Random Reggeli

Kannabisz piac – aki lemarad, kimarad?

A kannabisz felhasználása régóta kényes kérdés, rengeteg vita övezi a legalizáció kérdését. Ennek kapcsán vizsgáljuk meg, hogy tőzsdei, kereskedői szemmel mit is tartogat számunkra ez a szektor.

Bővelkedett az elmúlt néhány év korábban elképzelhetetlen, de érdekes tőzsdei sztorikban, amik ma már teljesen részévé váltak a mindennapi befektetői gondolkodásnak. Ilyen például a Tesla és a többi elektromos autógyártó elképesztő szárnyalása, de ide sorolható például a kriptovaluták tündöklése is. Adott volt a lehetőség ezekre, hiszen a nagy jegybankok (élükön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del) olyan tempóban öntöttek friss tőkét a piacra a koronavírus járvány gazdasági hatásaira válaszul, hogy ennek támogató hatása már a „don’t fight the Fed” mondásban került összefoglalásra. Van azonban egy viszonylag jól elhatárolható szektor is, amely szintén az elmúlt években kezdett el kibontakozni, és amely már csak tevékenységi köre alapján is érdekes vitákat szít. Ebbe a szektorba pedig a többnyire közvetetten vagy közvetlenül kannabisz előállításával és kereskedelmével foglalkozó vállalatok tartoznak, amelyek közül több tőzsdén jegyzett cég. Cikkünkben ezen vállalatok tőzsdei kilátásait tekintjük át a kannabisz piac jellemzőin és közelmúltbeli változásain keresztül.

Elvi és politikai kérdés

Érdemes először is általánosan megvizsgálni, hogy miről is szól a kannabisz piac és alapvetően a marihuána legalizálásáról szóló vita. Szinte mindenki által ismert, hogy a kannabisz egy alapvetően kettős hatásáról ismert növény: nagy szerepe lehet a súlyos betegek szenvedéseinek enyhítésében, valamint rekreációs célokra is előszeretettel használják. Előbbivel kapcsolatban az úgynevezett orvosi marihuána legalizálásával kapcsolatos viták zajlanak, utóbbi esetén pedig az általában vett engedélyezésről lehet beszélni.

Nagy viták vannak a növény használata körül (www.depositphotos.com)

Ezen írásnak nem célja a különböző tudományos eredmények felvonultatása a témával kapcsolatban, de mindenképp érdemes a főbb álláspontokat megvizsgálni. Az orvosi marihuána használatával kapcsolatban talán kijelenthető, hogy közelednek az álláspontok az elmúlt években, egyre több országban számít ez legális módnak a betegek fájdalmának mérséklésében. Érezhetjük azonban, hogy ez jóval szűkebb réteget érint, mint egy általános legalizálás. Erről már jóval radikálisabban megoszlanak a vélemények.

A legalizálás támogatói gyakran érvelnek azzal, hogy mivel illegális formában egyébként is létezik az iparág elkerülhetetlenül, ennek törvényi szintre emelése sok haszonnal járna. Adóbevételeket jelentene az államnak, vagy egyenesen állami monopóliummá lehetne tenni a kannabisz előállítását és kereskedelmét. Emellett a fogyasztók így a bizonytalan eredetű, dílerektől beszerzett marihuána helyett ellenőrzött termékhez jutnának. Ráadásul az alkoholhoz képest jóval kevésbé bír személyiségdeformáló hatással, és a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem addiktív hatású, tehát fizikai függőséget nem okoz. Az ellenzők szerint ugyanakkor a marihuána egyfajta kapudrogként is funkcionálhat, és így a legalizálás következményeként egyéb tudatmódosító szerek használata is emelkedne. Aggódnak a közúti biztonság miatt is, valamint a mentális függés is az ellenérvek között szerepel.

Gyakran témája az amerikai döntéshozóknak a kannabisz legalizálása (www.depositphotos.com)

Mindezen elvi és gazdasági különbségek a politikai hovatartozás szerint is megjelennek. Elmondható (és ez később fontos lesz), hogy a legalizáció pártján a liberálisabbnak, baloldalibbnak mondható pártok állnak, mint az Egyesült Államokban a demokraták, a szigorúbb eljárás érvei mellett pedig a konzervatívabb, jobboldalibbnak nevezhető csoportosulások vannak, mint az USA-ban a republikánusok többsége. Ennek megfelelően alakulnak a kannabisz felhasználásának engedélyezései, és az ahhoz kapcsolódó szabályozási környezet.

Bővül a piac

A fentiek alapján tehát vannak bőven erők és ellenerők a kannabisz orvosi rekreációs felhasználása kapcsán, de összességében elmondható, hogy szinte folyamatosan halad a legalizálás. Orvosi célra már használható az európai színtéren, többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Portugáliában, Görögországban, Lengyelországban és Olaszországban is, de az Egyesült Államok államainak több, mint felében szintén. Magyarországon egyébként bár többször előkerülő vitatéma a marihuána, egyelőre semmilyen formában nem legalizálták a szer orvosi használatát sem.

A rekreációs használat kapcsán már jóval szűkebb a piac, a legnagyobb szereplő jelenleg Kanada, ahol 2018 októbertől lehet szabadon felhasználni a kannabiszt. A közel 40 millió lakossal bíró észak-amerikai ország hatalmas keresletet jelent a marihuánát gyártók számára, még ha nem is indult túlságosan könnyen a bevezetés. Emellett az Egyesült Államok több államában már szintén engedélyezett a marihuána fogyasztása rekreációs célból, annak ellenére, hogy szövetségi szinten még tilos. Ide tartozik Alaszka, Kalifornia, Nevada, Colorado, Oregon, Washington is.

A marihuána piac most sem kicsi, azonban látható, hogy leginkább attól függ a kiterjedtsége, hogy törvényi szinten milyen mértékben halad (ha halad egyáltalán) a legalizálás. A Marijuana Business Factbook szerint mindenesetre 2024-re a gazdaságra gyakorolt hatás már 106-130 milliárd dollár között lenne, de ehhez szükséges lehet az USA-ban a szövetségi szinten történő engedélyezés. Mindenesetre elmondható, hogy a jelenlegi irányvonalak szerint szinte biztosan folyamatos bővülésre van ítélve a következő években a kannabiszpiac, hiszen nem igazán lehetséges, hogy egy engedélyezés révén a lakosság ne kezdené el fogyasztani a növényt rekreációs célból.

Több jelentős szereplő, feltörekvőkkel

Az áttekintés után rátérhetünk arra, hogy milyen tőzsdei cégek sorakoznak fel a kannabisz-üzlet mögött. Alapvetően egy cég vagy a kannabisz termelésével, vagy az ahhoz szükséges eszközök előállításával, biztosításával foglalkozik.

Az egyik legnagyobb kannabisztermelő cég a Canopy Growth, amely jelentős részben lekövette a marihuána részvények iránti mániát, és a lassú kiábrándulást is. Ha ránézünk a cég grafikonjára, akkor látható, hogy bár még mindig magasan tartózkodik az árfolyam a 2017-es néhány dolláros szinthez képest, de az akár idén januárban látott 70 dollár környéki csúcs messze van már.

Tendenciájában hasonló mozgást láthatunk a Tilray esetében is, amely bár az előző említett cégnél jóval kisebb. Hatalmas felszúrásból itt sem volt hiány, ha a grafikonra nézünk, és bár a kezdeti szinteknél magasabbra értékelik a marihuána részvényt a befektetők, nagyon távolinak tűnnek az akár szintén idén év elején elért csúcsok.

Fontos, és a piaci érdeklődés szempontjából is számottevő szereplő még a piacon a Cronos Group, a Green Thumb, a Trulieve és a Curaleaf is. Általánosságban azonban mindegyik esetében elmondható, hogy fellángolásszerű lelkesedések után inkább hanyatlik mostanában. Ennek ellenére kiemelt figyelem övezi általában a cégeket, főleg, amikor fellángolnak a legalizálással kapcsolatos politika viták az Egyesült Államokban.

Így áll most a legalizálás

Az idei ősz egy meglehetősen kellemes eseménnyel kezdődött a kannabisz termelésével foglalkozó vállalatok számára. Felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy 2022-től a nemzetvédelmi törvény (NDAA) kiegészítéseként életbe lép a SAFE (Secure and Fair Enforcement (SAFE) Banking Act). A SAFE lényegi része, hogy január 1-től a bankfelügyelet nem büntetheti azokat a pénzügyi, betétkezeléssel is foglalkozó intézményeket, amelyek szolgáltatást nyújtanak a kannabisz piacon törvényesen tevékenykedő cégeknek. Lényegében ez a marihuána részvények mögött álló cégeknek is könnyebb, zökkenőmentesebb forráshoz jutást ad, ami meglehetősen fontos főleg a kezdeti növekedés szempontjából.

A törvénymódosítás segítheti az iparágban tevékenykedő cégek forráshoz jutását is (wwww.depositphotos.com)

Az Egyesült Államok Képviselőházán már ötödször megy át nagy többséggel a kiegészítés, de a kemény dió csak ekkor következett: a Szenátus eddig sosem mutatott nagy hajlandóságot a SAFe elfogadására. A bizonytalanság a főbb vállalatok részvényein is meglátszott: A Curaleaf árfolyama 29%-kal, a Tilray árfolyama pedig közel 40%-kal került lejjebb november eleje óta. December elején végre megérkezett a bizonyosság: a Szenátus ezóttal is elutasította a SAFE BAnking Act-et, mint az NDAA részét, íyg egyelőre megakadt a kannabisz legalizációjának folyamata. Hosszabb távon az eddigi intézkedések a legalizáció irányába mutatnak, de a SAFE nélkül ennek fenntartása minden bizonnyal igen nehézkes lesz.

A másik lehetséges nagy piacon, Európában egyelőre még távolinak tűnik a legnagyobb országokban is a marihuána rekreációs használata, bár nemrég történt egy jelentősebb áttörés ebben a témában: Németországban közel vagyunk ahhoz, immáron rekreációs célra is legalizálják a marihuána felhasználását (a jelenlegi kormánykoalícióból az SDP és a liberális FDP egyezett meg erről), ez pedig lassan utat nyithat az öreg kontinens marihuána fogyasztása előtt is. Az orvosi marihuána eddig is sok helyen jelen volt, de a szabályozás enyhítése valószínűleg erre a szegmensre is kedvezően fog hatni.

Kockázatos, de nagy jövő állhat előtte

Összességében elmondható, hogy meglehetősen nehezen számszerűsíthető, és jósolható előre a kannabisz részvényekkel kapcsolatos várható jövő. Sok a bizonytalansági, és ezáltal a kockázati tényező; egyáltalán nem biztos, hogy olyan gyors lesz a legalizálás a nagyobb államokban és országokban, mint azt a piac a nagy rallyk idején árazta. Az ezzel kapcsolatos csatározások ugyanis politikai témának számítanak, és könnyen lehet, hogy amit egyik kormány engedélyez, azt újra tilt egy azt követő, szigorúbb vagy konzervatívabb kabinet. Ráadásul nem tudni, hogy a gyakorlatban mennyire lesz hatékony, ha még legalizálás is történik; az illegális kereskedelem ugyanis nagy eséllyel nem tűnik el, és ha ez olcsóbb alternatívát nyújt, akkor sokan továbbra is az utcán szerezhetik be a marihuánát. Tőzsdei szempontból pedig problémát jelenthet sok új szereplő belépése a legalizálás miatt, így csökkenhet az erre specializálódott cégek előnye, várhatóan egyre inkább megoszlik a befektetői kereslet az ilyen cégek között.

Komoly üzlet önmagában az orvosi marihuána is (www.depositphotos.com)

Ugyanakkor nem elvitatható, hogy a jövő egyik nagy üzlete lehet a kannabisz, ugyanis egy merőben (legalábbis törvényesen) új termék kereskedelmi forgalmazásáról van szó. Ez pedig a számokban is meglátszik már: a Green Thumb már profitot is képes volt idén termelni, a harmadik negyedévben pedig közel 234 millió dolláros árbevételt ért el, ami jelentős növekedés a korábbiakhoz képest. Ráadásul mindeközben a termékpaletta is szépen bővül, illetve fejlődőben vannak a marihuána gyártását kiszolgáló cégek is. Az innovációt mutatja az elektromos cigarettához hasonló vape típusú, marihuána használatára épülő termékek felfutó gyártása is a szektorban. A marihuána iránti kereslet pedig jóval nagyobb a fiatalok körében, így egyfajta felmenő rendszerben is egyre nagyobb divattá válhat a kannabisz használata. Ez viszont bár logikus érv a piac szélesedése és a kereslet növekedése mellett, inkább a spekulatív kategóriába tartozik. Ennek ellenére érdemes lehet közelről követni akár a fent említett cégeket, hiszen bőven lehetnek még a következő évek vagy évtizedek nagy tőzsdei sztorijai.

Források

https://www.newcannabisventures.com/american-cannabis-stocks-are-rallying-on-massive-etf-inflows/

https://elemzeskozpont.hu/kannabisz-reszvenyek-marihuana-reszvenyek-veszelyei

https://mjbizdaily.com/us-rep-ed-perlmutter-update-on-safe-banking-act-cannabis-businesses/

https://www.marketwatch.com/story/green-thumb-industries-rallies-as-profit-doubles-11636657275

https://www.rand.org/blog/2021/12/green-light-for-cannabis-legalisation-in-germany-is.html

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.