Random Reggeli

Őrült kripto hozamok: Vajon a második mindent visz? – 2. rész

Kriptovaluták, blockchain, Bitcoin. Lufi vagy nem lufi? Megnéztem mit mutatnak a számok és milyen várakozások, elképzelések keringenek a piacon. Lehet, hogy nem is a Bitcoin a legnagyobb durranás?

Mi alapján értékelhetjük a kriptovalutákat? – Objektív, kvantitatív módszerek

Sok olyan elmélettel találkoztam, miszerint az egyik legjobban alkalmazható módszer a network effektus. Ennek az a lényege, hogy a hálózat résztvevőinek száma négyzetesen arányos a hálózaton belüli kapcsolatok számával. Ebből adódik, hogy a résztvevők számának növekedése és az árfolyam kapcsolata nem lineáris, hanem exponenciális lehet, amire a kriptovaluták esetében már többször is láttunk példát.

https://www.youtube.com/embed/oB_NM_kL6rM  

Az első ábrán a Bitcoin aktív felhasználóinak száma látható lineárisan ábrázolva és a Bitcoin árfolyama logaritmikus skálán ábrázolva. Szemmel látható a pozitív korreláció az aktív felhasználók és az árfolyam között. A Bitcoin aktív felhasználóinak száma 1,2 millió körül mozog jelenleg.

A második ábrán az Ether felhasználóinak száma és az árfolyam látható ugyanazon elv mentén ábrázolva. Az Ether aktív felhasználóinak száma 530 ezer körül tartózkodik.

Az utolsó ábra a két blokklánc felhasználóinak számát ábrázolja egy grafikonon belül. Ha megnézzük, hogy a kibocsátásukat követő években mekkorát és milyen gyorsan növekedett az aktív felhasználók száma, azt láthatjuk, hogy az Ethereum esetében jóval gyorsabb és hektikusabb a növekedés. A Bitcoin felhasználóinak száma a 700 000-es szintet, a Bitcoin indulásától számított nyolcadik évben érte el. Az Ethereum ugyanezt két és fél év alatt teljesítette, bár tény, hogy a visszaesés is nagyobb volt.  

A fent látható grafikonok az árfolyamok mellett a sikeres tranzakciók számát mutatják. Itt is könnyen észrevehető a pozitív korreláció. A Bitcoin tranzakciók átlagban napi 300-350 ezer között mozogtak az utóbbi időben, az Ether sikeres tranzakcióinak száma 1,2 millió körül mozog. Ez azt jelenti, hogy nagyjából négyszer annyi tranzakció megy végbe az Ethereum blokkláncon, mint a Bitcoinon.

A tranzakciós díj azt az összeget reprezentálja, amit a bányászok kapnak meg. A kibányászott coinok értékét nem tartalmazza a mutató. A tranzakciós díjak a Bitcoin esetében Bitcoinban, az Ether esetében Etherben értendők. Az előző grafikonokhoz hasonlóan, ezen az ábrán is jól látszik, hogy az Ethereum aktivitása később indult. A korábban a Bitcoin esetében tapasztalt drasztikus növekedést láthatunk az Ether díjaiban. Pontosan nem tudom, hogy dollárértéken melyik mennyit takar, de néhány egyszerűbb számítás után azt mondhatjuk, hogy hasonló nagyságrendben kell gondolkodni. Az Ether díjainak és az árfolyamának egymáshoz viszonyított aránya és a két érték korrelációja eltér a Bicoinnál tapasztaltaktól, abban az esetben, ha már láttuk a díjak tetejét. A Bitcoin esetében ugyanis, amikor a díjak a mindenkori csúcsra értek összeesett az árfolyam, az Ether esetében ez pont fordítva valósult meg. Mindez azonban érvényét vesztené, ha az Ether tranzakciós díjai tovább emelkednek vagy az Ether árfolyama éles esésbe kezdene.

A kibocsátás, a kibányászott és az újonnan kibocsátott coinokat jelenti. Láthatjuk, hogy mennyi új coin érkezik a rendszerbe. Egyértelmű, hogy az idő múlásával a kibocsátott coinok száma csökken. Könnyen észrevehető, hogy hosszú távon a kibocsátás és az árfolyam korrelációja negatív. Az elmondható, hogy az Etherben kibocsátottcoinok száma kevésbé csökkent, mint a Bitcoiné, de a tendencia egyértelműen csökkenő. A korábban említett aggályokra visszautalva, miszerint az Ether mennyisége nem véges, ez a mutató rávilágít, hogy a gyakorlatban ugyanazok a folyamatok zajlanak le a két eszköz kibocsátott mennyiségében. Az igaz, hogy az Ether mennyisége valamivel gyorsabb ütemben növekszik, de ez még hosszú évekig nem jelent számottevő különbséget a kereslet és a kínálat tekintetében. Sőt jelen pillanatban dollárértéken számolva kétszer annyi Bitcoint bányásznak ki, mint Ethert. Vegyük alapul, hogy az utóbbi egy hét átlaga (01. 15 – 01. 22.) alapján naponta nagyjából 900 Bitcoin került a rendszerbe. Ez idő alatt a Bitcoin átlagára nagyjából 35 000 dollár volt. A kettő szorzatával 31 500 000 dollárt kapunk. Ugyanezen időszak alatt naponta átlagosan 13 500 Ether került a rendszerbe. Az ether átlagára az utóbbi 7 napban nagyjából 1250 dollár körül mozgott. A kettő szorzata pedig 16 875 000 dollárt eredményez.

A tranzakciós forgalom megmutatja, hogy az adott eszközből hány darab cserélt gazdát. Itt is csak a sikeres tranzakciókat számolja a rendszer. Ez alapján január 22-én a Bitcoin transzferek forgalma 2 000 128 db Bitcoin volt, az átlagár pedig 32 000 dollár körül volt. A kettő szorzata dollárértéken 64 milliárd dollár. Az Ether tranzakciós forgalma 4 600 000 db Ether volt, 1180 dollár körüli átlagárral, ami dollárértéken 5,4 milliárd dollár.  

A nettó realizálatlan nyereség/veszteség mutató egy összetett számítási folyamat eredménye és egy piaci buborék fázisait igyekszik nekünk jelezni.  Jól látszik a Bitcoin és az Ether grafikonjain is, ha a pirossal jelzett, kapitulációs fázisban fektettünk be és a kékkel jelölt eufória – kapzsiság fázisban adtunk el, akkor a nagyobb mozgásokat szépen meg tudtuk lovagolni. Azért tetszik nekem kifejezetten ez a mutató, mert nagyon sokat lehet hallani, hogy a Bitcoin egy óriási buborék. Véleményem szerint ez részben igaz. Nem gondolom, hogy egy mögöttes érték nélküli óriás buborékról van szó, de az biztos, hogy buborékszerű. Sok-sok buborék keletkezik benne, de a tendencia teljesen egyértelmű.

Ahogyan valós volt a buborék a Nasdaq-ban is a ’90-es évek végén és talán most is. Ez még nem tántorít el, hogy amikor az árak alacsonyan vannak, megvegyem a legjobb technológiai részvényeket.

A Google Trends alapján a Bitcoin kifejezésre keresők száma a mindenkori csúcs felé tart, az Ethereum kifejezésre keresők száma pedig már új csúcsra tört. Amennyiben a webes keresések tovább növekednének, nagy valószínűséggel látnánk újabb csúcsokat az árfolyamokban is és viszont. Ha az árfolyamok újabb és újabb csúcsokra mennek, a webes keresések tovább növekedhetnek.

A fenti ábrán a két legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin és az Ether dominanciája van ábrázolva. Ez az egyes eszközök kapitalizációjának arányát adja meg százalékosan. A grafikon egyértelműen rámutat arra, hogy az Ether megjelenésével a Bitcoin piaci kapitalizációjának dominanciája csökkenni kezdett, mégpedig az Ether javára. Az én jövőképemben benne van az is, hogy az Ether dominanciája meghaladhatja a Bitcoinét. Ezt persze senki sem tudhatja, de a többség úgy gondolja, hogy a Bitcoin megtartja majd dominanciáját. 

Négy ok, amiért emelkedhet a Bitcoin és az Ether árfolyama a következő években

1. Makrokörnyezet – pénznyomtatás, dollár gyengülés, inflációs félelmek és alacsony kamatkörnyezet

Sokat hallhattunk arról a válság kezdete óta, hogy a jelenleg létező dollármennyiség 20%-a 2020-ban lett létrehozva. Sokakban felmerült a kérdés, hogy ekkora mennyiségi lazítás és a remélhetőleg hamarosan újra kinyíló gazdaságok teljesítményének növekedése mellett lesz-e számottevő növekedés a fogyasztói árakban. A FED álláspontja az, hogy a következő 1-1,5 évben nem kell 2 % feletti inflációtól tartania az amerikai gazdaságnak. Az Ark Invest elemzői ezzel ellentétben magasabb inflációs várakozásokkal rendelkeznek. 

Az amerikai dollár gyengülése a dollár index 1984-es bevezetése óta is jól látható. A koronavírusra válaszként hozott intézkedések, elsősorban a mennyiségi lazítás a dollár meredek zuhanását eredményezték az elmúlt hónapokban.

A fogyasztói árindex alapján az elmúlt hónapokban viszonylag gyorsabb ütemben nőttek a fogyasztói árak. Ez leginkább a vírus okozta esésből való kilábalásnak köszönhető és egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a következő évben magas inflációs adatokat látunk majd.

 

2. Az intézményi befektetők és a szabályozott eszközök megjelenése  

A Wall Street is egyre inkább érdekelt a Bitcoinban, hiszen egymás után jelentik be az alapkezelők, hogy a Bitcoint egy jó befektetésnek tartják a következő évre. Ez azt jelenti, hogy mostantól a kriptóban utazók és Wall Street érdekei megegyeznek. Ahhoz képes, amennyi pénz a Bitcoinban és az Etherben van semmi ahhoz képest, ami ezeknek a szereplőknek a számláján vár elköltésre. Ha minden olyan piaci szereplő, akinek van megtakarítása tesz 1-2%-ot a kriptovalutákba, valószínűleg még sokáig emelkedhet ezen eszközök árfolyama.

A Wall Street megjelenésének alapfeltétele volt, hogy szabályozott piaci keretek között is elérhető legyen a kriptovalutákba való befektetés. Az elmúlt években ezek a lehetőségek jelentősen megszaporodtak. A határidős termékeken kívül elérhető már a tőzsdén a Bitcoin ETP, Bitcoin ETN, a Grayscale Bitcoin Trust és a Grayscale Ethereum Trust, valamint számos az iparágba fektető vállalat részvénye. A teljesség igénye nélkül felsorolok párat: Microstrategy, Maraton Patent Group, RIOT Blockchain, Bitcoin Group. A Grayscale termékek esetében mindig nézzük meg, hogy mennyi a termékeken a prémium, mert a mögöttes termék és az eszközök ára nem követi szorosan egymást. Meg kell néznünk, hogy a termék árban mennyit tartalmaz a mögöttes termékből és azt ki kell vonnunk a piaci árból.

Ezek a termékek azért kiemelten fontosak, mert egy hatalmas ajtót nyitnak a világ szabályozott tőkepiacain lévő pénzeknek, hogy ugyan csak közvetett módon is, de a kriptovaluták irányába áramoljanak. Az ott lévő kereslet és az ezekből az eszközökből elérhető kínálat nagyságrendekkel különbözik. És nem a kínálat van túlsúlyban véleményem szerint.

Ezek mellett fontos az is, hogy nagy fintech cégek, mint a Paypal, a Square és a Revolut is lehetővé tették, hogy ügyfeleik kriptovalutával rendelkezzenek. Ez óriási mértékben tud keresletet biztosítani a kriptók irányába.

3. Network effektus, közösségi média, hype, FOMO  

A network effektus és a közösségi média ereje biztosítja, hogy ezekben a hypeolt időszakokban a lehető legtöbb emberhez eljusson a kriptovaluták híre. Az árfolyamemelkedés pedig a kapzsiságra építve a legtöbb ember figyelmét fel is kelti. Azt, hogy ezek a folyamatok mennyi hosszú távú felhasználóval növelik a hálózatokat, azt az aktív felhasználók számánál láthattuk. Hosszú távon egyértelműen növekvő a trend.  Harcsa Norbert, a Concorde intézményi üzletkötője bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Deutsche Bank felmérésében a megkérdezettek 89 százaléka gondolja azt, hogy a pénzügyi piacok és ezzel együtt a Bitcoin is egy buborékban vannak. Cikkében kiemeli: „A trendek és mániák általában tovább tartanak térben és időben, mint azt T=0-ban gondolnánk.” Bejegyzésében szerepel négy ábra arról, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen növekedett a Youtube influenszerek és a Twitter követők száma is. Tény, hogy a közösségi média minden területén futótűzként terjedt a kriptovaluták híre.  A bejegyzés utolsó mondata így szól: „A blokklánc technológia végtelen lehetőséget nyit a pénzügyi piacok számára, de ez egy következő és talán hosszabb blogbejegyzés témája.”

Kifejezetten sok ismert befektető, aki a korábbi Bitcoin ralikon is szép összegeket keresett, fejtette ki a véleményét a Bitcoinról és az Etherről.  Többek között az Ark Invest is gyakran hangoztatja pozitív kilátásait a Bitoinnal kapcsolatban. Sőt, Elon Musk, aki korábban kifejezetten szkeptikus volt a Bitcoinnal szemben felvetette, hogy a jelenleg 600-700 milliárd dollárra értékelt Tesla teljes mérlegét átváltaná Bitcoinba.

4. Stablecoin és Ethereum 2.0

A bankok által használható stablecoin egy, a dollárhoz kötött kriptovaluta. Ennek a hátteréhez a bankoknak szüksége van valamiféle kriptovalutára. Az amerikai bankfelügyelet engedélyezte a bankoknak, hogy kriptovalutákat vásároljanak. Ezzel a bankok is elkezdhetik kiépíteni érdekeltségüket a Bitcoinban és egyéb kriptovalutákban. Az Ethereum 2.0 esetében pedig a fentebb kifejtett okokból gondolom azt, hogy a kereslet a következő évben jelentősen meghaladhatja a kínálatot. Azt pedig tudjuk, hogy az mihez vezethet.

Négy ok amiért csökkenhet a Bitcoin és az Ether árfolyama a következő években

1. Részvénypiaci esés/összeomlás

Sokszor hasonlítják a Bitcoint az aranyhoz és egy menekülőeszközhöz válság idején. Fentebb már láttuk, hogy a valóságban a kriptovaluták árfolyammozgása nagyobb részben mozog egyirányba a részvénypiaccal, mint az arany árfolyamával. De a valóságban az arany is követi a részvénypiaci folyamatokat. Nem túl szoros a korreláció, de a koronavírus alatti piaci összeomlás közepette nem emlékszem rá, hogy széttépték volna az aranyat.

2. FED kamatemelés 2021-ben

Amennyiben tényleg nagy mértékű inflációt fogunk látni a következő évben, elképzelhető, hogy a FED hamarabb emel majd kamatot, mint ahogyan arra a pici szereplők számítanának. Ebben az esetben csökkenne az érdeklődés a kockázatos eszközök iránt és nagy valószínűséggel láthatnánk részvénypiaci korrekciót vagy nagyobb eladási hullámot is. Az előző pontban kifejtettem, miért lenne ez rossz hatással a kriptopiacra.

3. A FED szigorú szabályozása

Janet Yellen a FED új elnöke aggodalmát fejezte ki a Bitoinnal szemben. Amennyiben a következő években szigorú szabályozási rendszert alakítanak ki a Bitoinra és a kriptovalutákra úgy, hogy használóit megpróbálják ellehetetleníteni, az hosszú távon mindenképpen jelentős negatív hatással lenne a kriptovaluták árfolyamára.

4. Ha Kína betiltja a bányászatot

A Bitcoin bányászatának 70%-a Kínában zajlik, ami azért jelent nagy fenyegetést a digitális valutára, mert ha a kínai kormány valamilyen okból kifolyólag el akarná lehetetleníteni a bányászatot és illegálisnak nyilvánítaná azt, azzal jelentős fennakadást tudna eredményezni a hálózat működésében. Feltehetően jelenleg ez nem érdeke a kínai vezetésnek, mivel kifejezetten sok Bitcoint exportál az ország.

Célárak a nagyvilágból

Általános cikkektől kezdve, az önjelölt Youtube gurukon keresztül, egészen a befektetési bankokig mindenkinek van egy saját Bitcoin vagy Ether célára. A kisbefektetők jellemzően szeretnek magasabb célárakban hinni, vélhetően azért, mert a kevesebb tőkebefektetésükön nagyobb hozamokat szeretnének látni.

A legtöbb célár egy éves időtávon értendő, de akad köztük, amit 4-5 évre előre vetítve adtak. Az egészen szélsőséges célárak esetében jó, ha fejben tartjuk, hogy a piaci kapitalizációt illetően mi az, ami reális.

Sokan értékelik úgy a Bitcoint, hogy ha az arany piaci kapitalizációja 9 billió (9000 milliárd) dollár, akkor majd a Bitcoin is lesz egyszer annyi. Arról már nem is beszélve, hogy az arany árfolyama is emelkedhet, akár a többszörösére is. Azt gondolom, hogy ezeknek a számoknak jelentős része egy tündérmese része, egy éves időtávon legalábbis biztosan. De hogy öt-tíz év múlva mekkorára lesznek értékelve ezek a digitális valuták, azt közel lehetetlen megmondani.

Azt se felejtsük ki az egyenletből, hogy a jelenleginél lejjebbi árakat is láthatunk a jövőben ezektől az eszközöktől. Attól még, hogy a média erről nem ír, lehet akár 10 000 dollár is a Bitcoin egy év múlva, ez is lehetséges. Magam is kevés esélyt látok rá, de lehetséges.

Összefoglaló

A cikkben összegyűjtött információk alapján a véleményem az, hogy a blockchain és a kriptovaluták egy fundamentális változás szélén állnak. Ez a változás pedig a jogalkotók, a pénzügyi intézmények és a társadalom bizalmának elnyerése következtében következhet be. Hatalmas a bennük rejlő lehetőség, de sok kockázatot is rejtenek magukban. A tőkepiaci szakértők egyértelmű irányváltása a kriptovalutákkal kapcsolatban bíztató. Számomra mindig az volt a legnagyobb kérdés, hogy ezek a kriptovaluták milyen összefüggésben vannak a blockchainnel és hogyan teremtenek értéket, miből fakad a mögöttes értékük. Azt gondolom, hogy egy hálózat működtetése, ahol a jövőben másodpercenként akár 100 000 tranzakció mehet végbe (Ethereum 2.0), mindenképpen értéket képvisel. Egy új decentralizált internet születésénél vagyunk, az ebben rejlő lehetőségeket is óriásinak tartom. Az olcsó utalás és az automatizált folyamatok mind-mind értéket teremtenek. A véleményem az, hogy mind a Bitcoin, mind az Ethereum velünk fog maradni hosszú távon és mindkettő rendelkezik belső értékkel. Az Ethereum esetében erről hatványozottan meg vagyok győződve. Szerintem a második mindent visz, éppen ezért azt gondolom, hogy az Ethereumban benne van a lehetőség, hogy a jövőben túlszárnyalja a Bitcoint. Aztán hogy mi lesz ebből az egészből, azt majd az idő eldönti.

Figyelem! Kiemelten magas kockázatok!

Cikkemet azzal szeretném zárni, hogy mielőtt fejvesztve rohannál kriptovalutákat vásárolni, mindenképpen gondolj át pár fontos dolgot! A kriptovaluták volatilitása kiemelkedően magas így a befektetett tőke nagy kockázatnak van kitéve. A Bitcoin és az Ether is volt, hogy mindenkori csúcsuktól 90%-ot meghaladó mértékben estek. Hatványozottan igaz, hogy csak annyi pénzt kockáztass ezeken az eszközökön amit nem félsz elveszteni. A kriptovaluták kereskedése egész héten zajlik, 0-24. Technikailag megtörténhet az is, hogy egy békés vasárnap este az árfolyamok hirtelen 0 közeli szintig essenek. A szabályozatlanság miatt, amennyiben kár ér bennünket, nincs olyan felügyeleti szerv, aki a segítségünkre lehetne. A veszteségek miatti jogvitákat az ügyfelek (általában külföldi állam nyelvén és jogrendje szerint) csak polgári peres eljárással rendezhetik vagy – bűncselekmény (pl. piramisjáték) gyanúja esetén – a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak. Az MNB és más intézetek is figyelmeztetést adtak ki a kripovaluták kockázatát illetően. Pont ezért kerüljük a tőkeáttételes ügyleteket és semmiképp ne kockáztassuk rajta vagyonunk számottevő részét. Az intézményi befektetők is porfóliójuk legfeljebb 1-2%-át teszik ezekbe az eszközökbe.

Források:

https://fred.stlouisfed.org/

https://ethereum.org/en/

https://coinmarketcap.com/

https://www.investing.com/

https://www.tradingview.com/

https://grayscale.co/

https://www.portfolio.hu/deviza/20210121/kriptodevizak-egy-bika-piac-kozepen-vagyunk-de-nem-biztos-hogy-a-bitcoin-lesz-a-befuto-466074

https://cryptopotato.com/sequoia-holdings-to-offer-its-employees-salaries-in-bitcoin-and-ethereum/

https://www.coindesk.com/ethereum-2-0-explained-in-4-easy-metrics

https://beaconcha.in/charts

https://www.stakingrewards.com/earn/ethereum-2-0

https://www.binance.com/en/eth2

https://cryptopotato.com/seascape-network-to-take-defi-gaming-to-the-next-level-with-the-binance-smart-chain/

https://www.cryptoglobe.com/latest/2021/01/ethereums-price-could-surge-to-10500-says-fundstrat-strategist/

https://www.coindesk.com/valid-points-ethereum-2-how-investors-value-eth

https://www.investing.com/news/cryptocurrency-news/ethereum-processed-over-835-billion-of-stablecoin-volume-in-2020-will-the-stable-act-impact-issuance-2393727

https://medium.com/glassnode-insights/dissecting-bitcoins-unrealised-on-chain-profit-loss-73e735020c8d

https://defipulse.com/

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.