random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-05-03

Merkel utódlása egy keserű családi viszály

Angela Merkel német kancellár a hivatalos tervek szerint mintegy fél év múlva távozik a politika színpadáról, miközben a helyéért folytatott harc két testvérpárt vezetőjét állította szembe egymással. Fotó: Tobias Schwarz, REUTERS

Angela Merkel német kancellár a hivatalos tervek szerint mintegy fél év múlva távozik a politika színpadáról, miközben a helyéért folytatott harc két testvérpárt vezetőjét állította szembe egymással.

Kevesebb, mint hat hónap van hátra, hogy a németek leadják szavazatukat az új szövetségi választásokon. Angela Merkel politikai vákuumot hagy maga után, miután 16 év konszenzusorientált vezetése egyre élesebben kerül a kritikák fókuszába.

Ritka éles hatalmi harc osztotta meg a német kereszténydemokratákat, amikor a két rivális a ringbe lépett, és ez azzal fenyegetett, hogy ez nagymértékben elbizonytalanítja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazóit, akik 2017-ben még a szavazatok 33 %-át biztosították.

Normális esetben a 60 éves Armin Laschet, akit januárban választottak meg a párt vezetésére, szinte biztosan Merkel asszony örökösének számított volna. Ehelyett váratlanul szembesült legnagyobb riválisával, Markus Söderrel, egy kisebb, csak Bajorországban működő párt, a Keresztényszociális Unió (CSU) népszerűbb vezetőjével–, egyfajta kereszténydemokrata családi viszályként.

Szakértők és párttagok egyaránt a vita megoldását szorgalmazták, mivel a vetélkedés veszélyezteti a két kereszténydemokrata párt, együttműködését. A két párt egyként működik az országos színtéren (közös néven: az Uniópártok), egy kancellárjelöltet kell választaniuk, ahogy Merkel jelenleg közös kancellárjuk.

„Armin Laschetnek és Markus Södernek végre fel kell mérniük az Uniópártok iránti felelősségüket" – mondta Tilman Kuban, a Fiatal Unió ifjúsági tagozat vezetője a Bild napilapnak. „Ha továbbra is – az elmúlt napokhoz hasonlóan – durván bírálják egymást, együttesen elérhetik, hogy a jövőben ne maradjon sok a kereszténydemokratákból és a keresztényszociálisokból

Merkel asszony pártjának (CDU) vezető pozícióját korábban Laschet számára tekintették előnynek, ám az utóbbi időben ez eltűnőben volt. A vakcinák bevezetésével és a pandémiára adott zavaros válaszokkal az év eleje óta 10 százalékponttal zuhant a kereszténydemokraták támogatása. Laschet egy tehetséges politikus, aki 2017 júniusában nyerte el Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöki posztját, népszerűsége viszont egyre csökken. Tartományában a lakosság több mint fele nem elégedett teljesítményével, és egy friss közvélemény-kutatás szerint országszerte a németek csupán 4 százaléka látja őt „erős vezetőnek".

Ugyanakkor az 54 éves, nürnburgi születésű Söder, aki egyben Bajorország tartományi miniszterelnöke is, a pandémiával kapcsolatos találkozók után Merkel asszony mellett – művészi módon – többször is fellépett, hogy a kemény kérdések kezelésére és a dolgok megszervezésére alkalmas felelős emberként jelenjen meg a választók előtt. Természetesen legitim, hogy Söder vetélytársként fellépett és az is megengedett, hogy a CDU/CSU tagjai, kerületi elnökei és fiatal politikusai kiálltak pártvezérükkel szemben, ha úgy gondolják, hogy Söder az esélyesebb jelölt. Aggasztó viszont, hogy majdnem mindenki kizárólag a közvélemény-kutatásokra alapozott, és Reiner Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnöke még azt is hangsúlyozta, hogy kizárólag a népszerűségi értékekre kell alapozni, így a bizalom és a jellemvonások nem relevánsak. Vajon Trump nem mutatta-e meg az USA-ban, mennyire fontos, hogy a magas tisztséget elérő politikus birtokában legyen a szükséges jellemvonásoknak?

Természetesen Söder nem Trump. De megközelítésében, valamint a politikai tevékenység alapvető módjában van egy minta, amely veszélyes végzethez vezethet: a populizmushoz. Az eddigi tapasztalat szerint, ha a társadalmi hangulat megváltozott, Söder a kialakult közvélekedéshez adaptálta saját, hangoztatott véleményét. Ha a harag hasznára vált, Söder felkavarta. Kioszt és gyalázkodik, ha az hasznosnak tűnik a hatalmi politikája szempontjából. Ha kétségei vannak, mindig csak önmaga fontos számára. Németországnak aligha szükséges egy ilyen formátumú vezető – mondják Laschet hívei.

Viszont a felmérések szerint a németek 57 százaléka szerint Söder az „erős vezető” tulajdonságait mutatja.

Tudatában népszerűségének, Söder nyíltan pályázni kezdett a jelöltségre, arra hivatkozva, hogy a Laschet feletti eredményeivel a közvélemény-kutatások során erőteljes és stabil szereplést mutatott be, annak ellenére, hogy a vezető kereszténydemokraták figyelmeztetése szerint ez a közvélemény ingatag lehet.

„Végső soron a kereszténydemokrata pártoknak olyan jelöltet kell indítaniuk, amely nem csak néhány pártfunkcionárius számára lesz elfogadható, hanem a szavazó emberek számára is” – mondta Söder a bajor köztévében. „Természetesen nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni, de ha többhónapos egyértelmű tendencia jelenik meg, akkor azt nem lehet figyelmen kívül hagyni."

Miután vezető kereszténydemokrata törvényhozók megvitatták a kérdést, Söder kikötötte, hogy akkor hajlandó indulni, ha a kereszténydemokraták őt támogatják. Ha nem, tette hozzá, „minden harag nélkül” együttműködne jelöltjükkel.

 

Markus Söder jelenség 

A bajorországi ókonzervatív keményvonalas ma olyan meggyőzően adja a kedves és joviális apát, hogy elfogadhatósága mérhetetlenül emelkedik: a bajorországi választásra jogosultak 94 százaléka elégedett miniszterelnökével. Ilyen még soha nem volt a modern Németországban.

2018-ban Söder volt felelős a CSU legutóbbi hetven év legrosszabb választási eredményéért, és Németország legnépszerűtlenebb tartományi miniszterelnökének tartották. Az AfD menekültügyi és migrációs politikájának rendkívül kemény politikai irányvonallal történő hiteltelenítésének kísérlete teljesen sikertelen volt.

A bizonytalanság idején úgy tűnik, Markus Söder megtalálja a megfelelő hangot, például az összes többi szövetségi államot megelőzve jelentette be Bajorországban a járványügyi korlátozásokat. Kritikát kapott emiatt tisztviselőtársaitól, a Bundestag baloldali vezetője pedig „viselkedésszerűnek” nevezte. De a kritika egyre gyengül.

Személyesen rendelte el, és úgy magyarázta el az alapvető jogok súlyos korlátozását, hogy nincs más alternatíva. Úgy viselkedik, mintha mindig tudná, mit kell tennie, és semmi kétséget nem mutat saját önbizalmával szemben. Markus Söder jelenleg a legnépszerűbb terméket értékesíti: a biztonságot. A kommunikáció az erőssége, a figyelem menedzselésének mestere. A jogi tanulmányok után televíziós újságíróként tanult a bajor közszolgálati rádiónál, majd apósa nagy építőipari vállalatának PR osztályát irányította. A kommunikáció az ő mestersége.

Miután az egyes pártok vezetői saját jelöltjeiket támogatták, Söder hirtelen megváltoztatta álláspontját. A kereszténydemokrata törvényhozók zárt ajtós megbeszélésén bizonygatta saját kancellárjelöltségének esélyességét.  Négyórás megbeszélés után a jelenlévők közel kétharmada kifejezte támogatását a bajor vezető iránt – köztük Laschet pártjának (CDU) számos tagja.

Egy olyan országban, amely a kompromisszum művészetét hosszú ideig a vezető értékes készségének tekintették, a nyilvános politikai játszadozásnak magas ára lehet. Abban az időben, amikor a környezetvédő Zöldek népszerűsége gyorsan növekszik, és már a kormánypártok sarkában lépkednek, a kereszténydemokraták aligha engedhetik meg maguknak a diszharmónia ilyen nyilvános bemutatását.

„Végül kettejüknek egymás között kell dönteniük. Nincs olyan meghatározott politikai eljárás, amely egyértelműen meghatározná a jelöltállítási folyamatot” – mondta Prof. Thorsten Fass, a berlini Szabadegyetem politológusa. Függetlenül attól, hogy ki indul jelöltként, a küzdelem mindkettőjük elismertségét csorbítja. Ez nem jó módszer a választási kampány megkezdésére.”

Míg a CSU egyértelműen halad, nagy testvérpárja napról napra botladozik. Az a tény, hogy Laschet nem értett egyet Söderrel és a CSU-val a közös elnök keresésének eljárási módjában a CDU elnökévé választása után, kudarc volt, amelyért most keservesen bosszút is állnak. A jelek szerint valóban azt hitte, hogy Söder elfogadja a CDU irányító testületeinek szavazatát és magától visszavonul.

A CDU szerint sokkal többről van szó, mint arról, hogy a következő kancellárjelölt a saját soraiból származik-e. Söder nem veti alá magát a CDU-nak. Ha érvényesül, nemcsak a CDU vezetői bizonytalanodnak el, hanem a párt bizottságai is elutasítják. Söder jelölésével a CDU mély jelentésválságba kerülne, politikai tartalmát gyengíti az, amit még mindig alapvető feladatának tekint: a kancellár és a miniszterelnök biztosítását.

Sokak szerint a kancellárjelöltség körüli viták a CDU-nak, mint klasszikus értelemben vett néppártnak végét is jelentheti. Pontosan ez az oka annak, hogy a CDU vezetők tiltakoznak Söder ellen.

Laschet sikeresen kierőszakolt pártja vezetőségéből egy –sajtóbeszámolók szerint – hat és fél órás tárgyalást, hogy azon nyomban döntsék el, kit szeretnének látni idén ősszel a lista első helyén. A bajor köztévé úgy tudja, Södert is meghívták az ülésre, de ő elutasította, hogy elmenjen rá, mondván „mindenki a maga családjában” hozzon döntést.

A CDU vezetése a borítékolható döntést hozta.

 

Minden valószínűség ellenére

Armin Laschet, a CDU vezetője végül felülkerekedett a CSU vezérével, Markus Söderrel szemben.

Az amúgy meglehetősen beszédes CSU-vezér megjelent a sajtó előtt és utat engedett a józan objektivitásnak. „A kocka el van vetve” - mondta Söder. „Armin Laschet az Uniópártok kancellárjelöltje."

Ezzel véget ért az a hatalmi harc, amelybe Söder jó egy hete kényszerítette a jóval nagyobb CDU-t. A CSU vezetője gratulált kihívójának és biztosította: „Teljes erővel támogatjuk őt ellenérzés nélkül.”

De, amit Söder kommunikált azokban a percekben, az valójában egy másik üzenet: „A döntés téves.” 

Többször hangsúlyozta az elmúlt napokban tapasztalt nagy bátorítást, amely számára örömet és meghatódást okozott. Köszönetet mondott a fiataloknak, a „moderneknek, akik a jövőt keresték”, az őt támogató testvérpárt „bátor képviselőinek”, köztük „szinte az összestartományi miniszterelnöknek. Más szavakkal: Valójában mindenki tudta, hogy ő lett volna a jobb jelölt. A CDU-ban bárki, aki Bajorországban békét és nyugalmat remélt, alaposan kételkedhet.

Egyes elemzők szerint Söder azért lépett csak vissza, mivel biztos abban, hogy a CDU/CSU veszíteni fog a választásokon, és ki fog szorulni a kormányból. Így a biztos vereséget Laschet számlájára tudja írni, ő pedig az ellenzék vezérévé válhat – a legnagyobb tartomány töretlen támogatásával a háta mögött. A karakán kiállásával valószínű népszerű ellenzéki politikus válhatna belőle, és a 2025-ös választásokon már ő indulhatna az egységesült német jobboldal, az Uniópártok kancellárjelöltjeként.

Söder kivonulását csak pártja hivatalos érveivel indokolta. Nem akarnak mélyebb megosztottságot, végül csak egy egységes szervezet lehet sikeres. Ismét „tisztességről és stílusról” beszélt, amelyet az „új CSU” alapelvként fogalmazott meg ezekben a nehéz időkben – és ami természetesen Söder esetében sokak szerint úgy hat, mint a vegán életformát hirdető hentes.

Mivel Bajorország valamilyen szinten önálló entitás, erős helyi identitással, ezért Németország többi része gyakran vonakodik elfogadni egy bajor kancellárjelöltet. Erre jó példa a CDU/CSU jelöltjének, a bajor Franz Josef Straußnak a kudarca 1980-ban Helmut Schmidt-tel, az SPD jelöltjével szemben. Ez a történelmi idegenkedés azonban valószínűleg mostanára sokat halványult.

 

Kicsoda Armin Laschet?

Az 1961-ben, Aachenben született Armin Laschet igazi veterán politikus. Jogászként végzett, majd újságíróként dolgozott, 33 évesen, 1994-ben került be a Bundestagba, a német szövetségi parlamentbe. 1999-ben bejutott az Európai Parlamentbe.

2005-ben visszatért Németországba, ahol Észak-Rajna-Vesztfália családpolitikai minisztereként dolgozott. 2017 május óta a tartomány miniszterelnöke, 2021 januártól a CDU elnöke. Ismert a liberális szemléletéről és a bevándorlókkal való jó kapcsolatáról (innen ered beceneve: „Török Armin”).

Komoly párhuzamot vonnak közte és Merkel között, valójában több olyan kérdés is van, amelyben csak részben osztja a kancellár nézeteit.

  • Laschet a szorosabb európai integráció híve, többször is kritizálta a Merkel-kormányt, hogy szerinte nem reagálnak elég gyorsan Macron elnök ilyen irányú javaslataira.

  • A legnagyobb különbség közte és Merkel között egyértelműen a járványkezelés vonatkozásában figyelhető meg. Míg a kancellárasszony a szigorú járványellenes intézkedések híve volt, addig Laschet, főleg gazdasági megfontolásból, nem támogatott ilyen radikális lépéseket.

  • Külpolitikát tekintve elmondható róla, hogy fontosnak tartja az Egyesült Államokkal és a többi európai országgal való együttműködést, viszont nem nyíltan Kína-kritikus, mivel az ázsiai ország Németország fontos üzleti partnere és a német export felvevőpiaca is. Oroszországgal több dialógust szeretne, hiszen úgy látja, hogy ha Európa korábban a Szovjetunióval is rendezni tudta vitás ügyeit, ez Putyin Oroszországával is lehetséges lesz.

  • Gazdaságilag Laschet a konzervatív fiskális politikában hisz, többször is figyelmeztetett a koronavírus-krízis alatt az állami költségvetés elszállásának veszélyeire.

  • A haderő tekintetében Laschet több forrást akar biztosítani a haderő fejlesztésére, de ellenez további külföldi missziókat.

  • A migrációval kapcsolatosan nem feltétlen támogatja a kötelező elosztási kvótákat, inkább hatékonyabb határellenőrzésre, és a létező bevándorlási szabályrendszer megvédésére alapozna A terrorizmussal kapcsolatosan „zéró toleranciát” hirdetett.

  • A klímaváltozást illetően úgy látja, hogy Németországnak kötelessége, hogy többet tegyen a „zöldülésért”. Szerinte nem szabad Európa vezető gazdaságának teljesítményét feláldozni a klímaváltozás elleni harc oltárán.

 

A többi versengő párt

Öt másik politikai párt is arra törekszik, hogy szeptember 26-án a legtöbb szavazatot elnyerje, és kormányalakítással és új kancellár megnevezésével ragadja meg a hatalmat.

A balközép szociáldemokraták (SPD) a legutóbbi szövetségi választáson a szavazatok 21%-át tudták megszerezni, ezzel a második legnagyobb frakciót adják jelenleg a Bundestagban. Az SPD – 2013 óta folyamatosan– Merkel asszony kormánykoalíciójának tagja, és Olaf Scholz pénzügyminisztert már kancellárjelöltnek is választották. A Zöldek 2017-ben csupán a szavazatok 9%-át szerezték meg, mostanra azonban szociáldemokraták előtt a második legerősebb pártként mérik őket és szorosan a kereszténydemokraták mögött zárkóznak fel – rövidesen ők is bejelentik a jelöltjüket.

Vetélkednek még a Szabaddemokraták (FDP; 2017-ben a szavazatok 10,7%-a), a Balpárt (Linke; 2017: 9%; szélsőbal) és az AfD (2017: 12,6%; jobboldal).

Egyrészt

Laschet urat pártjának (CDU) legmagasabb és legbefolyásosabb tagjai támogatják, köztük az egykori pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble és Volker Bouffier, aki 2010 óta Hessen tartományi mininiszterelnöke.

„Ha Laschetnek van elég állóképessége, és pártja vezetése kiáll mögötte, akkor Söder ezt elfogadhatja, és szilárd népszerűségét felhasználva tárgyalhat fontos miniszteri pozíciókról pártja számára egy potenciális jövőbeli kormányban” – mondta Ursula Münch, a tutzingi Politikai Oktatási Akadémia tanára.

Másrészt

Ha elegendő nyomás nehezedik a párton belül Laschetre, akkor a párt és az előrelépés érdekében engedhetett volna Södernek. Ez olyan győzelmet nyújtott volna a bajor vezetőnek, amely hírnevének érvényesítését szolgálja, miközben politikáját a közhangulatnak megfelelően változtatja. Mivel a bajorországi közönség rokonszenve a jobboldali Alternatíva Németországnak párt (AfD) helyett a környezetvédő zöldek felé fordult, felhagytak a markáns bevándorlóellenes állásponttal, és átvették a mézelő méhek megmentésére irányuló törekvést.

„Intelligens, gyors és retorikailag erős” – mondta Münch asszony Söderről. „Képes sarokba szorítani az embereket, miközben egy hátsó ajtót nyitva tart magának. Ebben az értelemben Laschet sem tarthatja a gyertyát” – vagyis aktívabb politizálásra kényszerül.

 

 
 

 

 

 

 

 

Források:

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/politbarometer-sonntagsfrage-union-verliert-corona-100.html

Melissa Eddy (2021. április 15. Frissítve 2021. április 19.) A Bitter Family Feud Dominates the Race to Replace Merkel. The New York Times Elérhető:

https://www.nytimes.com/2021/04/15/world/europe/german-merkel-politics-laschet-soder.html?searchResultPosition=1

Sabine am Orde (2021. április 19.) Die Unterwerfung der CDU. Tageszeitung.

Elérhető: https://taz.de/Machtkampf-zwischen-Laschet-und-Soeder/!5767003/

Sabine am Orde (2021. április 20.) Kanzlerkandidat der Union:Gegen alle Widerstände. Tageszeitung

Elérhető: https://taz.de/Kanzlerkandidat-der-Union/!5762235/

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.