random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-01-14

Megkésett ösztönzés Amerikában

A Kongresszus kemény tárgyalások eredményeként döntött egy közel 900 milliárd dolláros ösztönzőcsomagról, amely azonnali segítséget juttat az állampolgároknak és vállalkozásoknak, hogy segítsenek nekik megbirkózni a világjárvány gazdasági pusztításával és finanszírozzák számukra a COVID elleni védőoltások terjesztését.

Új költségvetési segélycsomag

A Kongresszus kemény tárgyalások eredményeként döntött egy közel 900 milliárd dolláros ösztönzőcsomagról, amely azonnali segítséget juttat az állampolgároknak és vállalkozásoknak, hogy segítsenek nekik megbirkózni a világjárvány gazdasági pusztításával és finanszírozzák számukra a COVID elleni védőoltások terjesztését.

A törvény április óta az első jelentős szövetségi dollár-infúziót juttatja a gazdaságba. A kongresszusi döntés nagyjából fele akkora pénzmennyiségről határoz, mint a márciusban elfogadott 2,2 billió dolláros ösztönző törvény, amely a modern történelem egyik legnagyobb segélycsomagja volt.

A mostani stimuluscsomagot összevonták egy átfogó kiadási kerettel, amely a kormányt a költségvetési év hátralévő részére finanszírozta, 2,3 billió dolláros előirányzatot hozva létre, amely a Kongresszus utolsó érdemi jogalkotása volt. Az egyezség hétvégi szenvedélyes tárgyalások után jött létre, csak néhány órával azelőtt, hogy a kormány kifutott volna a finanszírozásból. Mindkét kamara vasárnap este hagyta jóvá az intézkedést, Trump elnök pedig december 27-én, nem sokkal éjfél előtt írta alá a törvényt.

 

A csomag tartalma

Bár a szöveg nem volt azonnal elérhető, a megállapodás egyszeri 600 dolláros juttatást nyújt amerikai felnőttek és gyermekek millióinak, akik évi 75 000 dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek. Ennél magasabb jövedelműek csökkentett összeget kapnak, de évi 99 000 dollár jövedelem felett senki sem számíthat a csekkre. A jövedelem megállapítása a 2019. évi adóbevalláson alapul.  Felújítja az elévült kiegészítő szövetségi munkanélküli segélyeket heti 300 dollárban, 11 héten keresztül - mindkettőt a tavaszi ösztönző törvény által előírt összeg felére kalkulálva.

Továbbá folytatja és kibővíti az előadóművészek, koncertezők és szabadúszók kedvezményeit, és kiterjeszti a szövetségi kifizetéseket azoknak az embereknek, akiknek rendszeres szociális ellátásai lejártak. Az intézkedés több mint 284 milliárd dollárt biztosít a vállalkozások számára, és felélénkíti a nyáron lejárt, a kisvállalkozások számára kedvelt szövetségi hitelt, a Paycheck Protection Program-et. A segélycsomag keretében a nonprofit szervezetek, a helyi újságok, valamint a rádió- és televíziós műsorszolgáltatók kapnak segélyt, továbbá a törvény 15 milliárd dollárt különít el élő előadás helyszínekre, független filmszínházakra és más kulturális intézményekre, 82 milliárd dollárt pedig a helyi iskoláknak, főiskoláknak és egyetemeknek, valamint 10 milliárdot a gyermekgondozásnak szán. 25 milliárd dollár rendkívüli bérleti díj segéllyel meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot, és 13 milliárd dollár megnövekedett juttatást nyújt a kiegészítő táplálkozási segélyprogramnak a stimuluscsomag.

 

 

Lassú fellendülés várható

A lassú gazdasági fellendülést gyorsító költségvetési támogatás újabb szakaszáról történt megállapodás a washingtoni Kongresszusban és ez valószínűleg milliókat kímél meg a téli szegénységtől, továbbá megakadályozta, hogy az ország visszaessen a recesszióba. A gazdaság nagy részében - különösen azok az emberek és iparágak számára, akiket és amelyeket elszigetelnek a járvány legsúlyosabb következményei ellen hozott intézkedések - ez hidat jelenthet a védőoltásokkal táplált gazdasági visszarendeződés felé. Ennek feltétele, hogy az új védőoltás gyorsan és széles körben teret nyerjen, és a koronavírus esetek növekvő száma ne kényzserítse az államok kormányzatait újabb széleskörű korlátozásokra. A pénzosztás hónapokkal megkésve érkezik a kudarcot szenvedett vállalkozások tízezrei számára, és lehet, hogy nem lesz elegendő a munkanélküliek számának szinten tartásához, amíg a munkaerőpiac újra fellendül. Mindenesetre ez lehet az utolsó gazdasági segítség Washingtonból a Trump adminisztráció alatt.

A stimuluscsomag mindkét házban szavazást igényelt. Felmerült az összegek megduplázása, de az emelés nem került jóváhagyásra. Magában foglalja a legtöbb elemet, amelyet a közgazdászok már régóta fontosnak ítélnek a további gazdasági károk elkerülése és a fellendülés elősegítése érdekében. Kiterjeszti a munkanélküli segélyeket állástalanok millióinak. Dollármilliárdokat juttatnak a gazdaságba, és segítenek azoknak az embereknek is, akiknek megmaradtak munkahelyeik, de csökkentett munkaidőben dolgoznak, alacsonyabb jövedelemmel.

A támogatás nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy a gazdaság a legutóbbi recessziókat követő fellendülésekhez hasonlóan újra talpra álljon. Már most is vannak arra utaló jelek, hogy a válság tartós gazdasági károkat okoz: nő a hosszútávú munkanélküliség, nőnek az etnikai háttéren alapuló különbségek, és egyre többen - különösen a nők - hagyják el a munkaerőpiacot tartósan. Az új csomag készpénz juttatása feleakkora, mint amit a Kongresszus tavasszal biztosított. A csökkentett segítség mintegy három hónapra kiegészíti a heti néhányszáz dolláros munkanélküli segélyt.

A Kongresszus nem tudott egyességre jutni több százmilliárd dollár értékben az állami és helyi költségvetések lyukainak foltozására, amelyek március óta 1,3 millió elveszett munkahelyet eredményeztek. Megfigyelők szerint a segítség hiánya valószínűsíti a folyamatos elbocsátásokat, hangsúlyozzák, hogy „a gazdaság ugyan jobban áll, mint március és április sötét napjaiban, de mégis vannak kockázatok.”

 

Demokrata szemszög

Joe Biden megválasztott elnök és a kongresszusi demokraták a segélycsomagot a rövid távú gazdasági károk elkerülése érdekében folyósított előlegként jellemezték, amelyet további támogatásnak kell követnie a stabil fellendülés érdekében. A demokraták e cél megvalósításához széles eszköztárt tudnak majd felvonultatni, mivel két georgiai szenátori szék megszerzésével elnyerték a Szenátus ellenőrzését is.

 

Republikánus szemszög

A republikánus ideológiától messze esik az állami támogatás gondolata.  Alapelvük, hogy mindenki legyen a saját sikereinek kovácsa. Most növekszik köztük a vakcina miatti optimizmus és felcsillant a szemükben a remény a gazdaság piaci alapon történő visszarendeződésére, így várhatóan a Kongresszusban minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozni fognak egy újabb nagy segélycsomagot.

 

A vállalkozások helyzete

A törvényalkotók márciusban gyors megállapodásra jutottak a 2,2 billió dolláros CARES törvényről, míg a mostani csomag összege mintegy 900 milliárd dollár.  A legutóbbi segélycsomag következtében a fellendülés gyorsan megkezdődött, amikor a vállalkozások májusban és júniusban újból megnyíltak, de ez az ősz végére jelentősen lelassult a gazdaság további bővülése, és az elmúlt hetekben recesszió előtti hangulat alakult ki. Növekszik az elbocsátások száma , csökken a kiskereskedelmi értékesítés, és a vírusos esetek megugrása számos államot arra késztetett, hogy újra elrendeljék az üzleti és a fogyasztói tevékenységek korlátozásait.

„Számos vállalkozás, amely azt hitte, hogy látja a fényt az alagút végén júniusban vagy júliusban, most visszatekint, és rájön, hogy csak egy közeledő vonat lámpája” - mondta Eric Groves, egy kisvállalkozások működését elemző cég, az Alignable vezérigazgatója. A nyomon követett 40 000 kisvállalkozás elemzése szerint márciusban, a világjárvány hajnalán leállt vállalkozások csaknem fele vagy nem nyitott meg újra, vagy ismét bezárt, különösen a mikrovállalkozások. A kisvállalkozások most bizonytalan szakaszba lépnek, amelyben sokan közülük legalább hat hónapig nem számíthatnak a szokásos teljes bevételükre, amely a védőoltás elterjedésének sebességétől is függ. Az optimizmusra mégis lehet okunk. A gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, mint azt sok év eleji előrejelzés várta. A munkanélküliségi ráta novemberben 6,7 %-ra csökkent az áprilisi közel 15%-os csúcsról, és a közgazdászok többször is helyesbítették gazdasági előrejelzéseiket. Sok vállalkozás új módszereket talált a működésre; az elbocsátások közelmúltbeli növekedése sokkal kevésbé súlyos, mint a munkahelyek elvesztése tavasszal. Ez a rugalmasság részben a korábbi állami támogatások eredménye. A háztartások megtakarításai tavasszal megnőttek, és bár azóta csökkentek, a tipikus család folyószámlaegyenlege októberben a pandémiát megelőző szint felett maradt - vagyis megtakarításaik keletkeztek - derül ki a JPMorgan Chase adataiból.

„Nem hiszem, hogy visszafordíthatnánk a kisvállalkozókat ért károkat” - mondta Michelle Holder, a New York-i John Jay Büntető Igazságügyi Főiskola közgazdásza. - „A kár bekövetkezett.”

Befektetők részére figyelemre érdemes pontok:

  • Nem világos még a 900 milliárd dolláros csomag finanszírozása. Érdemes figyelni az amerikai kincstárjegyek árfolyamát és hozamát.
  • Ha nem történik előre nem látható esemény, az ösztönzőcsomag segíti a részvényárak, részvényindexek erősödését.
  • A dollár értékvesztése rövid távon valószínűsíthető.
  • Figyelemmel kell kísérni a védőoltás előrehaladását és a vírushelyzet alakulását, ami rossz esetben növeli a recesszió veszélyét. Ehhez a munkanélküliségi adatokat érdemes követni.
  • A további pénzhígítás az inflációs nyomás növekedésével járhat.

 

Források:

The New York Times - Senate Approves Aid for Small-Business Loan Program, Hospitals and Testing

The New York Times - Unemployment Claims Show Impact of Layoffs as Virus Surges

The New York Times - Red Flags for Economy as Retail Sales Fall for a Second Month

Federal Reserve Bank of St. Louis - Unemployment Rate

JPMorgan Chase and Co. - Household Cash Balances during COVID-19: A Distributional Perspective

Videó - Today.com


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.