random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-03-26

Kötvénypiaci körültekintés

A kötvény a legkonzervatívabb befektetési eszköz, biztos, de csekély hozammal csupán egyszerű hitelviszonyt testesít meg. Az eszköz jelenleg számos problémával küzd. Ezeket vesszük górcső alá.

Piaci helyzet

Nem lehet meglepő, hogy 2020-ban (a Twitter-felhasználók által készített dictionary.com felmérése szerint) a leggyakrabban használt szavak és kifejezések első 3 helyezettje: „példátlan”, „bizonytalan” és „covid”. A COVID-19 globális járványát látva a kormányok lassítani próbálták a vírus terjedését, miközben a központi bankok a gazdaság súlyos lelassulása mellett pénzbőséggel látták el a piacokat, megelőzendő a vállalkozások és a munkahelyek megszűnését, felszámolását. Ennek következményei mind gazdasági, mind társadalmi szempontból még mindig ismeretlenek.

A pénzbőség értelemszerűen megszállta a kötvénypiacot, mivel megnőtt a pénzkínálat és csökkent a pénzkereslet. Ebből következett a kötvényhozamok csökkenése, úgyszólván eltűnése.

Nézzük meg a legbiztosabb kötvények, az állampapírok hozamait!

 
 

Az elmúlt egy évben a DJIA részvényindex értéke 19 174 pontról 32 860 pontra, a NASDAQ 12 700 -ról 13 215- re, a Tesla részvény árfolyama 86-ról 655 dollárra emelkedett. Ezzel a piaccal versenyez a kötvénypiac, ahol 10 évre kölcsönadott pénzre az USA kincstára évi 1,62 % kamatot fizet, míg a magyar hasonló papír hozama évi 2,65%. De ez még mindig jobb, minta német helyzet, ahol 10 évre kölcsönzött pénzből a német állam évente 0,34 %-ot levon.

Nyilvánvaló tehát, hogy mind a részvények, mind a kötvények piaca alapvetően abnormális és a normalitás felé teendő lépések számtalan konfliktust fognak generálni.

 

Mi várható a vírusválság végével a kötvénypiacon?

A vírusválság lassú leküzdésével a globális gazdasági növekedés ebben az évben erősödik, a kötvénybefektetők lehetőségeket találhatnak a jó minőségű kötvényekben, a magasabb hozamú adósságokban és a csökkenő értékű amerikai dollárral szemben fedezett eszközökben.

Ilyenkor jön számításba a kötvény, mint hitelezési forma, amikor a portfolió egy részét nagyobb biztonságban akarjuk tudni, mintha volatilis részvényekbe fektetnénk.

Fix kamatozású kötvényekbe befektetőként 2021-et a fellendülés évének tekinthetjük. Számos gazdasági előrejelzés azt mutatja, hogy az Egyesült Államok GDP-je akár 5% -kal, vagy akár 6% -kal nő, a világ más gazdaságai 3-5 %-kal bővülnek, vagyis a gazdaság belendülésével a pénzszükséglet növekszik, miközben a központi bankok eddigi laza pénzpolitikája szigorodhat, vagyis a pénzbőség szűkül, esetünkben a kötvénypiaci hozamok emelkednek, a kötvényárfolyamok csökkennek. Akinek portfóliójában már vannak kötvények, azok értéke csökken, de az újabb kötvényvásárlások már magasabb hozammal kecsegtetnek. Azonban lehetséges, hogy egy későbbi időpontban még nagyobb hozamú kötvények jelennek meg, míg a portfóliónkban levő kötvény árfolyama tovább csökken.

A kötvénypiaci mozgások a fellendülés állapotára vonatkozóan várhatóan kulcsfontosságú mutatóként fognak szolgálni, továbbá utalnak a vállalati teljesítményre és a fogyasztói bizalom alakulásához ezévben és azon túl is.  Míg 2020-ban a globális monetáris és fiskális politika a fizetőképesség támogatására összpontosult, és a kötvénybefektetők szerényen profitáltak a biztonságos menedékeszközökön, például az Egyesült Államok és a fejlett országok kincstárjegy állományán, ebben az évben a hitelek piacán sajátosabb környezet várható, amihez az aktív portfóliókezelés szükséges.

A közgazdasági elemzések szerint a laza fiskális költségvetési politika és  a jegybankok további mennyiségi könnyítése (QE = Quantitative Easing) a vírusválság után biztosan inflációhoz vezet, így a kötvénykamatok értékelésénél az inflációt illetve az inflációs várakozásokat is figyelembe kell venni, (ún. reálhozam), aminek fényében a jelenleg elérhető kötvényhozamok a jövőbeni veszteséget biztosan garantálják.

Amint a gazdasági növekedés erősödik (valószínűleg az idei pandémia súlyosságával fordított arányában), és a fix kamatozású piac változása kiszélesedik, a kötvényallokátorok lehetőségei is nőnek. Azon befektetők számára, akik magasabb hozamokat és portfólió-diverzifikációt keresnek a részvények mellett létezik szerény, de fix kamatozású lehetőség.

 

Választhatunk konkrét állampapírt, kincstárjegyet, vállalati kötvényt és jelzáloglevelet

Egyszerűbb esetben a befektető számlavezető bankjában elérhetők a bank saját kötvényei, illetve a magyar államkötvények (KH Bank, Erste Bank, OTP Bank, Unicredit Bank, Takarékbank), emellett a Magyar Államkincstár  – jelenleg saját hálózatában ingyenes számlavezetéssel és adómentes kamattal – árul kincstárjegyeket és államkötvényeket. Emellett a befektetési szolgáltatók (például a Random Capital) rendelkezésre állnak a magyar  vagy külföldi tőzsdére bevezetett kötvények adásvételével. A bankok és a brókercégek tudnak kínálni kötvényekbe fektető befektetési alapokat, ahol a szakemberek átveszik a kötvényekkel történő gazdálkodás terhét alapkezelési díj ellenében. Ezen kötvényalapok összehasonlítható teljesítményűek (rövid, szabad lejáratú és hosszú távra).

A legfeljebb egy év időtartamú állapkötvényt kincstárjegynek nevezik.  Ezeknek is két különböző fajtája van, a Kamatozó Kincstárjegy (mai nevén Egyéves Magyar Állampapír), és a kamatszelvény nélküli (zéró kupon) kötvény, aminek a leggyakoribb és legismertebb típusa a Diszkont Kincstárjegy.

A BÉT nem jegyez kötvénypiaci indexet, de a jelzáloglevelekre bevezette a BMBX indexet.

A magyar vállalatok adósság-típusú forrásbevonásában jelenleg a bankhitel dominál, a kötvénypiachoz a vállalatok rendkívül kis szegmense fér csak hozzá. A vállalati forrásszerzés diverzifikációja egyelőre olyannyira nem valósul meg, hogy míg a nem pénzügyi vállalatok bankhiteleinek GDP-arányos értéke meghaladja 17 százalékot, addig a kötvényállományuk mindössze 1 százalék körül alakult 2018 végén. Ez az érték mind az európai uniós országok, mind a kelet-közép-európai országok átlagától messze elmarad. Az MNB a kötvénypiaci likviditás növelésével kívánja elérni, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is, így létrehozta 1150 milliárd forint értékben a Növekedési Kötvény Programot, amelynek keretében maga az MNB vásárolja meg a vállalati kötvényeket. További információk itt találhatók.

 

Kiváló minőségű fix kamatozású kötvény


A Federal Reserve 2021. januári ülésén megerősítette, hogy a szövetségi alapkamatot 0% és 0,25% között tartja, és ezt az alacsony kamatkörnyezet fenntartását ígéri, amíg a munkaerőpiac el nem éri a maximális foglalkoztatottságot és az infláció el nem éri a 2% -ot. Az MNB a magyar alapkamatot 0,60 %-ban állapította meg. Annak ellenére, hogy a jelenlegi kamatláb közel nulla, a fix kamatozású befektetések továbbra is némi stabilitást kínálnak a befektetőknek a részvénypiacon várhatóan tapasztalható volatilitással szemben. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a legtöbb pénzügyi tanácsadó azt javasolja a befektetőknek, hogy vagyonuk kis részét tartsák rövid és középtávú kötvényekben vagy kötvényalapokban, a biztonság érdekében.  A vállalati kötvények világában fix kamattal magasabb hozamra számíthatunk, mint az állampapírokban, azonban kockázatunk jelentősebb lesz.

A magyar vállalati kötvénypiacon mostanában nemigen vannak új kibocsátások, ezért a másodlagos piacon is szűk kínálatból válogathatunk. Az OTP vonatkozó kínálata a Nemeztközi Beruházási Bank 2 % kamatú, továbbá a MFB 1,9 %-os középlejáratú papírja. A WINGHOLDING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2019-2020. évi kötvényprogramjának keretében kibocsátott 3 éves lejáratú kötvény kamata évi 4 %. (001. sorozat), míg az ezer eurós címlet (002. sorozat) esetén is 4% a kamat. Az OTP saját kötvényei is elérhetők készlettől függően másodlagos forgalomban 2,5 - 2,8 %-os kamattal. Az OTP ismétlődően kínál 1000 dollár címletű, változó kamatú kötvényt, ténylegesen 1 % alatti kamattal.

A K&H Bankban a KBC cégcsoport euróban és dollárban kibocsátott kötvényének befektetési jegyei érhetők el, mivel saját kötvényprogramjuk felfüggesztésre került. Idén euróban eddig -1,15 % a hozama. Az alapban levő kötvények 97%-a vállalati kötvény. Az idei év dollárban számított hozama -2,5%, és az alap 89%-ban tartalmaz fejlett piaci vállalati kötvényeket.

Az Erste Bank is felfüggesztette saját kötvényprogramját, de kínál másodlagos forgalomban idén októberben lejáró, 2,3 %-ot kamatozó dollárkötvényt.

Újonnan kibocsátás alatt álló magyar állampapír kínálat a Magyar Államkincstár hálózatában és a forgalmazó bankoknál, befektetési szolgáltatóknál az alábbiak szerint alakul  (a teljes kínálat itt látható).

 

Jellemző kötvénykínálat a Magyar Államkincstárnál:

  • Egy éves futamidejű Magyar Állampapír évi 2,5 % kamattal.
  • Öt éves futamidejű Magyar Állampapír (például 2026/F) évi 1,5 % fix kamattal.
  • Egyéves diszkontkincstárjegyek
  • Elérhető államkötvény csere (például 2022-ben lejárót cserélnek be 2029-ben lejáró, 2 % kamatot fizető állampapírra)
  • Magyar Állampapír Plusz fix, sávos kamatozású. Például a N2026/13 jelű állampapír:

szuper állampapír kamatozás.png

A befektetők által a lejáratkor elérhető maximális hozam mértéke (egységesített értékpapír hozam mutató – EHM): évi 4,95%.

Az 1 forintos alapcímletű értékpapírt a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon, illetve a másodpiacon devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek szerezhetik meg.) A kötvény a futamidő alatt a MÁK által jegyzett napi árfolyamon bármikor eladható, (a kamatfizetés napját követő öt napon belül nettó 100 százalékos árfolyamon). 

A magyar lakosság részére ez a legjobb kondíciójú könnyen elérhető magyar állampapír.

Prémium Magyar Állampapír például PMÁK 2026/I kamata bázisként az infláció mértékét továbbá kamatprémiumként 1,25%-ot tartalmaz. Ez az állampapír értelemszerűen véd az esetlegesen megugró infláció ellen.

Babakötvény 19 éves futamidejű, változó kamatozású. A kamat mértéke: A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázis (infláció) és a kamatprémium (3%) összege.

 

Kötvények befektetési alapjai

A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyekben egyszerre sok más befektetővel közösen helyezhetjük el megtakarított pénzünket, megosztva ezáltal egymás között a befektetésünk kockázatát és költségét. Ráadásul az alapokban ily módon összegyűlt pénzt az alapkezelő szakértelemmel és piaci ismeretekkel rendelkező szakemberei fektetik be. Ennek a szakértői vagyonkezelésnek, illetve az alapokban összegyűlt vagyonméretnek köszönhetően olyan eszközökbe nyílik befektetési lehetőségünk, amelyeket egyéni megtakarítóként nem, vagy csak nehezen érhetnénk el. Az alapok ráadásul szigorúan és több oldalról ellenőrzöttek, így biztosak lehetünk abban, hogy a megtakarításaink pontosan azon eszközökbe kerülnek befektetésre, amelyek az alap befektetési politikájában előre rögzítésre kerültek.

 

Külföldi vállalati kötvények befektetési alapja, példaszerűen.

Külföldi tőzsdén ETF (Exchange Traded Fund) formájában érhetők el a befektetési alapok. Az alapokban sokféle vállalati kötvény csökkenti az egyedi vállalati kötvények kockázatát és nem nekünk kell a portfóliót gondoznunk. Cserében minket terhel a menedzselés költsége. Tájékoztatásul felsorolunk néhány külföldi befektetési alapot.

 

Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF (ticker: VCSH ) kötvények

Kristian Finfrock, a nyugdíjjövedelmi stratégiák alapítója és pénzügyi tanácsadója szerint „a fix jövedelem ma kihívást jelent a befektetők számára, tekintettel arra, hogy a kamatlábak historikusan alacsonyak, és a jövőbe tekintve sok a bizonytalanság.” Emiatt egyes pénzügyi tanácsadók célja, hogy megtartsák fix jövedelemre számító ügyfeleiket rövid lejáratú befektetéseknél – ez azt jelenti, hogy legalább pár évig tartanak alapokat lejáratuk előtt. „Szeretem a jó minőségű, rövid időtartamú (befektetéseket), mert csökkenti annak kockázatát, hogy a kamatlábak hosszú távon emelkedni fognak” – mondja Finfrock. A rövid lejáratú tőzsdei alapok jó példája a VCSH. Nyomon követi a Bloomberg Barclays 1-5 éves vállalati kötvényindex teljesítményét, amelynek rövid lejáratú dollárral súlyozott átlagos futamideje van. Az US News & World Report a VCSH-t a rövid lejáratú kötvényportfóliók legjobb 10 alapja közé sorolja. Rendkívül alacsony, 0,05% -os költségaránnyal rendelkezik. Évesített hozama (márc. 22-én) 2,21%.

 

DFA rövid távú kiterjesztett minőségi portfólió ( DFEQX )

Justin Halverson, a Great Waters Financial partnere és vezető tanácsadója  néhány különböző fix kamatozású alapot kínál az ügyfelek számára, hogy a széleskörű portfólió védelmét biztosítsák, látható  hozamot biztosítva.  „A szükséges hajtóerők és növekedés érdekében néha meg kell hosszabbítanunk az időtartamot vagy a minőséget a nagyobb megtérülés érdekében” – teszi hozzá. „Ebben az évben értelme van a változatos megközelítésnek.” Az US News a DFEQX-et a több mint 100 rövid lejáratú kötvényalap közül a 43. helyre sorolja. Hozama (március 22-én) 0,38%.

 

DFA ötéves globális fix kamatozású portfólió ( DFGBX )

Hagyományosan sok lakossági befektető alulsúlyozta a nem amerikai részesedéseket - ideértve a portfóliójuk eszközallokációjának fix kamatozású oldalát is. Halverson azt mondja, hogy a DFGBX-et ​​arra használja, hogy ügyfelei mégis elérjék a globális kitettséget. Az alap célja, hogy a befektetők piaci megtérülési rátát kapjanak fix kamatozással, és ezt viszonylag alacsony volatilitással tegyék meg. Az alap legfeljebb öt év lejáratú befektetéseket tarthat, de a kötvények döntő többsége nagyon rövid távú. Referenciaértékeként az FTSE államkötvény-világindexet (1–5 év, az amerikai dollárral fedezett) használja. Az alap költségaránya 0,26%, hozama (márc. 22-én) 0,03%.

 

Fidelity US Bond Index Fund ( FXNAX )

Amerikai kötvények portfólióban tartásának célja ésszerű mértékű stabilitás biztosítása - mondja Don McDonald, a Vestory pénzügyi tanácsadója. Az FXNAX alapvető befektetési minőségű kötvényként működhet egy portfólióban. McDonald megjegyzi, hogy az alap a magas színvonalú befektetésekre összpontosít, „így a csőd miatti belső veszteségek szinte lehetetlenek.” Az alap a Bloomberg Barclays amerikai összesített kötvényindexét követi, amely befektetési besorolású, amerikai dollárban denominált kötvényeket tartalmaz legalább egy éves lejáratig. A McDonald azt is elmondja, hogy az FXNAX öt és hét év közötti „ésszerű” futamidejű kötvényekkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az alapot nem érintik túlságosan a növekvő kamatok. Az alap alacsony, 0,025% -os éves költséggel, a hátralévő 12 hónapos hozam pedig 2,02%.

 

ETF kontra Index Alap: Mi a különbség?

Az indexalap olyan befektetési alap, amelynek célja egy index nyomon követése, például az S&P 500, a Dow Jones Industrial Average vagy az US Bond Index. Mint indexalap-befektető, az index alakulását követi az árfolyam is.

Az ETF index is arra törekszik, hogy tükrözze benchmark indexének teljesítményét. Az index alapokhoz hasonlóan az ETF index alapokat is passzívan kezelik, így a befektetők részt vesznek az alapul szolgáló index minden mozgásában.

Míg az indexalapoknak és az index ETF-eknek is ugyanaz a befektetési célja, eltérő megközelítést alkalmaznak e cél elérése érdekében.

A legfontosabb különbségek az index ETF-ek és az index-alapok között a következők:

  • Az ETF-ek egész nap kereskednek, míg az index alapok egyszer kereskednek a piac bezárásakor.
  • Az ETF-ek gyakran olcsóbbak, mint az indexalapok.
  • Az index alapoknál gyakran magasabb a minimális befektetés, mint az ETF-eknél, bár egyes alapszolgáltatók.
  • Az ETF-ek adóhatékonyabbak, mint a befektetési alapok.

 

 

 

 

Források:

https://www.morganstanley.com/ideas/bond-market-outlook-2021

https://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/pages/textview.aspx?data=yield

https://www.bundesbank.de/resource/blob/772220/dc6738e28de2c54365fada604d0991fd/mL/rendbund-data.pdf

https://investopedia.hu/allampapir-utmutato/?gclid=EAIaIQobChMIoJCFwZa_7wIVR_iyCh17kQqEEAAYASAAEgIu_PD_BwE

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-tanacs/kozlemenyek/2021/kozlemeny-a-monetaris-tanacs-2021-januar-26-i-uleserol

https://www.otpbank.hu/portal/hu/KNV/Befektetesek/VallalatiKotvenyek

https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/Befektetesi_alapok/Tudnivalok

https://money.usnews.com/investing/dividends/slideshows/best-high-yield-dividend-stocks-to-buy


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.