Random Reggeli

Vegyél Teslát, fizess Bitcoinnal!

A Bitcoin február 20-án 57 000 dollár feletti új csúcsot ért el, ezzel ebben az évben már több, mint 94%-kal emelkedett a kriptovaluta árfolyama.

Ez a digitális pénz eufórikus pillanata, befektetői megdicsőültek, az ellenzői egyre halkabbak. Míg a kriptovaluták gyakran együtt emelkednek és esnek, a legújabb hullám a nagysága miatt emelkedik ki, – történelmileg először az összes kriptovaluta értéke 1 billió dollár fölé ugrott az elmúlt hónapban –, valamint a befektetőinek száma is csúcsot döntött.

Jelen cikkben feltételezem, hogy az olvasó ismeri a kriptovaluták működésének alapjait, melyeket egy korábbi cikksorozatunk első és második részében részletesen kifejtettünk.

A február 8-i árfolyamcsúcs látszólagos oka Elon Musk, a világ leggazdagabb embere által vezetett Tesla elektromos autó cég bejelentése volt. Bejelentette, hogy vállalata 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt Bitcoint, és autóeladásainál megkezdi a Bitcoin-fizetések elfogadását, ami őrületes érdeklődést váltott ki. Azóta Musk többször is posztolt twitter fiókjával, a Bitcoin árfolyama pedig február 20-án meghaladta az 57 000 dollárt is.  Ez a látszólagos szándéka kulcsfontosságú momentumnak bizonyulhat a kriptovaluta standard fizetési mód felé történő fejlődésében. Komoly áttörést jelenthet, de a jelentős árfolyam-ingadozása óvatosságra int.

Diverzifikáció

A Tesla a szabályozó hatóságának, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy úgy látja, hogy a Bitcoin a készpénz és a készpénz-egyenértékű részvények diverzifikálásának egyik módja a negyedik negyedév utolsó napján a Tesla rendelkezésére álló 19,38 milliárd dollár készpénzállomány kezelésére.

A vállalatok általában többlet készpénzt és/vagy készpénz-egyenértékest, például kincstárjegyeket vagy kereskedelmi papírokat tartanak a könyveikben, hogy biztosítsák a működési likviditást, miközben korlátozzák a kockázatokat.

A Tesla azt írta: „frissítettük befektetési politikánkat, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsunk számunkra, hogy tovább diverzifikáljuk és maximalizálhassuk olyan készpénzállományunk hozamát, amely nem szükséges a megfelelő működési likviditás fenntartásához.” 

A lépés nem kockázatmentes – ismeri el a Tesla, mivel a Bitcoin ára csökkenhet. „Ha digitális eszközöket tartunk, és azok értéke csökken a vételárakhoz képest, akkor pénzügyi helyzetünk károsodhat” – ismeri el a társaság, amely készpénzállománya mintegy 13%-át helyezte Bitcoinba.

A Bitcoin könnyen egy hatjegyű érték felé tarthat, ha továbbra is növekszik a bullish lendület, ami miatt Musk előrelátónak tűnhet. Mégis, amennyiben a vállalat növelni akarná a Tesla pénzeszközeiben a kriptovaluták arányát, az jogos kérdéseket vetne fel a részvényesek kockázat-tűrésével kapcsolatban – bár a kitettség sok ember szemében még vonzóbbá is teheti a részvényt.

Reklámfogás?

Elon Musk hétfőn ismét biztosította, hogy senki ne unatkozzon, azzal a váratlan bejelentéssel, hogy a Tesla Bitcoint vásárolt és elfogadja járművek ellenértékeként.

Az elemzők a lépést a Tesla és a Bitcoin közös „reklámfogásának” nevezték, olyan lépésnek, amelyről mindenki beszél, és sokféle módon gondolkodhat róla.

Márka menedzsment

A Bitcoin alapítói sokak szemében ikonok, akik megpróbálták feltörni a hagyományos fizetési formákat és a belső érték nélküli pénzeket. Ez volt az az ötlet, ami miatt a kriptovalutákat még 2009-ben Satoshi Nakamoto néven ismert személy vagy személyek nevében kódba írták.

Ezek a lázadó elképzelések némileg összhangban vannak Musk saját, mindig újat kereső habitusával. A Tesla elektromos meghajtású járműveket kezdett gyártani egy olyan világban, amelyet eddig fosszilis üzemanyaggal hajtott autók uraltak.

Sőt, a Tesla közvetlen vásárlói értékesítési modelljét is trendformálónak tekintik, mivel sok vállalat nem saját, hanem szerződött márkakereskedéseken keresztül értékesíti autóit.

A Bitcoin decentralizált eszközként alkotott képe, amelyet egyetlen testület sem irányít, illeszkedik a Tesla és vezetője, Musk imázsához is.

A Bitcoin funkciói

Vegyük alapul a Tesla Model S listaárát!

Értékmérő funkció

Kezdetben rögtön szembesülünk azzal a problémával, hogy dollárban és/vagy Bitcoinban fogják megadni a vételárakat.

Amennyiben a dollárár a mértékadó, akkor a Bitcoinban kifejezett – naponként módosított ár csak szemfényvesztés, mert nem hoz tényleges változást az értékmérésben, az valójában dollár formájában megmaradt. Igaz, hogy a gyártás költségei is dollárban jelentkeznek így valójában nem változna semmi. A táblázat alapján nincs arra remény, hogy a gyár alapvetően áttérjen a Bitcoin alapú árazásra, mivel a listaár nem viseli el a volatilis változásokat.

Forgalmi eszköz funkció

A vevő is dilemmával szembesül. Amennyiben dollárban kap jövedelmet és abban takarékoskodik, nem sok értelme lenne a jármű árának átutalása előtt gyorsan Bitcoint venni, hogy kriptovalutában történjen a kifizetés. Ha a takarékoskodás során a jövőbeni vevő havi megtakarítását Bitcoinba fekteti és vállalja annak árfolyam – ingadozását, úgy fizethet Bitcoinban, de a gyártó kerül bizonytalanságba, a nemzeti valutában felmerülő költségei miatt.

Ezzel együtt a Tesla pontosítva a bejelentést, közölte, hogy a Bitcoinban történő fizetés kezdetben korlátozottan lehetséges, és a vállalat saját aktuális döntése, hogy a kézhezvételkor elfogadja-e a kriptovalutát, vagy sem.

A kriptovalutát eredetileg áruk ellenértékének online fizetési lehetőségének írták le. A tranzakcióknak a decentralizált rendszeren keresztül történő lebonyolítása azonban lassúnak bizonyult, most mégis realitásként merül fel az autóvásárlás.

Fizetési eszköz funkció

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy részletfizetéssel vesz Teslát, ismét szembesül azzal, hogy mérvadóan dollárban vagy Bitcoinban írják számára elő a havi részleteket. A dollárban történő elszámolás esetén a Bitcoin csak formálisan lehet jelen, míg kriptovalutában történő elszámolás esetén a pénzintézetnél merül fel olyan árfolyamkockázat, amelynek kezelésére jelenleg nincs pénzügyi eszköz. Amennyiben a Bitcoin emelkedő árfolyama továbbra is trendszerű marad, a vevőnek nem érdeke vállalni az egyre drágább Bitcoint-törlesztés terheit.

A funkció ezidő szerint csak jelképesen van jelen.

Vagyonfelhalmozás eszköze

Számos irigyet szereztek a kockázatvállaló befektetők, mivel jól jártak a trendszerűen emelkedő árfolyammal, (figyelemmel a Bitcoin mennyiségének korlátozottságára), és csak idő kérdésének látszik, hogy megvegyék első Teslájukat, de ez csak akkor igaz, ha egyre újabb befektetések érkeznek a kriptovalutába. Ha a tendencia megfordul, akár a befektetés nagyobb része is semmivé válhat. Korrekt megállapítás, hogy a Bitcoin eddigi 10 éve tényszerűen   a vagyonfelhalmozás eszköze volt.

Világpénz

Érdekes módon a Bitcoin kereskedelme többé-kevésbé sok országból elérhető, – bár számos helyen tiltják vagy korlátozzák elérését – tulajdonképpen megfelel a világpénz funkciónak.

Musk és az autóeladás

A fentiek tükrében látszik, hogy a Bitcoinban történő autóeladás számos gyermekbetegségtől szenved. Alapprobléma maradt az árfolyam-ingadozás, amelynek kockázatát eddig semelyik pénzügyi intézmény nem vállalta. Tarthatjuk divatos befektetésnek, korszerű pénznek, de a funkcióit csupán korlátozottan képes betölteni.

Az elmúlt években nem sikerült a világnak megítélni Elon Muskot, alapvetően azért, mert egyes képtelennek tűnő ötleteit keresztül tudta vinni, míg mások – különösen az űrutazás témájában – lehetetlennek tűnnek. A bejelentésével kapcsolatos kommentárok elterjedt nézete az, hogy ez csak egyfajta butaság, amit meg kell szoknunk a történelem leghosszabb bikapiacának ebben a szakaszában. Senki sem kényszerül Bitcoin vagy más kriptovaluta vásárlására. Jó pár rajongó életmód -változtató jutalmat aratott a kriptográfusokba vetett hite eredményeként, de a buktatók elég jól ismertek ahhoz, hogy a vásárlók felmérjék a kockázatokat.

Az árfolyam kiugrása mögötti lendület lassan egy éve épül. Ebben az időszakban a PayPal és a Revolut csatlakozott más pénzügyi alkalmazásokhoz, amelyek széles körben lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy kriptovalutákat vásároljanak, tartsanak és értékesítsenek. A világ egyik legnagyobb fedezeti alap üzemeltetője – például Paul Tudor Jones és Stanley Druckenmiller – szintén pénzt helyezett el az új piacon, annak jeleként, hogy a kriptopénzeket egyre inkább olyan eszköznek tekintik, mint az aranyat.

A Bitcoin egyes részvények tartós vagy időleges közelmúltbeli őrült mozgását követi, amelyet a közösségi média mémjei és  Musk vicces tweetjei is felhajtottak. Mindkét eszközben az új befektetői generáció szerepel, akiknek sok idejük van a világjárvány idején, és kevés vonzó lehetőségük volt a pénzük megforgatására. Ennek eredményeként egyre inkább érdeklődnek az online egyeztetett befektetések iránt.

A kriptovaluták vásárlása és kereskedése szintén egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé vált. A Square és a Robinhood kereskedési alkalmazásai egyaránt elérhetővé tették a kriptokat. A  befektetők igényeit kiszolgálva már a Random Capital is biztosít bizonyos kriptovalután alapuló eszközöket.

A Bitcoin kiállta az elmúlt 10 év próbáját, nem csak trendszerű erősödése tekintetében, hanem abban is, hogy a technológiája jól működik, és nem sikerült feltörni. Ennek ellenére, azok számára, akik digitális kibernetikai eszközöket tartanak olyan időben, amikor a kiberbűncselekmények sokkal erőteljesebbek, mint a kibervédelem, a kiberkockázat olyan kockázat, amely nem hagyható figyelmen kívül. Amikor az állami szervek nem tudják megvédeni rendszereiket a feltöréstől, naivitás az elkényelmesedett hit, hogy a digitális eszközöket nem lehet feltörni, ami hasonlóvá teszi az aranyhoz. Jó esély van arra, hogy valamikor meglátjuk, hogy a pénzügyi rendszer, amely többnyire számjegyekből áll, kiszolgáltatottabbnak tűnik a sikkasztások és a számítógépes zsarolás szempontjából, mint ahogyan eddig felismerték. 

Az első központi bank, a Bank of England 1694-es megalakulása óta a kormányok logikusan ellenőrizni akarták országukon belül a pénz működését, és megvédték azt az érdeküket, hogy egyetlen pénz (és hitelpénz) legyen a határaikon belül. Belegondolva a kormánytisztviselők helyzetébe, nehéz elképzelni, hogy megengednék, hogy a Bitcoin (vagy arany) nyilvánvalóan jobb választás legyen, mint az általuk kibocsátott pénz és hitelpénz. Ilyen szempontból a Bitcoin legnagyobb kockázata a siker, mert ha sikeres lesz, a kormányok megpróbálhatják háttérbe szorítani vagy betiltani és ehhez sok eszközük van.

Ami a kínálati / keresleti képet illeti, miközben a kínálat ismert, a releváns hosszú távú horizonton a hosszú távú kereslet (mivel ez egy hosszú távú eszköz) nehezen becsülhető, ezért úgy néz ki, mint egy nagyon ismeretlen jövő hosszú távú opciója, amibe olyan összeget tehetnék, amiről nem bánnám, ha elveszíteném a 80% -át.

A Bitcoin továbbra is rendkívül ingatag eszköz, és jövőbeli vásárlóereje továbbra is alapvetően spekulatív feltételezés. A megszokott vagyoni eszközökhöz, például az aranyhoz, az ingatlanhoz vagy a biztonságos menedékhez tartozó devizákhoz képest a Bitcoin jövőbeni értékét tekintve sokféle kimenetelű lehet.

A Bitcoin továbbra is jelentős szabályozási kockázatokkal szembesül, és hiányzik a mögöttes kormányzati támogatás vagy a történelemi tapasztalat, amely a jövőbeni kereslet alapvetőbb alapját képezné. Míg a szabályozás elősegítheti a Bitcoin szélesebb intézményi elfogadását, azon meglévő tulajdonosok aggodalmát is kiválthatja, akik kiemelten kezelik az eszköz feletti nyilvános felügyelet hiányát.

Bár történtek fejlesztések, a jelenlegi likviditási szint még mindig valódi strukturális kihívást jelent a Bitcoin tartása a nagy hagyományos befektetési bankok, alapkezelő intézmények számára.

Musk korábbi tweeteken keresztül tüzelte a kriptopénzek körüli lázat. A múlt hónapban Twitter-profilját #bitcoin-ra változtatta. Néhány napja eltávolította ezt, de más biztató – és néha rejtélyes – üzeneteket tett közzé a virtuális pénznemekkel kapcsolatban.

Beszélt a Dogecoinról is, amelyet 2012-ben hoztak létre játékos kísérletként, hogy az emberek kipróbálhassák a technológiát. Az elmúlt hónapban Mr. Musk a Dogecoinról  („Egy szó: Doge”) kapcsolatos rejtélyes poénok közzétételéből félig komoly érvekbe kezdett, hogy miért is lehetne komolyan venni („A Doge úgy tűnik, hogy inflációs, de nem értelmes”) ).

Ezután más hírességek saját tweetjeikkel karolták fel a Dogecoin ügyét: február 6-án Snoop Dogg rapper Musk tweetjére válaszolt, amelyben Snoop Doge-ként utalt magára.

Depositphotos_241552712_s-2019.jpg

Elon Musk. Forrás: depositphotos.com

Elon Musk a kriptovaluták érdekében igazi ajándék. Ezeknek az „érméknek” – valójában alig többek, mint a kódsorok – még mindig szerény a valós áruforgalmi használatuk. Visszaélésre alkalmasak a pénzmosás és az interneten történő tiltott termékek vásárlása miatt, és csak lassan kúsznak bele a mindennapi tranzakciókba.

A környezetvédők körében Bitcoint nem kedvelik a létrehozásuk során felhasznált hatalmas mennyiségű számítási teljesítmény miatt. Volatilis értékük csak annyi, amennyit a következő ember hajlandó fizetni értük.  De amikor ez a következő ember a Tesla alapítója, Musk, egy milliárdos, akit számtalan amatőr kereskedő bálványoz, az összeg meglehetősen magasnak bizonyulhat.

Most ügyvédek figyelmeztették Muskot, hogy gyors és laza Twitter-üzenetei miatt szembekerülhet az Egyesült Államok Biztonsági és Tőzsdei Bizottságának (SEC) kérdéseivel a Tesla Bitcoin-vásárlásának tényei és körülményei, illetve a piacbefolyásolás miatt. A korábbi sokmilliós bírságok fényében most sem lesznek szűkmarkúak.

A legfrissebb online sajátosságokat kereső embereken kívül többen használják a kriptovalutákat komolyabb célokra. Az Ethereum, a második legértékesebb digitális token olyan alkalmazásokat hozott létre, amelyek újfajta pénzügyi tranzakciókat tesznek lehetővé. A Bitcointól eltérően, amely csak a pénz tárolását és mozgatását támogatja, az Ethereum lehetővé teszi a számítógépes hálózat használatát bonyolultabb számításokhoz és tranzakciókhoz.

Az Ethereumon futó, egyik népszerű alkalmazás, az Aave néven lehetővé teszi az emberek számára, hogy kriptovalutákat kölcsönözzenek, a kamatfizetések pedig közvetlenül a felhasználók között mozognak anélkül, hogy bármilyen pénzügyi társaság részt venne benne.

A DefiPulse webhely szerint hétfőtől kezdve a rendszer több mint 5 millió dollár hitelt nyújtott. Az Ethereum hétfőn szintén magas árfolyamot, 1776 dollárt ért el, ami 134 százalékos növekedést jelent az év eleje óta.

Az Egyesült Királyságban és másutt a szabályozó hatóságok (mint az MNB is) gyakran emlékeztetik a kriptovaluta vásárlókat, hogy fel kell készülniük arra, hogy akár teljes befektetésük értékét elveszthetik.  A professzionális alapkezelők szorosan, gyakran vonakodva figyelik ezt a piacot, éppúgy, mint amikor a botladozó amerikai videojáték-kereskedő, a GameStop részvényeiben figyeltek fel a múlt havi rakétaszerű akciókra. Ugyanis az amatőr befektetők vadul spekulatív magatartása általában jó jel arra, hogy a jóindulatú piaci feltételek közel járnak a végükhöz.  A globális részvények 77 százalékkal emelkedtek a rövid ideig tartó visszaesés óta, amikor a koronavírus egy évvel ezelőtt először lépett piacra. Mindenki fokozott készültségben van egy visszaesésre számítva, azonban kevesen jósolják a közelgő összeomlást, mivel a piacok nem képesek összeomlani a bőséges fiskális és monetáris támogatás idején. A központi bankok és kormányok által a pénzügyi rendszerbe öntött hatalmas összegeknek valahol meg kell jelenniük, és a kriptopiac egyike ezeknek a helyeknek. Amíg a piacok továbbra is irracionálisak maradnak, a vad spekulációk vadabbak lehetnek és potenciálisan hosszabb ideig tarthatnak, mint bármi, amit korábban tapasztaltunk.

Források:

https://twitter.com/tesla?lang=hu

https://twitter.com/search?q=elon%20musk&src=typeahead_click

https://www.cnbc.com/2021/02/08/tesla-buys-1point5-billion-in-bitcoin.html

https://www.bbc.com/news/business-55984393

https://asia.nikkei.com/Business/Technology/What-Elon-Musk-s-bitcoin-bet-means-for-Tesla-5-things-to-know

https://capitalblog.hu/post/orult-kripto-hozamok-vajon-a-masodik-mindent-visz-1-resz

https://capitalblog.hu/post/orult-kripto-hozamok-vajon-a-masodik-mindent-visz-2-resz

https://www.revolut.com/hu-HU/valtas-keszpenzrol-kriptopenzre—azonnal

https://www.sec.gov/news/press-release/2018-226

https://www.paypal.com/us/webapps/mpp/crypto

https://randomcapital.hu/ik

A fenti bejegyzés marketingközleménynek minősül, nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A fenti cikk sem önállóan, sem egyes részleteiben nem tekinthető pénzügyi eszköz megvásárlására, jegyzésére, eladására, kölcsönzésére, vagy tartására vonatkozó befektetési tanácsadásnak, illetve szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő rábírásnak, ajánlanak, vagy ajánlati felhívásnak. A cikknek nem célja befektetési döntéshozatali szándék megalapozása, kialakítása, illetve a befektetési döntéshozatal.

A publikációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, amelyektől a jövőben ténylegesen bekövetkező események lényeges mértékben eltérhetnek. A múltbeli teljesítményből nem lehetséges a jövőbeni hozamra, változásra, illetve teljesítményre vonatkozó megbízható következtetéseket levonni. A cikkben szereplő adatok és információk felhasználása az Ön felelősségére történik, a Random Capital Zrt. azok felhasználásából keletkező esetleges károkért nem vállal felelősséget.

A Random Capital Zrt. fenntartja a jogot, hogy a weboldalon található tartalmakat bármikor módosítsa, átírja.

A Random Capital Zrt. nem garantálja a cikkben található információk pontosságát, hitelességét és teljességét, ugyanis a weboldalon található bejegyzések a weboldal készítésében közreműködő személyek személyes megítélésén alapulnak, továbbá a cikk alapjául szolgáló adatok, információk különböző forrásból származnak, s azok frissítése nem tartozik a Random Capital Zrt. feladatkörei közé. A cikkben szereplő pénzügyi eszközök nem feltétlenül felelnek meg egyes befektetők befektetési céljainak, pénzügyi lehetőségeinek, kockázattűrő képességének. A jelen publikációban foglalt tájékoztató információk nem helyettesítik a pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, kibocsátó(k) által kiadott hivatalos tájékoztatókat, kezelési szabályzatokat, hirdetményeket, ill. a befektetési ügyleteket bemutató ismertetőket, ezért a megalapozott befektetési döntés meghozatalához kiemelten fontos ezek áttanulmányozása, értelmezése. Hangsúlyozandó, hogy mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette-e a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját befektetési céljainak és elvárásainak, kockázatvállaló képességének, ügyleti, ill. pénzügyi eszközökre vonatkozó ismereteinek.

A cikket készítő díjazása semmilyen formában, sem közvetlenül, sem közvetetten nem függ a cikkben szereplő előrejelzéstől, állásponttól.

A fenti publikáció szerzői jogi védelem alatt áll, annak közzététele, harmadik személyek részére történő továbbküldése, átdolgozása vagy bármely más formában történő felhasználása a Random Capital Zrt. előzetes engedélyéhez kötött. A dokumentumban a más szellemi termékekből (grafikonok, adatbázisok, cikkek) való idézés mellett a forrás minden esetben feltüntetésre kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Blog weboldaláról esetlegesen más cégek és egyéb szervezetek weboldalára is eljuthat. Az azokon közölt adatok tartalmáért, helyességéért és adatai biztonságáért a Random Capital Zrt. nem vállal felelősséget.