Random Reggeli

Tweetek, zuhanások és Kína – Lehet fizetőeszköz a bitcoin?

Musk és Kína alaposan felforgatta a kriptopiacot, a bitcoin több, mint 30 százalékot vesztett az értékéből, mindeközben Salvador hivatalos fizetőeszközzé tette a legnagyobb kapitalizációjú kriptovalutát. De vajon mi határozza meg a kriptopiac fundamentumait, és milyen esélye van annak, hogy a bitcoin napi rendszerességgel használt fizetőeszközzé váljon?

A fundamentum latin eredetű szó, jelentése alap, tágabb – és a tőzsdei világban inkább bevett – értelemben egy állapot alapja, egy hatás, vagy változás oka. Fundamentum lehet egy stabil épületváz építkezések esetén, lehet egy szerteágazó metróhálózat városi tömegközlekedés esetén, lehet egy ötös érettségi, vagy akár egy jól működő párkapcsolat. A pénzügyi világban is számtalan példát lehetne sorolni fundamentumokra, gondolhatunk itt akár országok inflációs adataira, jegybanki alapkamatokra, nagy általánosságban az adott ország anyagi helyzetére, cégeknél meg előkerül a vállalati teljesítmény, és az azt többé kevésbé jól reprezentáló mérleg. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy egy fundamentum felépítése, számítása, módosítása, fejlesztése sosem egyszerű feladat, és általában a hosszabb távú elmozdulásokat alapozza meg a tőzsdén. 

Ebbe a sok évtizede, sőt egyes esetekben akár évszázada is fennálló hagyományba, megszokásba érkezett meg a bitcoin és Elon Musk, amivel átírhattuk az eddigi elképzeléseket a fundamentumról. Eddig is világos volt, hogy a bitcoin (és általában a véve az össze kriptovaluta) furcsa jószág, hiszen technikai szempontból hasonlóan elemezhető, mint a hagyományos termékek többsége, ugyanazok a formák, szignálok jelennek meg a grafikonon. A fundamentális oldal viszont merőben más, és előbukkan egy – a hagyományostól eltérő – többfelé osztottság is. 

A kriptovaluták fundamentumai

A bitcoin fundamentumai

Elsőként érdemes megvizsgálni, hogy alapvetően hogyan épül fel a bitcoin és az egyéb kriptovaluták fundamentumainak összessége. A hagyományos fundamentumok esetén is jól ketté lehet bontani a termék mögött álló tények, számok összességét egy belső és egy külső részre. A belső fundamentumok közé sorolható a mérleg egy cég esetében, a fejlesztésekre fordított pénz (K+F), vagy az ehhez kapcsolódó mutatók, mint a ROC (Return of Capital: egy vállalat adott időszakra vetített adózott eredményhozamát fejezi ki százalékosan, ami megegyezik az adózott eredmény és az összes forrás hányadosával). A külső fundamentumok közé sorolhatók a tőzsde egészének változása, nem várt külső tényező (például a koronavírus).

A bitcoin esetén hasonlóan fel tudjuk rajzolni ezt az ábrát, de rögtön látható lesz, hogy egy plusz tényezővel bővül az eddig felsoroltak köre.

1.png

A belső fundamentumok kapcsán nagy változás, hogy nem mérlegkimutatásokat kell olvasni, hanem elsősorban a háttérben futó algoritmus hatékonyságát, tulajdonságait, specialitásait kell megvizsgálni. A bitcoin jelenleg egyet jelent a blockchainnel, tehát a blockchain tulajdonságai, esetleges hibái, vagy éppen erősségei adják a bitcoin fundamentális hátterének egy részét. Nagy változás az eddigiekhez képest, hogy ezek felmérésére egy igen más képzettség, tudás szükséges, mint a hagyományos esetben, de elmondható, hogy strukturálisan itt még jól megfeleltethető egymásnak a kriptovilág és a hagyományos világ fundamentumainak felépítése.

A fundamentumok külső része azonban már szokatlanabb, mint a hagyományos rendszerben, és a cikk alapvetően ezt az oldalt vizsgálja tüzetesebben. A piaci környezet a bitcoinnál sokszor eleve nem (csak) azt jelenti, amit mondjuk egy részvény esetén megszokhattunk. Itt is kimutathatók tendenciák, korrelációk a VIX és a BTC árfolyama között, vagy éppen a tőke vándorlása a kriptopiac és a hagyományos részvénypiac között, de nagyobb szerepet kap az elfogadottság, mint fogalom. Ebbe a kategóriába tartoznak Kína szankciói, ami brutális mértékben csökkentette a bitcoin árfolyamát, de például az, hogy Salvador hivatalos pénzeszközzé tette a bitcoint az országban, nagyban javítja az „elfogadottsági-indexet”.

A legizgalmasabb része a fundamentumoknak azonban talán egyben a legszokatlanabb része is, ez pedig az „influenszer-hatás”. Az influenszer-hatás dióhéjban annyit jelent, hogy egy véleményvezér kijelentéseire, tényként közölt állításaira alapoz a befektetők egy jelentős része kereskedési döntéseket. A hagyományos részvénypiacon sem teljesen ismeretlen ez a jelenség, a GameStop-hisztéria vezérei nagyrészt a redditen maguknak teret nyerő influenszerek voltak, de ilyen tartósan, és az egész piacra kihatóan nem találkozhattunk ezzel a jelenséggel.  Egy korábbi cikkben volt róla szó, hogy a bitcoin mennyire látványosan 21. századi találmány, ez a jellegzetesség, és Elon Musk Twitter-fiókja pedig még inkább azzá teszi.

Egy általános kriptovaluta fundamentumai

Fentebb csakis a bitcoinról volt szó, de érdemes néhány mondatot a többi kriptovalutáról is írni, hiszen némiképp mások lesznek a fundamentumok egymáshoz való viszonyai, ahogy az alábbi képen is látszódik.

2.png

A belső fundamentum jelentősége itt sokkal lokálisabb, és talán fel is értékelődik. A bitcoin esetén alapvetően a blockchain technológiát említettük, mint a alapvető belső fundamentum, itt azonban még nagyobb figyelmet kell szentelni az egyes projektek különbözőségeire, specialitásaira, és az algoritmusok hatékonyságára. A mindennapi mozgást ezek a tényezők nem igazán befolyásolják, viszont azt, hogy melyik altcoin fog kiemelkedni a jelenleg létező 5098 altcoin (2021. 06. 10) közül, azt a belső fundamentum fogja a legnagyobb részben eldönteni.

A külső fundamentumok szintén érdekesek, és talán szokatlannak is mondhatók. A külső környezet sokkal zártabbnak mondható, mint a bitcoin esetén, hiszen itt az egyik fundamentum maga a bitcoin. Ez az összefonódás jól látható az összes altcoin esetén, és jól látszódott minden bitcoint ért támadás alkalmával: az altcoinok árfolyama szoros korrelációval követte a bitcoin árfolyamát.

A külső környezetnek itt is része az influenszer-hatás, elég csak a dogecoinra gondolni, ami az utóbbi időszak egyik legfelkapottabb sztorija a kriptopiacon, de mivel az altcoinok ismertsége értelemszerűen kisebb a zászlóshajó bitcoinénál, az influenszer-hatás általában kisebb lesz, és sokszor kiszámíthatatlanabb is. Persze van erre az utóbbi kijelentésre is ellenpélda, hiszen az éppen a fentebb említett dogecoin közel 10000%-ot(!) emelkedett főként Musk szavainak a hatására.

A fentebb említett egymásba ágyazottságból azonban következik egy igen érdekes tény: a bitcoint ért influenszer-hatás közvetve az összes altcoint érinti, ez pedig tovább erősíti a kriptopiac ingadozását, hiszen így az amúgy is instabil altcoinok két helyről is kaphatnak erős fundamentális behatást, ami akár 30-40%-al is képes percek alatt elmozdítani az árfolyamot.  

Külső fundamentumok vizsgálata

Kína és a bitcoin árfolyama

Kína speciális helyet foglal el a legnagyobb kriptovaluta történetében, mint talán az egyetlen ország, amely állami szabályozásokon keresztül gyakorol jelentős hatást a bitcoin árfolyamára, ezért érdemes lehet gyorsan áttekinteni Kína és a bitcoin eddigi közös történetét.

2010 előtt – alapvetően csak egy szubkultúrának jelentett sokat a blokklánc és a bitcoin, ez az időszak inkább csak arról szólt, hogy szélesebb körben is elterjedjen az új pénz, és az esetleges új gazdasági berendezkedés lehetősége.

2010 -2014 – Ebben az időszakban már történtek jelentős, országos (sőt, talán globális) szintű lépések a bitcoin elterjedését szorgalmazandó. Ilyen volt, hogy 2011-ben megalapították a BTCChina nevű első kínai bitcointőzsdét. A következő fontos év a 2013-as volt, amikor egy kínai jótékonysági szervezet bejelentette, hogy elfogadja a bitcoint, és ugyanekkor (bár ezzel nem szoros összefüggésben) Kína felülről jövő rendelettel megakadályozta a bankokat és a hagyományos tőzsdéket, hogy kereskedjenek a bitcoinnal. Itt már látható a feszültség a társadalom és a felsővezetés között, ami egy jó kiindulópont volt a mostani nagyon szigorú szabályozásokhoz.

2014 – 2016 – Bár a kereskedést korlátozták, és fizetni nem lehetett vele, a bányászatot semmi sem tiltotta Kínában, így nem meglepő módon a bitcoinbányászat fellegvárává vált az ázsiai ország, amit az is segített, hogy az áramköltségek igen kedvezőek ott, így komoly haszonnal működhettek a bányák. A tetőponton (2016) a bitcoinnal való kereskedés (természetesen nem a hagyományos tőzsdéken, hanem az erre a célra kifejlesztett bitcoin tőzsdéken) 90%-a (!) a jüanhoz volt köthető.

2016 és 2017 között azonban – egy hatásvadász fordulattal élve – minden megváltozott. Kína, látván az ICO piachoz köthető dollárbeáramlást az országba, betiltotta az összes ICO-projektet. AZ ICO-projektek finanszírozásához elengedhetetlen lett volna egyedi coinok kibocsátása (Initial Coin Offering), de azzal, hogy ennek a lehetősége megszűnt az országban, tulajdonképpen már a rajtnál csődöt mondtak ezek a bitcoinra épülő pénzügyi projektek. Szeptember 17-én talán még ennél is fontosabb döntés született: megtiltották a kínai kriptotőzsdéknek, hogy fiatpénzzel (a jegybanki pénzzel) kapcsolatos műveletekre lehetőséget adjanak. Ezek az intézkedések indították el a lejtőn a bitcoint az első komoly fellendülés után.

2018 – napjainkig – Kína nyíltabban felvállalva elkezdte fejleszteni a saját kriptopénzét (ezzel pedig új értelmet adva az eddigi intézkedéseknek, amelyek már kiszorításként is értelmezhetőek), emellett természetesen az eddigi tiltásokat is tovább szigorították, amelynek a csúcsa a cikk kiindulópontját is adó 2021. májusi szigorítás volt, amely közel 20%-os esést okozott május 18-án a piacon.

Természetesen ez a rövid történelmi áttekintő közel sem mutatja meg jól, hogy milyen szövevényes Kína és a bitcoin kapcsolata, de az egyértelművé válik belőle, hogy a külső piaci környezet jelen pillanatban nem a legkedvezőbb a legfőbb kriptovaluta számára.

Tweetek és a BTC árfolyama az utóbbi időszakban

Először mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy az utóbbi egy-másfél hónapban hogyan reagált a bitcoin árfolyama Elon Musk tweetjeire. Az egyszerűség kedvéért minden esetben a tweet utáni következő 24 órát vettük alapul.

Először mindenképpen érdemes áttekinteni, hogy az utóbbi egy-másfél hónapban hogyan reagált a bitcoin árfolyama Elon Musk tweetjeire. Az egyszerűség kedvéért minden esetben a tweet utáni következő 24 órát vettük alapul. 

A fenti események grafikonon szemléltetve is igen látványosak:

3.png

Összességében kijelenthető, hogy Elon Musk Twitter-bejegyzésekkel képes befolyásolni a bitcoin árfolyamát, és látható módon nem is kis mértékben. Az nem tartozik a cikk hatáskörébe, hogy ennek a morális oldaláról ítélkezzen, az azonban egyértelmű, hogy amennyiben a bitcoin a későbbiekben stabil fizetőeszközzé akar válni, ezzel is megalapozva egy új, a hagyományostól eltérő pénzügyi rendszert, akkor ilyen szintű önkényes befolyásolás nem szabad, hogy lehetséges legyen. Ez a kérdés talán azért is aktuális, mert Salvador hivatalos fizetőeszközzé tette  a legismertebb kriptovalutát, ami jelen fundamentális környezetben igen bátor döntés. Salvador mellett Paraguay és Panama is fontolgatja a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tételét, de annak eldöntését már az olvasóra bíznám, hogy mennyire kapcsolódik össze a bitcoin előtérbe helyezése azzal, hogy a nevezett országok közismerten kínálnak offshore jellegű pénzügyi szolgáltatásokat.

Stabilitás, visszaesés, ingadozás

A bitcoin fundamentális tulajdonságai alapján az látható, hogy az árfolyam nagyon érzékeny egyes, elszigetelt események hatásaira. Kína szankciói nem tükrözik a világ álláspontját, Musk tweetjei úgyszintén inkább tekinthető zárványjelenségnek, mint trendnek. Ezek az önálló, egymástól alapvetően független események azonban az egészségesnél lényegesen nagyobb hatást fejtenek ki az árfolyamra, ahogy ezt az alábbiakban látni is fogjuk.

Vizsgáljuk meg először, hogy a bitcoin eddigi életében milyen jelentős visszaesések voltak. Ehhez segítségül hívjuk egy korábbi cikkünkben már alkalmazott logaritmikus skálát, ami átláthatóbbá teszi a legfontosabb kriptovaluta brutális mértékű kilengéseit.

4.png

Látható, hogy 2014-től kezdve három komolyabb visszaesést jegyezhetünk fel, amelyek egyenként 87%, 70%, és 64%-os léptékűek voltak (számítás módja: 1-minimum/maximum). Ezek a visszaesések az alapvető hosszú távú hullámzás természetes velejárói, és nem csak a fentebb tárgyalt zárványszerű tiltásokra érkező zuhanást foglalják magukban, de a visszaesések mértéke igen aggasztó. A kriptokereskedők körében általános szemlélet, hogy a bitcoin sokszor volt már padlón, de mindig feltámadt. Ez természetesen igaz, de a kép azért ennél árnyaltabb.

Nézzük most meg, hogy két stabil hagyományos valuta árfolyama miként viszonyul egymáshoz, és a hosszú távú hullámzásban milyen arányú visszaesések történtek.

5.png

Az EUR/USD árfolyamában négy komolyabb medvetrendet vizsgáltunk: egyenként 21%, 21%, 19% és 24% volt a visszaesés mértéke. Összességében tehát a várakozásoknak megfelelően a fiatpénzek egymáshoz viszonyított értékének ingadozása meg sem közelíti a bitcoin piacán tapasztalt zuhanások mértékét.

Érdemes lehet még megvizsgálni, hogy rövidebb távon milyen ingadozást produkálhat a bitcoin, ehhez pedig a korábban már megismert időszakot vesszük megint elő.

7.png

A fenti grafikon 4 órás gyertyákkal van ábrázolva, tehát itt egy-egy téglalap csupán egy-két nap, és nem pedig évek, ahogy a két korábbi ábrán látható volt. Itt is négy zuhanásnak néztük meg a százalékos visszaesését, egyenként 21%, 16%, 25%, 9% volt a mérték. Jól látható tehát, hogy a fiatpénzek piacán egy év alatt lezajló értékvesztése, amelynek megalapozott közgazdaságtani okai vannak, a bitcoin piacán egy nap alatt lejátszódhat, és az oka néha csupán egy tweet.

Összességében elmondható, hogy a bitcoin piacának két olyan jellegzetessége van, ami megalapozza a kiszámíthatatlanságát, és ami a Salvadoréhoz hasonló bátor kísérleteket aláaknázhatja: az egyik a zárványszerű fundamentális okok egészségtelenül nagymértékű hatása, a másik pedig az ingadozások brutális mértéke, mind rövid, mind hosszú távon.

Ahhoz, hogy a bitcoin ne csak egy 21. századi érdekesség maradjon, hatalmas vagyonok és még hatalmasabb bukások lehetőségét hordozza magában, hanem egy új értéktartó, és kereskedelemre alkalmas eszköz legyen, a fenti jelenségek normalizálódása szükséges. Arról, hogy ez milyen módon valósulhat meg, csupán objektivitás nélküli spekuláció lehetséges, hiszen a nagyok játszmáját nem lehet kiszámítani, és természetesen, ahogy más kritikus helyzetben sem, úgy jelenleg sem vagyunk bejáratosak a kulisszák mögé.

Forrás:

https://cryptofalka.hu/kriptovaluta/kina-allami-kriptovaluta-digitalis-juan-2022/

https://www.coindesk.com/bitcoin-rises-to-near-40k-after-musk-tweets-about-btc-minings-promising-renewable-usage

https://blog.chainalysis.com/reports/cryptocurrency-price-crash-may-2021

https://www.businesstoday.in/current/world/bitcoin-slips-more-than-3-after-elon-musk-fires-off-tweet-hinting-at-breakup-with-crypto/story/440817.html

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.