Random Reggeli

Tündöklő szárnyalás a BÉT-en: a Masterplast sztori

Hosszú hónapok óta tart a Masterplast emelkedő tendenciája, és nem fellángolásról van szó; ahogy látni fogjuk, komoly alapja van a cég szárnyalásának.

November elején tört be a második járványhullám Magyarországra, ez viszont a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) számára nem az összeomlás, hanem éppen a kitörés ideje volt. Emlékezhetünk az OTP és a MOL ekkor kezdődő jelentős emelkedésére, amely során a két legnagyobb bluechip árfolyama 40-60%-kal került feljebb alig 1-2 hónap leforgása alatt. Emellett több, prémium kategóriás részvény is szép teljesítményt nyújtott – gondoljuk csak a Rába és a Waberer’s esetére –, de a leglátványosabb tőzsdei sikersztorit kétségtelenül a Masterplast tudhatja magának. Hosszú hónapok óta tart a részvény emelkedő tendenciája, és nem fellángolásról van szó; ahogy látni fogjuk, komoly alapja van a Masterplast szárnyalásának. De mivel foglalkozik a cég, és miért lett ilyen népszerű hirtelen a befektetők körében?

Masterplastról általában

A Masterplastot elsősorban az építőipari cégek kategóriájába sorolhatjuk. Ahogy a tőzsde honlapján lévő tájékoztatóból megtudhatjuk, az 1997-ben alapított sárszentmihályi központú vállalat a legnagyobb közép-európai magyar tulajdonú építőanyag-gyártó vállalat. Fő szakterülete a hőszigetelők, szárazépítészeti rendszerhez köthető elemek gyártása. A leírásból kitűnik az is, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében igyekszik tevékenységét folytatni a Masterplast. Ez az információ még fontos lesz később.

A Masterplast egy nem is olyan rég óta a tőzsdén lévő cég: a döntően építőiparral foglalkozó vállalat részvényeit 2011-ben jegyezték be a magyar tőzsdére. A Masterplast tőzsdei forgalmát valamivel több, mint 14,6 millió darab részvény alkotja, a társaság piaci kapitalizációja jelenleg már több, mint 50 milliárd forintos. Az árfolyam történelmi minimumát 370 forinton érte el még 2014-ben, a történelmi maximumok beállítása pedig az utóbbi időben zajlik, immár közelebb a 4000 forintos árhoz, mint a 3000 forintoshoz.

A cég tulajdonosai jórészt a vállalat vezetői is egyben. Tibor Dávid, az igazgatóság elnöke 30%-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkezik, de Ács Balázs alelnök tulajdoni részesedése is igen jelentős. A közkézhányad ennek köszönhetően nem nevezhető túl nagynak, de mint látni fogjuk, ahhoz mindenképpen elég, hogy jelentős érdeklődés legyen a cég részvényei iránt.  

Nyertes stratégia a nehéz helyzetben

A Masterplast ősz vége óta tartó rallyjának megértéséhez egészen a vírusválság kezdetére érdemes visszamennünk. Mint minden tőzsdei céget, a Masterplastot is igen érzékenyen érintette a hirtelen berobbanó világjárvány. A járvány előtt 700 forintos szint felett álló részvényárfolyamot néhány nap alatt erodálta az általános pánik 500 forint közelébe. Innentől hosszú hónapokig tartó, lassú kilábalás következett, és a járvány előtti szinteket októberre elérte az árfolyam. (Már ez is jó jel lehetett a figyelmesek számára, nagyon kevés cég érte el 2020 eleji csúcsait októberre!) A nagy szárnyalás innen indult, méghozzá a cég irányából jövő nagyon jó hírek eredményére.

nővér mplast.jpg

Beszállt az egészségipari felszerelések gyártásába is a cég

A Masterplast ugyanis a járványt egy szinte teljes átalakulásra használta fel. Nem tűntek el természetesen a régi, klasszikusan az építőiparhoz, építőanyag-gyártáshoz köthető tevékenységek sem, de mégis egy teljesen új üzletág épült ki. Nádasi Róbert vezérigazgató egy, a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette, hogy eredetileg a diffúz tetőfólia piachoz kerestek gyártóbázist, amikor megvásároltak egy erre alkalmas németországi üzemet. Kiderült, hogy a gyár képes egészségügyi felszerelések készítésére is, így a maszkok és védőruhák gyártására helyeződött át a hangsúly a megnövekedett kereslet miatt. Lényegében így alakult ki az egészségügyi üzletág a cégnél. Innentől pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljesen új korszak kezdődött a Masterplast számára, és a továbbiakban láthatjuk, hogy ezt a befektetők is hasonlóképpen gondolták.

Szárnyalástörténet

Ahogy az előzőekben utaltunk rá, novembertől datálódik a Masterplast mostani, igazából máig tartó remek teljesítménye, szárnyalása. A részvényárfolyam első felrobbanása a 2020 harmadik negyedévéről szóló számok közzétételét követően valósult meg. A november 12-én napvilágra került gyorsjelentés ugyanis nem várt, és minden előző időszakot felülmúló számokkal örvendeztette meg a cég részvényeseit. Hiába a koronavírus járvány tombolása, a Masterplast akkori árbevétele ötödével meghaladta az előző év azonos időszakát, az EBITDA pedig 60%-kal nőtt egy év alatt. Természetesen az említett mutatószámok kilövése az adózott eredményben is meglátszódott. Ekkorra már 1000 forint fölé emelkedett a Masterplast árfolyama, de közel sem ez jelentette a történet végét.  Ahogy egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a járvány alatt mekkora kereslet lehet a cég új termékeire, és hogy az egészségügyi üzletág hosszútávon is profitot fog termelni, úgy emelkedett hétről hétre a részvények árfolyama a budapesti tőzsdén.

Újabb hírek érkeztek még az előző év végén az egészségügyi üzletág jövőbeli fejlődéséről. December közepén jelentették be, hogy 9,5 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházást a szegmensben a sárszentmihályi központon. Itt egészségügyi alapanyagokat fognak leginkább gyártani, és a tervek szerint az idei év második felében már folyni fog a termelés. Ráadásul az igen magas összegű beruházásnak csupán 20%-a önrész, a többi vissza nem térítendő állami támogatásból valósul meg. A hír értelemszerűen hatalmas szárnyalást okozott újra, lényegében korrekció nélkül emelkedett a Masterplast árfolyama 2700 forint fölé január első harmadára.

Gondolhatnánk, hogy itt már biztosan jelentős lefordulás következett a néhány hónap alatti négyszerezés után, de ez esetben tévedünk. Némi korrekció ugyan elkezdődött, de az emelkedéshez képest ez elhanyagolható mértékű. Záróárfolyam tekintetében mindössze 2120 forintig korrigált vissza az árfolyam részvényenként. Innentől több havi lassú emelkedés, illetve stagnálás kezdődött. Ami viszont mindenképpen kiemelkedő és érdemes megjegyezni, hogy nem történt komolyabb esés és a nagy forgalom továbbra is megmaradt. Ez jelzés volt arra, hogy nem egy lufiról, vagy nem egy alap nélküli tőzsdei hájpról van szó, hanem megalapozott a befektetői érdeklődés az értékpapír iránt.

A következő jelentős katalizátor egy német elemzőcég céláremelése volt. A Kalliwoda Research az akkori árfolyamnál több, mint 2-szer magasabb célárat adott a Masterplast részvényeire. A tekintélyes elemzőcég jelzése újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bőven van még potenciál a Masterplast esetében. Ezt a kereskedők is így érezték, így már aznap szárnyalni kezdett a most már egészségügyi piacon is részesedéssel bíró vállalat részvényeinek árfolyama.

Napjaink

Ezzel el is érkeztünk már a tavaszhoz, amikor is a részvényárfolyam újabb csúcsokat dönt és szárnyal tovább. Már 3600 forint felett is volt az árfolyam, azaz 1 év alatt körülbelül egy hatszorozásról beszélhetünk a Masterplast esetében. A vállalat terjeszkedése és fejlődése azonban nem áll meg. 2,6 milliárd forintból egészségügyi késztermékeket gyártó egységeket hoznak létre, ezzel a kimondott cél az, hogy az alapanyaggyártástól egészen a késztermékek gyártásáig integrálják a termelést. Ahogy említettük, a fenntarthatóság is fontos a cég számára, a szigetelőiparban való térhódítás is ehhez kapcsolódik. A vezérigazgató szerint ugyanis a szigorodó energetikai előírások és a kormányzati támogatás is segíti a szegmenst.

A vállalat profittermelő képessége nemcsak a bejelentett beruházások alapján látszik előre, hanem visszamenőleg is bizonyságot nyer a gyorsjelentések közzétételekor. Nemrég közölte a cég 2021 első negyedévére vonatkozó számait, melyről millió euróban láthatunk adatokat a táblázatban. Az árbevétel 2020 első negyedévéhez képest több, mint másfélszeresére és ezzel rekordszintre nőtt, az EBITDA pedig közel háromszorozott ugyanezen összevetésben. Az adózott eredmény az idei év első hónapjában közel 2,8 millió euró, ez majdnem tízszer (!) több, mint tavaly ilyenkor.

Azt is tudjuk már, hogy a tavalyi üzleti év után 44 forint osztalékot fizet ki a cég részvényenként. Ez most nem tűnik a jelenlegi árfolyam mellett nagy osztalékhozamnak, de ha hozzávesszük a folyamatos beruházásokat és ráadásul a tavalyi árfolyamhoz viszonyítjuk a hozamot, akkor már az osztalék is jól mutatja a cég kiemelkedő teljesítményét.

Mire számíthatunk?

Természetesen, ha valaki olvasta eddig a cikket, akkor már csak az lehet a kérdése, hogy mi várható ezek után a hatalmasat szárnyaló részvénytől. Azt már jogosan állapítottuk meg, hogy a rali semmiképpen sem légből kapott vagy spekulatív jellegű, ezt támasztja alá az is, hogy sokszor a tőzsde 4-5. legnagyobb forgalmú papírja a Masterplast.

Látható, hogy a cég követi a stratégiáját, miszerint minél nagyobb szeletet kíván magának az egészségiparból, de közben nem engedi el az építőanyagokkal foglalkozó üzletágakat sem. Utóbbiak terén a gazdasági kilábalást is figyelembe véve jó reményei lehetnek a cégnek. Felmerülhet, hogy a járvány elmúltával még mindig ennyire jó kereslet lesz-e a Masterplast maszkjaira, védőfelszereléseire. Erre a legadekvátabb választ szintén Nádasi Róbert vezérigazgató Világgazdaságnak adott interjújából érdemes vennünk:

„A védőruha gyártáson túl szélesebb egészségügyi termékpalettával fogunk majd rendelkezni. A speciális védőruhákra magas átoltottságnál valóban kisebb szükség lesz, de az egyszer használatos izolációs eszközök piaca folyamatosan bővül, és ez a jövőben is így lesz. Ezen a területen a sterilizált textileket egyre inkább a szintetikus higiéniai textilek váltják fel, mi pedig épp ilyen anyagból gyártunk többi közt lábzsákot, fejvédőt, zsilipruhát, műtéti köpenyt, amelyekkel a magyar egészségügy stabil beszállítóivá tudunk válni.”

Utóbbi mondat nem véletlen hangozhatott el, ugyanis 4,5 milliárd forintos megrendelés már érkezett is az állami egészségügyből a Masterplast felé. A cég tehát a jövőben is épít az egészségiparra, tartósan új üzletág keletkezett tehát.

Nagy kérdés, hogy milyen részvényárfolyamnak kell tartoznia egy ennyire dinamikusan növekedő céghez. A tőzsde a jövőt árazza, ez régi és valószínűleg igaz mondás a Masterplast esetében ugyanakkor a jelennel sem lehet sok kifogás. De a jövőnél maradva, a cég menedzsmentje 10 millió euró feletti adózott eredményt jelez előre 2021 egészére. Ez a szám a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 4,8 millió euró körül volt. A 2021-es tervek szerint részvényenként 69 centes nyereséget vár el a felsővezetés, forintra átszámolva ez 240 forint körüli EPS-t, egy részvényre jutó adózott eredményt jelent. A P/E ráta innen már könnyen számolható, ha a menedzsment céljai teljesülnek, akkor a mutató a jelenlegi árfolyam mellett 14-15 körül ingadozik. A szokásos értékelés szerint a 10-es P/E ráta felett már túlértékelt egy cég, de ez a szabály egyre kevésbé érvényes növekedési sztorik esetén (gondoljunk az amerikai technológiai cégek értékeltségeire).

Mindenesetre biztosan jót tett a magyar tőzsdének a Masterplast sztori, ugyanis végre újra nem csupán a bluechipekkel való kereskedelem volt kizárólag érdekes a BÉT-en. A történetnek valószínűleg bőven lesz még folytatása: ráadásul nem a spekulációtól, hanem a céggel kapcsolatos változásoktól vezérelve. Érdemes közelről figyelni a történet folytatását, és a forgalom alapján sokan így is teszik.

Forrás:

Bet.hu: https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$security/MASTERPLAST

Masterplast.hu: https://www.masterplast.hu/2020/02/26/extra-osztalek-vagy-akvizicio-johet/

Vg.hu:https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/oriasi-atalakulason-megy-at-a-masterplast-3716311/

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.