random reggeli
számlanyitás

Dávid Gyula Márton

2020-12-29

Hogyan kereskedjünk?

A témában aktuális első cikkünkben olvashattatok arról, hogy milyen típusú értékpapírokkal lehet kereskedni. Ez a cikk a stratégiákról és a kockázat kezeléséről fog szólni.

Alapok

Amikor tőzsdei befektetések mellett döntünk, fontos meghatározni, hogy melyik befektetési irányba indulunk el. A legtöbb szolgáltató és platform más és más instrumentum kereskedésére specializálódott, illetve vannak olyanok is, melyeken szinte mindegyik elérhető, azonban természetesen ezeknek is megvannak a maguk korlátai.

Kép1.png

https://allstarcharts.com/wp-content/uploads/2020/05/05.23.20sentimenTraderonTwitterThetruthisfoundwhenmenarefreetopursue.png

Az ábrán jól látható, hogy mennyire nagyot ugrott a kisbefektetői számlák száma 2020-ban a nagy amerikai szolgáltatóknál.

Milyen stratégiát válasszak?

Miután elhatároztuk, hogy tőzsdén fektetnénk be megtakarításunkat, fontos meghatározni, hogy milyen jellegű befektetővé szeretnénk válni. A lehetőségek tárháza végtelen, de vannak olyan alappillérek, melyekhez sokat segít, ha ragaszkodunk. Itt három fő stratégiát fogunk górcső alá venni.

 

Hosszútávú befektetés

Ha időnk és energiánk nem teszi lehetővé, hogy naponta átgondoljuk és áttervezzük portfóliónk összetételét, akkor érdemes a lehető leghosszabb távra tervezni. Itt több évre vagy évtizedre érdemes gondolni, de persze ha havonta módosítunk némileg a portfóliónkon, akkor azt is tekinthetjük valós, hosszútávú befektetésnek.

Milyen előnyei vannak ennek a módszernek?

Ha megvizsgáljuk az amerikai indexek mozgását az elmúlt 50-100 évben akkor egy folyamatos növekedést láthatunk. Ennek oka, hogy az indexekben megtalálható vállalatok folyamatosan cserélődnek. Ahogyan a piacon változnak a cégek kapitalizációi, úgy változtatják benne a súlyozást is. Így az egyre nagyobb cégek, egyre nagyobb értéket tudtak hozni az indexeknek, miközben a gyengébbek vagy stagnálók hátrébb szorultak.

 

A grafikon az S&P 500 index árfolyamát mutatja 1971-től napjainkig. A növekedés 50 év alatt 3700 százalék körüli.

Az ezt megelőző cikkben már leírtuk, hogy indexeket ETF vagy határidős termékek formájában lehet venni, így önmagában az index árfolyamát nem lehet elegendő információnak tekinteni. Ahhoz, hogy mindig követni tudja a portfóliónk összetétele az indexet, rengeteg aktív menedzselés és tőke szükséges, így valóban egy ETF vagy határidő vásárlása lehet a célszerű.


Határidő vagy ETF?

A határidős termékeket nem lehetséges évekig tartani, mert ezeknek lejáratuk van. Ha a később említett aktív kereskedést választjuk, akkor hasznos lehet ismerni az instrumentumokat. Az ETF nagy előnye, hogy a kibocsátó folyamatosan kezeli az eszközök mennyiségét, így 100%-ban követni tudja az ETF az index mozgását.

„Tehát, ha veszünk egy SPX ETF-et, akkor megkapjuk az SPX indexet.” Az idézőjelre azért van szükség, mert a valóságban természetesen elméleti és jogi szempontból nem teljesen igaz az állítás, de gyakorlati szempontból egy nem is annyira durva leegyszerűsítésként azért megállja a helyét. Az ETF-ek legnagyobb előnye, hogy befektetési alapként funkcionálnak, így a kockázati szintjük alacsonyabb, mint az egyéni részvény vásárlásoknak. Az ETF másik előnye, hogy léteznek tőkeáttételes verziók szinte minden típusra.

 
 

A grafikonon az S&P-re képzett  háromszorosan tőkeáttételes ETF-ek mozgása látható. Észrevehető, hogy a 2009-es 2,4 dollár körüli árfolyamról 70 dollár föllé emelkedett az ár. Ez körülbelül 3000%-os hozam.


Középtávú (swing) kereskedés

A swing kereskedés azt jelenti, hogy csak akkor vágunk bele a kereskedésbe, amikor adódik egy lehetőség és néhány napig vagy néhány hétig tartjuk a pozíciót. Leginkább a forex kereskedők szokták ezt a kifejezést használni, azonban a részvények esetében is hívhatjuk így a középtávú részvénytartást. A középtávú technikát választó kereskedők a nagyobb ármozgásokra vadásznak.

Azért a középtáv szokott a legnépszerűbb forma lenni, mert ez hasonlít a leginkább egy portfólió menedzser munkájához. Ebben az esetben a legfontosabb a folyamatos tájékozódás és a szituációk, részvények vizsgálata, hisz a hírek és az események olvasása nélkül nem kaphatunk képet a minket körülvevő események mögöttes jelentéséről.

Hogyan kell elképzelni a valóságban: Hétvégén bejelentik, hogy meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot, hétfőn nyitunk egy OTP short poziciót, amelyet tartunk 1-2 hétig. A végeredmény ebben a példában egy nagyobb nyereség lehet, azonban az ellenkezője is megtörténhet, mivel minden esetben több szempontot kell vizsgálnunk és több végkimenetellel kell számolnunk. Vagy, egy technikai elemzésben hívő kereskedő látja, hogy a MOL történelmi sebességgel emelkedik már napok óta és az RSI alapján úgy dönt, hogy elkezdi shortolni a papírt. Eltelik 2-3 hét és az árfolyam újra emelkedik 20%-ot. A döntési folyamat hasonló lehetett, de az eredmény nagyon más, emiatt fontos a piac mozgásának részletes ismerete. A tájékozódáshoz segítséget nyújt egy másik Capital Blog-os cikkünk.

Az ilyen nagyobb árfolyammozgások elcsípésének érdekében a swing kereskedők jellemzően 24 óránál tovább tartják nyitva pozícióikat, olykor több napig is. A kisebb gyakoriságú ügyletek jó oldala, hogy kevesebb tranzakciós költséggel járnak (például a napi szintű ügyletekhez képest).

Másik ehhez hasonló módszer a több hétig vagy hónapig nyitva tartott pozíciók használata, melyek az aktív és a passzív befektetés keverékét jelentik. Ilyenkor az átsúlyozás gyakoribb, így mindig a legoptimálisabb irányba mozdíthatjuk a portfóliónk kitettségét. Az intézményi befektetők körében is egyre nagyobb vita van arról, hogy az aktív vagy a passzív befektetési forma a sikeres választás, így magunkban ezt a kérdést fontos eldönteni. Érdemes esetleg a portfólió egy részét aktívan, míg egy részét passzívan befektetni. Az első módszer a passzív befektetés fogalmának felel meg.

 

Daytrading

Depositphotos_181198126_xl-2015.jpg

A napon belüli kereskedés legfőbb előnye, hogy nem kell mélyreható elemzéseket elvégeznünk egy adott részvény kapcsán, hiszen kizárólag a rövid távú hangulatváltozásokat akarjuk lekereskedni. Tehát a daytrader tőzsdéző a piac hullámzásain lovagol, és leginkább annak örül, ha kellő mozgás (volatilitás) van egy részvényben.

A technikai daytrade (TDT) azért nagyon kedvelt a kisbefektetők körében, mert nem kell hozzá sok millió forint befektetésre szánt tőke, mégis jelentős nyereség érhető el rajta a tőkeáttétel révén.

A tőkeáttétel arra szolgál, hogy kölcsönbe kapott pénzzel megnöveljük a felvehető pozíció nagyságát. A befektetők a tőkeáttétel révén remélnek nagyobb hozamot. Ha minden jól alakul, a végső nyereség, levonva belőle a finanszírozás költségét sokkal nagyobb lehet, mint az a hozam, amit akkor érhetünk el, ha csak a saját tőkénket használjuk. Ha a dolgok nem alakulnak jól, komoly veszteség keletkezhet.

A tőkeáttétel (leverage) lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrás többszörösével kereskedjünk. A tőkeáttételes kereskedelem azonban amellett, hogy magasabb nyereséggel kecsegtet, nem megfelelő körültekintéssel a teljes tőkeállományunkat is veszélyeztetheti.

A daytrade kereskedés nem befektetés, ne keverjük bele a befektetési portfóliónkba a daytrade kereskedéshez felhasznált összeget. Legyünk tisztában azzal, hogy a daytrade kereskedés egy kockázatos tevékenység, melyben, ha nem vagyunk sikeresek, akkor akár a teljes tőkénket is elveszíthetjük. A fentiek tekintetében tehát határozzunk meg egy konkrét összeget, mellyel elkezdjük a daytrade kereskedést. Az összeget úgy határozzuk meg, hogy elvesztése ne okozzon anyagi, lelki problémákat számunkra.

 

 

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.