Random Reggeli

Itt a meglepetés: az ipar robogott, a kiskereskedelem döcögött novemberben

Ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett ma reggel közzé a KSH. Novemberben az ipari termelés volumene 2,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, ami lényegesen kedvezőbb az általunk előrejelzett 1,8%-os csökkenésnél és az elemzői konszenzusnál (-1,4%). A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a havi index meglepetésre 2,9%-kal nőtt. A termelés az év első tizenegy hónapjában 9,9%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH közleménye szerint a feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás.

Pontosabb részleteket a jövő héten megjelenő második adatközlésből tudhatunk meg. A meglepetés hátterében új kapacitások állhatnak, többek között a nagy súlyú élelmiszeriparban, melyek ellensúlyozták az autóipar gyengélkedését. Mindemellett a KSH újabb jelentős revíziót hajtott végre a múltbeli adatokon, melynek eredményeként a tavalyi bázis is alacsonyabb szintre került.

Előretekintve a decemberi magas frekvenciás adatok és a beszerzési menedzserindex alakulása jelen tudásunk szerint ismét növekedést hozhat. Ugyanakkor a külső környezet továbbra sem támogató, az ötödik hullám okozta bizonytalanságok negatív hatása egyelőre nehezen becsülhető. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban – ahogy azt a novemberi adatok is mutatják – továbbra is ellensúlyozhatják más alágakban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés bővülését. A mostani információk szerint az ellátási láncok nehézségei az év közepétől enyhülhetnek érdemben, ezt követően az ipari export jelentős fellendülésére számíthatunk a cégek magas rendelésállományának és a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően.

Az iparral szemben a kiskereskedelmi adatok negatív meglepetést hoztak. Ezúttal havi szinten csökkent a forgalom novemberben, melyben vélhetően a negyedik hullám berobbanása is közrejátszhat. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 3,8%-kal emelkedett, elmaradva a mintegy 5% körüli várakozástól. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,2%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex.

Az elmúlt hónapokban a növekedést az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segítette, melynek hatása még májusig támogató lesz. Ezzel együtt a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem érte el a járvány előtti szintjét. A fogyasztás bővülését dinamizálhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő félévre előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is. Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra.

További információ:

Nagy János     
janos.nagy@erstebank.hu

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.