random reggeli
számlanyitás

Kovács Kristóf

2021-08-18

Járvány után – A régió gazdaságának és tőkepiacának az állapota

A járvány miatti válság egyformán sokkolta a régiót, de a gazdasági visszaesés, és a mostani kilábalás már eltérő képet mutat. Nézzük, hogyan vészelte át a válságot a régió, és hogy áll ebben az összehasonlításban Magyarország!

Aligha van olyan területe az életünknek, amelyet ne forgatott volna fel fenekestül a koronavírus által előidézett válság. Napok alatt váltak emberek milliói munkanélkülivé szerte a világban, és az számított a legizgalmasabb programnak, ha éppen leugrottunk a kisboltba vásárolni. Kezdődött ez jelen tudásunk szerint 2019 végén a kínai Vuhanban, de a kötelező maszkviseléstől csak nemrég búcsúztunk el Magyarországon. Bár a delta variáns előretörésével sajnos úgy tűnik, még mindig nincs teljesen vége a járványnak, de mindenki közös reményei szerint már az utolsó utáni szakaszban lehetünk. Érdemes lehet gazdasági, tőzsdei szempontból mérleget vonni a válságból. Azt, hogy hogyan reagáltak a legnagyobb indexek, már kifejtettük. Habár a tengerentúli és nyugat-európai folyamatok is kikerülhetetlen fontosságúak, méltatlanul kevés szó esik például Magyarország, Lengyelország, vagy Csehország helyzetéről. Ebben a cikkben Közép-Kelet-Európa három előbb említett országának elemzése következik; járvány tükrében, gazdasági és tőzsdei szempontból. A negyedik V4 ország, Szlovákia helyzete mérete és gazdasági folyamatai szempontjából meglehetősen nehezen összehasonlítható Magyarországgal, így az északi szomszédunk elemzésétől ezúttal eltekintünk.

 

Magyarország – nagy zakó után gyors nyitás

Hazánk 2020-ban jelentős veszteséget volt kénytelen elszenvedni gazdasági értelemben is a koronavírus járvány miatt elrendelt lezárások miatt. A 2019-es robosztus GDP növekedés után tavaly meglehetősen erős visszaesést tapasztalhattunk. Ahogy a grafikonon látható, az első negyedév kivételével (amit még csak részben sújtott a járvány) a 2008-2009-es világválsághoz hasonló, vagy rosszabb számokat láthattunk az éves növekedés tekintetében. 

 

Elnyújtott V? (Forrás: KSH.hu)

 

A folyamatos kilábalás egyértelműen látszik, viszont tovább tart, mint akár egy évvel ezelőtt gondolhattuk volna. Mindenesetre a kormány 5,5%-os, a jegybank 6% feletti gazdasági növekedéssel számol a 2021-es év egészére vonatkozóan, ami enyhén szólva is erős felpattanás a tavalyi zakóhoz képest. Természetesen ágazati szinten jelentős eltérések vannak, a turizmus a külföldi turisták híján az idei nyáron sem tud kilőni, ugyanakkor az építőiparban például érezhető a jelentős beruházási kedv.

Kép1.jpg

Budapesten indult újra a leghamarabb az élet a régióban

Alapvetően két okra vezethető vissza a vártnál kedvezőbb makrogazdasági kép Magyarországon. Egyrészt a keleti vakcinák alkalmazásának köszönhetően körülbelül egy hónappal előbb sikerült nyitni a magas átoltottság miatt, mint a legtöbb európai uniós országnak. A gazdaság fő motorja, a kereslet szempontjából ez meglehetősen fontos momentum: gondoljunk csak a terasznyitás napjára, amikor a vendéglátóhelyek teraszain egy tűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tömeg. A másik ok a nagyon támogató fiskális és monetáris politika. Ahogy a fejlett világban mindenhol, úgy Magyarországon is programok sorával készült a kormány és a jegybank a gazdaság megtámasztásának céljából. Úgy tűnik azonban, hogy elválik a fiskális és a monetáris politika Magyarországon, ennek oka pedig az ország egyik legnagyobb jelenlegi kihívása, az infláció. Júniusban már 5,3%-os inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami közel 9 éve nem látott drágulást mutat, egyben az egész EU-ban a legmagasabb érték. Mivel a jegybank fő mandátuma az árstabilitás, ezért monetáris szigorítási ciklus kezdődött, amiről itt írtunk bővebben. Mindaddig szigorít az MNB, amíg a 3%-os célszint közelébe nem süllyed a pénzromlás mértéke. A kormányzati politika azonban a minél erősebb gazdasági ösztönzés mellett van, ebben van némi vita a két szerv között. Érdekes lesz megfigyelni, hogy milyen eredményt hoz a némileg ellentétes fiskális és monetáris politika, jó esetben egy egymást kiegyensúlyozó, stabil makrogazdasági környezetet kapunk eredményül.

Utóbbi igen fontos lenne a magyar fizetőeszköz, valamint a magyar tőzsdeindex árfolyamának szempontjából is. A forint számára a jegybank monetáris politikája lehet a legfontosabb a következő időszakban is. Egyelőre markáns erősödés nem történt a kamatemelések hatására, jóllehet azok nélkül még gyengébb szinteken állna a forint árfolyama.  Alapvetően három forgatókönyv képzelhető el. Ha a piacok egyéb tényezők, vagy a kamatemelés vártnál kisebb mértéke miatt elbizonytalanodnak, akkor hozzá kell szoknunk a 360 forint feletti euróárfolyamhoz, akár új történelmi mélypontokkal. Ellenben, ha az MNB megfelelő határozottsággal viszi véghez a szigorítási ciklust, akkor tartósabban a 350 alatti szinteken tartózkodhat az EUR/HUF kurzus. A harmadik eshetőséget látjuk most: nem döntötte még el irányát a forint, és a 350 és 360 forint közötti sávban ingadozik. Sem a kormánynak, sem a jegybanknak nincs árfolyamcélja a forint kapcsán, de ha a szereplők tartósan ebben a sávban hagyják az árfolyamot, az mutathatja, hogy megfelelő ez a szint a gazdaságpolitika számára.

 

A BUX a többi részvényindexszel együtt tavaly nagy zuhanáson ment keresztül, és csak jóval később érte el a járvány előtti szintjeit, mint a nyugati társai. Ennek oka, hogy a BUX index mozgásának körülbelül 90 százalékáért mindössze három részvény felel, az OTP, a Mol és a Richter. Ebből kettő (OTP, Mol) pedig a járvány szempontjából igen szerencsétlen iparágakban tevékenykedik, mint a bankszektor és az olajszektor. A magyar tőzsdeindex nem tartalmaz erős technológiai cégeket, amelyek felhúzhatták volna a lezárások idején a BUX árfolyamát; a Richter szárnyalása pedig önmagában kevés volt az erős teljesítményhez. Most viszont, a gazdasági nyitás idején eljöhetett az OTP és a Mol, így a BUX ideje is. A magyar tőzsde szereplésének kulcskérdése tehát, hogy lesz-e újabb járványhullám, illetve a befektetők mennyire részesítik előnyben az értékalapú részvényeket. Országspecifikus tényezőként a makrogazdasági kilátások mellett a befektetők számára fontos lehet az emelkedő költségvetési hiány, mely ha vállalatspecifikusan nem is, de az általános hangulat szempontjából jelentős.

 

Csehország – inflációs probléma nélküli kilábalás

Csehország az azonos régión kívül több mindenben is hasonlít Magyarországra. Hazánk terület szempontjából valamivel nagyobb, lakosságszámban azonban a csehek vannak többen közel 1 millió fővel. Innen már érezzük, hogy nagyobb a népsűrűség, és már azt is, hogy egy meglehetősen városias, ipari országról beszélhetünk. A turizmus azonban némileg meglepő módon Csehország számára is kiemelt fontosságú, Prágának hatalmas bevételei származnak a külföldi turistákból. A cseh GDP adatok is hasonló mintázatot követnek, mint amit fentebb Magyarországnál láthattunk. 

 

Elnyújtott V alakú kilábalás a cseheknél is (Forrás: Trading Economics)

 

Ahogy látható, Csehország GDP-je nem esett akkorát a kritikus tavalyi második negyedévben, ugyanakkor ennek megfelelően a következő két negyedévben a kilábalás is lassabb volt. Az idei év első negyedévében azonban összeért a két ország adata, mindkét államban 2,1%-os volt a visszaesés az előző év hasonló időszakához képest. A további negyedéves adatokban látszik majd, hogy a Magyarországhoz képest későbbi nyitás mennyire befolyásolta a gazdaság teljesítményét.

Kép2.jpg

Prága – lassan itt is visszatérhet a régen látott turizmus (Forrás: www.depositphotos.com)

Csehországban az infláció jóval kevésbé jelent kihívást. Májusban és júniusban rendre 2,9%, illetve 2,8% volt az árszínvonal emelkedése, ezek sok 2020-as adatnál is alacsonyabb számok. A későbbi újranyitás (és ezzel járó keresletemelkedés) még mozdíthat felfelé a számokon, de a magyarhoz vagy amerikaihoz hasonló inflációra aligha lesz most példa.

A prágai tőzsde árfolyama a BUX-hoz hasonlóan meglehetősen későn érte el járvány előtti csúcsait. A jelentős felzárkózáshoz itt is a gazdasági nyitás kellett, hiszen a tőzsdeindex javarészt itt is a hagyományos szektorokat képviselő cégek részvényeiből tevődik össze. (A legnagyobb komponensek a biztosító VIG, a Komercní Banka, az energetikával foglalkozó CEZ, valamint az Erste). A cseh fizetőeszköz, a cseh korona a koronavírus válság kitörésekor még hasonló utat járt be, mint a forint: rendkívül elgyengült napok alatt az euróval szemben. A cseh koronának azonban sikeresebb volt a talpra állása, részben valószínűleg az alacsonyabb infláció miatt értékelték többre a befektetők, mint a magyar pénznemet. 

 

Lengyelország – legkisebb visszaesés után feltámadás

A legnagyobb keleti EU-tagállam már egy másik kategóriát képvisel. Területe körülbelül Magyarország négyszerese, és lakossága közelíti a 40 millió főt. Az országban a csehekhez hasonlóan kiemelten fontos az ipar (különösen a gépgyártás, a kohászat, valamint a textilipar), de a nagy termőterületek révén a mezőgazdaságnak is jelentős szerep jut. A koronavírus válság hasonló ütemben tört be az országba, mint a fent említett két társába. Gazdasági téren azonban a lengyelek látványosanjobban teljesítettek.

Ahogy a grafikonon látható, 2021 első negyedévére egészen minimálisra apadt a gazdasági visszaesés mértéke év/év alapon. Ráadásul a már említetten kritikus 2020 második negyedévben sem volt kétszámjegyű visszaesés a lengyel gazdaságban.

 

Három közül a legválságállóbb ország (Forrás: Trading Economics)

Lengyelország egyébként is elég robosztus gazdasági növekedésen megy keresztül az elmúlt években, 2019-ben többször is 5% feletti volt a gazdasági bővülés mértéke év/év alapon nézve.

Az infláció viszont Lengyelországban is egyre nagyobb problémát jelent. Az árszínvonal idén júniusban 4,4%-kal, májusban pedig 4,7%-kal emelkedett az egy évvel azelőtti szintről. A lengyel jegybanknak is van tehát dolga a monetáris szigorítással, akárcsak nálunk az MNB-nek. Nem nehéz észrevenni az összefüggést a gyors gazdasági kilábalás és az elszálló árak között, melyet többnyire a gazdasági nyitással együtt megnövekedett kereslet generál. Az erősödő inflációs nyomást a lengyel pénznem, a złoty is érzi, a forinthoz hasonlóan nem tud jelentősen eltávolodni a tavaly tavaszi mélypontoktól az euróval szemben.

 

A tőzsdei zuhanásban, és az abból való feltámadásban is részt vett a lengyel tőzsdeindex, a WIG is. A járvány előtti szinteket viszonylag hamar, a 2018 januári csúcsokat viszont csak most érte el a varsói tőzsdeindex. Az index szintén nem a tech óriás tagokról híres, sokkal inkább hagyományos iparágak képviselői találhatók meg benne. A lassabb kilábalás ennek is köszönhető, azonban a gazdasági nyitással járó szárnyalásért is ez a tényező felel. Az index komponensei között jelentős részben bankok találhatók, de a Mol-lal hasonló méretű olajvállalat, a PKN Orlen is hozzájárul az index mozgásához.

Kép3.jpg

Krakkó – a lengyel nagyvárosoknak is hiányzik a turizmus (Forrás: www.depositphotos.com

Mi vár ránk?

A régió elemzett 3 országa a válság előtt egy igen prosperáló időszakban volt, a GDP régen bővült ilyen folyamatosan és nagy mértékben, mint a járvány megelőző konjunktúrában. Elmondható, hogy az Egyesült Államokban, vagy Nyugat-Európában tapasztaltakhoz hasonlóan itt is V alakú kilábalás látható, ugyanakkor meg kell küzdenie a régiónak az inflációs kihívásokkal.

A tőzsdéken egyértelműen látszik a lemaradás a vezető nagy részvényindexekhez képest, és ez a vírusválság alatt az átlagosnál jobban is tetten érhető volt. Nagy kihívás lehet a jövőben, hogy a hagyományos szektorok mellett az IT, technológiai szegmensek is nagyobb részt kapjanak a gazdasági működésben, ezzel is kivédve a járványhoz hasonló válságok hatásának egy részét.

Magyarországon súlyos gazdasági károkat okozott a járvány, a vártnál hamarabb bekövetkező gazdasági nyitás azonban felfelé módosította a gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozásokat. Valószínűleg a mi 2021-es GDP adataink lehetnek a legjobbak, még ha korai is jósolni a negyedik hullám veszélye miatt. Ezzel járt azonban a megemelkedő infláció, ami szintén egyedülállóan magas hazánkban, és jelent megoldandó problémát a monetáris politika számára. Ami a budapesti parkettet érinti, a kis számú meghatározó részvény miatt továbbra is az egyedi sztorikon múlhat a BUX sikere. Mindenesetre érdemes figyelni a régióra, és benne Magyarországra is, hiszen a cikk is remélhetőleg bemutatta, hogy nemcsak a tengerentúlon van lehetőség gazdasági vagy tőzsdei értelemben.

 

Források:

https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0040.html

https://tradingeconomics.com/poland/inflation-cpi

https://www.statista.com/statistics/369876/inflation-rate-in-czech-republic/

https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/deviza/holnap-eldol-a-forint-sorsa-mindent-az-mnb-donteserol/

https://topforeignstocks.com/indices/components-of-poland-wig-20-index/

https://topforeignstocks.com/indices/the-components-of-the-prague-stock-exchange-px-index/

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/   

www.investing.com


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.