random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-04-21

Japán és az olimpia a pandémia idején

A játékok szervezői úgy érzik, felelősséggel tartoznak az esemény lebonyolításáért és a társadalom örökségének felépítéséért, emellett fontos mozgatórugó a pénz, a nemzeti büszkeség és a politikai szándékok is.

A játékok szervezői úgy érzik, felelősséggel tartoznak az esemény lebonyolításáért és a társadalom örökségének felépítéséért, emellett fontos mozgatórugó a pénz, a nemzeti büszkeség és a politikai szándékok is.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Japán pályázott a 2020-as olimpiai játékok megrendezésére, a szervezők a fellendülés szimbólumaként hivatkoztak a játékokra: kiemelkedésként az évtizedek óta tartó gazdasági visszaesésből, pusztító földrengésből, szökőárból és nukleáris katasztrófából, valamint egy év elhalasztás után a megnyomorító járványból.

 

Elátkozott olimpia?

A júliusban kezdődő tokiói olimpiai játékokat eredetileg 2020-ra tűzték ki, de a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották őket. Miután a szervezők előálltak a megrendezésének terveivel, maga az esemény azzal fenyeget, hogy olyan szörnyszülötté válik, amelyből még Japánnak is évekbe telhet a felépülés. A hivatalos teljes költségvetés 15,4 milliárd dollár (az egy év halasztás miatt kétmilliárddal növekedett), amely összeget 2013-as pályázatukban 7,5 milliárd dollárra becsültek. Várhatóan a tokiói lesz történelmileg a világ legdrágább olimpiája. A teljes költségvetésből 6,7 milliárdot magánforrásokból fedeznek, a NOB beszáll 1,3 milliárddal, az efeletti kiadásokat pedig a japán kormány garantálja – vagyis a japán adófizetőket terheli.

Nem csoda, hogy Taro Aso, az ország pénzügyminisztere a tokiói olimpiát „átkozottnak” minősítette.

 

Mire hasonlít a stadion?

Sok bírálat érte a fő olimpiai stadionról megjelent méregdrága javaslatot, amelyet széles körben kigúnyoltak, mert hasonlított egy túlméretes kerékpáros sisakra vagy egy „teknősre, amely arra vár, hogy Japán elsüllyedjen, hogy el tudjon úszni".

Kuma_Tokyo2020.jpg

A Kengo Kuma tervezte, 2020-as olimpiának helyt adó Japán Nemzeti Stadion (Forrás: https://www.archdaily.com/)

 

Külföldi nézőket kitiltják – az eladott jegyeket visszaváltják

Egészségügyi, gazdasági és politikai kihívások sora ostromolja a játékokat. A szervezők a múlt héten úgy döntöttek, hogy a sporteseményeken nem vehetnek részt külföldi nézők, és emiatt 600 000 eladott jegyet vissza kell vásárolniuk, mivel az epidemiológusok arra figyelmeztetnek, hogy az olimpia szuperfertőző eseménnyé válhat. Több tízezer sportoló és más résztvevő érkezik Tokióba több mint 200 országból, miközben a japán lakosság nagy része továbbra sem oltott.  A tokiói szervezőbizottság biztonsági protokollok kidolgozásán dolgozik, hogy megvédje mind a résztvevőket, mind a helyi lakosokat a vírustól.

Katsuhiro Miyamoto, a Kansai Egyetem elméleti közgazdaságtan professzora kiszámolta az olimpia zárt kapuk mögött tartásának gazdasági hatásait. Becslése szerint 3,7 milliárd dollár veszteség keletkezik közvetlenül a játékokkal kapcsolatban, vagyis az esemény eredeti költségvetésének 60 százaléka.

Japán számára a költségek megtérülésének esélye csak egyre távolabb került, miután a külföldi látogatók nélkül a szállodák, éttermek és más turisztikai látványosságok üresen maradnak. December vége óta a járványügyi rendelkezések szerint külföldiek nem léphetnek be Japánba.  Ezek az intézkedések nem vonatkoznak az olimpiai sportolók és kíséretük számára. Ez a döntés vita tárgyává vált: a külföldi egyetemi hallgatók és munkavállalók továbbra sem tudnak bejutni az országba, és a külügyminisztérium nem adott egyértelmű jelzést arra nézve, hogy ez mikor változhat. A külföldi nézők korlátozása nem valószínű, hogy eloszlatná a nyilvánosság aggodalmait a játékok miatt, mivel több ezer sportoló, edző, tisztviselő és újságíró érkezik az eseményre. 

A tisztviselők közölték, hogy áprilisban döntenek arról, hogy hány helyi nézőt engednek be az olimpiai helyszínekre. A játékok megrendezésére a tokiói szervezők eredetileg 7,8 millió jegyet bocsátottak rendelkezésre, aminek mintegy 8-9 %-a került külföldiekhez.

 

Kincstári optimizmus

Seiko Hashimoto, a tokiói szervező bizottság új elnöke sajtótájékoztatóján megígérte, hogy a nemzetközi nézők hiánya nem fogja elrontani a játékokat. „A tokiói olimpia teljesen más lesz, mint a múlt olimpiai játékai, de a lényeg ugyanaz marad” - mondta „A sportolók mindent elkövetnek, és kiváló teljesítményükkel inspirálják majd az embereket” – mondta.  Idézte a világ előtt álló „jelentős kihívásokat” és az olimpia felelősségét „a jövő társadalom örökségének felépítése érdekében”. Szerinte a játékok ezen a nyáron történő megrendezése közel áll a kormány által elvárt erkölcsi követelményekhez.

 

Vezetési káosz 

A pénzügyi kockázatok mellett a tokiói szervezőbizottságot elárasztotta a vezetői káosz, mivel nyitó- és záróünnepségének kreatív igazgatója, Hiroshi Sasaki lemondott az elmúlt hónapban, miután szexista kijelentéseket tett. Az igazgató a nyitóünnepségre egy népszerű humoristát és plusz méretű divattervezőt, Naomi Watanabét képzelte el olimpiai hírvivőként az égből zuhanva, egy nagy disznófülben, mint egy „Olympig”.

Ezek után lemondott a szervező bizottság elnöke, a 83 éves Yoshiro Mori, miután széles körű kritika érte, amiért azt mondta, hogy a nők túl sokat beszélnek a szervezők ülésein.

Mindezek révén az olimpiai döntéshozatal alapvetően nem demokratikus jellege még kirívóbbá vált.  Japán kormánya szembeszáll a lakosság nagy részének óhajával. A közvélemény-kutatások közel 80 százaléka szerint a játékokat újra el kell halasztani, vagy egyenesen le kell mondani.

Az első – szimbolikus – lépés március 25-én kezdődött, az olimpiai lángot vivő fáklyával történő – 121 napos, mintegy 10 000 futót egyenként 200 méterrel érintő – futás elindulásával, amely láng a július 23-ra tervezett megnyitó ünnepségen érne játékokra. Mivel a láng ténylegesen elindult, a játékokat reálisan nehéz lenne elhalasztani vagy lemondani.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelyet a közvetítési jogok több mint fele illet, valószínűleg még Japánnál is többet veszít, ha az eseményt lemondják. A NOB már keményen küzd a jövőben rendezendő olimpiai játékok pályázói csábításával, mivel a városok el akarják kerülni a vitákat és a túlzott költségeket.

Annak érdekében, hogy időhöz jusson, a NOB szakított a hagyományokkal 2017-ben, amikor egyszerre jelentette be a következő két nyári olimpia – 2024-ben Párizs és négy évvel később Los Angeles – házigazdáit. 

 

Történelmi mozgatórugók

Japánban a történelmi áramlatok is fontos mozgatórugók. Az 1940-es tokiói olimpia háború miatti lemondása és egy másik sikeres megrendezése negyedszázaddal később (1964-ben); megbánva a háború 1941-es megindítását, az újjászületés erős szimbóluma volt. Az olimpiák felé megnyilvánuló megállíthatatlannak tűnő törekvés ezúttal a gyakran merev japán bürokráciát is tükrözi. Sokan párhuzamot vonnak a második világháborúval, mivel a japán közvélemény eredetileg ellenezte a háborút, de egyetlen vezető sem vette ezt figyelembe.

Aztán ott van Kína ügye. Kevesebb mint egy év van hátra a pekingi a 2022-es téli olimpiától, és Tokió büszkélkedni szeretne a világjárvány utáni játékok megrendezésével. Ha az olimpia elbukik Japánban, de Kínában megrendezik, az energiát adhat a pekingi kommunista kormánynak annak állításához, hogy tekintélyelvű rendszere felsőbbrendű.

2021-04-14-tokyo-thumbnail-1.jpg

Visszaszámlálás az olimpiai kezdetéig (Forrás: YUICHI YAMAZAKI, https://www.olympic.org/)

Fordulat az olimpiához való hozzáállásban

Akár megrendezik, akár (kis eséllyel) lemondják a nyáron rendezendő sporteseményt, alapvető következményei lehetnek az egész olimpiai mozgalomra, amely évtizedek óta az ihlet és az állampolgári büszkeség idealizált ígéretére támaszkodik a hatalmas kiadások mellett, a befogadó városokkal szemben egyre nehezebben érvényesíthető igényekkel szemben.

„Amikor azt mondják, hogy öt karika, vagy ha olimpiai szimbólummal jelennek meg, akkor azt gondolják, hogy bármit követelhetnek” – mondta Satoko Itani, a Kansai Egyetem sport docense. „Szívük szerint az emberek egyre inkább nemet mondanak.”

„Ez fordulópont lehet a mindenkori szervezők számára” –, tette hozzá Itani asszony. – „Sajnos nem hiszem, hogy ez tudatosult volna”.

 

Egyik csapás a másik után

A tokiói nyári játékok problémái régóta megelőzték a világjárványt. Két évvel a pályázat megnyerése után a kormány lemondott egy híres építész, Zaha Hadid elegáns stadiontervéről, mert a költségek több mint 2 milliárd dollárra emelkedtek. Miután elkezdődtek az olcsóbb stadiontervezési munkálatok, egy építésfelügyelő túlterhelése miatt öngyilkosságot követett el. A szervezők a plágium vádjai után kidobták első logójukat. A japán Olimpiai Bizottság elnökét korrupciós vádak miatt eljárás alá vonták a pályázati eljárás során. A Tokióban gyakori  rendkívüli hőségtől való félelem miatt a NOB a maratont Szapporóba helyezte, Japán északi szigetére, az Olimpiai Stadiontól 700 kilométerre.

 

Biztonságra törekedve

A szervezők szerint elsősorban a biztonságra összpontosítanak, és 900 millió dollárt különítettek el a vírus leküzdésére irányuló intézkedésekre. Az elmúlt hetekben tanulmányozták más nagy sportesemények – az Australian Open,valamint  az NCAA férfi és női kosárlabda-bajnokságok – lebonyolítását. A játékok alkalmával néhány ország az olimpikonokat az oltási tervben kiemelt helyre sorolja,

A szervezők szerint az oltás azonban nem lesz kötelező, és sok sportoló, küldött és más személy olyan helyről érkezik, ahol valószínűleg nincs oltóanyag a szükséges mértékben. Maga Japán csak április hónapban kezdi meg az oltást a 65 év felettiek számára, és semmi nem utal arra, hogy a sportolókat kiemelt helyen kezelnék.

A fertőzések és a halálesetek száma Japánban még nem vezetett az Egyesült Államokban vagy Európában tapasztalt állapotokhoz, de az ország továbbra is naponta több mint 1000 új fertőzést és több tucat halálesetet regisztrál. A járvány kezdete óta 8700 koronavírussal kapcsolatos halálesetet jelentettek.  A tokiói régió vasárnapig rendkívüli állapotban volt, és az ország határai továbbra is zárva vannak a külföldi látogatók többsége előtt. De nem minden helyi nézőnek lesz esélye oltásra a július 23-i olimpia előtt. Japánban, ahol az oltóanyag engedélyeztetése viszonylag lassú volt , a játékok kezdetére a lakosság távol lesz a biztonságos átoltottságtól.

Mivel az egész világon egyre fertőzőbb és talán halálosabb változatok keringenek, az epidemiológusok arra figyelmeztetnek, hogy a tokiói olimpia képes megsokszorozni a vírus terjedését.

A kórokozó ellenőrzése „lehetetlen küldetés” – mondta dr. Kentaro Iwata, a Kobe Egyetemi Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. „Az olimpiai játékok lemondása sokkal könnyebb lenne."

Az olimpiai játékokra javasolt szabályok nagymértékben függenek azoktól az  intézkedésektől, amelyek jellemezték Japánnak a vírushoz való általános hozzáállását. Míg a szervezők rendszeres teszteket ígérnek a játékok alatt, Japán a közelmúltig sok más országnál szűkmarkúbban kínálta a Covid teszteket.

Sok sportoló fiatal, és valószínűleg társasági életet szeretne folytatni, miután számára befejeződik a verseny. Több mint 500 civil közösség vállalta, hogy sportolókat fogad a verseny előtti edzésre, amely a fertőzések terjedésének másik lehetséges útja.

Barbara G. Holthus, a tokiói Német Japán Tanulmányi Intézet igazgatóhelyettese, a több mint 110 000 olimpiai önkéntes egyike szerint az edzések rendszere nem nyújt védelmet a be nem oltott résztvevők fertőzésektől való megvédésére. Az önkénteseket arra ösztönzik, hogy gyakran mossanak kezet, és emlékeztessék a látogatókat a maszkok viselésére – ez nyilván elégtelen védelem – mondta.

Thomas Bach, a NOB elnöke arra biztatta a nemzeti szervező bizottságokat, hogy biztosítsák az oltásokat a sportolók számára, és ebben a hónapban jelentette be, hogy Kína felajánlotta az oltást azon résztvevők számára, akiknek a játék előtt szükséges.

Azok az erkölcsi erőfeszítések, amelyek a játékokat a 2011-es szökőár és a nukleáris katasztrófa leküzdésének szimbólumának ábrázolják Fukusimában, ahonnan a fáklyafutás indul, szintén ellenállásba ütköztek. Az ottani atomtisztítás korántsem teljes.

Motokuni Takaoka, az Airweave vállalat vezérigazgatója, amely 18 000 egyedi matracot tervezett és gyártott a sportolók falujának, és olimpiai szponzor, kijelentette, hogy a tokiói játékoknak a kihívások ellenére is folytatódniuk kell, mert az esemény lemondása Kínával szembeni morális vereséget jelentene.

Ha a játékok nem folytatódnak, azt mondta, nem sajnálja az Airweave által új matrac gyártó sorra befektetett 50 millió dolláros költséget vagy azt a 9 millió dollárt, amellyel a vállalat állítólag minden évben hozzájárult az olimpiai költségvetéshez, mióta szponzorként jelentkezett 2016-ban.

„Ha az olimpiát nem lehet megrendezni, akkor is élünk, és rendben vagyunk” – mondta. Elmondta, hogy megtérülhet a befektetés, ha matracokat szállíthat a Los Angeles-i olimpiára 2028-ban.

 

Gyors tények japánról

Népesség: 126,3 millió

GDP (PPP): $5,7 billió USD

0,7%-os éves GDP növekedés (valójában stagnálás)

1,0% GDP éves átlagos GDP növekedés 5 évre visszamenőleg

43 236 USD egy főre eső GDP

Munkanélküliség: 2,3%

Fogyasztói infláció (CPI): 0,5%

Külföldi befektetések: 14,6 milliárd USD

 

Japán gazdasága 4,8% -kal zsugorodott a 2020. év során, ami 2009 óta az első csökkenés.

A növekedési adatok akkor várhatóak, ha a japán Nikkei index 1990 óta először eléri a 30 ezret. Március 25-én az index 27 800 körül mozog, április 14-én 29 621 pont, emelkedő trendben.

A belső fogyasztás és az export – mindkettő kulcsfontosságú hajtóereje a japán gazdaságnak –, fellendült a 2020-as év második felében.

A gazdaság több mint felét adó magánfogyasztás 2,2% -kal emelkedett 2020 utolsó negyedévében.

A globális gazdasági növekedés erőteljesebb növekedése a harmadik és a negyedik negyedévben a japán vállalkozásoknak abban is segített, hogy sok terméküket exportra értékesítsék.

Az évesített növekedés – amely feltételezi, hogy a negyedév növekedése egész évben megmarad – 12,7% volt, ami azt sugallja, hogy Japán jó és gyors fellendülés felé haladhat.

De a növekedés még mindig törékeny, és akadályozhatják a Covid-19 újabb hullámának korlátozását célzó intézkedések.

Takumi Tsunoda, a Shinkin Central Bank Research vezető közgazdásza arra számít, hogy a fellendülés küzdelmes lesz, mert Japán a lakosság átoltottságában elmarad a nyugati gazdaságoktól.

„A feltételek olyanok, hogy Japán nem tudja elkerülni a negatív növekedést az első negyedévben” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Decemberben a kormány újabb ösztönzést jelentett be, amelynek célja a világ második legnagyobb gazdaságának kihúzása a visszaesésből.

A 708 milliárd dollár összegű csomag a teljes gazdaságösztönzés összegét 3 billió dollárra emelte.

 

 

Források:

Motoko Rich and Hikari Hida (2021. március 24). Why ‘Cursed’ Olympics Are Pressing Ahead Amid a Pandemic. The New York Times.

Elérhető: https://www.nytimes.com/2021/03/24/world/asia/japan-olympics.html

Motoko Rich and Ben Dooley (2021. március 20; frissítve 2021. április14) Spectators From Overseas Are Barred From Tokyo Olympics.The New York Times

Elérhető: https://www.nytimes.com/2021/03/20/world/asia/tokyo-olympics-spectators.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

Makiko InoueMotoko Rich és Tiffany May (2021. március 18. frissítve 2021. április 14.) Tokyo Olympics Official Resigns After Calling Plus-Size Celebrity ‘Olympig’

The New York Times

Elérhető: https://www.nytimes.com/2021/03/18/world/asia/tokyo-olympics-hiroshi-sasaki.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

Heritage.org honlap: Japán 2021. április 14. QUICK FACTS

Elérhető: https://www.heritage.org/index/country/japan

BBC (2021. február 15). Japan's economy shrinks 4.8% in 2020 due to Covid. BBC News.

Elérhető: https://www.bbc.com/news/business-56066065

Reuters. (2021.március 18). Tokyo Olympics creative head Hiroshi Sasaki resigns over derogatory remark

Elérhető: https://edition.cnn.com/2021/03/17/asia/tokyo-olympics-hiroshi-sasak-intl-hnk/index.html

STEPHEN WADE (2020. december 22). Official costs of Tokyo Olympics up by 22% to $15.4 billion. AP hírügynökség

Elérhető:https://apnews.com/article/tokyo-coronavirus-pandemic-2020-tokyo-olympics-japan-olympic-games-3c46bce81928865d9aae0832b5ddd9e3

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.