgóátlag fut, az alatt és felette futó vonalak viszont a szórást mutatják, vagyis azt, hogy az átlagtól mennyivel tér el átlagosan az árfolyam. Átalában 2-es és 3-as szórással szokták használni az indikátort.

Extrém esetben a gyertya kitörhet a szalagból, ami az átlagosnál nagyobb árfolyammozgást jelent. Ebben az esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy az árfolyam vissza fog térni a szalagba, így, ha a kitöréssel ellenkező irányú pozíciót veszünk fel, az nagy valószínűséggel nyereséges lesz. Azonban sokszor láthatunk olyat is, hogy egymás után több napon is a szalagon kívül esik az árfolyam. Természetesen oldalazva is visszatérhet az árfolyam, ilyenkor érdemes lezárni a pozíciót, amennyiben semmilyen más jel nem utal a felvett irányunk helyességére.

Kép11.png

Forrás: Investing.com

 

A Stop-ok használata

Még egy dolgot meg kell ismernünk, ami lényegesen megkönnyítheti a veszteségeink minimalizálását. Ez nem más, mint a stop szintünk meghatározása. Amennyiben látjuk a lehetőséget egy jó beszállóra és meg is nyitottuk a pozíciót, előfordulhat, hogy nincs igazunk. Erre mindig gondolnunk kell, amikor pozícióba lépünk a piacon. Ebben az esetben lényeges, hogy ne csak azt határozzuk meg, mikor tesszük el a profitot, hanem azt is, hogy mi az a szint, amennyiben a piac ellenünk megy, amikor kiszállunk minimális veszteséggel.

Ezt talán egy példán keresztül lehet a legjobban megérteni. Tegyük fel, hogy a részvény, amiben vételi pozíciót veszünk fel 10.000 forintba kerül. 11.000 forintos célárunk van, és a beszállónk alatt 9700-nál van egy technikai szint. Ilyenkor érdemes a 9500-9700 forintos intervallumban elhelyezni a stoppunkat, mivel 9700-ról még fordulhat a grafikon, 9500 alatt viszont már nem teljesülne a hüvelykujj szabályként elfogadott kétszeres hozam/kockázat arány.

Amennyiben 9600-nál van stoppunk és az árfolyam eléri ezt a szintet, a vásárolt részvényeink automatikus eladásra kerülnek, akkor is, ha mi ezt észre sem vesszük. Ezzel megvédhetjük magunkat és pénzünket a nagyobb veszteségtől.

Az előbb ismertetett eszközök, mind csak opcionálisak, mivel nincs tökéletes recept az árfolyam meghatározására, ezt mindenkinek magának kell meghatározni, hogy milyen kombinációban használja az elérhető technikákat a profitrealizálási esélyének növelésére.

Egy dolog biztos, amennyiben a technikai elemzésen belül van egy stratégiánk, ahhoz minden esetben ragaszkodnunk kell, és teljesen racionálisan, érzelemmentesen kell döntést hoznunk, különben a legjobban összerakott eszköztár sem lesz elegendő arra, hogy sikeresek legyünk a tőzsdén.


 
 
 
Források:
Kecskeméti István - Tőzsdei befektetések a technikai elemzések segítségével

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.