Random Reggeli

Újra ára van a pénznek, visszatértek a kamatok

Az év végi, év eleji időszak kiváló lehetőséget ad az elmúlt év történéseinek végig gondolására és az új évi tervezésre is. Nincs ez másként a pénzügyi piacok világában sem, itt az ideje a 2022-es stratégia megtervezésének.

Az év végi, év eleji időszak kiváló lehetőséget ad az elmúlt év történéseinek végig gondolására és az új évi tervezésre is. Nincs ez másként a pénzügyi piacok világában sem, itt az ideje a 2022-es stratégia megtervezésének.

A legnagyobb változás tavaly év elejéhez képest, hogy visszatért az infláció és vele együtt visszatérnek a kamatok is. És ez nem csak tavalyhoz képest, hanem gyakorlatilag az előző 10 évhez képest is új fejlemény, mely jelentősen átrajzolhatja a befektetési környezetet. Az infláció már erőteljesen megjelent, az USA-ban 1982-óta, Németországban 1992-óta, Magyarországon pedig 2007 óta nem volt ennyire magas az infláció. Bár az USA-ban és Németországban is 2008 környékén közel álltak a mostani szinthez.

Az infláció már itt van, de hamarosan megérkeznek a kamatok is. Hiszen ilyen inflációs nyomást a jegybankok már nem nézhetnek tovább tétlenül, az elmúlt évek expanzív monetáris politikáját háttérbe kell szorítani és jegybank szigorra lesz szükség. Ismét visszatérnek a régóta nem látott kötvénypiaci hozamok és kamatok, vagyis a pénznek újra ára lesz. Régiónkban már gyakorlatilag kamatemelési verseny bontakozott ki a jegybankok között.

Nem véletlen, hogy a Bloomberg által készített, több mint 100 alapkezelő megkérdezésével készült felmérés alapján a legnagyobb kockázatok a monetáris politikához kötődnek. Több mint 35% szerint a legnagyobb kockázat a jegybanki szigorítás jelenti. Csak picivel kevesebben, nevezték az elszálló inflációt a legnagyobb kockázatnak. Vagyis ilyen vagy olyan formában az alapkezelők 70%-a a jegybankoktól fél leginkább, vagy mert túl szigorúak, vagy mert túl lazák lesznek. A járványt, beleértve az új variánsok megjelenését is csak 10% tartja a legnagyobb gazdasági kockázatnak, nagyjából ugyanennyien nevezték a geopolitikai kockázatokat is.

A folyton változó jegybanki környezet valószínűleg jó lehetőségeket fog teremteni a devizapiacon az aktív befektetők számára. A hozamemelkedés folytatódása miatt az államkötvények, valamint a jó minőségi vállalti kötvények várhatóan nem lesznek vonzó célpontok, legfeljebb akkor ha lejáratig tartja őket az ember. A részvénypiacokon az egyedi szelekció kerülhet középpontba, növelve az aktív stratégia jelentőségét. Az emelkedő pénzügyi terhek miatt már nem minden áron a növekedés és a terjeszkedés lesz a nyerő stratégia. Ismét előtérbe kerülhetnek az érték alapú részvények, a pénzügyi cégek és a nyersanyagcégek is.

grafikon: Az infláció alakulása az USA-ban, Németországban és Magyarországon

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.