Random Reggeli

Odacsaptak Kína technológia szektorának

Kína GDP-je 2021 első negyedévében – éves összehasonlításban – 18,3 százalékkal nőtt, ami három évtized leggyorsabb negyedéves növekedése volt.

Kína GDP-je 2021 első negyedévében – éves összehasonlításban – 18,3 százalékkal nőtt, ami három évtized leggyorsabb negyedéves növekedése volt.   

Kína hightech szektorba történő beruházásai 37,3%-kal emelkedtek az első negyedévben

A Global Times 2021. április 16-i cikke szerint Kína 37,3%-kal többet költött csúcstechnológiai szektorba történő beruházásokra az előző év azonos időszakához képest az állami statisztikai hivatal közzétett statisztikái szerint. A high-tech gyártásba történő beruházások 41,6, a csúcstechnológiai szolgáltató szektorba 28,9%-kal nőttek. A csúcstechnológiai befektetések éves átlagos növekedése 9,9% körül mozog.

Zsenmin Zsipao

Mielőtt– ezen adatok alapján – mindenki azonnal kínai technológiai részvényt venne, rámutatnék arra, hogy a Global Times – a kínai kommunista pártlap (Zsenmin Zsipao) angol nyelvű napilapja – és megfigyelők mind az újság, mind a kínai statisztika hitelességét kétségekkel kezelik, mert korábbi tapasztalatok szerint a pártutasításokat komolyabban követik, mint az objektivitást.

Valójában nehéz volt a tavasz a kínai technológiai cégek számára

Sokkolta a kínai technológiai szektort, amikor áprilisban a – nagyrészt Jack Ma kínai milliárdos által tulajdonolt– Alibaba elektronikus kereskedelmi óriást 2,8 milliárd dollárnak megfelelő jüanra büntette és hivatalosan elmarasztalta a kínai hatóság, akik szerint a cég évek óta visszaélt piaci helyzetével.

Az Alibaba ügyében folytatott vizsgálat megállapította, hogy a cég korlátozta a honlapjain kereskedőket a rivális platformokon történő üzleti és hirdetési tevékenység folytatásában. A bírság a társaság 2019-es hazai bevételének mintegy 4%-át teszi ki.

A társaság részvényesei az intézkedést higgadtan fogadták, sőt, az árfolyam a NYSE-n április 12-én még emelkedett is.

Másnap az Ant Group kínai digitális fizetéssel foglalkozó cég – az Alibaba leányvállalata – drasztikus szerkezetátalakítási tervet jelentett be, mert a hatóságok arra kényszerítették, hogy inkább – a kínai jegybank felügyelete alá tartozó – bankként működjön, mint technológiai vállalkozásként.

A következő napon a kínai hatóság 34 cég legfontosabb vezetőit, a kínai technológiai világ színe-javát értekezletre invitálta, ahol figyelmeztették őket: az Alibaba esete legyen lecke számukra. Egy hónapot kaptak arra, hogy „önvizsgálatot” végezzenek és megfeleljenek Kína platformcégekre vonatkozó új szabályainak. 

Vipshop

Vipshop China ticker VIPS

A kínai Állami Piacszabályozási Hivatal bejelentette, hogy a Vipshop online diszkont kiskereskedővel szemben tisztességtelen verseny miatt csaknem 500 ezer dollárnak megfelelő jüan bírságot szabott ki. Tavaly augusztus és december között a kiskereskedő kifejlesztett egy olyan rendszert, amellyel információkat szerzett a honlapján forgalmazott márkákról és versenytársairól, ez pedig a hatóság szerint tisztességtelen előnyt biztosított számára.

A szabályozó szerint a Vipshop a rendszerét felhasználva befolyásolta a felhasználói döntéseket és a tranzakciós lehetőségeket, valamint blokkolta az egyes márkák értékesítését.

Alibaba Csoport

Alibaba Group

Forrás: New York Stock Exchange

Az Alibaba Group Holding Limited 1999-ben indult kínai multinacionális technológiai vállalat, amely e-kereskedelemre, kiskereskedelem-re, online megoldásokra és technológiára szakosodott.

18 vállalkozó hozta létre Jack Ma, a kínai angoltanár vezetésével. A vállalat C2C, B2C és B2B értékesítési szolgáltatási tevékenység felületeként internetes portálokat üzemeltet, valamint elektronikus fizetési szolgáltatásokat, keresőmotorokat és felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat működtet. Változatos vállalati portfóliót birtokol világszerte számos üzleti szektorban. 

2014. szeptember 19-én az Alibaba New York-i tőzsdei bevezetésén (IPO) 25 milliárd amerikai dollárt gyűjtött, aminek eredményeként a vállalat piaci értéke 231 milliárd USD volt, megvalósítva ezzel a világ addigi legnagyobb IPO-ját.

A 10 legértékesebb vállalat közé tartozik és a Forbes Global 2000 2020 listáján a világ 31. legnagyobb állami vállalatának számít. 2020-tól az Alibaba rendelkezik a kilencedik legmagasabb globális márkaértékeléssel.

Az Alibaba a kínai techipar zászlóshajója. Csak Kínában több, mint 800 millió felhasználóval uralja az ottani piacot.

Kép2.png

Alibaba Group Holding Limited (BABA) részvényárfolyama a NYSE-en USD-ben Forrás: Yahoo Finance 2021.04.30.

Az Ant Csoport

Ant Group China e-commerce

Az Ant Group korábban Ant Financial és Alipay néven volt ismert, mint a kínai Alibaba Group leányvállalata. A csoport tulajdonában van Kína legnagyobb digitális fizetési platformja, az Alipay, amely több mint egymilliárd felhasználót és 80 millió kereskedőt szolgál ki.

A hivatalos honlapjuk szerint „az Ant Group célja az infrastruktúra és a platform létrehozása a szolgáltatóipar digitális átalakulásának támogatására. Arra törekszünk, hogy minden fogyasztó és kisvállalkozás egyenlő hozzáférést kapjon a befogadó, zöld és fenntartható pénzügyi és egyéb szolgáltatásokhoz.” Az Ant Group hitelek piacaként is működik. Díjat számít fel a hitelfelvevőknek a bankokkal való összekötéséért, a kockázatviselés arányában.

Megtakarítási számlákat és biztosításokat is kínál, mindezt mobiltelefonos alkalmazáson keresztül. A kínai kereskedési platform kiterjesztette szolgáltatásait hazáján kívülre, ideértve Európát és az Egyesült Államokat is.

A kínai Ant Group vezérigazgatója „személyes okokból” visszalépett, miközben az online fizetési óriás szerkezetátalakításon megy keresztül.

Simon Hu helyét Eric Jing ügyvezető elnök váltja – közölte a társaság.

A cég intenzív szabályozási nyomás alá került, és kénytelen volt a tervezett 37 milliárd dolláros nyilvános részvényértékesítésétől visszalépni.

Az Ant Group beleegyezett egy hitelinformációs társaság létrehozásába is, amely megerősíti a személyes adatok védelmét és hatékonyan megakadályozza az adatokkal való visszaélést.

Senki sem lehet erősebb, mint a Kommunista Párt

Az iparági szereplők szerint „mindenki feszült.” A nagy cégek aggódnak, hogy ők következnek.

Az olyan vállalatok, mint a Tencent, a JD.com, a Meituan, a Bytedance és a Pinduoduo, mind az Alibaba tapasztalatait elemzik, és igyekeznek elkerülni a Peking által meghatározott vörös vonalak átlépését.

Az Alibaba bírsága a kiterjedt kínai technológiai szektor szabályozásának fokozásáról szól, és sokak számára annak a jele, hogy a piac beérett.

„Az új törvényekben a kínai szabályozó hatóságok megpróbálnak előre mutatóan gondolkodni, és szabályozni a gyorsan változó iparágat” – mondja Rui Ma, kínai technológiai elemző.

„Az algoritmusok használatát is vizsgálják, nem csak a piaci részesedést. Megpróbálják megérteni a platformgazdaságot, és igyekeznek összhangban lenni a fejlettebb gazdaságok tevékenységével.”

Azonban a lépéseket legfőképpen politikai szempontból ellenőrzik.

Azt jelzik, hogy Hszi Csin-ping elnök alatt semmi sem lehet nagyobb vagy erősebb a hétköznapi kínai emberek életében, mint a Kommunista Párt.

Ezek a vállalatok alternatív virtuális világot hoztak létre a kínaiak számára, és óriási hatást gyakorolnak életükre. A kínaiak nem a Facebook, Instagram, Google programjait használják, hanem a hasonló funkciókat nyújtó helyi rendszereket. A városi lakosság egy napot sem tud megúszni anélkül, hogy ne venné igénybe ezen alkalmazások egyikét Kínában a mindennapi ügyeinek az intézéséhez.

De ugyanez a befolyás a kínai emberek életében közvetlen versenyre készteti őket a Kínai Kommunista Párttal.

A kínai pénzügyi körökben szereplő források azt gyanítják, hogy „sok pekingi vezetőt háborított fel”, amikor Jack Ma, – a kínai technológia keresztapja – korábbi beszédében kritizálta és elutasította a hagyományos bankszektort.

A beszéd oda vezetett, hogy az állami média propagandacikkek sorozatában állt bele Ma úr cégeibe, elsősorban az Alibabába és az Ant Groupba. Aztán Jack Ma urat és csapatát a szabályozó hatóságok behívták, és az Ant Group nagyon várt újabb részvénypiaci bevezetését felfüggesztették.

Ezután nyilvánvalóvá vált, hogy az Ant Group és az Alibaba is szívesen lezárná ezeket az eseményeket

Az Alibaba ügyvezető alelnöke, Joe Tsai egy befektetői körüzenetben azt mondta: „átestünk a vizsgálaton, és örülünk, hogy az ügyet magunk mögött tudhatjuk.” Egyben közölte, hogy a cég elfogadta az ország monopóliumellenes szabályozó hatósága által kiszabott rekordbüntetést.

A társaság azt nyilatkozta, hogy intézkedéseket vezet be a belépési korlátok és a felhasználókat terhelő üzleti költségek csökkentése érdekében, amelyekkel a kereskedőknek szembe kell nézniük az e-kereskedelmi platformokon.

„Ezzel a büntetési határozattal jó útmutatást kaptunk a monopóliumellenes törvény egyes konkrét kérdéseiről” – mondta Tsai úr, mintha megköszönné a büntetést.

Hozzátette: „Úgy gondolom, hogy a továbbiakban globálisan az a tendencia, hogy a szabályozó hatóságok szívesebben azokat a területeket vizsgálják, amelyeken a tisztességtelen verseny kialakulhat.”

 A kínai központi bank közölte, hogy egy „átfogó és megvalósítható szerkezetátalakítási terv” alapján az Ant Group megszakítja az Alipay, valamint a hitelkártya és a fogyasztói hitelszolgáltatások közötti „helytelen” kapcsolatot is.

Tőzsdei elemzők a fogyasztói adatok sokaságát a vállalat egyik legfontosabb előnyének tekintették versenytársaival szemben.

A kínai technológiai vadkelet átalakul

A kínai technológiai cégek olyan környezetben születtek és nőttek fel, ahol alig vagy egyáltalán nem volt szabályozás. Az ágazat kissé úgy működött, mint a vadnyugat, és a kormány sokáig aktívan ösztönözte az improvizációt igénylő működési környezetet.

„Kínának nemzeti rendszerei vannak a vállalkozói szellem és az innováció előmozdítására” – mondta Angela Zhang, a Hongkongi Egyetem docense, aki szakértője a kínai jognak, és a „A kínai kivételes monopóliumellenesség” címet viselő legújabb könyv szerzője.

„Korábban a szabályozók kissé lazábbak voltak. Alternatív szabályozási eszközöket alkalmaztak, amelyek kíméletesebbek voltak a technológiai cégek felé. Ez a szabályozási helyzet változik, miközben Kína megpróbálja visszaszorítani ezeket a cégeket.”

Egyre nehezebb lesz az élenjáró technológiát lemásolni

A Biden adminisztráció közlése szerint a kínai technológiai cégekkel kapcsolatos szabály hamarosan életbe lép, ez azt jelzi, hogy a Biden kormányzat a Trump adminisztrációhoz hasonlóan folytatja a kínai technológiai zárlatot, bár Biden átfogó stratégiája Kína felé mintha kevésbé lenne szélsőséges és ingatag – állították kínai elemzők. 
Az ideiglenes szabály, amelyet az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma adott ki, lehetővé teszik az amerikai hatóságok számára, hogy figyelemmel kísérjék bizonyos tengerentúli kormányok, köztük a kínai kormány tranzakcióit. 
A szabály életbe lépése után többmillió amerikai vállalkozás számára engedélyköteles tevékenységgé válik, ha kifinomult technológiát tartalmazó üzleteket akarnak kötni úgynevezett külföldi ellenfelekkel, köztük Kínával, Oroszországgal és Észak-Koreával. 
A szakértők ezt a lépést jelzésnek tekintik, miszerint a Biden adminisztráció nem fogja enyhíteni a Kínával kapcsolatos politikát, legalábbis a technológiai szektorban nem. Úgy tűnik, az amerikai külpolitika képes értékalapú és konzisztens maradni a legtöbb gazdasági vagy társadalmi kérdésben ellentétes álláspontra helyezkedő adminisztrációkon átívelően is.
Dong Shaopeng, a Kínai Renmin Egyetem Chongyang Pénzügyi Tanulmányok Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy Kína technológiai emelkedésének visszaszorítása hosszú távú stratégiává vált az Egyesült Államokban.

Kína elzárja állampolgárait a külföldi információktól

A fentieket abban az aspektusban kell értelmezni, hogy a nagy amerikai cégek által nyújtott szolgáltatások (Facebook, Google stb.) elérése tiltott Kínában, helyette saját fejlesztésű, hasonló célú programokat appokat, amelyekkel a kommunista állam képes felügyelni állampolgárait. Külföldi turisták saját rendszereiket VPN-nel el tudják érni, de a kínaiak a külföldi honlapokat, beleértve Hong Kong vagy Tajvan weboldalait, nem láthatják. Ehhez kapcsolódik az utcai kamerák hálózata, amelyek arcfelismerő rendszerrel kiegészítve minden tevékenységet azonosítanak. Speciális pontrendszerrel minősítik állampolgárai megbízhatóságát, társadalmi kreditrendszer néven.

A csirke megölése a majmok megijesztésére

Zhang professzor azt mondja, hogy bár Peking szívesen fékezi az ágazatot – nem akarja megölni a gazdaság aranytojást tojó tyúkját.

„Kínában van egy kifejezés, „megölni a csirkét a majmok megijesztésére”” – mondja. „Az Alibaba példaként szolgál, leckeként más technológiai cégek számára, amelyekből levonhatják a tanulságot.”

„A kínai vezetés mindenképpen gazdasági jólétre törekszik a politikai nyugalom érdekében, ezért a növekedés a kormány egyik fő prioritása. Az Alibaba tapasztalatai biztosítani fogják, hogy a többiek beálljanak a sorba.”

Egyetért azzal, hogy a szabályok elősegítik az innováció további előmozdítását a kisebb kínai vállalatok számára, akiket eddig a nagy szereplők szorongattak.

„A helyi kockázatitőke-befektetők általában támogatják ezeket a szabályozásokat” – mondja. „Úgy gondolják, hogy több lehetőség kínálkozik az újabb innovációs cégek megerősödésére, amelyeknek eddig nem volt esélyük.

A szabályok célja annak megakadályozása, hogy a kínai e-kereskedelmi óriások, az Alibaba és a JD.com visszaéljenek erőfölényes piaci helyzetükkel, és megakadályozzák az e-kereskedelmi platformokat abban, hogy az eladókat kizárólagos platform választásra kényszerítsék.

A kínai piacszabályozásért felelős állami közigazgatás le akarja állítani az árrögzítést, a monopolhelyzetű árazást és az ésszerűtlen kereskedési feltételeket.

Ugyancsak vannak szabályok a technológiák korlátozása, valamint az adatok és algoritmusok piaci manipulációra való felhasználása ellen.

Az irányelvek olyan pénzügyi technológiai és fizetési társaságokra is vonatkoznak, mint a Tencent WeChat Pay és az Ant Group.

A kínai piacfelügyelet szerint a versenyellenes magatartásról szóló bejelentések száma egyre növekszik, emiatt kihívásokkal néz szembe az ipar szabályozásánál.

„Az adatok, algoritmusok felhasználásával elkövetett rejtettebb visszaélések, a platformszabályok megkerülése megnehezíti a monopóliummegállapodások felfedezését és meghatározását” – közölte a kínai gazdasági versenyhivatal.

Kína új szabályozást javasolt a legnagyobb online vállalatok hatalmának visszaszorítására

A kínai piacfelügyelet megállapítja, hogy a digitális platformok növekvő befolyása miatt egyre nagyobb a hatékony jogi szabályozás szükségessége abban az időben, amikor az EU, Ausztrália és az USA is igyekszik megfékezni az internetes óriások hatalmát.

Az Állami Piacszabályozási Hivatal 22 oldalas tervezete az első kísérlet a versenyellenes magatartás meghatározására a technológiai szektorban.

Az új szabályok megpróbálják megakadályozni a vállalatokat abban, hogy érzékeny fogyasztói adatokat osszanak meg, összefogjanak a kisebb riválisok kiszorításában, és veszteségesen értékesítsék a versenytársakat.

A szabályozás azokat a vállalatokat is célba veszi, amelyek adataik és költekezési szokásaik alapján hátrányosan megkülönböztetik az ügyfeleket.

Mennyire dominánsok ezek a vállalatok?

Az Alibaba és a JD.com együttesen a kínai online kiskereskedelmi forgalom háromnegyedét végzi.

Az Alibaba 779 millió aktív felhasználója több, mint fele Kína lakosságának.

Az Európai Unióban Németország és Franciaország trösztellenes eljárást folytat az Amazon Inc. ellen, amelyet az USA Igazságügyi Minisztériuma „az internet monopolhelyzetű kapujának ír le.” Ez 2000 óta a legnagyobb monopolellenes eljárás az USA-ban.

A kínai piacfelügyelet jelenleg is monopóliumellenes vizsgálatot folytat az Alibaba ellen, amelyet először decemberben jelentett be.

A szabályozó hatóságok fő kérdése az volt, hogy az Alibaba korlátozta-e a kereskedőket abban, hogy üzleti tevékenységet folytassanak vagy promóciókat folytassanak rivális platformokon.

A Kínai Jegybank által irányított felülvizsgálat szigorúbb szabályozási felügyeletet és minimális tőkekövetelményeket von maga után.

Források:

GT staff reporters (2021. április 16.) SOURCE / ECONOMY China’s Q1 GDP grows 18.3% y-o-y, the fastest in three decades Global Times. Elérhető: https://www.globaltimes.cn/page/202104/1221234.shtml

Xie Jun (2021. február 28.,) China should prepare for continued US crackdown on tech sector under Biden, as Trump-era rule targeting Chinese firms is to take effect. Global Times. Elérhető: https://www.globaltimes.cn/page/202102/1216818.shtml

Wikipedia: Alibaba Group Letöltve:2021.04.30. Elérhető: https://en.wikipedia.org/wiki/Alibaba_Group

Global Times (2021. április 16.) SOURCE / ECONOMY China’s investment in high-tech sector soars by 37.3% in Q1: Global Times Elérhető: https://www.globaltimes.cn/page/202104/1221241.shtml

Karishma Vaswani (2021. április 15.) Is Alibaba’s fate a warning to China’s tech giants? BBC News Elérhető: https://www.bbc.com/news/business-56741551

BBC News (2021. április 12.) Alibaba accepts record China fine and vows to change. BBC News. Elérhető: https://www.bbc.com/news/business-56713508

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.