Random Reggeli

Stratégia és szisztéma: a tudatosság elemei

A tudatosság megnyugtató, kiszámítható, ezért a tudatosság az esetek többségében még egy olyan nyugtalan és kiszámíthatatlan területen is eredményes, mint a tőzsde.

Ha körbenézünk magunk körül, minden, amit látunk, a tudatosság eredménye. Egy ház szerkezete komplex rendszerek alapján épül fel, egy könyv tudatos stratégiával és szerkezettel íródott, Magnus Carlsen nyitásai az agresszív taktikájának a része, a munkahelyi hierarchia és az oktatási rendszer is tudatos felépítés eredménye, a lista pedig napestig sorolható. A tudatosság megnyugtató, kiszámítható, ezért a tudatosság az esetek többségében még egy olyan nyugtalan és kiszámíthatatlan területen is eredményes, mint a tőzsde.

Érdemes különválasztani, amikor stratégiáról és szisztémáról beszélünk a kereskedés kapcsán, mert bár a köznyelv és a szakzsargon egybemossa ezt a két szót, nem egészen ugyanaz a jelentésük. A stratégia jelentheti azt, hogy meghatározzuk a kereskedésünk kereteit. „Daytrader legyek, vagy hosszabb távú befektető?”; „Technikai vagy fundamentális kereskedő legyek inkább?”; ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kell tudatos választ adnunk magunknak, amivel tulajdonképpen a saját életünk rendszerében helyezzük el a kereskedést.

A szisztéma egy sokkal konkrétabb dolog. Szisztémának nevezünk egy olyan – alapvetően objektív mutatókra, alakzatokra, hírekre – épülő szabályrendszert, ami a piacra való belépési és kilépési jeleket indikálja számunkra. Ezt a szabályrendszert mi állíthatjuk fel, és ha utána követjük a jelzéseit, akkor elmondható, hogy tudatosan kereskedünk. Amíg idáig eljut azonban bármely kereskedő, az egy hosszú folyamat. A legnagyobb elmék, a legsikeresebb spekulánsok, befektetők sem egy kiforrott stratégiával és rendszerrel kezdték a kereskedést, de a közös bennük, hogy akkor lettek sikeresek, amikor megtalálták a hozzájuk legjobban illő szisztémát, és a számukra legkényelmesebb, leginkább testhezálló stratégiát.

Stratégia

A stratégia egyik legfontosabb része az időbeosztás. Egy korábbi cikkünkben három alapvető módja volt felsorolva a kereskedésnek: a daytrade, a swing trade, és a hosszabb távú kereskedés (befektetés). A legelső feladat a helyes stratégia megtalálásához, hogy kiválasszuk azt, amelyik nekünk leginkább megfelelő.

Nem mindenkinek való például a daytrade-hez szükséges magas fokú koncentráció, állandó készültség, az egér gombjain megfeszült ujjak. Ahogy a swing trade-ek hosszú(nak tűnő) napjait sem képes mindenki kivárni, amikor az addigi haszon az árfolyam korrekcióját követően elkezd csökkenni. Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő keretrendszert, stratégiát, ismerni kell magunkat, és azt, hogy mik az erős és gyenge pontjaink.

A stratégia kialakításához fontos eldöntenünk, hogy alapvetően fundamentális, vagy technikai kereskedők leszünk-e. Számos részvénykereskedő, befektető van, aki alapvetően a sztorikat keresi, a cég jövőbeni teljesítményét próbálja megjósolni jelenlegi mutatókból (mint például a ROC vagy az RR), tehát fundamentális szemléletű kereskedő. Sokan (vagy talán még többen) pedig a technikai irányvonalat követik, a grafikonok alapján kereskednek, technikai szempontokat, indikátorokat, alakzatokat figyelnek, és ez alapján igyekeznek megjósolni a jövőbeni árváltozásokat.

Nem egészen független ez a választás az előzőtől, hiszen a hosszú távú befektetők között több fundamentális szemlélettel fogunk találkozni, a daytraderek között pedig alapvetően a technikai szemlélet dominál, de érdemes mindkét szempontot ugyanolyan figyelmesen mérlegelni.

Miután mindkét alapvető kérdésre választ adtunk magunknak, mondható, hogy egy alapvető stratégiát már ki is alakítottunk, ami a későbbi kereskedés során egy biztos alapot adhat.

A harmadik lényeges szempont, ami a stratégiához tartozik, hogy milyen termékkel tervezünk kereskedni. Korábbi cikkünk nagyon jól összefoglalta, hogy milyen lehetőségeink vannak, érdemes választani egy vagy két terméktípust, amivel mélyrehatóbban foglalkozunk. Bár majdnem minden terméktípus alkalmas majdnem mindegyik kereskedési stílusra (daytrade, swing trade, stb.), érdemes elmélyedni az adott típus piacában, mielőtt kiválasztjuk.

Szisztéma

Miután megalkottuk a hozzánk illő stratégiát, elkezdhetünk foglalkozni egy más jellegű problémával, a kereskedési rendszerrel, a szisztémával.A kereskedési rendszer fogja azt irányítani, hogy mikor kössünk üzletet, mikor zárjuk az üzletet, hova tegyük a stopot, a limitet. Kicsit leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy a stratégia adja meg az alapot a kereskedéshez, a szisztéma pedig irányítja a kereskedést.

Először érdemes sorra venni, hogy mit kell tudnia egy kereskedési rendszernek:

1. Egyértelműen adjon jelet egy pozíció megnyitására (ezt a jelet hívjuk szignálnak)

2. Kalkulálható legyen egy körülbelüli STOP érték

3. Kalkulálható legyen egy körülbelüli LIMIT érték (ez nem minden szisztéma része)

4. Adjon egyértelmű jelet a pozíció zárására

Ez a négy adat az, amit a rendszer outputjának nevezhetünk. Az input a technikai alapú kereskedés esetében az árfolyam maga, fundamentális alapú kereskedés esetén pedig a termék mögöttes mozgatói (kitermelés, termés – árucikkek esetén, vállalati adatok – részvények, indexek esetén, monetáris politika – kötvénypiac, devizakereskedelem esetén).

További elvárás a nyereségesség hosszútávon, ami azonban nem keverendő össze azzal, hogy több nyereséges pozícióra ad szignált a rendszer, mint nem nyereségesre (igaz, a tesztelt, bevett, és gyakran használt kereskedési szisztémák általában több, mint 50%-ban nyereséges üzletet köt(tet)nek).

Amit még mindenképpen érdemes megemlíteni a kereskedési rendszerekről, ha van egy bevált szisztéma, ami hosszú távon eredményesnek bizonyult, akkor szigorúan tartani kell magunkat hozzá: az a tapasztalat, hogy nem szerencsés, ha kereskedés közben felülbíráljuk a szisztémát.

Példa egy egyszerű kereskedési rendszerre

Ennyi bevezető után érdemes megnézni egy konkrét példát, amin megnézhetjük, hogy miként egészíti ki egymást a stratégia és a szisztéma, és hogyan épül fel egy ilyen kereskedési rendszer.

EMA-MACD kereskedési rendszer

Stratégia

Daytrade, 1 perces grafikon, a kereskedés várható időtartama: 3-4 óra maximum, likvid, sokat kereskedett eszköz (példánkban az arany lesz), technikai megközelítés

A fenti sorban határozzuk meg, hogy milyen feltételekkel indulunk neki a kereskedésnek, tehát mintegy alapot képezünk a majdani szisztémához (természetesen a stratégia és a szisztéma kéz a kézben jár, ezt sose felejtsük el).

Szisztéma

EMA(50), EMA(100), MACD(12, 26, 9) indikátorokat használjuk
Szignál: EMA(50) és EMA(100) keresztezi egymást (ha az 50-es felülről keresztezi a 100-ast, shortra, ha az 50-es alulról keresztezi a 100-ast, longra kapunk jelet)
STOP: a zárási szignál helyettesíti
LIMIT: nincs
Zárási szignál: a nyitási szignál utáni első olyan pont, ahol a MACD=0
Kiegészítés: Ha nyitó szignál még mindig él (tehát nem volt újabb keresztezés), akkor újranyitjuk a pozíciót, ha ismét teljesül a MACD=0 feltétel (és zárjuk, ha utána megint nullába lép a MACD)
Ebben a négy pontban meghatároztuk, hogy milyen jeleket ad a rendszer, és azok mit jelentenek, így most egy konkrét grafikonon is megnézhetjük a szisztéma működését.

A fenti képen látható az arany (XAUUSD) egyperces grafikonja (M1), amire már rátettem a kereskedéshez kellő indikátorokat. Az indikátorablakban, alul található a MACD(12, 26, 9), a piros görbe a grafikon ablakában az EMA(50)-es mozgóátlag, a kék görbe pedig az EMA(100)-as mozgóátlag. Lássuk, hogy zajlik a kereskedés.

Itt már bejelöltem, hogy 16:43-kor megkapjuk az első szignált a mozgóátlagok kereszteződéséből. A nyitóár 1803.026$. Sajnos azonban ez a pozíció nem fog soká kitartani, mert látható, hogy a MACD hamar nullába kerül.  

16:56-kor zárni kellett a pozíciót (zölddel jelölöm a pozíció zárását), mert zárási szignált kaptunk: a MACD negatívba fordult, így ez a pozíció összességében veszteséges volt. Összesíthetünk:
1. pozíció – nyitási ár: 1803.026, zárási ár: 1800.738, P/L: -2.288$

Nincs azonban veszve semmi, hiszen nem keresztezték egymást újra a mozgóátlagok, így a következő MACD=0 pillanatnál ismét nyithatunk egy long pozíciót. Ez a pillanat elég gyorsan el is érkezik.

16:58-kor ismét kapunk egy szignált a MACD indikátortól, és megnyithatunk ismét egy pozíciót. Nyitási ár: 1801.561$
Ez a pozíció, most tovább kitart, mint látható, a zárási szignált (zölddel jelölve) 17:49-kor kapjuk meg. Záróár: 1805.992$
2. pozíció – nyitási ár: 1801.561, zárási ár: 1805.992, P/L: +4.431$

Továbbra is érdemes azonban résen lenni, hiszen a MACD indikátor ismét rövid ideig tartózkodik a 0 szint alatt, így ismét hamar kapunk vételi szignált.

18:01-kor megkapjuk a harmadik vételi szignált is a MACD indikátortól, így megnyitjuk a harmadik pozíciót is. Ekkor az első pozíció nyitása óta még két óra sem telt el, így a stratégiában kijelölt időkorlátot sem hágjuk át. Nyitóár: 1806.465$A harmadik pozíció kedvezően alakul számunkra, 90 perccel később kapunk eladási jelzést.
Záróár: 1813.378$
3. pozíció – nyitási ár: 1806.465, zárási ár: 1813.378, P/L: +6.913$

Ezt követően sokáig nem kapunk további vételi jelzést, így ezt a kereskedést befejezettnek tekintjük, és összesíthetjük az eredményeket. A három pozíció összesen -2.288$+4.431$+6.913$=9.056$ profitot hozott, ami nem rossz eredmény.

Fontos, hogy minden rendszernek azonosítsuk a korlátait, a „hatáskörét”. A fenti kereskedési szisztéma alapvetően trendelő piacon működhet jól, az oldalazó piacon nem hoz igazán jó eredményeket, hiszen ott gyakran előfordul, hogy a mozgóátlagok 10-15 gyertyánként keresztezik egymást (a fenti példában ugye 180-200 gyertyán keresztül nem volt keresztezés). Fontos szempont, hogy gyorsnak és pontosnak kell lenni, ahogy minden daytrade-pozíció esetén, egy-egy perc késedelem akár fél-egy dollárokat is számíthat.

Észrevehető, hogy a kereskedési rendszer swing trade esetén is alkalmazható, ha nagyobb időtávú grafikont használunk, mégis talán inkább a daytrade esetében hozhatja a jobb eredményeket a szisztéma. Ennek oka többek között, hogy nem mindig tudjuk akkor megkötni a pozíciót swing trade esetén, amikor megkapjuk a szignált, hiszen valószínűleg nem vagyunk folyamatosan a grafikon előtt, figyelve a piacot.

Fontos még a példa zárásaként megjegyezni, hogy ez a kereskedési rendszer nem foglalja magában a pozícióméretezést, tehát ez adott pillanattól és kereskedőtől függhet.

Egy kereskedési rendszer tesztelése

Egy kereskedési rendszer megalkotása utáni legfontosabb folyamat a tesztelés. Erről ebben a cikkben nem fogok részletesebben írni, inkább a főbb pontokra, célokra, alapvetésekre fókuszálok, mint a módszerekre, technikákra.

Ahogy a nevéből is adódik, a tesztelés fogja azt megmutatni, hogy a szisztéma teljesíti-e a „hosszútávon nyereséges” követelményt.

A tesztelést az esetek többségében először múltbeli, historikus adatokon végezzük (ezt a folyamatot hívjuk backtestnek), és szinte sosem manuálisan, hiszen ezernyi olyan pozícióépítést kéne végignézni, ami a fenti példában is volt, és könnyen belátható, hogy ez lehetetlen.

Ha a backtest jó eredményeket mutat – erre még alább kitérek, hogy mi számíthat jó eredménynek – akkor érdemes élő adatokon is tesztelni a rendszert. Itt arról van szó, hogy akár manuálisan, akár programozott módon egy-két hónapig kereskedünk ezzel a szisztémával. Ha továbbra is stabilan hozza az eredményeket, akkor lehet elkezdeni élesben elindulni.

Mit jelent az, hogy stabilan hozza az eredményeket? Fontos, hogy kereskedési rendszerek esetén ne várjunk többet a realitásnál. A realitás azt mutatja, hogy a havi 5-6%-os profit már kiemelkedő, a 8-10%-os profit földöntúli, amennyiben nem vállalunk észszerűtlen kockázatot a pozíciók méretezésével. Ha tehát a tesztelés stabilan havi 5-10%-os eredményt ad reális pozícióméretezés mellett, akkor a kereskedési rendszer egyértelműen működőképes.

Ezzel a végére értünk a kereskedési rendszerekkel, a tudatos kereskedéssel kapcsolatos rövid áttekintésnek. Természetesen számtalan olyan területe van a témának, amit nem, vagy csak felszínesen említettem, gondolok itt a komplexebb rendszerekre, pozícióméretezésre, backtestek megvalósítására, vagy éppen a stratégiák, szisztémák finomítására, de talán sikerült bemutatni, hogy mit jelent, és miként tud eredményes lenni a tudatosság a tőzsdén.

Források:

Forex Algorithmic Trading Strategies: My Experience | Toptal

Tőzsdestratégiák manuális tesztelése a Metatrader 4 alatt (elemzeskozpont.hu)

Kereskedési technikák, stratégiák, (elemzeskozpont.hu)

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.