random reggeli
számlanyitás

Dávid Gyula Márton

2020-12-29

Hogyan tájékozódj a tőzsdén?

Milyen híroldalakról kaphatok kellő információt? Hol tanulhatom meg a fogalmak jelentős részét? Mai cikkünkben felvázoljuk.

Amikor tőzsdén való befektetés mellett döntünk, tisztában kell lennünk annak kockázataival. A kockázati szintet azzal tudjuk csökkenteni, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtjük, azokat mélyrehatóan elemezzük és csak ezután hozunk felelős kereskedési döntést.

A kezdetek

Amennyiben a tőkepiacokkal való kapcsolatunk még csak kibontakozóban van, akkor érdemes nem a legkomplexebb anyagok olvasásával kezdeni, hanem rászánni pár hetet a különböző instrumentumok, stratégiák és az alapvető fogalmak tanulmányozására. Ebben a Random Blog és maga a Random Capital szolgáltató is segítséget nyújt, de sok külföldi oldal is foglalkozik szakszerű tájékoztatással és oktatással.

Amennyiben ingyenes, de sok témakörre kiterjedő, keretbe foglalt tudásanyagot keresünk, akkor az oga.hu névre hallgató magyar nyelvű weboldalt javasolnám. Hasonlóan részletes bemutatást ad a témáról az investopedia.com, ahol videós és szöveges leírást kaphatunk minden fontos kérdésről angol nyelven.

Depositphotos_65591231_xl-2015.jpg

Forrás: depositphotos.com

Miután megértettük a tőkepiacok lényegi irányvonalait és tisztában vagyunk a részvényalapú befektetési portfolió kockázat/hozam szintjével, érdemes elkezdeni olyan híroldalakat olvasni, ahol összefoglalják a napi eseményeket a tőzsdéről, illetve gazdaságról és olvashatóak közepes időtávú elemzések is. Magyarországon kevés ilyen oldalt találunk, de a TőzsdeFórum kifejezetten ezzel a céllal jött létre.

Hírlevelek

Az interneten keresztül több olyan megbízható befektetési vállalkozás weboldala elérhető, mely megfelelő minőségben biztosít napi  hírlevél szolgáltatást. Ezek közé tartozik a Random Capital reggeli hírlevele, melyet minden feliratkozó megkaphat az európai piacnyitás előtti órában. Az angolul értő olvasóink figyelmébe ajánlanám a Bloomberg, az Investopedia, a Yahoo Finance és az Investing.com hírlevelét, melyek mind remek összefoglalást adnak a piac adott hangulatáról és az érdekes eseményekről.

A mélyebb ismeretek

A részvény vásárlások előtt érdemes megvizsgálni egy-egy témával foglalkozó weboldal „stock-screener”-ét. Ezek olyan felületek, ahol részletesen megvizsgálhatjuk, hogy melyek azok a cégek, melyeknek a papírjai épp emelkednek, esnek, nagy vagy éppen alacsony a forgalmuk. Ezekben a keresőkben minden paraméter alapján leszűrhetjük a keresni kívánt részvénycsoportot.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen instrumentumokkal és milyen stratégiákkal kereskedünk a legnagyobb mértékben, mert érdemes ennek megfelelően választanunk a híroldalt is. Amennyiben diverzifikált portfoliót állítunk össze és minden egyes szektorra szeretnénk rálátással lenni, akkor érdemes angol oldalak között böngészni és vegyesen olvasni a Bloomberg-et, a Yahoo Finance-t vagy az Investing.com-ot. Amennyiben magyar oldalra van szükségünk, akkor nagyon érdekes összefoglalókat és elemzéseket olvashatunk a Random Capital technikai elemzései és blogposztjai között, valamint a tozsdeforum.hu és a portfolio.hu weboldalakon.

Hogyan tehetünk különbséget releváns és kevésbé releváns hírek között?

Depositphotos_104971406_xl-2015.jpg

Forrás: depositphotos.com

A legfontosabb, hogy a szegmensek egymásra gyakorolt hatását lássuk át, amihez valóban érdemes mindenről olvasni, de a legfontosabb, hogy a saját portfoliónkat érintő kérdésekben legyünk naprakészek.

A tájékozódás alapját az adhatja, ha kiépítünk egy olyan rendszert melyet minden nap követni tudunk és minden gond nélkül a hét minden napján végig követjük az adott felületek cikkeit. Érdekesség, de a legnagyobb alapkezelők is napjaik legnagyobb részét az elemzések és hírek olvasásával töltik, tehát ez egy nagy támaszpont lehet minden kezdő és profi számára.

 

Twitter

Bármely meglepő, de manapság sok alapkezelő a Twitter-ről szerzi információi jelentős részét. Itt érdemes mindenkinek magától kiépítenie egy olyan portfoliót melyet nap mint nap követ. Azért az elinduláshoz adunk egy kis segítséget:

@agurevich23 @jaredwoodard @pradeeepk @vader7x @Amm24Eia @LoganMohtashami @AscentAdvisors @VolatilityStu @DataArbor @jturek18 @NathanTankus @Amena__Bakr @TheStalwart @MacroCharts @Marangus77 @5thrule

Ezen felhasználók feltüntetése nem hivatalos ajánlás, csupán személyes tapasztalataim során kialakult gyűjteményem.

 

 

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.