random reggeli
számlanyitás

Varga Gusztáv

2021-02-04

Miért virágoztak a piacok az emberi nyomorúság évében?

Nem csak a Fed vagy a költségvetési ösztönzés az oka. Az Egyesült Államok 2020-as - korlátozott - lezárásánál az egyik központi gazdasági realitás az, hogy minden borzalmas a világon, azonban a pénzügyi piacokon minden csodálatos.

Kísérteties látvány. A részvényárak folyamatosan új, rendkívüli csúcsokat érnek el, amikor az USA-ban naponta körülbelül 3000 ember hal meg koronavírus miatt, és heti 900 ezer ember nyújt be új munkanélküliségi kérelmet. Még a modern kapitalizmus elfogult rajongója is elgondolkodhat azon, hogy valami mélyen megtört-e a gazdaság működésében.

Ismeretes a Wall Street és a Main Street ellentéte, ahol az előbbi a nagytőkére, tőzsdei cégekre, az utóbbi a kis- és középvállalkozásokra utal. Íme a Wall Street.

lendületes piacok (Wall Street) és a gazdasági kétségbeesés (Main Street) ezen furcsa keverékének jobb megértéséhez érdemes rátérni az adatokra. A számok összefüggő mondanivalót kínálnak arról, hogy az Egyesült Államok hogyan jutott el erre a pontra - egy olyan tanulsággal, amely a politika, a piacok és a gazdaság kereszteződéséről szól -, és feltárják a világjárvány következményeként a vagyonosok és vagyontalanok éles ellentétét.

 

Íme a Main Street és a Wall Street együtt:

Úgy kezdődik a történet, mint annyi epikus mese, a nemzeti jövedelem- és termékszámlák adattáblájával, nevezetesen a „Személyes jövedelem és annak felhasználása havonta. 

Ez a jelentés azt mutatja be, hogy az amerikaiak hogyan keresnek és költenek, ez a két tevékenység, amelyet a koronavírus drasztikusan megváltoztatott 2020-ban. Ha összekapcsoljuk a március és november közötti számokat (a legfrissebb rendelkezésre álló adatokat), és összehasonlítjuk őket 2019 azonos időszakával, tisztábban láthatjuk a járvány pusztító hatásait.

 

Személyi jövedelem

Az első fontos megfigyelés: A fizetések és bérek összességében kevésbé csökkentek, mint azt gondolnánk.  A teljes munkavállalói javadalmazás mindössze 0,5 százalékkal csökkent ebben a kilenc hónapban, ami inkább egy enyhe recesszióhoz, mint egy gazdasági katasztrófához hasonlítható. Ez lehetetlennek tűnhet. A gazdaság nagy egységei leálltak; milliók munkanélküliek. Az USA Munkaügyi Minisztériuma adatai szerint novemberig 6,1 százalékkal csökkent azoknak a munkáltatóknak a száma, akiknek van alkalmazottjuk. Vajon hogyan csökkenhet a munkahelyek száma 6 százalékkal, de a munkavállalói jövedelem csak 0,5 százalékkal? Valójában az a meghatározó, hogy milyen jellegű munkahelyek szűntek meg. Az emberek milliói, akik a világjárvány miatt már nem dolgoznak, korábban is aránytalanul alacsonyabban fizető szolgáltatói munkakört töltöttek be. A magasabb fizetésű szakmai munkahelyeket valószínűleg kevésbé érintette, és számos más ágazat is fellendült, például a raktározási szolgáltatások vagy például az élelmiszer kiskereskedelem, ami magasabb jövedelmet eredményezett ezeknek a munkavállalóknak.

Az aritmetika ugyan egyszerű, azonban dezorientáló. Ha egy vállalatvezető 100 000 dolláros bónuszt kap a vállalat irányításáért egy nehéz év után, míg négy éttermi dolgozó az év során teljesen elveszíti munkáját, a teljes bérfizetésre gyakorolt ​​nettó hatás pozitív - noha emberi értelemben nagyon sok fájdalom halmozódik fel.

 

Tehát a bérek, fizetések és a munkavállalók egyéb kompenzációi a tömeges munkanélküliség ellenére csak csekély mértékben, 43 milliárd dollárral csökkentek a kilenc hónap alatt. 

De van még valami a történetben.

 

Költségvetési támogatás hatása a személyi jövedelemre

A COVID-19 támadása után, 2020 tavaszán  a CARES törvény alapján rendkívüli mértékű volt az amerikaiak jövedelmének költségvetési támogatása (egyszeri 1200 dollár/fő), különösen azoké, akik elvesztették az állásukat.

Az amerikaiak jövedelme a munkanélküli-biztosítási ellátásokból 2020 márciusától novemberig 25-ször nagyobb volt, mint a 2019. év azonos időszakában, vagyis több millió munkanélküli keresett ellátást. De tükrözi a munkanélküli ellátások heti 600 dolláros kiegészítését is, amelyet a törvény július végéig tartalmazott - egy olyan programmal együtt, amely támogatta a szabadúszó és szerződéses munkavállalókat, akik elvesztették a megbízásaikat, és egyébként nem lettek volna jogosultak ellátásokra.

Összességében a munkanélküliségi biztosítási programok március és november között 499 milliárd dollárral többet pumpáltak az amerikaiak zsebébe, mint az előző évben, ebből 365 milliárd dollár a CARES törvény kiterjesztésének eredménye.

A legtöbb amerikai háztartás 1200 dolláros csekkje, amelyet e jogszabály tartalmazott, további 276 milliárd dollárral járult hozzá a személyes jövedelemhez - ennek nagy része olyan családokhoz jutott, amelyeknél nem tapasztaltak csökkenő jövedelmet.

A törvény programja, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy dolgozóikat megtartsák, a Paycheck Protection Program megakadályozta a „tulajdonosok jövedelmének” - a vállalkozások tulajdonosainak járó nyereség - összeomlását. Ez a jövedelem szűken, 29 milliárd dollárral nőtt, de 143 milliárd dollárral csökkent volna, ha a PPP és a koronavírus támogatási programja nem védett volna.

Ezek figyelemre méltó számok. Ha mindez összeadódik, az amerikaiak összesített adózott személyi jövedelme 1,03 billió dollárral volt magasabb 2020 márciusától novemberig, mint 2019-ben, ami több, mint 8 százalékos növekedést jelent. Összességében ezek az ösztönző kifizetések nagymértékben befolyásolták a jövedelmeket.

 

 

A második költségvetési stimulus

Mindehhez még további, már 2021-et érintő ösztönzés, központi költségvetési  stimulus kapcsolódik.

A gazdasági segélycsomag 600 dolláros kifizetéseket fog juttatni, felnőttenként és gyermekenként, és legalább 10 hétig 300 dolláros szövetségi munkanélküli-juttatást oszt ki. További információ az intézkedésről  (angol nyelven).

 

Személyi jövedelem felhasználása

Nagy változások történtek 2020-ban a főkönyv másik oldalán is: a kiadások körében.

A történet másik oldala felé fordulva: „Személyes fogyasztási kiadások fő terméktípusonként, havonta” - statisztikájában egy olyan mintát látunk, amely utólag nyilvánvalónak tűnhet, de nem volt könnyű megjósolni, miközben a gazdaság tavasszal összeomlott.

 

A kézenfekvő rész a szolgáltatásokra fordított kiadások csökkenése volt: a fogyasztóknak az elmaradó éttermi foglalások és repülőutak, meg nem vett sport- és kulturális belépőjegyek komoly kiadást takarítottak meg. A szolgáltatások kiadásai az időszakban 575 milliárd dollárral, közel 8 százalékkal csökkentek.

Kevésbé nyilvánvalóak voltak azok a további minták, amelyek befolyásolják a fogyasztói kiadásokat egy járvány során. Az amerikaiak értelmesen költötték dollárjaikat - olyanokat, amelyeket nem akartak vagy nem tudtak szolgáltatásokra elkölteni. A tartós javakra fordított kiadások 60 milliárd dollárral nőttek (jobb szék otthoni munkavégzéshez, esetleg új kerékpár, számítógép vagy új autó), míg a nem tartós fogyasztási cikkek kiadásai 39 milliárd dollárral nőttek (gondoljunk csak az otthoni fogyasztásra vásárolt bourbon whiskey-re, amelyet alternatív univerzumban mint egy bárban történő szolgáltatás fogyasztásaként naplóztak volna). De a tartós cikkekre fordított többletköltségek nem haladták meg a szolgáltatásokra fordított kiadások csökkenését. Az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően a háztartások személyes kamatfizetése és egyéb különféle ráfordításai 59 milliárd dollárral csökkentek.

Az amerikai háztartások összességében nemcsak több pénzhez jutottak, hanem kevesebbet is költöttek. A teljes kiadási ráfordítás 535 milliárd dollárral csökkent.

A több bevétel és kevesebb kiadás eredményeként a megtakarítások emelkedtek.

 

Az amerikaiak rengeteg pénzt takarítanak meg

A statisztikai hivatal alábbi adatai a megtakarítási rátát mutatják az elkölthető jövedelem százalékában:

 

A szárnyaló személyes jövedelem és a csökkenő kiadások 2020-as kombinációja az amerikaiak megtakarítási rátáját minden határon túltolta. Márciustól novemberig a személyes megtakarítások 1,56 milliárd dollárral voltak magasabbak, mint 2019-ben, ami 173 százalékos növekedést jelent. Általában a megtakarítási ráta szűk tartományban ugrál, a pandémia előtt körülbelül 7 százalék körül. Áprilisban 33,7 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb egyszeri rekord 1959 óta.

Még akkor is, amikor az emberek milliói szembesültek nagy pénzügyi nehézségekkel az évben, az amerikaiak összességében megdöbbentő ütemben gyűjtöttek megtakarításokat. Ezekkel valamit kezdeni kellett. De mit? Az egyik lehetőség az extra készpénz megtartása volt - és bizony, a forgalomban lévő pénzmennyiség február óta 260 milliárd dollárral nőtt, ami 14 százalékos növekedést jelent. A kereskedelmi bankok betétjei jócskán növekednek - március első hete óta 19 százalékkal.

A kényelmesebbek részvényekbe fektetettek, ami megmagyarázza az S&P 500 16 százalékos növekedését az év során. Akik nagy kockázattal - a piaci lendületet kihasználva - vásároltak egy kedves piaci részvényt, mint például a Tesla, vagy kereskedési opciókat, nagyon jól jártak.

De kihasználták a pandémiát egy új ingatlan vásárlásához: megnőtt a házeladások száma, és az S&P CoreLogic országos lakásárindex októberben 8,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Lényegében a megtakarítások növekedése azok között az emberek között, akik elkerülték a világjárvány jelentősebb gazdasági kárait, áremelkedést eredményez szinte az összes pénzügyi eszköz értékén.

Természetesen a Federal Reserve ezekben a tendenciákban fontos szerepet játszik. A jegybank szerepét betöltő szövetségi bankrendszer nulla közelébe csökkentette a kamatlábakat; megígérte, hogy évekig ott fogja tartani őket; vásárolta az államadósságot és támogatta a vállalati kötvénypiacokat. De az eszközárak megugrása számos olyan szektorba

is átkerült, amelyek messze vannak a Fed direkt támogatásának bármilyen formájától. Ilyenek voltak például a részvénypiac, a nyersanyagpiac vagy a kriptopiac. Ez az erős eszközár emelkedési hullám felgyorsult az ősszel annak ellenére, hogy a Fed további ösztönző intézkedéseket nem végzett. A Fed nagy szerepet játszott a piacok márciusi és áprilisi stabilizálásának kialakításában, de az azóta zajló rali valószínűleg a megtakarítások körüli szélesebb dinamikát tükrözi.

 

Fennmaradnak-e a magas részvényárfolyamok?

Az, hogy meg tudjuk magyarázni ezeket a piaci eredményeket, még nem jelenti azt, hogy a magas részvényárfolyamok ezévben is fenn fognak maradni. Elképzelhető egy történetet, amelyben az oltás hatására a gazdaság visszaemelkedik, és az egész minta megfordul, és a megtakarítási ráta negatívvá válik, amikor az amerikaiak felhalmozott vagyonukat utazásokra és egyéb luxuscikkekre költik, amelyekre 2020-ban nem volt lehetőség. Ez ösztönözheti az inflációt, ami ha elég súlyossá válik, a Fed-et hamarabb visszavetheti a laza pénzzel kapcsolatos megközelítéséből, mint azt az emberek most gondolják, mivel az infláció ellen törvényi kötelessége fellépni, bármit is ígér most.

De folytatódhat tovább a történet, ha az emberek nem oltatják be magukat tömegesen és a vírus továbbra is pusztíthat. Azonban elképzelhető, hogy a széleskörű oltás ellenére az amerikaiak előrelátóan fenntartják a magas takarékossági rátát, ami fenntartja a magas részvényárfolyamokat, Bitcoin és arany árfolyamot.

De a 2021-es gazdasági narratívát még meg kell írni - és ha 2020 valamit megtanított, az az, hogy a történet íve kiszámíthatatlanabb, mint gondolnánk.

 

 

 

 


A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.